Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın Bugünlere Gelmesinde Çok Önemli Rol Oynamış Fakat Geri Planda Kalmış 51 Kadın

Dünyanın Bugünlere Gelmesinde Çok Önemli Rol Oynamış Fakat Geri Planda Kalmış 51 Kadın

Nafakaaa
03.04.2022 - 09:00

Kadınlar tarihin en başından beri cinsiyet eşitliğini savunup sosyal hayatta var olmak için çeşitli çabalar harcamışlar. Bazıları adını tarihe altın harflerle yazdırıp isimlerini her yerde duyururken bazıları tarih için çok önemli olmasına rağmen gölgede kalmış. Gelin beraber bu birbirinden zeki bu kadınları tanıyalım... 👇

Kaynak: https://www.buzzfeed.com/rhiannacampb...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yosano Akiko

1. Yosano Akiko

Yosano Japonya'nın en başta gelen şairlerden birisidir, öncü bir feminist olarak bilinir. 1800’lü yıllarda Japonya’da doğan Yosano’nun döneminde kadınlardan geri planda kalması bekleniyordu. Ancak Yosano kadınları özgür ve cinsel açıdan da iddialı birer birey olarak gösteren 400 şiirlik bir koleksiyon yayınladı. Kadınları finansal olarak bağımsız olmaya teşvik etmiş, erkeklerin ve kadınların çocuk yetiştirmede eşit olarak yer alması gerektiğinden bahsedip kadınları yüreklendirmiş. Kendisi zamanında toplumun genel ahlakını bozmakla bile suçlanmış.

2. Mae C Jemison

2. Mae C Jemison
www.instagram.com

Uzaya çıkan ilk Afroamerikan kadın olan Jemison aynı zamanda hem doktor, hem mühendis, hem NASA astronotu hem de yazardır. Ayrıca kendisi birçok ödüle sahiptir ve Ulusal Kadınlar Onur Listesi'nde ve Uluslararası Uzay Onur Listesi'nde yerini almıştır. Gençlik programlarının yanı sıra bilim ve teknolojiyi geliştirmek ve sosyal değişime öncülük etmek için çeşitli girişimler kurmuştur.

3. Margaret Sanger

3. Margaret Sanger
www.instagram.com

Amerika’da ilk kadın doğum kliniğini açan Margaret ayrıca sonradan Amerikan Doğum Kontrolü Birliği’ne dönüşen kuruluşun öncüsüdür. Ayrıca kendisi bir doğum kontrolü savunucusu, cinsel eğitimci, yazar ve hemşire olan Margeret, kendi çabaları sayesinde Amerika’da doğum kontrolünün yasallaştırılmasına önayak olmuştur.

4. Rosalind Franklin

4. Rosalind Franklin
www.instagram.com

DNA'nın gerçekte ne olduğunu ve onu nasıl kullanabileceğimizi biliyorsak bunun için Rosalind Franklin’e teşekkür etmeliyiz. Franklin 1941 yılında kadın olarak okumanın zor olduğu, kadınların üniversitelerin birer üyesi olarak görülmediği ve hatta kafeteryaya bile girmesine izin verilmediği zor bir zamanda Cambridge Üniversitesi'nden mezun oldu. O ve doktora öğrencisi Raymond Gosling, DNA'nın çift sarmal yapısını buldular.

5. Jillian Mercado

5. Jillian Mercado
www.instagram.com

Mercado, moda endüstrisinde görünür bir fiziksel engeli olan sayılı profesyonel modellerden birisi. Tommy Hilfiger, Diesel ve Beyonce için modellik yapan Mercado, aynı zamanda uyarlanabilir modanın ve bunun temsilinin önemi hakkında farkındalık yayarak moda endüstrisini baştan sona değiştirmek için çabalıyor. Not: Uyarlanabilir moda, doğuştan gelen veya sonradan kazanılan fiziksel engelleri olan kişilerin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış giysilerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Fe del Mundo

6. Fe del Mundo
www.instagram.com

Fe del Mundo Filipinler'de ilk çocuk hastanesini kuran Filipinli bir çocuk doktorudur ayrıca ülkesindeki modern çocuk sağlık sistemininin kurucularındandır. Kendisi çocuk hastanesini açabilmek için evini ve kişisel eşyalarının çoğunu satıp kredi çekmiş, hayatına da hastesinin ikinci katında yaşayarak devam etmiş. Ayrıca 99 yaşında vefat edene kadar da her sabah tekerlekli sandalyesinde hastalara bakmaya devam etmiş.

7. Empress Theodora

7. Empress Theodora
www.instagram.com

İmparator I.Justinian'ın eşi Theodora muhtemelen Bizans tarihinin en güçlü kadınıydı. I.Justinian’ın döneminde çıkarılan hemen hemen tüm yasalarda Theodora’nın isminin yer aması, ölümünden sonra eşinin pek yasa çıkarmamısı, zekası ve siyasi meseleleri zekice çözmesi, birçok kişinin Bizans'ı eşinin aksine Theodora’nın yönettiğini düşünmesine neden olmuştur. Ayrıca kendisi genç kızların satılmasını yasaklayan yasalar çıkarmış ve kadınlara daha fazla fayda sağlamak için boşanma yasalarını değiştirmiş.

8. Beulah Louise Henry

8. Beulah Louise Henry
www.instagram.com

Beulah Louise Henry, birçok etkileyici icat yaptığı için “Lady Edison” olarak anılan bir mucit. Kariyeri boyunca 49 patent almış ve genelinin ‘kadınların yaşam kalitesini arttıran ürünler’ olduğu toplam 110 civarında icat yapmıştır. Yaptığı icatlardan bazıları: ilk gözlerini kırpan ve renk değiştirebilen oyuncak bebek, saç kıvırıcısı, kadınların yeni bir şemsiye almaya gerek kalmadan şemsiyenin desenini kıyafetlerine uyacak şekilde değiştirmelerini sağlayan geçmeli bir şemsiye, konserve açacağı...

9. Annie Easley

9. Annie Easley

Annie Easley bir bilgisayar bilimcisi, roket bilimcisi ve aynı zamanda matematikçidir. Easley güneş, rüzgar ve enerji projelerinin yanı sıra enerji dönüşüm sistemlerini ve enerji sorunlarını çözmek için alternatifleri belirlemeye yardımcı olan güç teknolojilerini analiz eden bir bilgisayar kodu geliştirmiştir.

10. Andrée de Jongh

10. Andrée de Jongh
www.instagram.com

İkinci Dünya Savaşı sırasında Belçika Direnişi'nin bir üyesiydi. Müttefik askerlerin ve havacıların Nazi işgali altındaki Belçika'dan kaçmalarına yardım etmek için Comet Hattı’nı organize etti ve yönetti. En az 300 askeri Comet adında bir hat açarak oradan askerleri kaçırıp onların güvenliğini sağladı. De Jongh, 1943'te Almanlar tarafından yakalandı ancak yaşı nedeniyle plan arkasında onun olduğuna inanmadılar ve onu bir toplama kampına gönderdiler. Orada o kadar tanınmaz hale geldi ki onu sorgulamak için teşhis edemediler. Daha sonra ise 1985'te Belçika kontesi yapıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Junko Tabei

11. Junko Tabei
www.instagram.com

Junko Tabei Everest'e tırmanan ilk kadın. Her alanda cinsiyetçilikle karşı karşıya kalan Junko özellikle kadınların sadece ailelerine ve kocalarına bakan sessiz birer ev hanımı olmalarının beklendiği memleketi Japonya'da kültürel beklentilere meydan okumuştur. 1975'teki 'Japon Kadınların Everest Seferi' için 15 kadınla beraber bir araya geldi ama sponsor bulmakta zorlandılar. Üstüne üstlük bir de potansiyel sponsorlar da tırmanış yerine çocuk yetiştirmeye zaman harcamaları gerektiğini söyledi. Ne yazık ki kendisine 2012 yılında kanser teşhisi kondu ancak tırmanamayacak hale gelene kadar tırmandı.

12. Martha Gellhorn

12. Martha Gellhorn
www.instagram.com

Gellhorn 20. yüzyılın önde gelen savaş muhabirlerinden biri olarak kabul edilen bir roman yazarı, seyahat yazarı ve aynı zamanda gazeteciydi. 60 yıllık kariyeri boyunca dünyada meydana gelen neredeyse tüm önemli çatışmaların haberini Gellhorn yaptı. Ernest Hemingway'in 3. eşiydi ama ondan prim kasmak istemeyip kendi başarısıyla ön plana çıkmak istediği için röportaj verirken kocasının adının geçmemesi konusunda sürekli herkesi uyardığı biliniyor.

13. Susan Kare

13. Susan Kare
www.instagram.com

Susan Apple Macintosh için bazı temel arayüz ve yazı tipi parçalarını geliştiren önemli bir grafik tasarımcısıdır. Sanat okulu geçmişi olmamasına rağmen kullanıcı dostu bir arayüz yapabilmek için küçük kareli bir defter üzerinde çalıştı. Susan’ın geliştirdiklerinden en bilinenleri ise çöp kutusu ile Photoshop'taki kement aracıdır. Ayrıca Microsoft, IBM, Sony Pictures, Facebook ve Pinterest için tasarım danışmanlığı yapmıştır. Kendisi ‘grafiksel kullanıcı arayüzünün ve piksel sanatının öncüsü’ olarak da anılır.  Günümüzün en önemli teknoloji uzmanlarından birisidir.

14. Hedy LaMarr

14. Hedy LaMarr
www.instagram.com

Oscar adayı filmlerdeki film yıldızı Hedy LaMarr'ı muhtemelen duymuşsunuzdur. Ama wifi, GPS ve Bluetooth olarak kullandığımız şeylerin temeli haline gelen frekans atlamalı teknolojiyle alakası olduğunu biliyor muydunuz? Beverly Hills'de yaşayan Avusturyalı mucit, oyunculuk yapmadığı zamanlarda karavanında bilimsel deneyler yaparmış. Frekans atlama teknolojisi, müttefik torpidolarının Naziler tarafından tespit edilememesi için frekansları atlayarak savaş zamanı radyo iletişimini korumayı amaçlıyormuş.

15. Wangari Maathai

15. Wangari Maathai
www.instagram.com

Maathai Kenyalı sosyal, çevresel ve politik bir activist ve aynı zamanda Nobel Barış Ödülü'nü kazanan ilk Afrikalı kadın. Bunun yanı sıra kendisi, Doğu ve Orta Afrika'da Felsefe Doktoru olan ilk kadın. Maathai, çevre koruma, ağaç dikme ve kadın haklarına odaklanan bir sivil toplum kuruluşu olan Yeşil Kuşak Hareketi'nin de kurucusu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Donyale Luna

16. Donyale Luna
www.instagram.com

‘Süper model’ denince akıllara sadece beyaz kadınların geldiği bir zaman vardı. Donyale Luna ünlü bir derginin İngiliz baskısının kapağında çıkan ilk Afrika kökenli Amerikalı model oldu. Ayrıca başka bir dergi kapağı için de yaslak çizilen ilk Siyah kişiydi. 1965-1975 yılları arasında 11 kez kapak kızı oldu. “gerçekten bir şeyleri değiştirmeye başlayan’ ilk siyahi model oldu.

17. Doktor Chien-Shiung Wu

17. Doktor Chien-Shiung Wu
mobile.twitter.com

Chien-Shiung Wu “İlk Fizik Kadını” olarak bilinen Çinli-Amerikalı parçacık ve deneysel fizikçiydi. Temel doğa yasası olarak kabul edilen Eşlem Korunumu Yasası’nı çürüten tarihi bir deney yaptı. Keşfinin Einstein'ın görelilik teorisine ilham veren deneyden sonra en önemli keşif olduğu söylenir. Bu keşfe yol açan deneye Wu Deneyi adı verildi ama fizikçiler T.D. Lee ve C.N. Yang, 1957'de deneydeki rolleri nedeniyle Nobel Ödülü alırken Wu'nun kendisi almadı.

18. Sylvia Rivera

18. Sylvia Rivera
www.instagram.com

Evsiz gey gençlere ve trans kadınlara yardım etme amacıyla kurulan Sokak Trans Eylem Devrimcileri (STAR) grubunu kurdu. Ayrıca New York'ta iş alanı, barınma, konaklama, eğitim, kredi ve medeni hakların kullanımında cinsel yönelim ayrımcılığını yasaklayan Cinsel Yönelim Ayrımcılık Yasağı Yasası için bayağı uğraştı.

19. Victoria Cruz

19. Victoria Cruz
www.youtube.com

Kendisi Amerikalı bir LGBT hakları aktivisti ve emekli aile içi şiddet danışmanı. Bir huzurevinde çalışıyorken dört kadın iş arkadaşı tarafından cinsel saldırıya uğramasının ardından Şiddetle Mücadele Projesi'nde çalışmaya başladı. İlk başta hedefi saldırıya uğradığını bildirmekti ama sonrasında gönüllü olarak çalışmaya başladı, en son ise idari asistan olarak devam etmiştir. Hayatını LGBT şiddet mağdurlarına yardım etmeye adamıştır.

20. Althea Gibson

20. Althea Gibson
www.instagram.com

Althea, Amerikalı bir tenis oyuncusu ve profesyonel golfçüydü. Grand Slam şampiyonluğu, Wimbledon, ABD Ulusal Şampiyonluğunu kazanan ilk Afroamerikan oldu. Toplamda 11 Grand Slam turnuvası kazandı ve ayrıca 2 defa Yılın Kadın Sporcu’su seçildi. Ayrıca Kadınlar Profesyonel Golf Turnuvasında yarışan ilk siyahi oyuncuydu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Sandra Day O'Connor

21. Sandra Day O'Connor
www.instagram.com

Sandra Day O'Connor Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesine atanan ilk kadındır. Sandra’nın oyu genellikle bölücü davalarda davanın kaderini etkileyecek dereceye sahip oydu. Cinsiyet ayrımcılığı, kürtaj hakkı, cinsel taciz ve din özgürlüğü gibi konuları ele aldı. O'Connor hukuk fakültesinde okuyorken öğrencilerin sadece %2'si kadınmış.

22. Doktor Kizzmekia Corbett

22. Doktor Kizzmekia Corbett
www.instagram.com

Doktor Corbett bir viral immünolog. Kendisi ve ekibi Moderna COVID-19 aşısının arkasındaki isimdir. Ayrıca, yeterli hizmet alamayan topluluklardaki gençlere ilham verecek programlarda yer almaktadır.

23. Sonia Sotomayor

23. Sonia Sotomayor

Sotomayor, Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi'nin ilk Latin Amerikalı kadın üyesidir. Ayrıca New York Güney Bölgesi için ABD Bölge Mahkemesine aday gösterildi. Daha sonra 2009'da ise Barack Obama tarafından Yüksek Mahkeme'ye aday gösterildi.

24. Christine de Pizan

24. Christine de Pizan
www.instagram.com

Christine de Pizan 13. - 14. yüzyıllarda yaşamış İtalyan bir şair. Eserleri ilk feminist eserler olarak kabul edilir. Ayrıca Avrupa’nın ilk profesyonel kadın şairi unvanına sahiptir.

25. Florence Howe

25. Florence Howe
www.instagram.com

Kendisi çağdaş feminist hareketin lideri olarak kabul edilen Amerikalı bir yazardır. Floransa eserleriyle eğitimdeki cinsiyet farkını kapatmaya odaklanmıştır. 1950'lerde kolejlerde ve üniversitelerde ders vermeye başlayan Floransa ders işlediği kitaplarda ciddi derecede cinsiyet ayrımcılığı yapıldığını fark ettiğinde eşi Paul Lauter, kitapları neden kendilerinin yazmadıklarını söyledi ve Feminist Press adıyla bir yayın kurdu. Feminist Press ‘Amerikan tarihi ve biliminde kadınlar tarafından ve kadınlar hakkında yazılan yazıları ulaşılabilir hale getirmek, kurtarmak’ düşüncesiyle birçok eser yayınladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Rachel Carson

26. Rachel Carson
www.instagram.com

Bir deniz biyoloğu ve doğa yazarı olan Rachel doğa aşığıydı. Silent Spring kitabıyla küresel çevre hareketini başlattı. Kitapta kimyasal tarım ilaçlarının zararlarından, ekosistem ve insan üzerinde nasıl büyük bir tehlikeye yol açabileceğinden bahsetti ve ABD Çevre Koruma Ajansı'nın kurulmasına sebep oldu, kimyasal tarım ilaçlarının da ülkede yasaklanmasını sağladı.

27. Vilissa Thompson

27. Vilissa Thompson
twitter.com

Thompson sosyal hizmet uzmanı, Ramp Your Voice!'un kurucusu ve CEO'su. Kendisi engelli öğrenciler ve gaziler için danışmanlık veriyor, yaşam koçluğu yapıyor ve onları çeşitli konularda yüreklendirmek için motivasyon konuşmaları yapıyor.

28. Gertrude Elion

28. Gertrude Elion
www.instagram.com

Elion 15 yaşındayken dedesini mide kanserinden kaybetti. Dedesinin çok acı çektiğini biliyordu ve bu onu insanların acılarını hafifletme kararıyla başlayan bir yola itti. 19 yaşında, kimya alanında diploması olan Elion İkinci Dünya Savaşı’nda erkek kimyagerlerin sayısındaki azalışla beraber sonunda bir laboratuvarda çalışma fırsatı buldu. İlk büyük keşfi lösemi hastalarını tedavi etmek için kullanılıyor. Kariyeri boyunca, Epstein-Barr virüsü, su çiçeği, zona, AIDS, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve daha birçok hastalığa deva olmuştur. Kendisi 1999'da vefat etti fakat çalışmaları hala hayat kurtarıyor.

29. Amani Al-Khatahtbeh

29. Amani Al-Khatahtbeh
www.instagram.com

Amani Al-Khatahtbeh Forbes listesinde yer alan bir aktivist, yazar ve teknoloji girişimcisidir. Annesi babası Arap ama kendisi New Jersey'de büyümüştür. Genç Müslüman kadınlar için internette bir topluluk olmadığını fark etti.17 yaşındayken genç Müslüman kadınların merak edebileceği türden yazılar yayınlayarak MuslimGirl.com'u kurmaya karar verdi. Ayrıca Müslüman Kadınların medyada var olduğunu göstermek adına Müslüman Kadınlar Günü'nü oluşturdu. Ayrıca New Jersey'de federal göreve aday olan ilk Müslüman kadın oldu.

30. Mary Anning

30. Mary Anning
www.instagram.com

Anning İngiliz bir fosil toplayıcısı, satıcısı ve taşılbilimcidir. Birçok hayvanın keşfinin arkasında Anning’in ismi vardır. Anning çok fakir bir aileden gelmiştir ve bu yüzden hayatının çoğunda maddi mücadele vermiştir. Kadın olduğu için o zamanlar Londra Coğrafya Topluluğu’na katılamamış, düzgün bir eğitim alamamıştır. Arkadaşı Henry de la Beche 'Duria Antiquior - A More Ancient Dorset' Mary’nin kitabını renklendirerek Mary’e para kazandırdı. Kitap fosil kanıtlarına dayanan tarih öncesi yaşamın ilk resimli temsilidir. Hayatı boyunca bir çok keşfe imza atmasına rağmen meme kanserinden ölmeden hemen önce bile hala geçimini sağlamaya çalışıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Alice Coachman

31. Alice Coachman
www.instagram.com

Coachman olimpiyat altın madalyasını kazanan ilk siyahi kadın. Kendisinin zamanında kadınların sporda aktif olması pek rastlanan bir şey değildi. Birkaç ulusal yüksek atlama rekoru kırmasının ardından Amatör Atletizm Birliği'nin açık hava yüksek atlama şampiyonasında galip geldi. Kendisi uluslararası bir şirketle reklam anlaşması yapan ilk Afroamerikan kadındır. Ayrıca sayısız madalyası vardır.

32. Margaret Hamilton

32. Margaret Hamilton
www.instagram.com

Hamilton, Neil Armstrong'u aya indiren yazılımı yazan ekibin önemli bir parçasıdır. Çalışmaları aynı zamanda 1970'lerde ilk ABD Uzay İstasyonu olan Skylab'a da katkıda bulunmuştur. Ayrıca günümüzde yaygın olarak bilinen ‘yazılım mühendisliği’ ifadesinin oluşturucularından birisi. Kendisine 2003 yılında NASA Olağanüstü Uzay Yasası Ödülü verildi. 2016 yılında ise inanılmaz çalışmaları nedeniyle Başkan Obama'dan Başkanlık Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi.

33. Ada Lovelace

33. Ada Lovelace
www.instagram.com

Ünlü şair Lord Byron ile matematikçi Lady Byron'un kızı Ada, bilinen ilk bilgisayar programcısı.

34. Katia Krafft

34. Katia Krafft
www.instagram.com

Katia eşi Maurice ile birlikte aktif yanardağları ve patlamanın etkilerini görüntüleyen, bölgelerin zamanında güvenli bir şekilde tahliye edilmesine yardım eden dünya için önemli bir isim. Kendisi korkusuzluğuyla tanınırdı... Kocasıyla beraber Unzen Dağı'ndaki patlamaları çekerken beklenmedik bir şekilde üzerinde durdukları yere bir akıntı geldi ve öldüler.

