Görüş Bildir
Haberler
Dağılmalarıyla Bir Devri Açıp Kapatan 11 Efsane Grup

etiket Dağılmalarıyla Bir Devri Açıp Kapatan 11 Efsane Grup

Ezgi Bulut
17.09.2021 - 19:30

Müzik grupları yetenekli insanların bir araya gelmesiyle özellikle 70lerden itibaren oldukça popürlerleşmiştir. Dünyada genellikle rock gruplarının ağırlığını görsek de pop, alternatif müzik ve rap türünde de birleşip ayrılan grupları biliyoruz. Çoğunun ömrü maalesef ki bir yerde bitiyor. Yaşlar ilerliyor, hayatlar değişiyor, vokalistler tek başına devam etmek istiyorlar. Bazen de trajik ve talihsiz olaylar bu gençlerin yollarını ayırıyor. Gelin birlikte hem ülkemizde hem de dünyada dağılan gruplara bir göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Daft Punk

2. The Beatles

2. The Beatles

Efsane gruplar ve ayrılmaları demişken The Beatles'ı anmadan geçemeyiz. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr'dan oluşan rock grubu 1960'ta kurulmuştu. Grubun uzun yıllar menajerliğini yapan Brian Epstein'ın ölümü üzerine gruptaki çatlaklar büyüdü ve sonunda seçilen yeni menajerin hırsızlık yaptığı ortaya çıkınca grup da büyük bir darbe yedi. 69'da Lennon diğer üyelere ayrılmak istediğini söyledi ve 70'te yapılan basın açıklaması ile resmi olarak yollarını ayırdılar. Üyeler daha sonra yollarına solo olarak devam ettiler.

3. Led Zeppelin

3. Led Zeppelin

Rolling Stone dergisinin 'Tartışmasız rock tarihinin en uzun soluklu gruplarından biri.' olarak tanımladığı İngiliz grup Led Zeppelin, aslında 1968 yılında dağılan The Yardbirds grubunun yeniden doğuşudur. Şarkılarındaki derinlikten, isimsiz yayınladıkları dördüncü albümdeki sembollere kadar oldukça mistik ve kaliteli bir gruptu. Ta ki 1970lerin sonlarına doğru. İlk önce Robert Plan ve eşinin kazası, sonrasında oğlunun ölümü, ardından grubun isim babası olan Keith Moon'un ölümü, son olarak da grubun davulcusu John Bonham'ın kaybı...

4. ABBA

4. ABBA

1966 yılında Björn Ulvaeus ve Benny Andersson'ın,1969'da Agnetha Fältskog ve Anni-Frid Lyngstad'ı da aralarına katmalarıyla oluşan grup, ismini üyelerin baş harflerinden almakta. İsveçli pop müzik grubu, 1974 yılında Eurovision'da birinciliği kazandı. Benny ile Anni'nin boşanması; Björn ile Agnetha'nın boşanmaları grubun sonunu getirmese de çiftler arasındaki sorunlar çatlaklara sebep oldu. Sonunda Benny Andersson ve Björn Ulvaeus'un yazarlık teklifi almaları üzerine grup 1982'de tamamen dağıldı.

5. Spice Girls

5. Spice Girls

'Girls power' sloganı ile 90ları sallayan efsane grup... Müzikleri ile, popüler kültüre katkıları ve pazarlama teknikleri sayesinde sayısız ürün çıkarıp satmışlar, ödüller almışlardır. 2000'de grubun üyesi Halliwell dışında 'Forever' albümlerini çıkardılar. Müzik türlerini biraz farklı bir çizgiye taşıyan grup, 2001'de yollarını ayırmış ancak 2007'de tek bir konser turnesi için yeniden bir araya gelmişlerdi. Turnesen sonra 'kavgalılar' dedikodularına bir mesaj ile cevap verdiler.

Veda notları ise şöyleydi:

Evet zaman doldu, yolun sonuna geldik. Hüzün ve sevinç bir arada. Ne kadar da mesafe kat ettik.

Tekrar bir araya gelmemizin böylesine muhteşem bir şey olabileceğini kim tahmin edebilirdi ki?

Bizim küçük hayalimiz nasıl da büyüdü, inanılmaz bir rüyaya dönüştü. Bu bizim hayallerimizin gerçek olmasının bir ispatı.

10 yıl sonra tekrar başladık ve eski sevenlerimize yenilerini de ekledik.

47 şov boyunca bizlere verdiğiniz ilham ve motivasyon için çok teşekkür ederiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Run-DMC

6. Run-DMC

Hiphop müziğini ve kültürünü dünyaya duyuran, popun gölgesinden kurtaran efsane grup Run-Dmc'nin üç üyesi çocukluk arkadaşı. İlk rap videosuna sahip olan grubun dağılışı maalesef oldukça trajik. Jam Master, uyuşturucu meselesi yüzünden maskeli bir saldırgan tarafından stüdyosunda ölü bulunmuştu. Bunun üzerine grup 2002'de dağılmıştı. Şarkıcının ölümü yıllar sonra aydınlatılabildi.

7. Seksendört

7. Seksendört

Türk gruplarına gelecek olursak... Yine taze bir dağılma olayı. 2020 yılında yollarını ayıran Seksendört, 1999'da Tuna Velibaşoğlu, Serter Karadeniz ve Arif Erdem Ocak tarafından Ankara'da kurulmuştu. Dönem dönem aralarında farklı isimler girip çıksa da grubun temeli bu üçlü. Tuna Velibaşoğlu'nun verdiği bir röportajda dağılmalarının sebebi evrensel bir şekilde açıklanmış:

Gruplar dünyanın hemen her yerinde yirmili yaşlarda kuruluyor. O yaşlarda yegane amaç müzik yapmak, eğlenmek, gezmek, tozmak ve dünyanın en iyi grubu olmak. Ya ailenizin yanında ya da arkadaşlarınızla yaşıyorsunuz. Bi nevi ekmek elden su gölden… Sonra birlikte büyüyorsunuz, ilgiler, amaçlar, bakış açıları, en önemlisi zevkler değişiyor. Şüphesiz kırklı yaşlara gelen bireylerin hâlâ yirmilerinde olduğu gibi davranmaları beklenemez. Hayatınıza başka sorumluluklar giriyor, başka öncelikler. O zaman da herkesi ilgilendiren bir konuda, tüm bireylerin kendi doğruları oluyor ve hepsi kendi açısından haklı oluyor. Bu çözülmesi çok zor bir denklem. Bu yüzden dünya çapında tanınan ve müzik hayatına devam eden grupların çoğu şirket gibi yönetiliyor.

8. Model

8. Model

2005 yılında 'A due Carmen' adıyla kurulan ve 2008'de Model adını alan grup, 2016 yılında ayrılacaklarını duyurmuşlardır. Grubun birkaç üyesi yurtdışına çıkmış, geri gelememişler, Fatma Turgut da o sıra gidememiş. Böylece başlayan kopukluk sosyal medyaya da yansıyınca yollarını ayırmışlar ve Can Temiz ve Okan Işık yurtdışında yeni bir grup kurmuşlardır.

9. Malt

9. Malt

Türk rock gruplarından olan Malt, 2006 yılında kurulmuş ve on yıllık bir süre aktif olarak çalmışlardır. Grubun vokalisti Cenk Durmazel'dir. Üçnoktabir grubundan Barış Ertunç ve Cenk Turanlı grubun diğer üyeleridir. Davulda ise Güray Gürsoy yer alıyordu. 2016 yılında solist Cenk Durmazeli'in attığı tweetle gruptan ayrılışını duyurmuştu.

10. Anima

10. Anima

2000 yılında kurulan ve 7 sene varlık gösteren grubun vokalisti Ceylan Ertem'di. Davulda Ekin Cengizkan, basta Murat Çopur ve gitar-mızıkada Tunçay Korkmaz yer alıyordu. Grubun ilk ve tek albümü olan Animasal ve kendilerine has yorumları ile onlarca şarkı coverları bulunuyor. Aynı ekip daha sonra başka bir grup kursalar da bildiğimiz gibi Ceylan Ertem bireysel olarak yoluna devam ediyor ama yine de konserlerinde eski dostlarına da sahnede yer veriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kurban

11. Kurban

1995'te İngilizce parçaları ile Outside ismiyle kurulan grup 97'de Kurban olarak yollarına devam etmiş ve 99 İstanbul Metallica konserinde ön grup olarak sahne almışlardı. 2005 yılında dağılan grup üyelerinden Deniz Yılmaz Panik isimli grupla, davulcu Burak Gürpınar Athena'yla, basçı Kerem Tüzün Demir Demirkan'la, gitarist Özgür Kankaynar ise Fransa'da So Loud ile yoluna devam etmiştir. 1 sene ayrı kalan grup yeniden bir araya geldi ancak solist Deniz Yılmaz'ın müziği bırakmasıyla yeniden ve son kez dağıldılar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
3
2
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın