Görüş Bildir
Haberler
Devamlı Mutsuz ve Karamsar Olanlar İçin 21 Adımda Değişim Rehberi

Devamlı Mutsuz ve Karamsar Olanlar İçin 21 Adımda Değişim Rehberi

Entel Feridun
27.03.2022 - 09:15

Stres, kaygı, mutsuzluk gibi belirtiler çoğu zaman depresyon belirtisi olabilir. Mutsuz hissetmek oldukça doğaldır. Tıpkı gülümsemek gibi ağlamakta hayatın bir rutinidir. Ancak devamlı mutsuz hissetmek oldukça yorucu olabilir. Hayata negatif yönden bakan karamsar kişilere yardımcı olabilecek bazı öneriler sunuyoruz.

Neden 21 gün, diye soruyorsan uzmanlar bir alışkanlığınızı bırakmak için 21 gün kuralını önermektedir. Bunu psikolojiye uyarladığımızda ise 21 gün boyunca hayatımızdaki bazı yanlış düşünceleri ve eylemleri değiştirerek dönüşümü sağlayabileceğimizi fark ettik. Sen de bu taktikler ile hayatınıza yeniden yön verebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Kendinle gurur duymak için sebeplerini hatırlamalısın.

21. Kendinle gurur duymak için sebeplerini hatırlamalısın.

Hayat maddi ve manevi olarak oldukça zor. Ancak bu ana dek hem psikolojik hem de fiziksel olarak birçok savaş verdin. Şu an bu yazıyı okuyor olman bile kendine değer verdiğini gösterir. Bu hayatta başardıklarını ve başarabileceklerini hatırla. 21 gün boyunca bu savaşı verip sen de başarabilirsin.

20. Önemli olan plan yapmaktan çok planlara uymak.

20. Önemli olan plan yapmaktan çok planlara uymak.

Yapman gerekenler hakkında plan yapmak veya gününü planlamak gibi ödevler her ne kadar sıkıcı gibi görünse de aslında motivasyon kaynaklarıdır. Plan yaparak aslında yapabileceklerini ölçersin. Böylece gün içerisinde yapmak istediğin şeyleri tamamladıktan sonra kendini iyi hissedersin. Bunu bir dene, derim.

19. Kendini tanıdığından emin ol.

19. Kendini tanıdığından emin ol.

Kendini nasıl tanımladığını düşün. Sen nasıl birisin? Kendini tanıdığından emin olmak için ayna karşısında kendini birine tanıtıyormuş gibi yapabilirsin. Kendin hakkında söylediklerini iyice düşünüp listeleyebilirsin. Böylece iyi ve kötü özelliklerini analiz etme fırsatı yakalarsın. Kötü özelliklerine yenilmek yerine onları nasıl dönüştürebileceğini araştırabilirsin.

18. Sakin kalabilmeyi başarmalısın.

18. Sakin kalabilmeyi başarmalısın.

Hayatta işler planlamadığın gibi gidebilir. Ne de olsa hayat biz plan yaparken başımıza gelenlerdir. Bu durumlarda çileden çıkmak ve gidişata engel olmaya çabalamak faydasızdır. Olayları izleyebilmek ve gözlem yapabilmek ise sana uzun vadede hayat tecrübesi katacaktır. Buna 'mindfulness' deniyor ve mindful olabilmek için çeşitli boyama aktiviteleri yapabilirsiniz.

17. Kırmızı çizgilerini belirle.

17. Kırmızı çizgilerini belirle.

Kolay olan 'Evet' demektir, zor olan ise 'Hayır' diyebilmektir. Genellikle herkesi mutlu etmeye çalışan kişiler hayır, demek konusunda zorlanır. Oysa hayatta herkesi memnun etmek mümkün değildir. Bu seni bir çıkmaza sokacak. Sürekli kendinizden verdiğinizi düşünüyor ve eksik hissediyorsanız muhtemelen sınırlarınızın geçilmesine izin veriyorsunuzdur. Her insanın yapabilecekleri ve yapamayacakları vardır. Yapamayacaklarınız için yargılanacağınızı düşünmeyi bırakın. Çizgileriniz olduğunuzu göstermek topluluk içerisinde saygı görmenize bile fırsat verecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Kendinize sarılın.

16. Kendinize sarılın.

Bu sana komik gelebilir ama çoğu zaman işe yarar. Yanında ağlayan bir arkadaşın olduğunu düşün, çok mutsuz ve ona iyi gelmek istiyorsun. İlk adımın ona sarılmak veya dokunmak olacaktır. Çünkü temas her zaman güvende hissetmemizi sağlar. Kendine kucak açmalı ya da çok sevdiğin birine yaklaşır gibi özenli ve şefkatli yaklaşmalısın.

15. Yaşam alanını düzenle.

15. Yaşam alanını düzenle.

Yaşadığınız yer ruh halinizi etkileme konusunda düşündüğünüzden çok daha fazla rol oynamaktadır. Eğer çalışma alanınız düzenli olursa daha verimli çalışırsınız; dinlenme alanınız konforlu olursa daha rahat uyku uyursunuz.

14. Sahip olduklarını hatırla.

14. Sahip olduklarını hatırla.

Hayatta birçok insandan ayrışan özelliklerini, maddi ve manevi tüm sahip olduklarını hatırlayan. Tüm bu yaşadıkların uğruna büyük bir savaş verdin. Sahip oldukların hakkında inancına göre dua edebilir, şükredebilirsin; kendine güzel bir kahve ısmarlayabilir veya bu sabah yalnızca kendini mutlu etmek için yoga yapabilirsin.

13. Dans et!

13. Dans et!

Sevdiğin enerjik bir şarkıyı aç ve düşünmeden, tasarlamadan dilediğin gibi dans et. Zıpla, kollarını ve başını salla. Kulağa komik gelebilir ancak bunun zinde bir beden ve açık bir zihin için işe yarar olduğu tespit edildi.

12. Vücudun ve ruhun için sağlıklı beslen.

12. Vücudun ve ruhun için sağlıklı beslen.

Fast-food beslenmenin ivme kazandığı günümüzde kendine bir iyilik yap ve vücudunun ihtiyacı olan besinler ye. Her akşam döner ve hamburger ile döndürdüğün bir çark mutlaka bir gün bozulacak, unutma. Vücudun gereksinim duyduğu sağlıklı yağ, karbonhidrat ve protein besinlerini almak konusunda özenli ol. Alman gereken besin değerlerini ölçmek için bir dünya ücretsiz uygulama ve yapabileceğin sağlıklı yemek tarifi var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sevdiklerine zaman ayır.

11. Sevdiklerine zaman ayır.

Hayat gailesinde sevdiğin insanları ve aileni ihmal ediyor olabilirsin. Oysa onların varlığı sana güç verecek olan yegane kaynaktır. Onları dinlemeyi unutma. Hatta onlara mutsuz olduğunu anlatabilir ve destek alabilirsin.

10. Hayatının her alanında sorumluluk sahibi bir birey ol.

10. Hayatının her alanında sorumluluk sahibi bir birey ol.

Disiplinli olmak hep çalışmak ya da ödev yapmak ile karıştırılır. Aslında sabahları uyanman gereken saatte uyanmak bile sorumluluk sahibi olduğunu gösterir. Eğer fedakarlık yapacak cesaretin varsa emek verdiğin her şey sana olumlu olarak geri dönecektir.

9. Kendine zaman ayır.

9. Kendine zaman ayır.

Zihnin ve bedenin senden bağımsız değildir, senin onları dinlemeni ve vakit ayırmanı talep ederler. Eğer kendini görmezden gelirsen uyku bozuklukları ve stres hayatının bir parçası olacaktır. Yoga ve meditasyon gibi rahatlatıcı aktiviteler sırasında kendine maksimum seviyede odaklanabilirsin. Kendini dinlemeyi öğrenmek için çeşitli aktiviteler araştırabilirsin.

8. İyi bir uyku sana iyi gelecek.

8. İyi bir uyku sana iyi gelecek.

Stresi azaltan en önemli aktivitelerden biri de sağlam bir uyku çekmektir. Yattığın odayı ve yatağını en sevdiğin şekilde düzenle. Ardından derin bir uyku için hazırlan. Odandan teknolojik aletleri ve oksijen azaltan bitkileri uzak tut. Bir göz bandı ve aromatik esanslar güzel bir uyku için yararlı olabilir.

7. Hangi zaman diliminde ne yapman gerekiyor, sorusunun cevabını bul.

7. Hangi zaman diliminde ne yapman gerekiyor, sorusunun cevabını bul.

Birçoğumuz öğrencilik hayatına devam eden ya da çalışan insanlarız. Bu durumda hayatında yapman gereken bazı sorumluluklar, hazırlanman gereken proje ve sunumlar var. Tüm bunları tek bir güne sığdırmak yerine gün içerisinde neleri yapabileceğini düşün. Ama belki sabahları zihnin açıkken ezber yapmak ve uyumadan önce kitap okumak daha fazla verim almana yardımcı olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yalnızlığınla barış!

6. Yalnızlığınla barış!

Bugün kendinle vakit geçirme günü olsun. Çünkü kalabalıklar arasında kendimizi sevmeyi unuttuğumuz gibi tek başımıza bir şeyler yapmayı da unutabiliyoruz. Tek başına dışarı çıkmak, gezmek ya da kahve içmek bazılarımız için oldukça sıkıcı. Aslında böyle olmamalı. Bugün kendine bir hediye almak için dışarı çıkabilirsin.

5. Kitap okumayı ihmal etme.

5. Kitap okumayı ihmal etme.

Kitaplar insan zihnini geliştiren en önemli aktivitelerden biridir. Aynı zamanda kitap okurken stres seviyen düşecek böylece dikkat eksikliğin azalacaktır. Daha dikkatli ve sakin bir insana dönüşeceksin. Kitap okumak hayata farklı açılardan bakmaya da yardımcı olur.

4. Günlük tutmaya başla.

4. Günlük tutmaya başla.

Gençlere sıklıkla önerilen günlük tutma eylemi duygularını anlamak konusunda sana yardımcı olacak. Hayatın karmaşası içinde kendi sesini duyabileceksin ve günden güne duygularındaki değişimi görebileceğin heyecan verici bir aktivite olacak.

3. Kişisel bakım ile yeniden başla.

3. Kişisel bakım ile yeniden başla.

Temizlik hissi her zaman mutluluk verir. Kendi bedenine verdiğin değeri göstermek için kişisel bakımını yapabilirsin. Bu hem vücuduna hem de ruhuna iyi gelir. Güne ılık bir duş alarak başlayabilirsin. Cildinin ihtiyacı olduğu nemi sağlayabilir ve yüz yogası, yüz masajı gibi uygulamalar ile rahatlayabilirsin.

2. Harekete geç!

2. Harekete geç!

Bugün hayatının ilk günü olsun! Yatağından kalk ve uykulu halinden kurtul. Bu his geçsin ya da geçmesin kendini zorla. Sonucundan oldukça memnun kalacaksın. Kimse 10 km koşu yapmaktan haz almaz ancak sonuçlarını gördükçe spor yapmaktan, egzersiz ve antrenmanlar planlamaktan haz duyacaksın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ne söylediğinize dikkat edin.

1. Ne söylediğinize dikkat edin.

İlk adımımız gün içerisinde sık sık söylediğimiz cümleleri fark etmek olmalı. Diyetisyenlerin şöyle bir sözü vardır, 'Ne yiyorsanız, o olursunuz!', biz de iddia ediyoruz ki ne söylüyorsanız, ona dönüşüyorsunuz! 

Gün içerisinde kendinize ve karşınızdaki insanlara neler söylediklerinizi bir düşünün. Kendinize 'Başaramayacaksın!' diyen kişi, sen olabilirsin. Ya da çevrenize negatif enerjiler yayıyor olabilirsin. Öncelikli olarak pozitif cümleler kurmaya ve etrafınıza ışık olmaya çabalayın.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
12
6
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın