Görüş Bildir
Haberler
Gerçek Olduklarına İnanmakta Zorlanacağınız 13 Genetik Anomali

etiket Gerçek Olduklarına İnanmakta Zorlanacağınız 13 Genetik Anomali

Arslan Ural Karabağlı
13.11.2015 - 18:54 Son Güncelleme: 04.01.2022 - 14:38

Belki bu hastalıklar bazılarına gerçek gibi gelmeyecek. Muhtemelen çoğunun adını daha önce hiç duymadınız. Ama ne yazık ki, bu rahatsızlıklar her yıl onlarca talihsiz insanın acı çekmesine sebep oluyor. .

1. Ayakta Çıkan Meme Ucu

1. Ayakta Çıkan Meme Ucu

Brezilyalı genç bir kadının hastaneye başvurması sonucu ortaya çıkan bu fotoğraf; belki benzer olmayacak ama bize pop yıldızı Lily Allen'ın sol göğsünün altında bulunan üçüncü göğüs ucunu hatırlattı. Ne var ki böylesine bir anamoli daha önce görülmüş bir şey değil.

2. Üç Bacaklı Adam

2. Üç Bacaklı Adam

Tüm bunların sahibi, 1889 yılında ailesinin 12. çocuğu olarak dünyaya gelen Francesco Lentini'den başkası değildi. Toplamda 3 bacağı, 4 ayağı, 16 parmağı ve 2 erkek cinsel organı vardı. Bunun sebebi Frank'in kısmen absorbe ettiği bir ikizi olmasıydı.

3. Macrodactylism

3. Macrodactylism

Çinli Liu Hua tıp dilinde macrodactylism (Ellerin ve ayakların aşırı derecede büyük olması) diye adlandırılan bir hastalığa sahip. 2007 yılında hakkında haberler medyaya yansıyınca, Liu Hua’yı herkes dünyanın en büyük eline sahip olan adamı olarak tanımaya başladı. Doğduğu zaman orta parmağı diğer parmaklarından uzundu. O büyüdükçe parmakları ve elleri de büyümeye devam etti. 2007 yılında Shanghai’de hastaneye yatırıldığında başparmağı 26cm , işaret parmağı 30 cm ve orta parmağı 15 cm olarak ölçüldü. Sol elinin toplam ağırlığıysa 10kg yapıyordu.

4. Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (Taş Adam Sendromu)

4. Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (Taş Adam Sendromu)
www.evrimagaci.org

'Taş Adam Sendromu' olarak bilinen bu hastalık, vücutta bulunan bağ dokusunun (dokuları birbirine bağlayan özelleşmiş dokuların) özellikle basınç ve darbe altında bozularak kemikleşmesidir. Bu sendroma sahip olanlar fiziksel aktivite yapamazlar, çünkü alacakları her darbede, darbe aldığı bölgenin kemikleşmesi söz konusudur.

5. Diprosopus (İki Yüzlülük)

5. Diprosopus (İki Yüzlülük)
www.evrimagaci.org

Diprosopus (iki yüzlülük) olarak bilinen hastalık, son derece nadir de olsa doğuştan gelen genetik bir bozukluktur ve bireyin iki adet yüze sahip olmasına neden olur. Ancak bu hastalıkta, iki başlılığın aksine beyin ortaktır, yüz iki adettir. Yani ortada olan düzgün ayrılmayan ikiz veya kardeş embriyolar değil, tek bir bireyin iki adet yüzünün oluşması durumu vardır. Hastalığın tedavisi bulunmamaktadır.

6. Proteus Sendromu (Fil Adam Sendromu)

6. Proteus Sendromu (Fil Adam Sendromu)

Vücuttaki herhangi bir organın ya da uzvun orantısız bir şekilde aşırı büyümesine sebep olan rahatsızlığa Proteus Sendromu denilmektedir. Ya da kamuoyunda bilinen adıyla Fil Adam sendromudur. Tarihte kayıtlara geçen ilk vaka, İngiliz vatandaşı olan John Merrick'tir.

