Görüş Bildir
Haberler
Gastronomi Dünyasının Rockstarları Sayılan Başarılarıyla Hayranlık Duyulan Dünyanın En Ünlü Şefleri

Gastronomi Dünyasının Rockstarları Sayılan Başarılarıyla Hayranlık Duyulan Dünyanın En Ünlü Şefleri

Ceren
25.08.2022 - 08:49

Aşçılık her ne kadar dışarıdan çok keyifli bir meslekmiş gibi gözükse de oldukça zorlu bir meslektir. Rekabetin had safhada olduğu bu meslekte elbette dünyanın en iyileri sıralaması var! Gelin başarılarına hayran duyacağınız dünyanın en iyi şeflerini birlikte tanıyalım 👇

Kaynak: https://www.ranker.com/list/most-infl...

1. Kralların aşçısı: Georges Auguste Escoffier

1. Kralların aşçısı: Georges Auguste Escoffier

Georges Auguste Escoffier (28 Ekim 1847 - 12 Şubat 1935), geleneksel Fransız pişirme yöntemlerini popülerleştiren ve güncelleyen bir Fransız şef, restorancı ve mutfak yazarıydı. Escoffier'in tekniğinin çoğu, Fransız haute mutfağının kodlayıcılarından biri olan Marie-Antoine Carême'nin tekniğine dayanıyordu, ancak Escoffier'in başarısı, Carême'nin ayrıntılı ve süslü tarzını basitleştirmek ve modernize etmekti. Özellikle beş ana sos için tarifleri yazdı. Fransız basını tarafından roi des cuisiniers et cuisinier des rois ('şeflerin kralı ve kralların şefi') olarak anılan Escoffier, 20. yüzyılın başlarında Fransa'nın önde gelen şefiydi. Escoffier'in kaydettiği ve icat ettiği tariflerin yanı sıra, yemek pişirmeye katkılarından bir diğeri, düzenli disiplini misafirlerine tanıtarak onu saygın bir meslek statüsüne yükseltmekti. Escoffier, hem yemek kitabı hem de yemek pişirme üzerine bir ders kitabı olarak hala önemli bir referans çalışması olarak kullanılan Le Guide Culinaire'i yayınladı. Escoffier'in mutfak yönetimine yönelik tarifleri, teknikleri ve yaklaşımları günümüzde oldukça etkili olmaya devam etmektedir. Sadece Fransa'da değil tüm dünyada şefler ve restoranlar tarafından benimsenmiştir.

2. Yüzyılın şefi: Joël Robuchon

2. Yüzyılın şefi: Joël Robuchon

Joël Robuchon, 7 Nisan 1945'te Fransa'da doğmuştur. 1989'da rehber Gault Millau tarafından 'Yüzyılın Şefi' seçildi ve 1976'da mutfakta Meilleur Ouvrier de France (Fransa'nın en iyi çalışanı) ödülüne layık görüldü. Larousse Gastronomique komitesi ve Fransa'da mutfak televizyon programlarına ev sahipliği yaptı. Bangkok, Bordeaux, Hong Kong, Las Vegas, Londra, Makao, Monako, Montreal, Paris, Şangay, Singapur, Taipei, Tokyo ve New York'ta bir düzineden fazla restoran işletti ve toplamda 32 restoranla en yüksek rekoru kırdı. Toplamda 31 Michelin Yıldızı'na laik görüldü. Robuchon 6 Ağustos 2018'de vefat etti.

3. İlk ünlü şef: Marco Pierre White

3. İlk ünlü şef: Marco Pierre White

11 Aralık 1961 doğumlu bir İngiliz şef olan Marco Pierre White, restorancı ve televizyon jürisidir. White, İngiltere'nin ilk ünlü şefi olarak tanınmıştır. 1994 yılında, 32 yaşındayken White, hem en genç şef hem de üç Michelin yıldızına layık görülen ilk İngiliz şef oldu. Mario Batali, Gordon Ramsay, Curtis Stone ve Shannon Bennett gibi önemli şefler yetiştirmiştir.

