Görüş Bildir
Haberler
Eski Filmleri İzlemek İstese De Nereden Başlayacağını Bilmeyenler İçin Nostaljik Filmler

Eski Filmleri İzlemek İstese De Nereden Başlayacağını Bilmeyenler İçin Nostaljik Filmler

Günümüzün modern teknolojisinin sunduğu görsel şölenlerden sıkıldıysanız, sizi geçmişin zarif ve dokunaklı dünyasına davet ediyoruz. İster siyah-beyaz klasiklere, ister 80'lerin neşeli komedilerine aşina olun ya da olmayın, bu özel nostaljik filmler listesi tam da sizin için hazırlandı. Şimdi rahatlayın ve bu eşsiz serüvene katılın, kim bilir belki de yeni favori filminizi keşfedeceksiniz. İyi seyirler! 👇

Kaynak: Filmlerle ilgili bilgiler, IMDb  ve TMDB sitelerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Gentlemen Prefer Blondes, 1953

20. Gentlemen Prefer Blondes, 1953

IMDb: 7.1 

Özet: Lorelei ve Dorothy taşradan büyük şehre gelmiş iki genç kadındır. Bir müzikholde dansçılık ve şarkıcılık yapan bu iki genç kadın Paris'e giden bir transatlantikte iş bulurlar. Çok geçmeden Lorelei ve Dorothy'nin etrafını zengin adamlar sarar. Zengin bir koca bulmayı isteyen Lorelei ve Dorothy aşkın anlamını öğreneceklerdir. 

Oyuncular: Jane Russell, Marilyn Monroe, Charles Coburn 

Yönetmen: Howard Hawks

19. All That Heaven Allows, 1955

19. All That Heaven Allows, 1955

IMDb: 7.6 

Özet: Dul bir kadın olan Cary günün birinde genç bahçıvan Ron ile tanışır. Aralarında başlayan ilişki büyük yaş farkı nedeniyle toplumun tepkisini çeker. Üstelik genç Ron bu sorunu umursamamaktadır. 

Oyuncular: Jane Wyman, Rock Hudson, Agnes Moorehead 

Yönetmen: Douglas Sirk

18. Leave Her to Heaven, 1945

18. Leave Her to Heaven, 1945

IMDb: 7.6 

Özet: Genç bir roman yazarı olan Richard Harland, güzeller güzeli Ellen Berent ile trende tanışır, birbirlerine aşık olurlar ve kısa süre sonra evlenirler. Trajediler, önce özürlü genç kardeşini, sonra da doğmamış oğlunu ondan aldığında, Harland yavaş yavaş hayatındaki trajedilerin nedeninin karısının delice kıskançlığı olabileceğini fark eder. Ellen'ın duyguları kontrol edilemez hale geldikçe hepsini başka bir şok beklemektedir. 

Oyuncular: Gene Tierney, Cornel Wilde, Jeanne Crain 

Yönetmen: John M. Stahl

17. The Night of the Hunter, 1955

17. The Night of the Hunter, 1955

IMDb: 8.0 

Özet: Hapiste tanıdığı Ben adlı adamın evinin yakınlarına yüklü bir miktar para sakladığını öğrenen psikopat Harry, hapishaneden çıktıktan sonra Ben'in evine gider. 

Oyuncular: Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish 

Yönetmen: Charles Laughton

16. Roman Holiday, 1953

16. Roman Holiday, 1953

IMDb: 8.0 

Özet: Bir modern zaman prensesinin kraliyet dayatmalarına karşı gelerek tek başına Roma'yı keşfe çıkmasının hikayesini anlatıyor. Burada gazeteci kimliğini saklayarak ilginç hikayeler peşinde koşan Amerikalı bir gazeteciyle tanışıyor. Ancak planı ikilinin birbirine aşık olmasıyla suya düşüyor. 

Oyuncular: Gregory Peck, Audrey Hepburn, Eddie Albert 

Yönetmen: William Wyler

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. The Red Shoes, 1948

15. The Red Shoes, 1948

IMDb: 8.1 

Özet: Victoria Page, genç ve oldukça yetenekli bir balerindir. Güzel dansçının kariyeri, mükemmeliyetçi bir sahne yöneticisi olan Boris Lermantov'un ellerinde yükselişe geçer. Victoria, sahnede bir yıldız gibi parlarken, bunun bedelini ödeyeceğini henüz bilmemektedir. İdealist bir besteci olan Julian Craster, Red Shoes isimli bestesi ile ün yapmıştır. Victoria'ya aşık olan Julian, genç balerinin kalbini kazanır. Ancak her ikisinin de ummadığı bir düşmanları vardır.  

Oyuncular: Anton Walbrook, Marius Goring, Moira Shearer 

Yönetmen: Michael Powell, Emeric Pressburger

14. Safety Last, 1923

14. Safety Last, 1923

IMDb: 8.1 

Özet: Para kazanma hırsıyla şehre gelen genç bir adam, bir mağazada satış sorumlusu olarak çalışmaya başlar ve müdürüyle, mağazaya dikkat çekerek müşterilerin artmasını sağlayacak olan kişiye ödül olarak para vermesi konusunda anlaşır. Ancak mağazanın bulunduğu binanın dışına tırmanması için anlaşmış olduğu kişi bir kanun kaçağı çıkınca olayların seyri tamamen değişir ve genç adam kendisini binaya tırmanırken bulur.  

Oyuncular: Harold Lloyd, Mildred Davis, Bill Strother 

Yönetmen: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor

13. All About Eve, 1950

13. All About Eve, 1950

IMDb: 8.2 

Özet: Ünlü yıldız Margo Channing, Eve adlı genç bir kızla tanışır Eve, Margo'nun büyük bir hayranıdır ve kısa sürede onun güvenini kazanmayı başarır; hatta onun evine taşınır. Oysa masum görünüşlü bu kızın başka amaçları vardır. Margo'nun yerini almak isteyen Eve, sinsi planlarını sırayla uygulamaya başlamıştır.  

Oyuncular: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders 

Yönetmen: Joseph L. Mankiewicz

12. Some Like It Hot, 1959

12. Some Like It Hot, 1959

IMDb: 8.2 

Özet: İki işsiz komedyen Joe ve Jerry, tesadüfen mafyanın sevgililer gününde yaptığı bir katliama tanık olurlar. Arkasında şahit bırakmak istemeyen gangsterler ikilinin peşine düşer. Canlarını kurtarmak için yollara düşen ikili, Miami'ye turneye gitmekte olan ve tamamı kadınlardan oluşan bir müzik grubuna katılırlar. Kadın kılığında grupla yola çıkarlar ancak her ikisi de grubun solisti sarışın bomba Sugar Kane'e aşık olurlar ancak kimlikleri ortaya çıkmasın diye güzel kadına karşı duygularını belli edememektedirler.  

Oyuncular: Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon 

Yönetmen: Billy Wilder

11. Double Indemnity, 1944

11. Double Indemnity, 1944

IMDb: 8.3 

Özet: Büyük bir sigorta şirketinde çalışan Walter, sondaj işinde çalışan zengin kocası sürekli seyahat ettiği için yalnız yaşayan genç ve güzel Phyllis'in evine gider ve genç kadına kapsamlı bir sigorta paketi satmaya çalışır. Sondaj işinin tehlikelerini bilen Phyllis'in sahte korkularının altında yatan hain düşünceleri fark eden Walter, genç kadının evini terk eder. Sigorta şirketlerinden para alabilmek için çevrilen dolapların ince noktalarını dahi bilen Walter, genç kadına olan hislerine yenik düşer ve Phyllis ile kapsamlı bir cinayet planı hazırlar.  

Oyuncular: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson 

Yönetmen: Billy Wilder

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. North by Northwest, 1959

10. North by Northwest, 1959

IMDb: 8.3 

Özet: New York'taki Plaza Oteli'nden ayrılmak üzere olan reklamcı Roger Thornhill tam 'George Kaplan' adı anons edildiğinde ayağa kalkmak talihsizliğine uğrar. Böylece yanlış anlamaya dayalı ölümcül bir olayı ve durmaksızın süren bir kedi fare oyununu başlatır. Onu öldürmek isteyen casus ajanlar ve onun birini öldürdüğünden kuşkulanan polis Amerika'nın her yerinde amansız bir takip başlatır. 

Oyuncular: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason 

Yönetmen: Alfred Hitchcock

9. The Apartment, 1960

9. The Apartment, 1960

IMDb: 8.3 

Özet: Büyük bir şirkette çalışan ve yükselmek amacıyla, evini garsoniyer olarak kullanması için patronuna vermekte sakınca görmeyen ve bu arada patronun metreslerinden birine aşık olan adamın komik hikayesini konu alıyor. Sevgisine karşılık bulduğundan emin olamadığı için bir süre sesini çıkarmasa da her şey olacağına varıyor. Kadının güzelliği aklını başından alıyor ve işini kaybetmek pahasına da olsa mücadele etmeye karar veriyor.  

Oyuncular: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray 

Yönetmen: Billy Wilder

8. Citizen Kane, 1941

8. Citizen Kane, 1941

IMDb: 8.3  

Özet: Zengin medya patronu Charles Foster Kane, özel şatosu Xanadu'da hayatını kaybeder. Son sözleri 'Rosebud' olur. Gazetelerde Kane hakkında farklı hayat hikayeleri çıkar. Genç bir gazeteci, Kane'in son sözünün anlamını araştırmakla görevlendirilir ve Kane'in yakınlarıyla temasa geçer. Hikaye, mükemmelliyetçiliğin ve otoriter yönetimin trajik sonuçlarını gösterir.  

Oyuncular: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore  

Yönetmen: Orson Welles

7. Singin’ in the Rain, 1952

7. Singin’ in the Rain, 1952

IMDb: 8.3  

Özet: Artık sessiz filmlerin dönemi kapanmaktadır ve konuşmaların yer aldığı sesli filmlere geçilirken, ünlü bir sahne yıldızı, en iyi arkadaşı, olası kız arkadaşı ve kurnaz oyuncu arkadaşı bu zorlu geçiş dönemine yakalanmışlardır.  