35. Nellie Bly

35. Nellie Bly
www.instagram.com

Nellie Bly korkusuz bir araştırmacı gazeteciydi. Bly’i işe almayan bir editör, Bly’e New York'un en ünlü ve en kötü akıl hastanelerinden birini araştırmasını, ancak öyle işe alabileceğini söyledi. Bly de ona kapasitesini göstermeye karar verip olayı bir adım daha ileriye taşıyarak hastalara içeride nasıl davranıldığını ortaya çıkarmak için akıl hastası kılığına girdi. Onun bu yaklaşımı bugünkü bildiğimiz araştırmacı gazeteciliğin temelini oluşturmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. Bessie Coleman

36. Bessie Coleman

Kraliçe Bess ve Cesur Bessie olarak tanınan Bessie, pilot lisansı alan ilk Afroamerikandır. Aynı zamanda uluslararası pilot lisansına sahip ilk siyahi kişidir. Üstelik kendisi tüm bunları Afroamerikaların ve Yerli Amerikalı kadınların uçuş eğitimlerine ulaşımlarının olmadığı bir dönemde başarmıştır. Afroamerikan pilotlar için bir okul açmayı düşünüyordu fakat maalesef 1926 yılında 34 yaşında bir uçak kazasında hayatını kaybetmiştir.

37. Amelia Bloomer

37. Amelia Bloomer
www.instagram.com

Amelia Bloomer kadınlar için bir gazete kuran, yöneten ve editörlüğünü yapan ilk kadındı ve kadın hakları için yaptığı çalışmalarla tanınırdı. Ayrıca kadınları aşırı rahatsız eden korselerin yerine, kadınların vücudunu sıkmayan bir kıyafet bulmuştur. Buna da ‘Bloomer’ ismi verilmiştir. Bu kıyafet kadınların elbiselerin altına giydiği ayak bileklerine kadar uzanan geniş şalvar tarzı pantolonlardır. Yani Amelia, kadın kıyafet reformuna önemli katkılarda bulunmuş önemli bir isimdir.

38. Florestine Perrault Collins

38. Florestine Perrault Collins
www.instagram.com

Florestine Perrault Collins kariyer sahibi siyahi bir kadın olmanın kabul edilemez olduğu bir dönemde doğmuş bir Afroamerikan kadındı. Collins çalışmalarında siyahi kadınları ve çocukları ilkel göstermek yerine ev ortamlarında göstermiştir.

39. Homai Vyarawalla

39. Homai Vyarawalla
www.instagram.com

Homai Vyarawalla Hindistan'ın ilk kadın foto muhabiridir. Çalışmalarının ilk yıllarında kadın olduğu için eserleri kocasının adıyla yayınlanmıştır. Vyarawalla kadınlar gazeteci olarak ciddiye alınmadığı için kimsenin müdahalesi olmadan yüksek kaliteli fotoğraflar çekebildiğini söylüyor.

40. Coretta Scott King

40. Coretta Scott King
www.instagram.com

Kendisi Martin Luther King Jr’ın eşi ve Afroamerikan eşitliğin savunucusu. 1960'larda gerçekleştirilen Afroamerikan Sivil Haklar Hareketi’nin de lideriydi. Eşi öldürüldüğünde ırksal eşitlik hareketinin liderliğini üstlendi ve aynı zamanda Kadın Hareketi'nde de önemli rol oynadı. Ayrıca LGBTQ hakları ve ırksal ayrımcılığı savunan sistem olan apartheid'e karşı savaş vermiştir. ‘Sivil Haklar Hareketi'nin First Lady'si’ olarak adlandırılır ama ne yazık ki kendisi ve çalışmaları ünlü kocasının gölgesinde kalmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

41. Lilian Bland

41. Lilian Bland
www.instagram.com

Lilian Bland uçak tasarlayan, inşa eden ve uçuran ilk kadınlardan birisidir.

42. Zara Rutherford

42. Zara Rutherford
www.instagram.com

Konu muhteşem havacı kadınlara gelmişken Zara Rutherford'u da es geçmeyelim... 19 yaşındaki Zara dünya çapında tek başına uçan en genç kadın pilot. Aynı zamanda küçük özel bir uçakla dünya çapında tam bir rotayı tamamlayan ilk kişidir.

43. Annie Smith Peck

43. Annie Smith Peck
www.instagram.com

Peck, öğretim görevlisi, dağcı ve gezi rehberi olmadan önce dağcılıkla uğraşan bir öğretmendi. Kendisi Latin Amerika'yı keşfetmiştir ve Amerikalar arasında barış olmasını desteklemiştir. 1897'de Meksika'daki Pico de Orizaba'ya tırmandı ve Amerika'da şimdiye kadar bir kadın tarafından yapılmış en yüksek tırmanış oldu.

44. Madame C.J. Walker

44. Madame C.J. Walker
www.instagram.com

Madam C.J. Walker Amerika’da kendi başına milyoner olan ilk kadın milyoner olarak kayıtlara geçmiştir. Siyahi kadınlar için saç bakım ürünleri ve kozmetik ürünler geliştirip pazarlayarak para kazanmıştır. Kendisi yardımseverliği ile de tanınıyor. Servetini çok sayıda kuruluşa bağışlamak için kullandı buna ek olarak da lüks malikanesini Afroamerikanlar için sosyal bir toplanma yeri olarak onlara açtı. 20 binden fazla kadına istihdam sağlayıp onlara nasıl kendi işlerini kurabileceklerini göstermiş ve onları finansal açıdan bağımsız olmaya teşvik etmiştir.

45. Joan Clarke

45. Joan Clarke
www.instagram.com

Joan Clarke hiçbir zaman ilgi odağı olmadı ama İkinci Dünya Savaşı’nda bir kod çözücü olarak çalışması çok önemliydi. İngiliz devletini siber saldırılara ve tehditlere karşı korumak amacıyla hükümet tarafından görevlendirilen güvenlik ve istihbarat kurumuna (GCHQ) alındı. Ayrıca Nazilerin mesajlarını şifrelediği Alman Enigma Kodu'nu kırmaya çalışan ekipteki tek kadındı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

46. Marie Van Brittan Brown

46. Marie Van Brittan Brown
www.instagram.com

Kendisi suç oranının yüksek olduğu bir yerde yaşıyordu ve kocasının çalışma saatleri nedeniyle genellikle evde yalnız kalıyordu. Acil bir durumda polisin ne kadar yavaş geldiğini fark ettiğinde o da çareyi ev güvenlik sistemi icat etmekte buldu. Bunun yanı sıra Brown, kapıları uzaktan açmak için bir sistem ve bir düğmeye dokunarak acil servisleri aramak için bir sistem de geliştirdi.

47. Claudia Gordon

47. Claudia Gordon
www.instagram.com

Claudia Gordon ABD'deki ilk sağır, siyahi kadın avukat ve Beyaz Saray'da çalışan ilk sağır kişidir. Ayrıca kendisinin Amerikan Engelliler Derneği'nden Paul G. Hearne Liderlik Ödülü vardır.

48. Anna May Wong

48. Anna May Wong
www.instagram.com

Kendisi uluslararası ün kazanan ilk Çinli Amerikalı Hollywood film yıldızıdır. Ayrıca Hollywood'daki birkaç kadın yönetmenden birisidir.

49. Wilma Mankiller

49. Wilma Mankiller
www.instagram.com

Wilma Mankiller yerli bir Amerikan kabilesinin ilk kadın kabile reisidir. Ayrıca büyük bir yerli kabilenin reisi olarak seçilen de ilk kadındır. Hayatını Yerli Amerikalıların haklarını savunmaya adamıştır. Sosyal hizmet görevlisi olup diğer kabilelere yasal mücadelelerinde yardım etmiştir ve yerli çocukların sadece yerli kültür ve gelenekleri hakkında bilgisi olan ailelere verilmesi konusunda bir yasa çıkarmıştır.

50. Simi Linton

50. Simi Linton
www.instagram.com

Simi Linton bir yazar, konuşmacı, film yapımcısı ve sanat danışmanıdır. İnsanlardaki engelliliğin algısını ve temsilini değiştirmek için çalışıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

51. Ibtihaj Muhammad

51. Ibtihaj Muhammad
www.instagram.com

Ibtihaj Muhammed Amerikalı bir kılıç eskrimcisi ve ABD eskrim takımının üyesidir. Ayrıca başörtüsü takarak Amerika adına yarışan ilk Müslüman kadın ve başörtüsü takarak Olimpiyat madalyası kazanan ilk Müslüman kadındır. Bir konuşmasında ‘dünyanın dört bir yanındaki kadınlara ve genç kızlara sınırları aşmaları ve başörtüsü takarken bile arzularının peşinden gitmeleri için ilham vermek’ için başörtüsünü korumayı seçtiğini söylüyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
10
8
7
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?