Görüş Bildir
Haberler
Finansman Paketi Krize Çözüm Oldu mu? Ev Fiyatlarını Artıranlar Hazine'nin Radarında! Evini Satanlar Kimler?

Finansman Paketi Krize Çözüm Oldu mu? Ev Fiyatlarını Artıranlar Hazine'nin Radarında! Evini Satanlar Kimler?

Konut fiyatlarındaki artış, bir kesimin gündeminden ev alımı şeklinden çıkarak, var olanı korumak ya da kirayı artırmamak şekline dönüşmüş durumda. Uzmanlar, konut alımı ile vatandaşlıktan, Rusların akın ettiği bölgelerden bahsederken, bir yandan da ev satanların neden sattığını inceliyor. Diğer yandan da ekonomi yönetimi konut fiyatlarında artış yapanların peşine düştü iddiaları var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Konut fiyatları neden arttı?

Konut fiyatları neden arttı?

Dünya'dan Alaattin Aktaş, konut fiyatlarındaki artışın nedenlerinden birini talepteki hızlı artış olarak açıklarken, bu artışın da faizlerin inişi ve TL tasarrufların reelde değer kaybına uğraması olarak açıklıyor. Ayrıca KKM'nin bir nebze sınırladığı döviz kurundaki yükselişin, birikim sahiplerini konuta yönlendirdiğini belirtiyor. Yabancı talebinin ise fiyatlar üzerindeki baskısının son sırada geldiğini belirtiyor. Aktaş, ev alanları bu şekilde incelerken, ev satanları da mercek altına alıyor. Sıfır konutları ayrı tutarak şöyle bir analiz yapıyor: 

Konut talebindeki artışta elindeki birikimi korumak isteyenlerin tercihi önemli bir etken, tamam. Ama madalyonun bir de diğer yüzü var.

İkinci el konutları satanların amacı ne?

İkinci el konutları satanların amacı ne?
  • Parayı başka türlü nemalandırıp değerlendirmek mi, pek sanmıyoruz. Şu dönemde konuttan çok kazandıran bir araç yok gibi.

  • Sahip olduğu konutun çok kazandırdığını görüp bir süre sonra fiyatların düşeceğini varsayarak karı cebe koymak mı, olabilir.

  • Eski konutunu ya da onun bedeli yetmezse sahip olduğu bir diğer konutu satarak, gerekirse üstüne para da koyarak sıfır konut almak mı, muhtemel.

Ekonomik zorluk çekenler ve borcu giderek artanlar konutlarını satmak durumunda kalıyor. Belki birden fazla olan konutun biri satılıyor, belki bir tane olsa bile zorunluluktan o satışa çıkarılıyor. Yoksa şu dönemde konut fiyatları her geçen gün artarken başka gerekçeyle konut satmak hiç akıl karı görünmüyor. Bir insanın oturduğu evi borçlarını ödemek ya da işyerinin kapanmasını önleyebilmek adına satmak durumunda kalması çok acı!

Ruslar, Antalya'yı uçurdu

Ruslar, Antalya'yı uçurdu

Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman da Mesele Ekonomi Youtube kanalında gayrimenkul piyasasında son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, 'Konut krizinde çözüm ne?' sorusuna cevap aradı. Son açıklanan kredi kampanyasının ilk etkilerini ve konut piyasasında yabancı ilgisindeki artışın fiyatlara nasıl yansıdığını değerlendirdi. Büyükduman, savaş, yaptırım ve belirsizliklerden kaçan Rusların özellikle Antalya ağırlıklı konut tercih etmelerinin bölgedeki kiraları bir önceki yıla göre yüzde 330'lara var oranlarda arttırdığına dikkat çekiyor.

Ak Parti ve MHP seçmeni de vatandaşlık alımından rahatsız

Ak Parti ve MHP seçmeni de vatandaşlık alımından rahatsız

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan haberine göre, İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından 5-11 Mayıs 2022 tarihlerinde 12 ilde 1500 kişi ile yapılan araştırmada her 10 kişiden hemen hemen 9'unun gayrimenkul satışı ile Türk vatandaşlığı verilmesine karşı olduğunu gözler önüne serdi. Sonuçlar geçtiğimiz dönemlerde 250 bin dolar olan ev alana aile boyu vatandaşlık veren düzenlemenin 400 bin dolara çıkmasının da durumu değiştirmediğini gösterdi. 

Araştırmada kişilerin parti tercihlerine göre sonuçlar da incelenirken, CHP seçmeninin yüzde 95'inden fazlası ev alımı ile vatandaşlığa karşı çıkarken, iktidarda olan AK Parti seçmeninde bu oran yüzde 80'i bulurken, ittifak ortağı olan MHP seçmeninde de yüzde 87 oldu.

Ev fiyatlarında görülen artış ile mülk sahipleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mercek altına alındı

Ev fiyatlarında görülen artış ile mülk sahipleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mercek altına alındı

Konut Finansman Paketi’ni açıklamasının hemen akabinde başta İstanbul ve Ankara olmak üzere pek çok şehirde ev fiyatları ikiye, hatta üçe katlanmıştı. 

Vergi müfettişlerinin hem emlakçılar hem de mülk sahipleri ile mülakat yapacağı belirtilirken, ev sahiplerinin beyanları ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtları da karşılaştırılacak. Kronos haberine göre, işlemlerin çelişkili görülmesi halinde geriye dönük vergi incelemesi başlatılması da gündemde. Teftişin on binlerce ev sahibini kapsayabileceği, vergi cezası ile sonuçlanabileceği de belirtiliyor. İlk incelemelere göre, 100 bine yakın mülk sahibinin listede olduğu belirtiliyor. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de yaptığı bir açıklamada konut fiyatlarında fahiş artışlara yönelik “Kredi kampanyasının ardından 65 bin kişinin fiyatları fahiş şekilde artırdığını tespit ettik' demişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın