Görüş Bildir
Haberler
Entelektüel ve İncelikli Dokusuyla Dikkat Çeken Sinema Sektörünün Parlayan Yıldızı Fransa'dan En İyi Filmler

Entelektüel ve İncelikli Dokusuyla Dikkat Çeken Sinema Sektörünün Parlayan Yıldızı Fransa'dan En İyi Filmler

claude cahun
31.03.2022 - 08:45

Fransa, kültürü ve tarihinin yanı sıra ürettiği filmlerle de dikkat çekiyor. Biz de Fransız sinemasının en iyi filmlerini sizler için bir araya getirdik. Jean-Luc Godard, Alain Resnais, Agnès Varda ve Michael Haneke gibi sayısız önemli sinemacıyı dünyaya kazandıran Fransa'dan çıkan bu filmlere mutlaka bir göz atmanızı tavsiye ederiz. Hazırsanız, detaylara geçelim;

İçeriğin Devamı Aşağıda

18. Saklı (Caché, 2005)

18. Saklı (Caché, 2005)

Özet: Evli bir çift, ön verandalarına bırakılan bir dizi video kasetle karşılaşır. Ailenin gizli çekilmiş görüntülerini içeren bu videolar, gün geçtikçe daha da tehditkâr hâle gelir.

Oyuncular: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Maurice Bénichou

Yönetmen: Michael Haneke

17. Nefret (Le mépris, 1963)

17. Nefret (Le mépris, 1963)

Özet: Hevesli bir oyun yazarı olan Paul, Homeros'un Odysseia'sının yeniden uyarlamasında görevlendirilir. Ancak eşi Camilla, filmin yapımcısı Jeremy Prokosch'un cazibesine kapılır ve Paul'a küçümseyerek bakmaya başlar. Film aşkın, işin, sanatın ve gücün çeşitli yönlerinden besleniyor.

Oyuncular: Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Fritz Lang

Yönetmen: Jean-Luc Godard

16. Sefiller (Les misérables, 2019)

16. Sefiller (Les misérables, 2019)

Özet: Montfermeil'deki Suçla Mücadele Birimi'ne katılan polis memuru Stéphane, bir gün devriyeye çıktıklarında yerel çeteler arası gerginliğin çok hızlı yükseldiğini fark eder. Birim tutuklama yaptığı esnada olaylar kontrolden çıkar ve drone tarafından kayda alınır. Ekibin görüntüleri de kameralar yansır ve kendilerini bu gerginliğin tam ortasında bulurlar.

Oyuncular: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Didier Zonga

Yönetmen: Ladj Ly

15. Mavi En Sıcak Renktir (La vie d’Adèle, 2013)

15. Mavi En Sıcak Renktir (La vie d’Adèle, 2013)

Özet: Genç bir kız olan Adele, mavi saçlarıyla aklını başında alan Emma'nın hayatına girmesiyle kendine itiraf edemediği gerçeklerle yüzleşir. Ergenlik sancıları bir yandan, Emma'ya olan hisleri ve cinselliği keşfi bir yandan Adele'nin tüm dengesi altüst olur.

Oyuncular: Léa Seydoux , Adèle Exarchopoulos , Salim Kechiouche

Yönetmen: Abdellatif Kechiche

14. Bir Endülüs Köpeği (Un chien andalou, 1929)

14. Bir Endülüs Köpeği (Un chien andalou, 1929)

Özet: Luis Buñuel ve Salvador Dali işbirliğinde ortaya çıkan Bir Endülüs Köpeği, gerçeküstücü sinemanın ilk örneklerinden kabul ediliyor. Çarpıcı ve irrasyonel görüntülerden oluşan film gerçek ile rüya arası geçişlerde rüya mantığına daha fazla yoğunlaşırken anlatmak istediğini kopuk bir kronolojiyi takip ederek seyirciye sunuyor.

Oyuncular: Luis Buñuel, Pierre Batcheff, Simone Mareuil

Yönetmen: Luis Buñuel

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Rastgele Balthazar (Au hasard Balthazar, 1966)

13. Rastgele Balthazar (Au hasard Balthazar, 1966)

Özet: Bir eşek olan Balthazar'ın öyküsünü anlatan film; onun yaşamını henüz sıpa olduğu dönemden ölümüne kadar takip ediyor. İnsanların istediğinde sevgisini gösterdiği, işe yaramadığında el değiştiren ve sürekli bir yük taşımakla görevli olan Balthazar'ın hikâyesi, onun ilk sahibi Marie'nin yaşadıklarıyla paralel ilerliyor. İnsana özgü tüm kötü huylar Balthazar'ın gözünden çarpıcı bir dille anlatılıyor.

Oyuncular: Anne Wiazemsky, Francois Lafarge, Philippe Asselin

Yönetmen: Robert Bresson

12. Oyunun Kuralı (La règle du jeu, 1929)

12. Oyunun Kuralı (La règle du jeu, 1929)

Özet: Filmde İkinci Dünya Savaşı arifesinde bir kır şatosunda bir araya gelen bir grup burjuvanın yaşadıkları ve tartıştıkları üzerinden zengin-fakir ayrımı, sınıf çatışması gibi meselelere eleştiri yapılıyor.

Oyuncular: Roland Toutain, Nora Gregor, Marcel Dalio

Yönetmen: Jean Renoir

11. Güzel ile Hayvan (La belle et la bête, 1946)

11. Güzel ile Hayvan (La belle et la bête, 1946)

Özet: Yoksul bir tüccar, bir canavarın bahçesinden kopardığı gülü kızı Belle'e verir. Ancak canavar bu duruma çok sinirlenir ve tüccarı cezalandırmak için ondan kızını ister. Babasının yaşamına karşı kendini feda eden Belle ve canavar arasında geri dönülmez bir bağlılık oluşacaktır.

Oyuncular: Josette Day, Jean Marais, Marcel André

Yönetmen: Jean Cocteau

10. 5'ten 7'ye Cleo (Cléo de 5 à 7, 1962)

10. 5'ten 7'ye Cleo (Cléo de 5 à 7, 1962)

Özet: Güzel şarkıcı Cleo, büyük bir hastalığı olduğu şüphesiyle doktora gider. Test sonuçlarını beklerken kanser olabileceğinden giderek daha fazla endişe duymaya başlayan Cleo, iki saat boyunca Paris'in sokaklarını arşınlar. Filmde yoğun kaygı duyan Cleo'ya şehri seyahati boyunca eşlik ediyoruz.

Oyuncular: Corinne Marchand , Antoine Bourseiller , Dominique Davray

Yönetmen: Agnès Varda

9. Aşk (Amour, 2012)

9. Aşk (Amour, 2012)

Özet: Georges ve Anne, yıllardır birlikte olan mutlu bir çifttir. Fakat Anne'in kriz geçirip boynundan aşağısının felç olmasıyla yaşamları alt üst olur. Georges, çok sevdiği eşine bakmak içinden elinden geleni yapsa da o da artık yaşlı biridir. Bu yüzden son çare olarak Anne için iki hemşire tutar. Tüm bu süreç, onların birbirlerine olan bağlılığı için de sert bir sınav olacaktır.

Oyuncular: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert

Yönetmen: Michael Haneke

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Kelebek ve Dalgıç (Le scaphandre et le papillon, 2007)

8. Kelebek ve Dalgıç (Le scaphandre et le papillon, 2007)

Özet: Gerçek olaylara dayanan bu film, rahatsızlanıp komaya girdikten sonra gözlerini açtığında neredeyse tamamen felç olan dergi editörü Jean-Dominique Bauby'nin yaşadıklarını anlatıyor. Bedeni işlevini yitirmesine karşın zihni açık olan Bauby, sol gözünü kapağını oynatarak iletişim kurabilmeyi öğrenince kendi hikâyesini anlatıyor.

Oyuncular: Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze

Yönetmen: Julian Schnabel

7. Protesto (La haine, 1995)

7. Protesto (La haine, 1995)

Özet: Film, Paris gettolarında yaşayan gençlerle polisler arasındaki gerilimi üç gencin gözünden aktarıyor. Polisle çatışmaya giren gençlerden Abdel, aldığı darbeler sonucu hastanede komaya girer. Onun durumunu öğrenen üç arkadaşı ise polise daha çok bilenir. Özellikle öfke kontrolü olmayan Vinz, Abdel'in ölmesi durumunda bir polisi öldürmeye karar verir. 

Oyuncular: Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui

Yönetmen: Mathieu Kassovitz

6. Gölgeler Ordusu (L'armée des ombres, 1969)

6. Gölgeler Ordusu (L'armée des ombres, 1969)

Özet: Bir muhbir tarafından ihanete uğrayan Philippe Gerbier adlı inşaat mühendisi, kendisini işkence dolu bir Nazi esir kampında kapana kısılmış hâlde bulur. O Fransız Direnişi'nde en önemli isimlerden biridir ve tüm gizli faaliyetleri ifşa olmuştur. Şimdi işgal altındaki Marsilya'da Direniş'e yeniden katılmak ve kendisini ihbar eden kişiyi bulmak için elinden geleni yapacaktır.

Oyuncular: Lino Ventura, Simone Signoret, Paul Crauchet

Yönetmen: Jean-Pierre Melville

5. 400 Darbe (Les quatre cents coups, 1959)

5. 400 Darbe (Les quatre cents coups, 1959)

Özet: Gerek ailesiyle yaşadığı sorunlar gerek okulda maruz kaldığı zorbalık 12 yaşındaki Antoine'i ufak tefek suçları işlemeye iter. Ailesiyle ilişkisi kopma noktasına gelen çocuk, arkadaşlarıyla bir maceraya atılır. Film, yönetmen Truffaut'nun yaşamından izler taşıyor. 

Oyuncular: Jean-Pierre Léaud , Claire Maurier , Albert Rémy

Yönetmen: François Truffaut

4. Jeanne D’arc’ın Istırabı (La passion de Jeanne d'Arc, 1928)

4. Jeanne D’arc’ın Istırabı (La passion de Jeanne d'Arc, 1928)

Özet: Tanrı ile konuştuğunu iddia ettiği için sapkınlık nedeniyle yargılanan Jeanne d'Arc, hapsedilir ve kilise mahkemesi yetkililerinin elinde insanlık dışı muamele ve korkutma taktiklerine maruz kalır. Film Fransız azizenin gerçek hikâyesini anlatıyor.

Oyuncular: Eugene Silvain, Andre Berley, Maurice Schutz

Yönetmen: Carl Theodor Dreyer

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Amelie (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, 2001)

3. Amelie (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, 2001)

Özet: Amelie, anne ve babasını kaybetmiş, yetişkinlik çağında bir barda garson olarak çalışan sıradan bir kızdır. Ancak onu, yaşıtlarından ayıran büyülü bir özelliği vardır. Amelie, insanların yaşamlarındaki hasarları onarmayı, onlara yardımcı olmak için elinden geleni yapmayı adeta kendine görev edinir. Peki kendi mutluluğu için de aynı özveriyi gösterecek midir?

Oyuncular: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus

Yönetmen: Jean-Pierre Jeunet

2. Can Dostum (Intouchables, 2011)

2. Can Dostum (Intouchables, 2011)

Özet: Yamaç paraşütü kazası sonucu felçli kalan zengin bir iş insanı olan Philippe, hapisten yeni çıkmış işsiz bir adam olan Driss'i kendisine bakıcı olarak işe alır. Bambaşka geçmişlere ve karakterlere sahip olan ikili, tüm sosyal ve ekonomik farklılıkların üstesinden gelebilecek bir dostluk kurarlar.

Oyuncular: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny

Yönetmenler: Eric Toledano, Olivier Nakache

1. Sevginin Gücü (Léon, 1994)

1. Sevginin Gücü (Léon, 1994)

Özet: 12 yaşındaki Mathilda'nın uyuşturucu depolayıp rüşvetçi polislere satan tacizci bir babası ve onu ihmal eden bir annesi vardır. Komşusu Léon ise bir suikastçıdır. Ailesi öldürüldüğünde şans eseri hayatta kalan ve komşusuna sığınan Mathilda, ona bakmak için gönülsüz olan Léon'dan işin inceliklerini öğrenirken ikili arasında güçlü bir bağ oluşur.

Oyuncular: Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman

Yönetmen: Luc Besson

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Siqilacci

Guzel ile Hayvan :)

Pickle Rick

''Un Coeur en Hiver'' nerede?

C Gesange

This article claims Joan of Arc was put on trial "for allegedly speaking to God....at the hands of church court officials", but historians have pointed out t... Devamını Gör