Oyuncular: Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds  

Yönetmen: Stanley Donen, Gene Kelly

6. Sunset Boulevard, 1950

6. Sunset Boulevard, 1950

IMDb: 8.4 

Özet: Joe Gillis genç bir senaristtir. Film, Gills’in bir havuzda kanlar içinde yatarken görüntüsü ile başlar ve daha sonra altı ay öncesine gideriz. Senaryolarını satamayan ve parasız kalan Joe’nun başı eski borçlarıyla derttedir. Alacaklılardan kaçar ve Sunset Bulvarı’ndaki bir eve sığınarak saklanır. Buradaki ev sahibi ise, sessiz filmler döneminde ün yapmış aktrislerden Norma Desmond’dır. Eski ününü hemen geri kazanabileceğini düşünen Norma, kendi yazdığı bir senaryoyla sinema dünyasına dönmeyi amaçlamaktadır.  

Oyuncular: William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim 

Yönetmen: Billy Wilder

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. City Lights, 1931

5. City Lights, 1931

IMDb: 8.5  

Özet: Adam, kör kıza aşık olur ve onu korumak için elinden gelen her şeyi yapar. Kız, adamın zengin biri olduğunu düşünür ve onunla bir ilişki yaşamaya başlar ancak adamın aslında serseri olduğunu öğrendiğinde kızın tepkisi adamı üzüntüye boğar ve onun yardımına koşar.  

Oyuncular: Charles Chaplin, Virgina Cherrill, Florence Lee  

Yönetmen: Charles Chaplin

4. Psycho, 1960

4. Psycho, 1960

IMDb: 8.5   

Özet: Sevgilisi ile buluşmayı planlayan Marion şiddetli yağmur yüzünden geceyi bir otelde geçirmeye karar verir. Otelden içeri girer girmez garip şeyler olduğunun farkına varan Marion uyumadan önce otel sahibi Norman Bates ile biraz sohbet eder. Norman’ın kişiliğinde sorunlar olduğunu, annesine ve kuşlara karşı bir takıntısı olduğunu öğrenenince sohbeti kısa kesip odasına giderek duş almaya karar verir ve olaylar gelişir.    

Oyuncular: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles   

Yönetmen: Alfred Hitchcock

3. Rear Window, 1954

3. Rear Window, 1954

IMDb: 8.5 

Özet: Fotoğrafçı L. B. “Jeff” Jeffries, geçirdiği kaza sonucunda bacağını kırar. New York’taki apartman dairesinde zorunlu tatili sırasında arka penceresinden komşularını dürbünle seyrederek zaman geçirmektedir. Jeff, yine bir seyri sırasında komşusunun, karısını öldürdüğünden şüphelenir. Olayı araştırmaları için fotomodel sevgilisi Lisa Carol Fremont ve hasta bakıcısı Stella’dan yardım ister. 

Oyuncular: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey 

Yönetmen: Alfred Hitchcock

2. It’s a Wonderful Life, 1946

2. It’s a Wonderful Life, 1946

IMDb: 8.6  

Özet: George Bailey, küçük bir kasabada doğar ve hayatı boyunca bir dizi zorluklarla karşılaşır. Noel gecesi, işindeki bir hatayla başı dertte olan George, intihar etmeyi düşünür. Ancak, Clarence adındaki bir melek onu kurtarır ve ona ne kadar değerli bir hayat yaşadığını gösterir. Clarence, George'un hayatını nasıl etkilediğini göstermek için geçmişe giderek ona yardım eder. Film, insanların hayatlarının ne kadar değerli olduğunu ve başka insanlara ne kadar yardımcı olunabileceğini anlatır.  

Oyuncular: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore  

Yönetmen: Frank Capra

1. 12 Angry Men, 1957

1. 12 Angry Men, 1957

IMDb: 9.0 

Özet: Latin kökenli Amerikalı bir genç, babasını bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle birinci dereceden cinayetle suçlanır ve mahkeme önüne çıkarılır. Sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak cinayetin işlendiği odada bulunmuştur, mahkemeye sunduğu savunma oldukça zayıftır ve kurbanın çığlıklarını ve katilin kaçışını duyduklarını söyleyen pek çok tanık vardır, dolayısıyla dava kısa sürecek gibi görünmektedir. Sanık suçlu bulunduğu taktirde idama mahkum edilecektir. Jüri üyeleri kararı açıklamak için odalarından döndüklerinde şaşırtıcı olmayan sonuçlar ortaya çıkar: on iki jüri üyesinden on biri genç adam hakkında 'suçlu' hükmünde bulunmuşlardır. Sekiz numaralı jüri üyesi Davis 'suçsuz' hükmü yönünde oy veren tek üyedir. 

Oyuncular: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam 

Yönetmen: Sidney Lumet

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın