Görüş Bildir
Haberler
Cumali Ceber Tayfası İzlemesin! Sadece Zeki Kişilerin Tam Anlamıyla Zevk Alabileceği 50 Film

etiket Cumali Ceber Tayfası İzlemesin! Sadece Zeki Kişilerin Tam Anlamıyla Zevk Alabileceği 50 Film

EC was here.
27.02.2018 - 13:22 Son Güncelleme: 18.10.2022 - 12:22

Sevdiğiniz filmler ne kadar zeki olduğunuz konusunda ipucu verir. Bu listedeki filmler de sadece zeki kişilerin tam anlamıyla idrak edip sevebileceği film önerileridir.

İyi seyirler. 🎬

İçeriğin Devamı Aşağıda

50. 23 Numara / The Number 23 (2007)

50. 23 Numara / The Number 23 (2007)

IMDb: 6.4

Walter Sparrow, kendi yaş gününde karısını almaya gecikir. Agatha, bir kitapçıda kan kırmızısı kapağı olan bir roman bulur. Bu kitaptaki hikaye, numeroloji ile ilgili bir cinayet gizemini içerir. Yirmi üç sayısı etrafında döner her şey. Kitaptaki hikaye Walter’ı fazlası ile etki altına alır. Hayal kurmaya başlar. Hayatında “23” sayısı ile yorumlayabileceği olaylara dikkat kesilir. Kitabın yazarının peşine düşer. Bir otelde 23 numaralı odada kalır ki burası hikayede olayların geçtiği mekandır. Bunun üzerine Walter bunun aslında bir roman olmadığına inanmaya başlar. Karısı ve oğlu onu korumak için kendisine yardım etmek isterler. Yavaş yavaş kendisini ve ailesini tehlikeye sokan Walter, gerçeğe doğru yaklaşmaktadır.

49. Avalon (2001)

49. Avalon (2001)

IMDb: 6.5

Gelecekte, Avalon isimli bir tür savaş simülasyonu, özellikle gençler arasında bağımlılık yaratmaktadır. Bir koltuğa oturup, kafaya geçirilen bir kask ile oynanan bu son derece gerçekçi oyunun yıldızlarından biri de Ash isimli bir oyuncudur. Ash, oyunun daha ileriki bir safhasının bir yerlerde gizli olduğunu öğrenince, meraklı bir gruba katılarak aramaya başlar. Gelecek seviyeye geçebilse bile, geri dönmeyi başarabilecek midir?

48. Jungle Cruise (2021)

48. Jungle Cruise (2021)

IMDb: 6.6

Jungle Cruise, tıbbın geleceğini değiştirecek olan bir ağacı bulmak için zorlu bir maceraya atılan bir bilim insanı ve kaptanın hikayesini konu ediyor. Bilim insanı olan Lily Houghton, yeni bir görev ile karşı karşıyadır. Efsaneye göre Amazon’da iyileştirme güçlerine sahip olan bir ağaç vardır ve Lily o ağacı bulmaya kararlıdır. Bunun için Amazon ormanlarına seyahat eden Lily, nehirde bulunan bir geçide ulaşabilmek için Frank’in köhne ama çekici teknesi La Quila’yı kiralamak zorunda kalır. Macera dolu bir yolculuğa çıkan Frank ve Lily, yağmur ormanlarının güzelliğinde saklanan bir çok tehlikeyle karşı karşıya kalır.

47. Düşman / Enemy (2013)

47. Düşman / Enemy (2013)

IMDb: 6.9

Üniversitede tarih dersleri veren Adam, okul ve ev arasında gidip gelen monoton hayatına en azından bir kız arkadaş sığdırmayı başarmıştır. Bir gün bir arkadaşının tavsiyesi üzerine bir film izler ve o filmde kendisine çok benzeyen birisini görerek, bu oyuncunun peşine düşer. Adam artık, kendisine ikizi kadar benzeyen Anthony'nin de hayatının bir parçasıdır, tabii Anthony de onunkinin.

