Görüş Bildir
Haberler
Goldman: 2017'de Euro/Dolar Paritesi 1 Olacak

Goldman: 2017'de Euro/Dolar Paritesi 1 Olacak

Fatih UZUN
01.09.2014 - 22:00

Goldman Sachs Group Inc. analistleri euro/dolar paritesinin 2017 sonu itibariyle 1 seviyesine erişme yolunda ilerlediğini savundu.

Euro, Mart ayında 2014 yüksek seviyesini görmesinden bu yana yüzde 5,75 değer kaybetti ve Cuma gününü 1.3133'ten kapattı. Goldman'a göre bu düşüş uzun vadeli değer kaybının sadece başlangıcı. Bankanın döviz araştırma grubu geçtikleri bir notta, ABD'de faizlerin artacak olması ile Euro Bölgesi'ndeki tahvil getirileri düşünüldüğünde paranın Avrupa'dan çıkacağını ve yüksek getiri vaadeden piyasalara kaçacağını yazdı.

Goldman'ın tahminlerine göre euro/dolar altı ay içinde 1.25'e gerileyecek. 12 ay içinde ise 1.20 olacak. Paritenin 2015 sonunda 1,15'i, bir yıl sonra ise 1,05'i göreceğini öngören Goldman, 2017 itibariyle ise euro ve doların değerinin eşitleneceğini iddia ediyor. Beklentinin gerçekleşmesi durumunda euro fiziki anlamda dolaşıma girdiği 2002'den bu yana ilk kez eşitliğe erişecek.

Goldman geçtiği notta, 'Euro dinamiklerinin ciddi şekilde değiştiğini düşünüyoruz ayrıca ABD'nin beklenen performansı da göz önünde bulundurulduğunda euronun uzun bir süre değer kaybedeceği öngörülebilir,' ifadelerine yer verdi.

Paritenin dolar tarafına bakıldığında; Fed'in 2015'te faizleri yükseltmesi bekleniyor. Bu da Hazine tahvillerini yükselterek sırasıyla yüzde 0,894 ve yüzde 2,227'den işlem gören 10 yıllık Almanya ve İspanya tahvilleri arasındaki farkı artırabilir. ABD 10 yıllıklarının faizi ise yüzde 2,334 seviyesinde.

ABD'de faiz oranlarının artması, dolar cinsinden varlıkların getirisini yükselterek doların yatırımcılar için cazibesini artıracak. Euro Bölgesi'nde tahvil faizlerinin çok düşük olması nedeniyle Euro Bölgesi yatırımcıları getiri arayışıyla diğer piyasalara yöneliyor.

ABD Hazine tahvilleri Euro Bölgesi tahvillerine kıyasla çok daha fazla getiri sağlasa da dolar önde gelen diğer para birimleri karşısında kısa zaman önce değer kazanmaya başladı. Yen ve sterlin gibi diğer para birimleri karşısındaki yükseliş ise yaklaşık bir ay önce başlamıştı.

Bununla beraber Avrupa Merkez Bankası düşük enflasyonla mücadele etmek ve büyümeyi canlandırmak amacıyla daha fazla tedbir almaya hazır. AMB Başkanı Mario Draghi farklı etkinliklerde euro hakkında konuştu. Hatta Ağustos ayındaki politika toplantısında 'Düşük kur göstergeleri bugün iki ya da üç ay öncesine kıyasla çok daha iyi,' diye konuşmuştu.

Bir hafta önce Jackson Hole'de düzenlenen merkez bankası yetkilileri sempozyumunda Draghi Euro Bölgesi'ne ilişkin enflasyon görünümünü aşağı çekerek Merkez Bankası'nın daha fazla genişleme tedbiri almasına gerek olduğunu söylemişti. Merkez Bankası 4 Eylül Perşembe günü aylık toplantısını gerçekleştirecek.

Emtia Vadelileri İşlem Komisyonu'na göre euroya karşı alınan pozisyonların değeri 19 Ağustos haftasında 23.1 milyar dolara ulaştı.

JAMES RAMAGE

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0