Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın Çivisi Çıktı! Hepsi Birbirinden Düşündürücü 17 Distopik Film

Dünyanın Çivisi Çıktı! Hepsi Birbirinden Düşündürücü 17 Distopik Film

05.03.2021 - 10:44

Birbirinden etkileyici ve düşündürücü 17 distopik filmi sizin için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Children of Men (2009)

1. Children of Men (2009)
www.beyazperde.com

Dünyanın en genç insanı on sekiz yaşındayken ölmüştür ve insanlık, neslinin tükenme olasılığı ile karşı karşıyadır. 2027 yılı itibari ile dünya, hiçbir şekilde anlam verilemeyen olaylara sahne olmaktadır. Artık üremek diye bir şey yoktur. Bu durum siyasi açıdan da tüm dengeleri sarsar. Yaşananlar karşısında bir grup insan var oluşlarını akışa teslim ederken diğer bir grup ise olanları değiştirmek için mücadeleye girişir. Bu süreçte Büyük Britanya, yönetim biçimi olarak kullandığı askeri emperyalist sisteminden ötürü kargaşaya engel olmayı başaran ve huzurunu koruyan ülke konumundadır. Yine de ülkeye girmek isteyen çok sayıda mülteci vardır. Theo, bu olaylar içinde geride duran bir bürokrat konumundayken, bir gün kaçırılır. Sevgilisi Julian da işin içindedir ve mültecilerin haklarını korur. Theo’dan istenilen tek şey bürokratik destektik.

IMDb: 7,9

2. Brazil (1985)

2. Brazil (1985)

Günümüzden çok uzak bir gelecekte geçen film insanoğlunun distopik sonlarından birini ele alıyor. Son derece fütüristik ve karanlık bir atmosfere evrilen bu dünyada yaşayan insanlardan biri olan Sam Lowrey, sıradan bir devlet memuru. Fazlasıyla bunaldığı işinden ve teknolojinin ta kendisinden kaçmasının tek yolu ise hayal ve rüyalarına sığınmak. Rüyalarında her daim kendisini bekleyen figür, tanımasa da kurtardığı gizemli bir kadındır. Sam'i rüyalarındaki kadına yaklaştıran şey terörist olmakla suçlanan Jill Layton isimli kadın olur.

IMDb: 7,9

3. Akira (1988)

3. Akira (1988)
www.beyazperde.com

Sene 2019... Dünya savaşı esnasında esrarengiz bir silah Tokyo'yu yerle bir etmiştir ve bunun üzerinden tam 30 sene geçmiştir. Tokyo'nun yerine inşa edilen Neo-Tokyo, teknoloji çağının tüm gerekliliklerini yerine getirmektedir. Mafya ve terör ise bu şehrin damarlarına sızmıştır. Artık şehre hükmeden bu devasa kaosu engellemenin, ya da onun hızını kesmenin, hiçbir yolu yoktur. İki eski dost olan Tetsuo ve Keneda, çeteleriyle birlikte gizli bir askeri üsse girmeyi başarır. Ancak biri yakalanır ve deneylerde denek olarak kullanılmaya başlanır. Bunun üzerine kazandığı güçleri, kendi istekleri doğrusunda kullanacaktır.

IMDb: 8

4. THX 1138 (1971)

4. THX 1138 (1971)
www.beyazperde.com

25. yüzyıla hoş geldiniz. İnsanların sadece kod ve sayılarla tanımlandığı, duygulardan arındırılıp yeraltında robot gibi yaşatıldığı bir çağdayız. Devletin bir tür uyuşturucu madde vererek insanlığını yok ettiği vatandaşlardan birisi de, fabrika işçisi THX 1138’dir. THX, bir kadın olan ev arkadaşı LUH 3417 ile birlikte yaşamaktadır. Elbette bir bitki gibi süren hayatlarında herhangi bir yakınlaşma olması mümkün değildir. Genç kadın her ikisinin de ilaçlarını almasına engel olduğundaysa değişim başlar. Artık onlar sadece bir sayıdan oluşan robotlar değil, derin bir aşkı paylaşan sevgililerdir. Elbette bu hayatı gizli sürdürmek zorundadırlar. Ama bir ispiyonlama sonucu durumu fark eden devlet bu kanundışı duruma el koyar. Sevgililer hapse atılır. Bir firar denemesi esnasında ise LUH ölür. Ölüme mahkum edilen THX ise kaçmanın bir yolunu bulmak zorundadır. 'THX 1138', Star Wars serisinin yaratıcısı George Lucas'ın ilk filmi.

IMDb: 6,7

5. A Scanner Darkly (2006)

5. A Scanner Darkly (2006)
onedio.com

Yönetmen Richard Linklater'ın (School of Rock, Before Sunset, Boyhood) Philip K. Dick'in aynı adlı romanından uyarladığı bu orijinal bilim kurgu filmi, alternatif bir gelecekte, her türlü uyuşturucuya karşı sıkı bir savaş yürüten ABD hükümeti adına çalışan bir ajanın yaşadığı kimlik karmaşasına odaklanıyordu. Başrollerde Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Winona Ryder ve Woody Harrelson gibi isimlerin yer aldığı film, benzerine kolay kolay rastlayamayacağınız türden bir seyirlik.

IMDb: 7,1

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Fahrenheit 451 (1966)

6. Fahrenheit 451 (1966)
www.beyazperde.com

Devlet, insanların düşünsel dünyalarını özgürleştirdiği için tüm kitapları yasaklamış ve kitap kavramını tedavülden kaldırmıştır. Devlet, kitaplarla olan savaşı kazanmıştır. İtfaiyede çalışan Guy Montag'ın görevi de bu mevcut tüm kitapları yakmak ve onları tarihe gömmektir. Ancak Montag, tüm insanların yitip gittiği ve türlü haplarla hayatta kalmaya çalıştıkları dünyada kendini tek başına kalmış gibi hissetmektedir. Bir süre sonra aşık olacağı kitap aşığı bir kız, Montag'ın tüm bakış açısını değiştirecektir.

Fransız Yeni Dalgası'nın devrimci isimlerinden Francois Truffaut'nun yönettiği film Ray Bradbury'nin ilk olarak 1951 senesinde basılmış kitabından uyarlandı.

IMDb: 7,2

7. Never Let Me Go (2010)

7. Never Let Me Go (2010)
www.beyazperde.com

Çocukluktan beri yakın arkadaş olan Ruth, Tommy ve Kathy başka insanlara organ sağlamak için klonlanmışlardır. Üç arkadaşın çocukluk yılları da yatılı olan bir okulda geçmiştir. Erişkinliğe ulaştıklarında ise ürpertici gerçekle tanışmaları ve kendilerine çizilmiş olan kaderlerine hazırlanmaları gerekmektedir. Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro'nun aynı isimli romanından beyazperdeye Alex Garland tarafından uyarlanan ve yönetmenliğini Mark Romanek'in üstlendiği filmin başrollerini Keira Knightley, Carey Mulligan ve Andrew Garfield paylaşıyor. Film, gösterildiği İstanbul Film Festivalinde de ilgiyle karşılanmıştı. Ayrıca filmin uyarlandığı kitabın, Time Dergisi tarafından 1923-2005 yılları arasında “İngilizce Olarak Yazılmış En Etkileyici 100 Roman”dan biri olarak seçildiğini de ekleyelim.

IMDb: 7,1

8. Punishment Park (1971)

8. Punishment Park (1971)
www.sinemalar.com

1970 yılında Vietnam İşgali sürerken Başkan Nixon bir de Kamboçya’ya yönelik gizli bir bombardıman planını onaylar. Ülkedeki savaş karşıtı gösteriler iyice yoğunlaşmıştır. Bir gösteride 4 öğrencinin öldürülmesi ile protestolar ülke genelindeki bütün üniversitelere yayılır. Olağanüstü hal ilan edilerek McCarran Ulusal Güvenlik Yasası yürürlüğe sokulur ve eyalet yönetimlerine “iç güvenliği tehdit eden” kişileri tutuklama yetkisi verilir. Aralarında savaş karşıtlarının, vicdani retçilerin, sivil haklar savunucularının, Komünist Parti üyelerinin de bulunduğu bir grup muhalif olağanüstü bir mahkeme tarafından yargılanarak hapis cezasına mahkum edilir. “Suçlu”lara bir de alternatif sunulur: Ceza Parkı adı verilen, çölün ortasındaki bir arazide 85 km’lik bir yolu aç ve susuz kat ederek, kendilerine önden 2 saat avans veren polislere yakalanmadan ABD bayrağına ulaşırlarsa serbest bırakılacaklardır. 