46. Gitme / Stay (2005)

46. Gitme / Stay (2005)

IMDb: 6.9

Başarılı bir piskiyatrist olan Sam Foster’ın hayal gücü ile gerçeklik arasındaki çizginin bulanıklaştığına şahit oluşu, intihar eğilimli hastası Henry Letham’ın üzerine düşmesi ile meydana çıkacaktır. Sanat alanında çalışan Henry, kendisi gibi sanat dünyasındaki bir takım insanların davranışlarından etkilenerek 21 yaşında intihar etmeyi planlamaktadır. Piskiyatristimiz, kendisini hastasına öylesine adamış durumdadır ki bir noktadan sonra o da gerçekle hayal alemi arasındaki çizgiyi göremez hale gelir. Var olmaya çalıştıkları dünyada her ikisi de gizemli bir hale bürünürler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

45. Şeytan Üçgeni / Triangle (2009)

45. Şeytan Üçgeni / Triangle (2009)

IMDb: 6.9

Jess arabasıyla giderken bir martıya çarparak büyük bir trafik kazası geçirir ama bu önemsiz gibi görünen kazanın hayatının gidişatını değiştirdiğinin farkında değildir. Arkadaşlarıyla bir yat gezisine çıkar; içten içe yolunda gitmeyen bir şey olduğunu düşünmektedir, ama ne olduğunu bilemez.

Yatları fırtınaya yakalanınca Jess’in içindeki huzursuzluk da artar. Neyse ki, o ve arkadaşları civardan geçen bir gemiye binmeyi başarırlar. Ancak, Jess bu terk edilmiş gemide daha önce de bulunduğuna inanmaktadır. Sırayla tüm arkadaşları öldürülmeye başlar. Ve bu vahşetin sorumlusu asla tahmin edemeyeceği bir kişidir.

44. Sınav / Exam (2009)

44. Sınav / Exam (2009)

IMDb: 6.9

Gizemli ve güçlü bir şirket kaliteli bir eleman arar ve en iyisini işe almak için mükemmel bir sınav hazırlar. Katılımcılar bir odaya sokulur ve kendilerine bir kağıt ve kalem verilir. Yönetici, sınav katılımcılarına kuralları anlattıktan sonra tek bir soru olduğunu ve doğru cevabı verenin işe kabul edileceğini söyleyip dışarı çıkar. Ama sorun şudur ki ortada cevap verilecek bir soru yoktur.

43. Jüri / Runaway Jury (2003)

43. Jüri / Runaway Jury (2003)

IMDb: 7.1

New Orleans'ta yaşanan bir vahşi bir cinayet sonrasında hayatını kaybeden Jacob Wood tam olarak çözülemeyen bir davanın kurbanı olmuştur. İki yıl sonra kocasının kanını yerde bırakmamaya karar veren karısı Celeste bu cinayetten dolayı büyük bir şirketi suçlu tutmaktadır. Celeste, şirkete dava açar ve bu davada onu dürüst ve güvenilir bir avukat savunur. Ancak dürüstlük ve doğruluk çoğu zaman olduğu gibi bir kez daha hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Kimin kazanacağı ilk günden belli olan bu dava adalet ve hukuk kurumlarının kapalı kapıları ardında dönen şeyleri gözler önüne serer.

42. Melankoli / Melancholia (2011)

42. Melankoli / Melancholia (2011)

IMDb: 7.1

Yeni evlenen çift Justin ve Micheal evliliklerini Justine'in ablası Claire'nın malikanesinde, görkemli bir davet ile kutlarlar. Fakat bu iki kız kardeş yapı itibariyle birbirlerine ters karakterdedirler. Justine depresyona, drama ve melankoliye yakın ve yatkın bir kadınken, Claire kız kardeşine göre daha normal olan taraftır. Justine'in düğün gününde ise ailede herkesin kendine has arızları bir bir ortaya çıkmaya başlar. 

Tam da bu kutlama esnasında Melankolia adlı bir gezegen, şimdiye kadar Güneş'in arkasında saklı kaldığı yörüngeden çıkarak Dünya'ya doğru gelmektedir. Şimdi herkesin kıyameti kendisine göredir.

