Görüş Bildir
Haberler
En Başarılı Blockchain Oyun Stüdyoları

En Başarılı Blockchain Oyun Stüdyoları

Blockchain oyunlar, kripto oyunlar, kazanmak için oyna konsepti (P2E veya play-to-earn) ve bunlarla ilgili her şey henüz daha emekleme aşamasında. Kripto, blockchain teknolojisi ve oyunlar arasındaki birliktelik ise kaçınılmaz; gün geçtikçe de blockchain oyunlarının popülerliği daha da artıyor. Halihazırda pek çok blockchain oyun stüdyosu ve binlerce girişim mevcut.

Dünya çapında blockchain oyun stüdyoları her gün yeni oyunlar geliştiriyor ve yayınlıyor, bu da blockchain tabanlı oyun pazarının daha da büyümesini sağlıyor. Stüdyo ve oyun sayısı arttıkça stüdyolar arasındaki rekabet de artıyor; bu da doğal olarak daha kaliteli blockchain oyunlarıyla karşılaşmamıza neden oluyor. Hatta bazı stüdyolar şimdiden 'blockchain oyunlar kötüdür' algısını kıracak olan triple-A (AAA) oyunlar için kolları sıvadı bile. Büyüyen pazarın şu anki ivmesine bakacak olursak, önümüzdeki yıllarda çok başarılı stüdyolar ve oyunlar göreceğimizi öngörmek mümkün.

Önümüzdeki yıllarda başarılı oyunlar çıkarması muhtemel oyun stüdyolarına ek olarak, geçmiş yıllarda ve halihazırda kendini kanıtlamış, başarılı oyunlar çıkarmış bazı oyun stüdyolarını sizler için bir listede derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dapper Labs (Kanada, 2018) - 7.6 Milyar Dolar Değerinde

1. Dapper Labs (Kanada, 2018) - 7.6 Milyar Dolar Değerinde

Dapper Labs, ilk NFT hitlerinden Crypto Kitties'i geliştirdi. Geliştirdikleri açık kaynaklı blockchain sistemi Flow, Rarible NFT pazarı ve Animoca Brands'in Moto GP oyunu tarafından kullanılmakta.

Dapper'ın NBA Top Shot basketbol NFT'leri, 10 milyondan fazla işlemle 700 milyon doların üzerinde kazanç sağladı. Dapper Labs ayrıca dijital futbol ürünleri için bir pazar oluşturmak üzere Amerikan futbolu organizasyonu NFL ile işbirliği yapıyor ve İspanya'nın en prestijli futbol ligi olan La Liga ile birlikte piyasaya NFT’lerini sürmeyi planlıyorlar. Fast Company ise Dapper Labs'ı 2021'in en yenilikçi on oyun işletmesinden biri olarak seçti.

2. GALA Games (ABD, 2019) - 3.87 Milyar Değerinde

2. GALA Games (ABD, 2019) - 3.87 Milyar Değerinde

Ayda bir milyondan fazla oyuncusu olan Zynga (Farmville) ve Myspace’in kurucularının imzasını taşıyan bu oyun platformunda Town Star, Mirandus ve Echoes of Empire gibi oyunlar yer alıyor. Gala Games, web sitesinde 'tüm oyuncuların keyif alabileceği temel oyun ilkelerini' kullandıkları için tüm oyunlarında 'blockchain'in mekaniklerinin tespit edilemez olması gerektiğini' vurguluyor.

Gala Games’in kullandığı ağ, ev bilgisayarları tarafından desteklenen, oyuncuya ait merkezi olmayan bir Düğüm Ekosistemi (Node Ecosystem) üzerinde çalışıyor. VOX adlı tahsil edilebilir bir NFT setine sahipler. En pahalı NFT'leri ise bir bilim kurgu strateji oyunu olan Echoes of Empire'dan çıktı ve 3 milyon dolar değerinde.

3. Sky Mavis (Singapur, 2018) - 3 Milyar Dolar Değerinde

3. Sky Mavis (Singapur, 2018) - 3 Milyar Dolar Değerinde

Bir yaratık geliştirme oyunu olan Axie Infinity, oyuncu sayısı, cirosu ve kazanımlarıyla beraber yılın en en büyük kazanmak için oyna ilkesine başarı öyküsü. Her gün iki milyon aktif kullanıcı Axie NFT'lerini aşağı yukarı 5 milyon işlem hacmiyle takas ediyor ve bu da ikincil ticaretlerle birlikte toplandığında günlük 33 milyon dolarlık bir işlem hacmi anlamına geliyor. 2 milyar doları aşan işlem hacmiyle bu oyun, üçüncü dünya ülkelerindeki oyuncuların hayatlarını değiştirerek, kazanmak için oyna konseptinin ise aynı zamanda Sky Mavis'in ilk büyük başarısı olmakta. 

Aralık 2021'de Lunacia adlı oyunlarındaki sanal bir arsa (Terra) ise 550 ETH'ye (yaklaşık 2,3 milyon $) satıldı.

4. Animoca Brands (Hong Kong, 2014) - 2-3 Milyar Dolar Değerinde

4. Animoca Brands (Hong Kong, 2014) - 2-3 Milyar Dolar Değerinde

Animoca Brands, bu makalede bahsettiğimiz dört blockchain oyun (ve DeFi) işletmesi dahil 100'den fazla yatırıma sahip: Sky Mavis, Dapper Labs (Animoca, Flow blockchain platformunu kullanıyorlar), Decentraland ve OpenSea. Atari, Disney, Marvel, WWE, Power Rangers, Formula 1 ve Moto GP, Animoca'nın işbirliği yaptığı şirketlerin başında geliyor.

Animoca'nın en bilinen oyunu olan The Sandbox, kullanıcıların kendi deneyimlerini ve nesnelerini oluşturabilecekleri, kullanıcı tarafından oluşturulmuş bir sanal ortam. Sandbox, SAND token sahiplerinin dünyanın nasıl organize edildiği ve yönetildiği konusunda oy kullanmasına izin veren bir DAO (merkezi olmayan otonom organizasyon) modeli kullanmakta.

Ekim 2021'de, The Sandbox'un dijital emlak geliştirme ürünü olan Fantasy Islands'da (bir DJ kabini, helikopter pisti ve jakuzi ile donatılmış) Metaflower Super Mega Yacht adlı sanal bir lüks tekne, 149 ETH veya 650.000 $'a satıldı. Yatın ismi ise, ilk Avrupalı ​​​​yerleşimcileri Yeni Dünya'ya getiren Mayflower'a bir gönderme. Bu dijital gemi gerçek hayattaki atası gibi, cesur yolcuları neredeyse hiç keşfedilmemiş sulardan, bilinmeyen bir varış noktasına taşıyor.

5. Decentraland (ABD, 2015) - 2 Milyar Dolar Değerinde

5. Decentraland (ABD, 2015) - 2 Milyar Dolar Değerinde

Kullanıcılar, bu kara tabanlı kripto oyun platformunda sanal arazi (veya her parseli 16m2 olan LAND) satın almak, satmak, takas etmek ve kullanmak için MANA tokenlerini kullanabiliyor. Ayrıca DAO'da oy hakları var. Oyuncular LAND'lerini özelleştirebiliyor ve ardından üzerinde inşa yaparak, kiralayarak, reklam için kullanarak veya oyuncuların oynaması için yeni mini oyunlar gibi ücretli etkinlikler oluşturarak para kazanabiliyor.

Kullanıcılar ayrıca avatarlar, kullanabilir ve giyilebilir cihazlar ve sanat eserleri gibi dijital öğeler üretebiliyor. Bu oyun, insanların etkileşimde bulunduğu sanal bir ortak paylaşım yeri olan bir metaverse'te geçiyor, bu ise bir blockchain oyununda Minecraft’a olabilecek en yakın şey. Kasım 2021'de Decentraland'de bir adet LAND 2,43 milyon dolara satın alındı ​​ve bu da MANA'nın değerini çok arttırdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Immutable (Avustralya, 2018) - 1,6 Milyar Dolar Değerinde

6. Immutable (Avustralya, 2018) - 1,6 Milyar Dolar Değerinde

Immutable bir oyun stüdyosu değil, ancak yine de Ethereum NFT'leri için Immutable X Layer 2 ölçekleme çözümü gaz fiyatlarından tasarruf sağlıyor ve işlemleri hızlandırıyor. Haftalık 80.000'den fazla aktif oyuncuyla, başarılı bir kart takas oyunu olan Gods Unchained ise oyuncuların haftalık görevleri tamamlayarak GODS tokenleri kazanmalarını sağlıyor.

Mart 2021'deki lansmanından bu yana oyuncular tarafından 25 milyon doların üzerinde Gods Unchained varlığı takas edildi. Şu anda bu oyunda aktif olarak 65.000'den fazla NFT sahibi var. Oyunun kendisinden edinilen verilere göre, oyuncu tabanı son yıllarda 50 katın üzerinde büyüdü. Oyun 2021'de, sadece bir haftalık süre içerisinde 1,7 milyondan fazla maça sahiplik etti. Bu da bir blockchain oyunu için büyük bir başarı.

7. OpenSea (ABD, 2017) - 1,5 Milyar Dolar Değerinde

7. OpenSea (ABD, 2017) - 1,5 Milyar Dolar Değerinde

NFT'ler için dünyanın ilk ve en büyük eşler arası pazarı olan OpenSea, kendisini 'dünyanın ilk ve en büyük dijital pazarı' olarak tanımlıyor. NFT'ler, sanat, müzik, spor ve oyun varlıkları dahil olmak üzere Ethereum blockchain’inde tutulan eşsiz öğeler için değiştirilemez dijital belirteçlerdir (Non Fungible Token). OpenSea'de bir kripto para cüzdanı veya bir NFT koleksiyonu oluşturabilir ve yeni tokenler piyasaya sürebilirsiniz.

OpenSea geleneksel anlamda bir oyun stüdyosu olmasa da, blockchain oyun sektöründe dijital varlıkların satışı için birincil bir pazar yeridir. Blockchain oyunları için bir pazar yeri olmak, OpenSea'yı ekosistemde önemli bir oyuncu yapmakta.

8. Mythical (ABD, 2018) - 1,25 Milyar Dolar Değerinde

8. Mythical (ABD, 2018) - 1,25 Milyar Dolar Değerinde

Bu oyun geliştirme stüdyosu aslında 'oyunculardan güç alarak küresel ekonomiler inşa eden' deneyimli oyun ve platform geliştiricilerinden oluşmakta – başka bir deyişle, kripto para biriminden çok oyun ve toplulukla ilgileniyorlar. Mythical Games'in amacı, yüksek kaliteli estetiğe sahip birinci sınıf ürünler geliştirerek ve blockchain çözümlerinin ana akımda kabulünü artırarak blockchain’i çok daha geniş bir kitleye ulaşılabilir kılmak.

Renkli, çizgi film benzeri bir evrende geçen, kullanıcı tarafından oluşturulmuş çok oyunculu bir oyun olan Blankos Block Party şu anda erken erişimde. Oyunda oyuncular, parti oyunları ve kişiselleştirilmiş oyuncak benzeri avatarlar ve aksesuarlar üretebiliyor; alternatif olarak Burberry gibi sanatçılar ve moda tasarımcıları ile kült oyuncak tasarımcıları Quiccs ve Michael Lau gibileri tarafından yaratılan sanat eserlerini de satın alabiliyorlar. Bu NFT'ler, hem geleneksel para hem de kripto para birimi kullanılarak oyun pazarında satın alınabiliyor, satılabiliyor ve takas edilebiliyor; bu oyundaki varlıklar ise OpenSea gibi diğer platformlarda satılamıyor.

Geleceğin Blockchain Oyun Stüdyoları

Geleceğin Blockchain Oyun Stüdyoları

Gördüğümüz üzere, blockchain oyunlarının popülaritesi artmaya devam ettikçe yeni oyun stüdyoları sahneye çıkmakta. Halihazırda binlerce oyuna ev sahipliği yapan bu ekosistem, önümüzdeki yıllarda yeni oyunları da kendi içine çekecek gibi görünüyor.

Bu pazarda potansiyelin çok büyük olması her yerde olduğu gibi burada da dolandırıcılık potansiyelini artırıyor. Bazı yeni stüdyolar, 'çığır açan bir oyun' vaadiyle tokenler çıkararak oyuncu tabanını dolandırabiliyor. Token ve NFT varlıkları satın almadan önce stüdyonun önceki çalışmalarına, ortaklarına, yatırımcılarına, vizyonuna ve misyonuna mutlaka göz atmak gerekir. Tüm bu bilgileri stüdyonun web sitesinde veya yayınladıkları teknik incelemede (whitepaper) bulabilirsiniz. Herhangi bir bilgiye ulaşamıyorsanız, o stüdyoya veya o stüdyonun yarattığı oyunlara biraz şüpheyle yaklaşmanız yerinde olacaktır.

“Blockchain dünyasının kazandıran oyunları hangileri” gibi sorularınızın ve daha fazlasının cevaplarını Spintop Gamepedia’da bulabilirsiniz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın