Görüş Bildir
Haberler
George Orwell Kimdir? George Orwell'ın Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

George Orwell Kimdir? George Orwell'ın Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Şebnem Sucu
17.09.2021 - 11:39

İngiliz yazar George Orwell, 1940'ların sonunda iki parlak hicivin yazarı olarak öne çıktı. 1930'larda belgesel, deneme ve eleştiri yazdı ve daha sonra kendisini yüzyılın en önemli ve etkili seslerinden biri olarak kabul ettirdi. İşte George Orwell'ın hayatına dair merak edilenler; George Orwell kimdir, neler yapmıştır? George Orwell eserleri...

İçeriğin Devamı Aşağıda

George Orwell, 20. yüzyılın en ünlü iki eseri olan 'Hayvan Çiftliği' ve '1984'ü yazan İngiliz bir yazardır. Orwell'in asıl adı Eric Arthur Blair'dır. George Orwell'ın yazımı okuyucuyu bilerek eğlendirmeye çalışmaz; onun yerine sözlerinin samimi ve konuksever tarzıyla dinleyicilerinin dikkatini çeker. Peki, George Orwell kimdir? İşte kısaca George Orwell'ın hayatı...

GEORGE ORWELL KİMDİR?

HAYATI

Orwell, 25 Haziran 1903'te Hindistan'ın doğusundaki Eric Arthur Blair'de doğdu. Bir ablası ve bir kız kardeşi vardı. Babası, Hindistan Devlet Memurluğu'nda küçük bir gümrük görevlisiydi. Orwell dört yaşındayken ailesi İngiltere'ye döndü ve İngiltere'nin Londra yakınlarındaki bir köy olan Henley'ye yerleştiler.

İngiltere'de eğitim gördü ve Eton'dan ayrıldıktan sonra Burma'daki Hint İmparatorluk Polisine, ardından bir İngiliz kolonisine katıldı. 1927'de istifa etti ve yazar olmaya karar verdi. 1928'de bir yazar olarak başarı eksikliğinin onu bir dizi önemsiz işe zorladığı Paris'e taşındı.

Deneyimlerini 1933'te yayınlanan ilk kitabı 'Paris ve Londra'da Down and Out' kitabında anlattı. Ayrıca bu dönemde Orwell, Middlesex'teki küçük bir özel okulda ders verdi. Daha sonra Orwell, boynundan vurulduğu ve hayatı için kaçmak zorunda kaldığı Cumhuriyetçiler için İspanyol İç Savaşı'nda savaşmaya gönüllü oldu. Bu arada Komünistler muhalifleri tutuklamaya başladı ve Orwell İspanya'dan kaçmak zorunda kaldı. İngiltere'ye geldikten sonra, 1938'de yayınlanan Katalonya'ya bir Saygı yazdı.

Ancak 1938'de Orwell tüberkülozdan muzdaripti. 1938-1939 kışını Fas'ta geçirdi. 1939'da başka bir romanı olan Coming Up For Air yayınlandı. İkinci Dünya Savaşı'nın başında George Orwell askerlik hizmeti için reddedildi, ancak 1941'den 1943'e kadar BBC için çalıştı. 1943'te sol kanat dergisi Tribune için edebi editör oldu. Daha sonra 1945'te büyük hiciv Hayvan Çiftliği yayınlandı. 1949'da başyapıtı 1984 yayınlandı.

EVLİLİĞİ VE ÇOCUKLARI

Orwell, Eileen ile 1936'da, İspanya İç Savaşı hakkında gazete makaleleri yazmak üzere İspanya'ya taşınmadan kısa süre önce evlendi. Çift Richard Horatio adında bir erkek çocuğu evlat edindiler.

ESERLERİ

- Paris ve Londra'da Beş Parasız

- Burma Günleri

- Papazın Kızı

- Zambak Solmasın

- Wigan İskelesi Yolu

- Katalonya'ya Selam

- Aspidistra

- Daralma

- Hayvan Çiftliği

- Bin Dokuz Yüz Seksen Dört

ÖLÜMÜ

Orwell'e Aralık 1947'de tüberküloz tanısı konuldu. Sağlığı gittikçe kötüleşti ve 46 yaşındayken 21 Ocak 1950'de öldü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın