Görüş Bildir
Haberler
IBM, iPhone ve iPad Satacak

IBM, iPhone ve iPad Satacak

Batuhan
17.07.2014 - 12:07

IBM, iPhone ve iPad Satacak

Kişisel bilgisayar savaşlarının ilk zamanlarında düşman olan Apple ve International Business Machines (IBM) günümüzün mobil çağında iş birliği yapacaklarını açıkladı. Anlaşma çerçevesinde iş dünyasına yönelik kullanımı kolay uygulamalar geliştirilecek ve IBM'in kurumsal müşterilerine iPhone ve iPad satılacak.

Anlaşma, Apple'ın iPhone ve iPad kullanımını geleneksel müşteri tabanının ötesine taşıyarak iş dünyasına ulaşma amacını da yansıtıyor. Diğer yandan iş dünyasına yönelik yazılımlarını çalışanların mobil cihazlarına her geçen gün daha fazla kaydıran IBM ise Apple'ın basitlik ilkesi ve sahip olduğu popülarite sayesinde sekiz çeyrek dönem üst üste yıllık bazdaki gelirlerinde yaşanan düşüşü durdurmasını umuyor.

Apple CEO'su Tim Cook ve IBM CEO'su Virginia Rometty, anlaşmanın finansal şartları konusunda açıklama yapmadı.

30 yıl önce bu iki şirket arasında bir işbirliğine kimse inanmazdı. O zamanlar Apple '1984' başlık bir reklamda IBM'e sert şekilde saldırmıştı. Reklamda bir diktatör gibi tasvir edilen IBM statükonun temsilcisi olarak lanse edilmiş Apple'ın Macintosh'u ise özgürlüğe giden bir yol.

Ancak o zamandan bu yana her iki şirket de değişim geçirdi. Apple hala Mac bilgisayarları üretse de ana ürünü mobil cihazlar. IBM ise kişisel bilgisayar birimini 2005'te Lenovo Grup'a satarak şirketi bir yazılım bilgisayar hizmet sağlayıcısı olarak yeniden konumlandırdı.

Apple'a katılmadan önce 10 yıldan fazla bir süre IBM'de çalışan Cook, Rometty ile ortak yapılan röportajda, '84'de rakiptik. 2014'te ise birbirini tamamlayan böyle iki şirket daha bulabileceğinizi düşünmüyorum. Bu anlaşma gerçekten bir dönüm noktası' dedi.

İki şirket açıklamasında, iş dünyasına yönelik basitlik sunan uygulamalar geliştirmek için IBM'in kurumsal müşterileri ile ilişkisini ve danışmanlık alanındaki uzmanlığını kullanmayı umut ettiklerini belirttiler. Günümüzün tüketici uygulamaları içerisinde Apple ürünlerinin ayırıcı özelliklerinden birisi basitlik. Geliştirilecek uygulamalar, güvenlik, cihaz yönetimi ve büyük veri analizi gibi IBM'in programlama hizmetlerinden de faydalanacak.

Anlaşma kapsamında IBM çalışanları, şirketler içerisinde Apple ürünleri için yerinde destek ve hizmet verecek. Bu hizmet, Apple'ın müşterilerine sattığı AppleCare hizmetine benzer olacak. IBM, Apple girişimi için 100 binden fazla çalışanı görevlendirmeyi planladığını kaydetti. Bu anlaşma, tarihsel açıdan bu tarz ortaklıklar yapmaktan kaçınmış olan Apple için de oldukça ender görülebilecek bir ortaklık olarak öne çıkıyor.

Şirketler içerisinde çoğu akıllı telefonun yalnızca mail ve takvim için kullanıldığına dikkat çeken Rometty ise, 'Bu sadece başlangıç' ifadesini kullandı. Rometty her iki şirketin de iş dünyasına yönelik yeni ve sağlam uygulamalar yaratmayı umut ettiğini söyledi.

Her iki şirket, Apple ve IBM mühendislerinin birlikte çeşitli sektörler için 100'den fazla yeni uygulama geliştirdiğini belirtti. Uygulamaların ilk partisinin Apple'ın yeni mobil yazılımı iOS 8'i tanıtacağı Eylül ayında kullanıcılara sunulması bekleniyor.

Tarihi açıdan bakıldığında Apple iş dünyasın satış yapmak için çok az çaba sarf etti. Cook yönetimi altında Apple şirketlerin teknoloji yöneticilerine başarılı satışlar yaptı. Her ne kadar Apple şirketlere satış konusunda ilerleme kaydetmiş olsa da IBM'in bu dünya içerisinde daha derin bağları bulunuyor.

Konuyla ilgili yorumda bulunan Gartner analisti Van Baker, 'Apple, şirkler için çalışmıyor. Bu DNA'sında yok. Ancak IBM'in DNA'sı bu. IBM'in bu ilişleri her zaman oldu. Bu alışılmadık bir birliktelik. Eğer üstesinden gelebilirlerse çok güçlü bir birliktelik olabilir.' dedi.

Apple için zorluklardan birisi aynı anda hem şirketlere hem de tüketicilere yönelik faaliyet gösterip de başarıyı yakalayabilmiş çok fazla teknoloji şirketinin olmaması. Ancak daha fazla çalışanın kendi teknolojilerini işe getirmesi bu teknolojilerini evde kullandıkları gibi ofis ortamında da rahat kullanma beklentisini doğurdu.

Forrester Research 'e göre global çapta iş dünyası ve hükümetler 2013 yılında iPad alımları için 11 milyar dolar civarında harcama yaptı. Bu da Apple'ın toplam tablet satışları içerisinde üçte birlik bir paya denk geliyor. Forrester 2015 yılına kadar bu rakamın 13 milyara yükselmesini ve bu artış oranının bilgisayarlar ve tabletler için yapılan harcamaların genel artış oranını geçmesini bekliyor.

Forrester analisti Frank Gillett, Apple ve IBM'in birlikteliğinin Google' ı 'güvenilir bir alternatif' yaratmak için iş dünyası ile ortaklıklar arayışına sürükleyebileceğini söyledi. Google konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Ortaklık anlaşması ardından Apple hisseleri yüzde 1,6, IBM hisseleri ise yüzde 2 artış kaydetti.

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0