7. Harlequin ichthyosis

7. Harlequin ichthyosis

Genetik bir deri hastalığı olan Harlequin ichthyosis,  ender görülen kalıtsal bir deri bozukluğu olup iktiyozis grubu bozukluklardan nonbüllöz iktiyozisin en ağır şeklidir. Yenidoğanlarda sıklıkla ölümcüldür ancak bu bozuklukla doğan ve hayatına devam eden kişiler vardır. Genel olarak 'cildin aşırı keratinleşmesi' olarak tarif edilebilir.

8. Cyclops Sendromu (Tek Gözlülük)

8. Cyclops Sendromu (Tek Gözlülük)
bilimvebilimadami.com

Bu anomalide embriyonel dönemde beyin iki ayrı loba bölünememektedir. Bu nedenle de bu anomaliyi gösteren bebeklerin bazılarında her bir lobdan iki ayrı göz gelişeceğine, tek lob halinde olan beyinden tek bir göz gelişiyor ve bu, yüzün gelişimini de etkiliyor.

9. Mavi Cilt Sendromu

9. Mavi Cilt Sendromu

Kentucky’nin dağlık bölgelerinde 1960’larda mavi derili bir ailenin yaşadığı keşfedildi. Mavi derili olma özelliği diğer jenerasyonlara aktarılan bu ailenin bazı fertlerinde mor ve çivit rengi de görülüyor. Bu fertlerde birtakım nörolojik algı problemleri baş gösteriyor. Algıladıkları bir objeyi aynı anda çok uzaklarında ve çok yakınlarındaymış gibi görebiliyorlar. Çoğu 80 yaşına kadar yaşayabiliyor.

10. Kuyruklu İnsan

10. Kuyruklu İnsan

Chandre Oraon 38 cm'yi geçen kuyruğuyla, Hindistan'ın batısında yaşayanlar tarafından maymun tanrısı olarak görülen, talihsiz bir adam.

11. Ünertan Sendromu

11. Ünertan Sendromu

Yaklaşık onbeş yıl önce Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesi Prof. Dr.Üner Tan tarafından Hatay'da tanımlanan ve insanlarda el-ayak üzerinde yürümeye neden olan sendrom, BBC, PBS ve HHMI tarafından hazırlanan bir belgesele de konu olmuş, pek çok Avrupa ve ABD üniversitelerinde de ders programlarına dahil edilmişti.

12. Balık Kokusu Sendromu

12. Balık Kokusu Sendromu

Doğuştan gelen bir metabolizma bozukluğudur. Bu hastalar ne kadar duş yaparlarsa, temizlenirlerse temizlensinler hep çürümüş balık gibi kokmaya mahkumdurlar. Bu kötü koku idrarlarında, terlerinde, kısacası bütün vücut salgılarında mevcuttur. Ayrıca nabızları yüksektir. Bu hastalığa sahip olan kişilerde ağır depresyon görülür. Bu da bir bakıma kaçınılmazdır.

13. Progeria (Yaşlı Görünme Sendromu)

13. Progeria (Yaşlı Görünme Sendromu)

Bu hastalık çok yıkıcı sonuçlar doğurur. Genelde doğuştandır ve bu hastalığa sahip olan çoğu çocuk 13 yaşından önce ölür. Vücutlarının çok hızlı yaşlanmasının dışında, bu hastalarda kellik, eklem iltihabı, kemiklerin aşırı incelmesi gibi semptomlar görülür.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1979
735
173
68
39
37
17
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Zerroo

Şu Cyclops Syndrome cahil kasabalarda görülmeyedursun, minicik bebeği cadı, Deccal ilan ederler. Fiziksel durumunun yarattığı dezavantajın etkisini geride b... Devamını Gör

"Şüphesiz biz insanı en güzel biçimde yaratmışızdır." (Tin Suresi, 4) Eee, hani en güzel biçimde yaratılmıştık? (Not: 6. yy'da genetik hastalıklar bilinmiyor... Devamını Gör