Instagram adresi

4. Sinirli ama bir o kadar da haklı: Gordon Ramsay

4. Sinirli ama bir o kadar da haklı: Gordon Ramsay

Gordon James Ramsay 8 Ekim 1966'da Britanya'da doğmuş şef, işletmeci ve yemek programlarının vazgeçilmez ismidir. Kendine ait olan restoranları toplamda 16 Michelin yıldızı almış olan şef, agresif tavırları ve sıkça küfür etmesiyle bilinir! 2018 yılında Forbes listelerine ise en çok kazanan 33. ünlü olarak eklemiştir. 

Instagram adresi

5. Gerçek bir yemek aşığı: Julia Child

5. Gerçek bir yemek aşığı: Julia Child

Julia Carolyn Child (15 Ağustos 1912 - 13 Ağustos 2004) Amerikalı şef, yazar ve televizyon programcısıydı. İlk yemek kitabı Mastering the Art of French Cooking ile Fransız mutfağını Amerikan halkına öğretmesiyle tanındı ve en dikkat çekeni 1963'te yayınlanan French Chef olan sonraki televizyon programlarıyla tanındı. Amerikalılara yemek yapmayı öğreten şef olarak tanınıyor.

Julia Child hakkında 👇

6. Yıldızların efendisi: Alain Ducasse

6. Yıldızların efendisi: Alain Ducasse

13 Eylül 1956 Fransa doğumlu şefimiz Michelin Rehberi'nde üç yıldıza sahip olan nadide şeflerden biridir. Her açtığı restorana birkaç ay içerisinde Michelin Yıldızı kazandıran şef, aynı zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu için yemek yapan nadir şeflerden biri! Ünü dünyayı aşmış desek, yalan olmaz... 

Instagram adresi

7. Charles de Gaulle'ün kişisel şefi: Jacques Pépin

7. Charles de Gaulle'ün kişisel şefi: Jacques Pépin

Jacques Pépin 18 Aralık 1935 doğumlu Fransız şef, yazar, mutfak eğitimcisi, televizyon programcısıdır. Fransa'da nispeten bilinmese de, Amerika'nın en ünlü şeflerinden biridir. Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle'ün kişisel şefi olduktan sonra 1959'da ABD'ye taşındı. Her ne kadar Başkan John F. Kennedy'de aynı teklifi şefe sunsa da o bu teklifi reddetti. Bunun yerine, önce Paris'te, sonra Amerika'da çok sayıda prestijli restoranda şef oldu. Amerikan televizyonunda yer aldı ve The New York Times, Food & Wine ve diğer yayınlar için yazdı. Bazıları en çok satanlar haline gelen 30'dan fazla yemek kitabı yazdı. Pépin, Amerikalı şef Julia Child'ın uzun zamandır arkadaşıydı ve 1999 PBS dizileri Julia ve Jacques Cooking at Home, Daytime Emmy Ödülü kazandı. Ayrıca Columbia Üniversitesi'nden Fransız edebiyatı alanında lisans ve yüksek lisans derecelerine sahiptir.

24 James Beard Vakfı Ödülü, beş fahri doktora derecesi, Amerikan Kamu Televizyonu'nun yaşam boyu başarı ödülü, 2019'da Emmy Yaşam Boyu Başarı Ödülü ve Fransa'nın en yüksek liyakat derecesi olan Légion d'honneur ile onurlandırıldı.

1989'dan beri Pépin, Boston Üniversitesi'nde Mutfak Sanatları Programı'nda ders verdi ve New York'taki International Culinary Center'da özel programların dekanı olarak görev yaptı. 2016 yılında, kızı Claudine Pépin ve damadı Rollie Wesen ile birlikte Pépin, istihdam engelleri olan yetişkinler için mutfak eğitimini desteklemek için Jacques Pépin Vakfı'nı kurdu.