IMDb: 7,8

9. Escape From New York (1981)

9. Escape From New York (1981)
www.sinemalar.com

1997 yılında suçun artması sonucu duvarlar ve dikenli tellerle çevrilen New York, ABD'nin geri kalanından yalıtılarak adeta dev bir açık hava cezaevine dönüştürülmüştür. En iflah olmaz suçlular oraya atılıp vahşi bir yaşama mahkum edilirken, kaçmaya çalışanlar vurulmaktadır. Manhattan'ı anakaraya bağlayan köprüler havaya uçurulmuş ve mayınlanmıştır. İşte böyle bir ortamda, ABD başkanının uçağı Hava Kuvvetleri 1 teröristlerce kaçırılır ve başkan kaçış kapsülüyle New York'a düşer. Onu kurtarmak için eski asker ve şimdinin dik başlı mahkumu katil Snake (Yılan) Plisken bir anlaşmaya zorlanır. Snake'in koluna 24 saat içerisinde infilak edecek bir patlayıcı yerleştirilip New York'a gönderilecek ve başkanı bulup getirecektir. Zamanında ve bu imkansız görevi tamamlamış olarak dönerse, Snake'in hayatı da kurtulacaktır.

IMDb: 7,2

10. Strange Days (1995)

10. Strange Days (1995)
www.beyazperde.com

Geçen milenyumun son günlerine denk düşen 1999’da geçen film, Lenny Nero’nun hikayesini konu almaktadır. Kendisi şimdilerde kayıt altına alınmış hatıralar ve duygular ile ilgili veriler konusu ile ilgilenmekte olan eski bir polistir. Bir gün, bir fahişeyi öldüren bir katilin hatıralarının kayıtlı olduğu bir disk geçer eline. Lenny bunu incelerken oldukça derinlere dalar. Cinayet ve tecavüzlerden oluşan bir şantaj ağına kapılır. Lenny kurtulabilecek midir? Ya da bu davayı çözebilecek midir? Gerçek tam olarak nerede saklıdır?

IMDb: 7,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Silent Running (1972)

11. Silent Running (1972)
www.beyazperde.com

Dünyadaki tüm bitki örtüsü yok olmuştur. Bitkiler ve hayvanlar uzayda bulunan bir gemide tutulmaktadır. Ancak bir gün uzay gemisinde bulunan bu bitkilerin yok edilip astronotların dünyaya dönmesi emri verilir. Gemi mürettebatında bulunan bir adam ise verilen bu emre karşı çıkınca kendisini zorlu bir mücadelenin içinde bulur.

IMDb: 6,7

12. Dark City (1998)

12. Dark City (1998)
www.beyazperde.com

John Murdoch, bir sabah uyandığında kendisini bilmediği bir otel odasında bulur. Otele nasıl geldiğini bilmeyen John, bu sırada vahşice işlenmiş cinayetlerin katili olarak arandığını fark eder. Hafızasını kaybetmiş olduğu için cinayetleri işleyip işlemediğini dahi hatırlamamaktadır. Dedektif Burmstead tarafından aranan Murdoch, gerçekte kim olduğunu öğrenmek ve karşılaştığı bu korkunç bilmeceyi çözmek için büyük bir mücadeleye başlar. Yeraltında yaşayan garip canlılarla karşılaştığındaysa olayı çözmeye çok yaklaşır. 'The Strangers' olarak adlandırılan, zamanı durdurma ve dünyanın fiziksel yapısını değiştirme gücüne sahip olan bu yaratıklar, insan beynine hakim olabilmekte ve olayları istedikleri şekilde yönlendirebilmektedirler. Bu yaratıkların bir şekilde yok edilmesi gerekmektedir ve bunu yapabilecek tek kişi de Murdoch’tan başkası değildir.

