Görüş Bildir
Haberler
Gelir Adaletsizliği Raporu: 62 Zenginin Serveti Dünyanın Yarısına Denk

Gelir Adaletsizliği Raporu: 62 Zenginin Serveti Dünyanın Yarısına Denk

ATKN
18.01.2016 - 12:00 Son Güncelleme: 18.01.2016 - 15:14

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'ın raporuna göre dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin serveti, geri kalan yüzde 99'luk kesimin servetinin toplamına eşit. Gelir adaletsizliğine dikkat çeken rapora göre, vergi kaçırmalar ve usûlsüzlükler yüzünden zenginle fakir arasındaki uçurum giderek derinleşiyor. Dünyanın en zengin 62 kişisinin serveti dünya nüfusunun yarısının sahip olduğundan daha fazla...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Credit Suisse'in Ekim ayındaki verilerine dayandırılan rapor, bu hafta düzenlenecek Davos Dünya Ekonomik Forumu öncesi dünya liderlerine eşitsizlik konusunda harekete geçme uyarısında bulunuyor.

Oxfam'ın verilerine göre dünyanın en zengin 62 milyarderin serveti de dünya nüfusunun en yoksul kesiminin varlıklarının yarısına denk geliyor.

Dünyanın en yoksul yüzde 50'lik kesimin varlıkları, 2010 ila 2015 yılları arasında nüfusun 400 milyon artmasına rağmen yüzde 41 oranında düştü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aynı zaman diliminde dünyanın en zengin 62 kişisinin varlıkları da 500 milyar dolardan 1.76 trilyon dolara çıktı.

Kuruluşun raporunda, 2010 yılında dünyanın en zengin 388 kişisinin varlıklarının en yoksul yüzde 50'ye denk geldiği belirtilirken bu oranın 2014 yılında 80'e düştüğü, 2015 yılında da düşmeye devam ettiği belirtiliyor.

'Zenginler için ekonomi'

'Zenginler için ekonomi'

Rapor, lobi faaliyeti yürütenleri ve vergi olmayan ya da vergilerin düşük olduğu 'vergi cennetlerini' de eleştiriyor.

Dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin serveti yüzde 99'un toplamına eşit

Dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin serveti yüzde 99'un toplamına eşit

Oxfam geçen yıl bu zamanlarda yayımladığı raporda, en zengin yüzde 1'lik kesimin geri kalanların toplam varlığından daha fazla olacağı ön görüsünde bulunmuştu.

Oxfam'ın raporunda 'Herkesin refahı için işleyecek bir ekonomi yerine, gelecek kuşaklar ve gezegen için, yalnızca yüzde 1'lik kesim için bir ekonomi yarattık' deniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Credit Suisse'in araştırmasını kapsayan süre zarfında, en zengin yüzde 1'lik kesimin servetinde 2000 ila 2009 yılları arasında her yıl düşüş yaşandı.

Oxfam, hükümetlere eşitsizliğe son verilmesi çağrısında bulunuyor ve işçilerin geçinebilecekleri bir maaş almaları gerektiğini savunuyor.

Kuruluş ayrıca maaşlarda cinsiyet ayrımına son verilmesi, ilaçların ücretlerinin düşürülmesi ve tüketimden çok varlıkların vergilendirilmesi çağrısı yapıyor.

'Vergilerin kaçırılması nedeniyle zenginlerle yoksullar arasındaki uçurum derinleşiyor'

'Vergilerin kaçırılması nedeniyle zenginlerle yoksullar arasındaki uçurum derinleşiyor'

Oxfam Avustralya'nın Başkanı Helen Szoke, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, servetin 'uygun bir şekilde' paylaşıldığını kontrol etmek için gerekli mekanizmaların kurulmadığına dikkat çekerken, 'İş piyasası ve siyasi liderlerin vergi reformu konusunda kararlı adımlar atması gerektiğine inanıyoruz' dedi. 

Szoke, 'Ödenmesi gereken vergilerin kaçırılması nedeniyle zenginlerle yoksullar arasındaki uçurum derinleşiyor' diye konuştu.

BBC Türkçe ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
177
103
72
17
10
7
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kartacali

emin olun bu durumdan en cok fakirler memnun...

Dromaeosauridae

servet düşmanlığı yapmayalım. genç akepeli kapitalistler rahatsız!

Ercan

bizde burda bi iki çikolata sigara bilmem ne satalımda akşama bi çorba içebilelim diye bi tarafımızı yırtıyoruz...adaletini s*keyim dünya senin