8. Moleküler mutfağın dahi şefi: Ferran Adrià

8. Moleküler mutfağın dahi şefi: Ferran Adrià

14 Mayıs 1962 doğumlu İspanyol şef. Roses on Costa Brava'daki elBulli restoranının baş şefi ve dünyanın en iyi şeflerinden biri olarak kabul ediliyor. Özellikle İspanyol mutfağı ve moleküler gastronomi alanlarında tanınıyor.

9. Amerika'nın en iyi şeflerinden biri: Thomas Keller

9. Amerika'nın en iyi şeflerinden biri: Thomas Keller

14 Ekim 1955 Amerika doğumlu şef, restorancı ve yemek kitabı yazarıdır.  1996'da Kaliforniya'nın En İyi Şefi ve 1997'de Amerika'nın En İyi Şefi olmak üzere birçok ödül kazandı. Her yıl Dünyanın En İyi 50 Restoranı arasında onun restoranı yer alıyor. Aynı zamanda iki farklı restoran için aynı anda üç Michelin yıldızlı derecelendirmeye layık görülen tek Amerikalı şeftir. Toplamda ise yedi Michelin yıldızı vardır. 

Instagram adresi

10. Hem gezgin hem şef: Anthony Bourdain

10. Hem gezgin hem şef: Anthony Bourdain

Anthony Michael Bourdain (25 Haziran 1956 - 8 Haziran 2018), uluslararası yemek kültürüne odaklanan programlarda rol alan Amerikalı ünlü şef, yazar ve seyahat belgeselcisiydi. Bourdain, The Culinary Institute of America'nın 1978 mezunu ve Manhattan'daki Brasserie Les Halles'de yönetici şef olarak geçirdiği uzun yılları içeren uzun kariyerinde bir dizi profesyonel mutfakta çalıştı. İlk olarak en çok satan kitabı Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly (2000) ile tanındı. İlk yemek ve dünya seyahati televizyon programı A Cook's Tour, 2002 ve 2003'te Food Network'te 35 bölüm olarak yayınlandı. 2005'te Travel Channel'ın mutfak ve kültürel macera programlarına ev sahipliği yapmaya başladı. 8 Haziran 2018'de Fransa'da bulunduğu sırada intihar ederek yaşamına son verdi.

11. Duyusal pişirmenin öncüsü: Heston Blumenthal

11. Duyusal pişirmenin öncüsü: Heston Blumenthal

Heston Marc Blumenthal 27 Mayıs 1966 doğumlu İngiliz ünlü bir şeftir. Büyük Britanya'da üç Michelin yıldızına sahip beş restorandan biri olan Berkshire, Bray'deki The Fat Duck'ın sahibidir; 2005 yılında Dünyanın En İyi 50 Restoranı'nda 1 numara seçilmiştir. Blumenthal, Londra'da iki Michelin yıldızlı Dinner restoranının ve Bray'de The Crown at Bray ve bir Michelin yıldızlı The Hinds Head adlı iki pub'ın sahibidir. Duyusal pişirme, yiyecek eşleştirme ve lezzet kapsüllemenin öncüsüdür.

12. Füzyon mutfak ondan sorulur: Nobu Matsuhisa

12. Füzyon mutfak ondan sorulur: Nobu Matsuhisa

Nobuyuki 'Nobu' Matsuhisa 10 Mart 1949 doğumlu), geleneksel Japon yemeklerini Peru malzemeleriyle harmanlayan füzyon mutfağıyla tanınan ünlü bir Japon şef ve restoran işletmecisidir. İmza yemeği, misoda siyah morina balığıdır. Birçok ülkede kendi adını taşıyan restoranları var. Ayrıca üç büyük filmde küçük roller oynamıştır.

Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
3
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Anthony bebeğim yazık ettin kendine..büyük hayranıydım