IMDb: 7,6

13. Welt am Draht (1973)

13. Welt am Draht (1973)
www.sinemalar.com

Sibernetik ve Gelecek Araştırmaları Enstitüsü’nün en önemli projesi, tüm politik, toplumsal ve ekonomik olayları öngören Simulacron 1 isimli elektronik bir canavardır. Bazıları Simulacron 1’i kendi çıkarları için kullanmak isteyince, iyi ve kötü arasında bir savaş başlar. Bu projenin yöneticisi Profesör Vollmer, gizemli bir şekilde intihar ettiğinde Dr. Stiller onun yerine geçer. Fakat Stiller’de de tuhaf semptomlar belirir. Acaba Stiller şizofren midir?

IMDb: 7,8

14. Soylent Green (1973)

14. Soylent Green (1973)
www.beyazperde.com

2022 yılında New York City’de hava kirliliği ve neden olduğu küresel ısınmadan dolayı tüm doğal kaynaklar yok olur. Şehirde yaşayan 40 milyon insan açıklıktan ölmek üzereyken, Soylent Şirketi yeni bir gıda ürünü olan Soylent Green’i oluşturur. Bu sırada bir polis dedektifi olan Thorn, Soylent Şirketi yetkilisi William R. Simonson'ın vahşice öldürülmesini araştırmakla görevlendirilir. Simonson cinayetini araştırmaya başlayan Thorn, bu sırada Soylant Şirketi ve Soylant Green ürünleri hakkında korkunç gerçekler keşfeder ve bunları açığa çıkarmaya çalışır. Richard Fleischer’ın yönetmenliğini üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Charlton Heston, Edward G. Robinson, Leigh Taylor-Young ve Joseph Cotten gibi isimler yer alıyor.

IMDb: 7,1

15. Logan's Run (1976)

15. Logan's Run (1976)
www.beyazperde.com

2274 yılının kıyamet sonrası dünyasında insanlık kapalı bir kubbenin içinde yaşamını sürdürmektedir. Her birey kendisine ayrılmış bedensel hazlarla ve serbest cinsellikle dolu 30 yıllık yaşamın sonunda bir karar vermek zorundadır. Ya sükunet içinde uyutulmayı kabul edecek ya da 'Carousel' (atlıkarınca) isimli görkemli bir törenle, izleyiciler önünde ve aynı kaderi seçen diğerleriyle birlikte yaşamına son verecektir. Sayıları az da olsa ölmek istemeyen bazıları 30 yaşına gelince kaçak olurlar ve her zaman sonları 'Sandman' olarak anılan polislerin elinden olur. Logan da bu havalı polislerden biridir. Gününü gün ederken girdiği tek gecelik bir ilişkide Fracis’le tanışır. Güzel kadın Logan’ın sistemi sorgulamasını sağladığında, dışardaki dünyaya 'kaçış'ları başlar.

IMDb: 6,8

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Seconds (1966)

16. Seconds (1966)
www.beyazperde.com

Kendi seçeceğiniz özel birisinin yerine geçip hayata o şekilde devam etmek ister miydiniz? Çok gizli bir organizasyon, zenginlere özel dehşet verici bir faaliyet sürdürmektedir. Bir dizi estetik ameliyatla müşterilerin yüzü seçecekleri politikacı, sanatçı ya da ünlü birine benzetilmektedir. Müşterinin sahte ölümü, kurbanın ortadan sessizce kaldırılması ve müşterinin kurbanın yerine geçirilmesi de bu gizli örgüt tarafından ayarlanmaktadır. Elbette ne iş yaparsanız yapın, her zaman işler yolunda gitmeyebilir!

IMDb: 7,7

17. The Lobster (2015)

17. The Lobster (2015)
www.sinemalar.com

Alternatif bir yakın gelecekte geçen filmde Yorgos Lanthimos bizi çok ilginç bir hikayeye götürüyor. Bu dünyada yalnız insanlar istenmemektedir ve görüldükleri yerde tutuklanarak tuhaf bir otele götürülmektedir. 45 günlük süre zarfında kendilerine bir eş bulamayanlar ise, bir hayvana dönüştürülerek ormana salınmaktadır. David (Colin Farrell) de buraya getirilmiştir ve kısa süre içinde kendine bir sevgili ararken tüm kuralları yıkarak buradan kaçar. Ormanlarda yalnız bir kadınla (Rachel Weisz) tanışır ve ona aşık olur.

IMDb: 7,2

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
3
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın