Görüş Bildir
Haberler
Düşen Uçaktaki Yolculardan 251'inin Cesedine Ulaşıldı

Düşen Uçaktaki Yolculardan 251'inin Cesedine Ulaşıldı

adem kara
21.07.2014 - 10:51 Son Güncelleme: 21.07.2014 - 12:42

Ukrayna'dan Kaza Bölgesine İkinci Soğuk Hava Treni

Ukrayna'da görevliler, Perşembe günü Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaparken Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk'te düşen Malezya Havayolları'na ait uçaktaki yolcu ve mürettebattan 251 kişinin cesetlerine ulaştı.

Kiev yönetimi, bölgeye soğuk hava tertibatlı ikinci bir tren gönderdi. Cesetler bu trenlerde tutulacak.

Ukrayna hükümetinin oluşturduğu ve olayı soruşturan komisyon, 'teröristlerin' ilk trenin bölgeden ayrılmasına izin vermediklerini bildirdi.

Cesetlerin nereye götürüleceği bu aşamada bilinmiyor.

Hükümet ve ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar uçağın düşmesi ile ilgili olarak birbirlerini suçluyor.

Rusya, ayrılıkçılara uçaksavar füze sistemi temin etmekle suçlanıyor. Uçağın düşürülmesinde de bu sistemin kullanıldığı iddia ediliyor. Moskova ise iddiaları yalanlıyor.

Uçakta hayatını kaybeden 298 kişiden 193'ü Hollanda vatandaşıydı. Hayatını kaybedenler için bugün Hollanda'nın Utrecht kentinde bir anma töreni düzenlenecek. 

  Avustralya: Kaos ortamı var

Öte yandan, uluslararası uzmanlara kaza bölgesine sınırsız erişim imkanı verilmesine yönelik çağrılar da artıyor.

'Bölgede kaos ortamı var' diyen Avustralya Başbakanı Tony Abbott, uçağı Rusya yanlısı ayrılıkçıların düşürdüğünün neredeyse kesin olduğunu söyledi. Abbott ayrılıkçıların bölgedeki varlığını, 'suçluların suç bölgesini kontrol etmesine' benzetti.

Avustralya, uluslararası uzmanların kaza bölgesine sınırsız erişimini öngören bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'ne sunmaya hazırlanıyor.

Olayda ölenlerin 27'si Australya vatandaşıydı.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar ise MH17 sefer sayılı uçağa ait kayıtların Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'ne verileceğini söylüyor.

Kerry: Rusya suça iştirak etti

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın 'olayla ilgili suça iştirak ettiğine dair çok güçlü kanıtlar olduğunu' söyledi. John Kerry Rusya'ya, ayrılıkçı grupların eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmesi çağrısı yaptı.

Kerry, geçen ay Rusya'dan Ukrayna'ya aralarında zırhlı araçlar, tanklar ve roketatarların da bulunduğu çok sayıda askeri teçhizatın ulaştırıldığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı ayrıca ele geçirilen konuşma kayıtlarında, Rus yapımı SA-11 füze sisteminin ayrılıkçılara temin edildiğinin anlaşıldığını, Amerikalı yetkililerin, uçak düştükten sonra bir roketatarın Rusya'ya iade edilirken çekilmiş görüntülerini gördüklerini ifade etti.

Kerry ülkesinin Avrupalı müttefiklerine de, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'e baskı uygulamaları çağrısı yaptı.

Putin ise olayı soruşturanların görevlerini yerine getirebilmeleri için güvenliğin şart olduğunu söyledi.

Rusya lideri olayın siyasi amaçlarla kullanılmaması gerektiğini, ülkesinin Ukrayna'daki sorunun çözümü için elinden geleni yapacağını belirtti.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
0
0
0
0
0