41. Gerçek Kahraman / Free Guy (2021)

41. Gerçek Kahraman / Free Guy (2021)

IMDb: 7.1

 Guy, rutin bir hayat süren ve bir bankada memur olarak çalışan genç bir adamdır. Bir gün genç adam, Free City adında acımasız bir açık dünya oyununda arka plan karakteri olduğunu keşfeder. Bu keşif onun hayatının bambaşka bir hal almasına neden olur. Artık kendi hikayesinin kahramanı olmaya karar veren Guy, sınırları olmayan bu dünyada hayatta kalmak ve diğer karakterleri kurtarmak için zorlu bir mücadeleye girişir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

40. Suç Zamanı / Los cronocrímenes (2007)

40. Suç Zamanı / Los cronocrímenes (2007)

IMDb: 7.2

Hector karısıyla birlikte yeni evlerine taşındığı gün inanılmaz bir olay yaşar. Elinde dürbünü çevreyi gözetlerken ormanda çıplak bir kadın görür, çaktırmadan yanına gider fakat bu esnada gizemli bir adam tarafından bıçaklanır. 

Aynı adamdan kaçarken garip bir mekana ve mekanda yer alan bir aletin içine sığınır. Fakat bu kaçış onun zamanda geriye gitmesine neden olacaktır. Hector zamanda geriye gidince bir anda 2. Hector durumuna düşer. Eski hayatına devam etmek için orijinalini öldürmesi gerekmektedir. Bu arada Hector’ların sayısı artar.

39. Paralel Evren / Coherence (2013)

39. Paralel Evren / Coherence (2013)

IMDb: 7.2

Bir grup arkadaş akşam yemeği yemek için bir araya gelir. Yemeğin keyifli olacağı açıktır, çünkü o gece bir kuyruklu yıldız dünyanın epey yakınından geçecektir. Ancak bu olağan durum, geceye olağanüstü bir yön de verecektir. Yemek sırasında elektrik kesilir. Bu aksiliğin üzerine çevrelerine baktıklarında, gizemli bir evde ışıkların hala yandığını fark ederler. Bu fark edişleri tanık olacakları enteresan olayların da habercisidir. Başlarının üzerinde süzülen insanları gördüklerinde dünyayı algılayış şekilleri, gerçekle hayal birbirine karışacaktır. Ve bu durum, ilişkilerinde bazı kırılmaları da beraberinde getirecektir.

38. Kaynak / The Fountain (2006)

38. Kaynak / The Fountain (2006)

IMDb: 7.3

Film, geçmiş, bugün ve gelecekten üç ayrı hikâye sunuyor izleyiciye. Her biri aşka dair sonsuzluğun peşinde olan erkekler hakkında. Mayalı bir kâşif, esir düşmüş kraliçesini kurtarmak için hayat ağacını aramaktadır. Türlü ağaçlar üzerine çalışan bir tıp araştırmacısı, ölmek üzere olan karısını kurtaracak bir ilaç aramaktadır. Bir uzay yolcusu ise hava kabarcığı içindeki kapsül halindeki yaşlı bir ağaç ile seyahat etmektedir. Nebula ile örtülü, ölmek üzere olan bir yıldıza doğru yol almaktadır. Aşkı ve ölümsüzlüğü arayan üç hikâye kesişir.

37. Pi (1998)

37. Pi (1998)

IMDb: 7.4

Bir matematik dehası olan Max sorunlu bir kişiliğe sahiptir ve insan hayatının belki de en önemli buluşuna ulaşmak üzeredir. Son on yıl boyunca sayısal olarak tabiatin bir kodlanma sistemine sahip oldugunu keşfetmiş fakat bunu çözmeyi başaramamıştır.Her şey ama her şey onu bir tek sonuca götürmektedir. Ulaştığı sonuç onu daha büyük kaoslara, bunun da ötesinde problemin merkezi olarak kendine yöneltmektedir. Bulduğu sır için belki de insanlar birbirlerini bile öldüreceklerdir. Bunu herkesten saklamalıdır. Max zincirin ilk halkası olan kodu kırmayı deneyerek bu riski yok etmeye karar verir.

36. Mesaj / Contact (1997)

36. Mesaj / Contact (1997)

IMDb: 7.4

Çocukluğundan gelen merak ve heyecanla dünya dışı yaşamlara ve varlıklara inanan Dr. Eleanor Arroway, bu tutkusunu çocuk yaşta kaybettiği babasının da yardımlarıyla bir mesleğe dönüştürür. Dr. Arroway SETI isimli programda çalışan, dünya dışı varlıkları araştıran bir ekibin önemli gökbilimcilerinden biridir. Çocukluğundan bu yana umudunu asla kaybetmeyen ve her seferinde daha tutkulu bir şekilde radyo sinyallerini dinleyen kadın ihtiyacı olan fon desteğini de elde ettiğinde, rekabetçi çalışma ortamına ve uğradığı haksızlıklara rağmen, hayalini kurduğu ve gerçekliğine sıkı sıkıya tutunduğu dünya dışı varlıklardan ilk mesajını alacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Kök / I Origins (2014)

35. Kök / I Origins (2014)

IMDb: 7.4

Dr. Ian Gray, gözde bulunan iris tabakasının her insanda farklı olduğu gerçeğinden hareket ederek gözün evrimini araştıran bir moleküler biyologdur. Tanıştığı genç bir kadına aşık olup onu elinden kaçırdığında araştırmalarının hayatına işlediğini fark eder. Teorisini kanıtlamak uğruna dünyanın bir ucuna gidip tüm varlığını tehlikeye atmayı bile göze alacaktır.

34. K-PAX (2001)

34. K-PAX (2001)

IMDb: 7.4

Prot isimli esrarengiz bir adam, tuhaf tavırları nedeniyle bir psikiyatri kliniğinde stabilize hale getirilmeye çalışılmaktadır. Prot, K-PAX isimli bir gezegenden geldiğini iddia etmekte ve doktorların tüm karşı çıkışlarına rağmen sunduğu bu geçmişinde diretmektedir. Onunla ilgilenen doktor olan Mark Powell ise bu adamın sadece kendisini değil, diğer insanları da anlattığı hikayelerle etkilediğini fark eder. Prot'un tüm anlattıkları insanların kafasını günden güne biraz daha kurcalamaya başlayacaktır.

33. Frekans / Frequency (2000)

33. Frekans / Frequency (2000)

IMDb: 7.4

Zor bulunur bir doğa olayı sonucunda, New York'ta sıradan bir itfaiyeci bir frekans yakalar. Bu frekans sayesinde içinde bulundukları tarihin tam otuz yıl sonrasında yaşayan oğluyla iletişim kurabilmektedir. Oğlu babasını uyaracaktır. Bu uyarı, babasının bir yangın kazasında öleceği yönündedir. Bu uyarıyı dikkate alan baba, bu sayede hayatta kalmayı başarır. Ancan kaderi değiştirmek, hayatın yepyeni sürprizleriyle yüzleşmelerine yol açacaktır.

32. New York Yanılsamaları / Synecdoche, New York (2008)

32. New York Yanılsamaları / Synecdoche, New York (2008)

IMDb: 7.5

Tiyatro yönetmeni Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman) yeni bir oyun üzerinde çalışmaktadır. Karısı Adele (Catherine Keener) Berlin'deki tablolarını takip edebilmek için küçük kızları Olive'yi (Sadie Goldstein) de alarak onu terk eder.

Terapisti Madeleine Gravis (Hope Davis) ona tavsiyeler vermek yerine çok satan kitabının sayfalarında gezinmektedir. Çekici ve samimi Hazel (Samantha Morton) ile olan ilişkisiyse beklenmedik şekilde karaya oturur. Kendi var oluşunu anlamlı kılmak ve ölümsüzlük saplantısını tatmin etmek için bir binayı tiyatro sahnesi olarak düzenleyip, her bir bölümünde çeşitli yaşamları oynayacak oyuncuları içine yerleştirme ve yönetme kararı alır.

31. Dehşetin Nefesi / Jacob's Ladder (1990)

31. Dehşetin Nefesi / Jacob's Ladder (1990)

IMDb: 7.5

Kâbusları uyanıkken de devam eden evli ve bir çocuk babası Vietnam gazisi Jacob Singer (Tim Robbins), aklını kaçırdığını düşünmektedir. Yaşadıkları, Vietnam'da askerler üzerinde denenen çok güçlü bir uyuşturucunun yan etkileri midir? Yoksa sadece savaş sonrası sıkıntıları daha da mı kötüleşmiştir? Ya da Jacob tahminlerinin ötesinde, çok daha korkunç bir durumla mı yüz yüzedir?

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. Yaşam Şifresi / Source Code (2011)

30. Yaşam Şifresi / Source Code (2011)

IMDb: 7.5

Hızlı trende uyanan ve burada nasıl bulunduğuna dair hiçbir fikri olmayan Yüzbaşı Colter Stevens, karşısında Christina adlı kendisinin tanımadığı birini bulur. Kadının hareketlerinden Colter'ı tanıdığı anlaşılır. Ne olup bittiğini anlamaya çalışan Colter, tuvalette kendine sığınacak yer ararken aynada kendi yerine başkasının yüzünü görmesiyle şok olur. Cüzdanında da bir sınıf öğretmeni olan Sean Fentress'ın kimliği bulunuyordur.  Bu sırada aniden trende büyük bir patlama yaşanır. Hemen ardından Colter kendini yüksek teknolojili bir yerde bulur ve uniformalılardan Goodwin ona bilmesi gereken her şeyi anlatır. Colter Chicago'da bir treni bombayla havaya uçuran ve daha onlarcısını da öldürmeyi planlayan bombacının kimliğini tarif edebilmek için çok gizli bir göreve atanmıştır. 'Yaşam şifresi' adı verilen bu görev sayesinde Colter paralel bir evrende yolcu Sean'ın yerine geçebilmektedir. Trene her dönüşünde Colter'ın bombacının kimliğini üslerine bildirmesi için sadece sekiz dakikası vardır. Her seferinde yeni bilgiler edinse de avı onu atlatmayı başarır. Daha fazla delil buldukça, bu ölümcül faciayı önleyebileceğine daha çok inanır, elbette zaman onun önüne geçmezse.

29. Kayıp Otoban / Lost Highway (1997)

29. Kayıp Otoban / Lost Highway (1997)

IMDb: 7.6

Fred Madison, karısının gecmişinden habersiz olarak onunla evlenmiştir. Ancak bu geçmiş onları rahat bırakmayacaktır. Sonuçta iş bir cinayet ve Fred’in kişilik bölünmesi yaşamasına kadar gidecektir. Bir korku hikayesi, bir cinayet bilmecesi, namlunun ucuyla buluşan bir aldatma, psikolojik bozukluğun analizi?

28. Sihirbaz / The Illusionist (2006)

28. Sihirbaz / The Illusionist (2006)

IMDb: 7.6

Film farklı dünyalardan gelen insanların arasında doğan bir aşkın, kolaylıkla onaylanmaması ile başlıyor. Sophia aristokrat bir ailenin kızı olarak, marangoz bir ailenin oğlu olan Eisenheim’a aşık olur. Üstelik aşkı karşılıklıdır. Bu ikili, birbirlerine hissettiklerinden ötürü tepki alırlar. Öyle ki aşkına yasak bile getirilen Eisenheim, ülkeyi terk eder. Dünyayı dolaşacaktır. Aradan on beş yıl geçtikten sonra ülkesine bir illüzyonist olarak geri döner. Bu sırada Sophia, nişanlanmak üzeredir. Onca zaman sonra yeniden karşı karşıya gelen aşıkların hisleri yeniden alevlenir. Bu durumu hisseden Sophia’nın nişanlısı Prens Leopold ile Eisenheim hesapta olmayan bir mücadeleye girmek zorunda kalacaklardır.

27. Koş Lola Koş / Run Lola Run (1998)

27. Koş Lola Koş / Run Lola Run (1998)

IMDb: 7.7

Genç ve güzel bir kız olan Lola’nın sevgilisi, mafya için kuryelik yapmaktadır. Son işinde Lola (Franka Potente) onunla buluşmakta gecikince Manni (Moritz Bleibtreu) alması gereken 100.000 DM’lik parayı kaybeder. Mafyanın sevgilisini öldürmemesi için Lola’nın 20 dakika içinde o para çantasını bulması veya bir yerden bu parayı temin etmesi gerekmektedir. Zamana karşı yarış başlamıştır.

26. Makinist / The Machinist (2004)

26. Makinist / The Machinist (2004)

IMDb: 7.7

Bir yıldır uykusuzluk hastalığı çeken Trevor, bir fabrikada işçi olarak çalışmaktadır. Dinlenememekten ötürü vücudu bitik bir haldedir. Öte yandan işi dikkat gerektirir ve en ufak bir hatanın bedeli ağır olacaktır. Trevor ise her şeye çok zor konsantre olmaktadır. Trevor, kendisine bir takım notlar bırakmaya ve giderek azalan kilosunu sarı kağıtlara yazıp dairesine asmaya çok meraklıdır. Hayatında duygusal olarak bir şeyler yaşadığı fahişe Stevie ile bir yandan da tutku duyduğu Maria vardır. İş arkadaşları kendisine, bu gözle görünür kilo kaybı ve bedensel çöküşün arkasında ne olduğunu bilmemekten ötürü güven duymazlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Oyun / The Game (1997)

25. Oyun / The Game (1997)

IMDb: 7.7

Tüm hayatını kontrol ederek yaşayan Nicholas Van Orton, engel olunamaz bir kontrolsüzlük ile karşı karşıya gelmek üzeredir. Hayatındaki başarıları, insanlarla ilişkileri ve huzurlu hayatı alacağı bir doğum günü hediyesi ile beraber değişecektir. Kardeşi Conrad, Nicholas’a sonunda çok büyük bir ödülün olduğu bir oyun hazırlar. Bu esrarengiz oyun bir süre sonra oyun olmaktan çıkacak ve Nicholas’ın tüm kararlarının tamamen gerçek bir şekilde yansıdığı bir ölüm kalım mücadelesine dönüşecektir. Orton oyuna başlarken, tüm bunlardan habersizdir.

24. Düşler / Yume (1990)

24. Düşler / Yume (1990)

IMDb: 7.8

Film, farklı hikayelerin anlatıldığı, birbirinden bağımsız sekiz kısa filmden oluşuyor. 'Sunshine Through The Rain', ailesi tarafından dışarı çıkması yasaklanan bir çocuğun, toplum tarafından kutsal sayılan bir günde yaşadıklarını anlatıyor. 'The Peach Orchard', insanoğlunun doğaya müdahalesinin yol açtığı sonuçları vurgularken, 'The Blizzard'la bir dağda mahsur kalan insanların dramını perdeye yansıtıyor. 'The Tunnel', ölümlerinden sorumlu olduğu ölü askerleri bir tünel çıkışında gören adamın dramını anlatıyor... 'Crows', ünlü ressam Vincent Van Gogh'un yaşadığı bölgeye ve sanatına dair bir çalışma.. Güneşli bir yaz gününde yaşananları 'Village of the Watermills' ile anlatan Kurosawa, son iki bölümde ('Mount Fuji in Red' ve 'The Weeping Demon') nükleer tehlikenin insanlık üzerindeki etkilerini araştırıyor.

23. Hayata Uyanmak / Waking Life (2001)

23. Hayata Uyanmak / Waking Life (2001)

IMDb: 7.8

Genç bir adam, rüyaların gerçek dünyadan ayrıldığı yeri aramaktadır. Düş, uyanmak, gerçeklik gibi konular üzerine farklı düşünen insanlarla konuşur. Farklı yaşam deneyimleri, dünya görüşleri, rüyalara değişik bakış açıları sunacaktır. Bu ise gündelik yaşamdaki pek çok felsefi konu üzerine düşünmeye iter izleyiciyi.

22. Gattaca (1997)

22. Gattaca (1997)

IMDb: 7.8

Teknolojinin ve bilimin durmak bilmeksizin ilerlediği bir yüzyıldayız. Bilim artık kusursuz insan modelleri üretebilmekte ve ortaya çıkan ırk süper insan niteliklerini taşımaktadır. Özel amaçlar ve mevkiler için yaratılan bu insanlar, eski insanlığın yerini almakta ve onları hayattan soyutlamaktadır. Bu eski insanlardan biri olan astronot adayı Vincent, önemli bir şirkette ancak temizlikçi olarak iş bulabilecektir. Ancak bu süreçte kurduğu bir tezgah sayesinde yüksek bir mevkide iş bulur. Şirkette vuku bulan bir cinayeti çözmek için görevlendirilen özel dedektif, Vincent'ın sırrını açığa çıkarmak üzeredir.

21. Kutsal Dağ / The Holy Mountain (1973)

21. Kutsal Dağ / The Holy Mountain (1973)

IMDb: 7.9

Mesihvari bir karakter ruhani bir karakterin zihnine girer ve onun vasıtasıyla türlü gezegenleri mecazlayan renkli bir ekiple tanışır. Buradaki herkesin kendi dünyası vardır ve izlediklerimiz de onların ayrı dünyalarıdır. Artık kutsal dağa doğru başlayacak olan yolculuğun arifesindeyizdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Dünyalı / The Man from Earth (2007)

20. Dünyalı / The Man from Earth (2007)

IMDb: 7.9

John Oldman, bir üniversitede yaptığı tarih profesörlüğü görevinden ayrılıp başka bir yere taşınma kararı alır. Veda etmek için evine gelen profesör arkadaşları John’un taşınmasının altındaki nedeni merak eder.

Arkadaşlarının meraklı soruları üzerine gizemini korumaktan vazgeçen John, neden taşındığını açıklar: yaklaşık 14.000 yıldan beri yaşayan ve hiç yaşlanmayan bir ölümsüzdür. Ortaya attığı bu iddia arkadaşları tarafından sorgulanacak ve hepsi John’un delirmiş ya da kendilerini sınıyor ya da en kötüsü doğruyu söylüyor olma ihtimalleri arasında gidip geleceklerdir.

19. Geliş / Arrival (2016)

19. Geliş / Arrival (2016)

IMDb: 7.9

Film, ordu dilbilimcisi Dr. Louise Banks'in hikayesini anlatıyor. Birden çok uzay gemisi dünyaya iniş yapınca dünya adeta sarsılır. Amaçlarının ne olduğu bilinmeyen uzaylılarla iletişim kurmanın yolları aranmaya başlar. Uzaylılarla iletişim kurması için ordu dilbilimcisi Dr. Louise Banks çağrılır. Doktora yardımcı olması için de fizikçi Ian Donnelly seçilir. İkilinin artık en önemli görevi uzaylıların barışçıl mı yoksa istilacı mı olduğunu belirleyebilmektir. Bu süreçte bir diğer zorluk da ordunun ısrarcı bir şekilde saldırı yanlısı olması olacaktır.

18. Gizemli Nehir / Mystic River (2003)

18. Gizemli Nehir / Mystic River (2003)

IMDb: 7.9

Jimmy, Sean ve Dave isimli üç küçük çocuk caddede hokey oynadıkları sırada polis görünümündeki kişiler tarafından oyunu bırakmaları için uyarılırlar. Bu sert görünümlü adamlar Dave'i arabalarına alıp küçük çocuğa günlerce cinsel tacizde bulunurlar.

Bu olayın üzerinden 25 yıl geçmiştir. Küçük çocuklar artık büyümüş, bu süreçte de görüşmemiştirler. Jimmy'nin esrarengiz bir şekilde hayatını kaybeden kızı, eski dostları tekrardan bir araya getirir. Artık bir polis olan Sean cinayetin ardında yatan gizemleri çözerek çocukluk arkadaşına yardım etmeye karar verir. Ancak bu cinayetteki esrar perdesi, arkadaşlıklarının ilk yıllarına kadar uzanan bir dizi gizemi doğuracaktır.

17. Bay Hiçkimse / Mr. Nobody (2009)

17. Bay Hiçkimse / Mr. Nobody (2009)

IMDb: 7.9

Bay Hiçkimse, 2092 yılında dünyada kalmış son ölümlü olan 117 yaşındaki Némo adlı bir adamdır. Ölüm döşeğindeki Némo genç bir çocukken bir peronda durduğunu hatırlar. Tren kalkmak üzeredir. Annesiyle birlikte mi gitmeli, yoksa babasıyla mı kalmalıdır? Bu karar, sonsuz sayıda olasılığı doğuracaktır; pek çok gezegen, iki ölüm ve sevilecek kadınlar...

16. Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013)

16. Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013)

IMDb: 8.0

Cemal, Manisa'nın Akhisar kasabasında babasıyla yaşayan ve kendi berber dükkanlarında çalışan bir adamdır. Kendi halinde gibi görünen Cemal'in içine bir sıkıntı çöker, kendisi bile ne olduğunu bilemez... Öte yandan hemen hemen herkesin birbirini tanıdığı bu kasabada, gayet sıradan gibi görünen insanların olağanüstü güçleri vardır. Kimi zamanı durdurur, kimi duvarların ardını görür, kimi ölümsüz. Ama hiçbiri de süper kahraman değildir. Herkes her şeyi bilir ve normal hayatına devam eder.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Yağmurdan Önce / Before the Rain (1994)

15. Yağmurdan Önce / Before the Rain (1994)

IMDb: 8.1

Makedonya ve Londra hatları üzerinde kurulmuş 3 farklı aşk hikayesi ile Modern Çağda Avrupa'ya ışık tutan bu filmde Makedonya dağlarında meydana gelen gizemli bir olay ülkeyi bir iç savaşın eşiğine getirerek bir rahip, bir Londralı resim editörü ve bir de savaş fotografçısının kaderlerini de trajik bir biçimde bir noktada buluşturur. Bu karakterler ve olayları üç ayrı bölümde işleyen 'Before the Rain' savaşın masum insanları zorla taraf tutmaya yönelten doğasını gözler önüne serer.

14. Persona (1966)

14. Persona (1966)

IMDb: 8.1

Dönemin en gözde tiyatro oyuncusu, güzeller güzeli Elisabeth Vogler, önemli bir piyes sırasında aniden susar. Şaşkına dönen insanlar ne olup bittiğini anlayabilmek için ellerinden geleni yapsalar da Vogler konuşmamaya devam eder. Son çare olarak bir kliniğe yatırılan kadın burada da dilsizliğine devam eder. Bedeninde tıbbi olarak hiçbir problem bulunamayan kadın, doktorun tavsiyesiyle gözden uzak bir yazlığa gönderilir. Bu esnada yanında gönderilen kişi genç hemşire Alma'dır. Yazlıkta da Vogler'in ağzını bıçak açmaz. Vogler sustukça Alma konuşur. Alma saatlerce, günlerce kendi hikayesini anlatır. Sonunda meydana gelen şey ise psikoloji biliminin en ilginç vakalarından birini oluşturur.

13. Boş Ev / Bin-jip (2004)

13. Boş Ev / Bin-jip (2004)

IMDb: 8.1

Tae-suk, motorsikletine atlayıp yollara düşen ve karşılaştığı boş apartman dairelerinde kendine başka hayatlar yaratan yalnız bir adamdır. Tatil gibi çeşitli nedenlerden ötürü evlerinden bir süre ayrı kalan insanları takip eden Tae-suk, onların bıraktığı boş evlere girip bir süreliğine burada misafir olmaktadır, bunun karşılığında ise kendince çalışmayan ev aletlerini tamir ederek borcunu ödemektedir. Bu ziyaretlerinden biri sırasında evde yalnız olmadığını fark eder.

12. Manolya / Magnolia (1999)

12. Manolya / Magnolia (1999)

IMDb: 8.1

Kendi halinde yalnız bir adam olan Jim Kurring görevini son derece ciddiye alan bir polis memurudur. Bir gün bir cesetle karşılaşır ve olayı çözmeye çalışırken bambaşka bir maceraya atılır. Tanınmış yapımcı Earl Partridge kanser hastalığına yakalanmış, son zamanlarında ise yıllar önce terk ettiği oğlunu bulmak için çabalamaktadır. Uyuşturucu bağımlısı Claudia Wilson'ın hayatı tanımadığı bir adamla tanıştığında bambaşka bir yere evrilecektir.

11. Gran Torino (2008)

11. Gran Torino (2008)

IMDb: 8.1

Gran Torin'da, geçimsiz moruk Walt Kowalsky, huysuz bir yaşlı adamdır. İhtiyar Walt hala savaşın negatif etkilerinden kurtulamamıştır. Kore'nin çorak topraklarında gazi ünvanını edinmiş ama pek çok şeyi de Asya'da bırakmıştır. Film, Korelilere ön yargılı muhafazakar bir Amerikalı ile zor katlandığı yan komşusu Uzakdoğulu Thao arasındaki sevimli arkadaşlığı konu ediniyor. İlk başlarda gerilimli başlasa da, ilerleyen süreçte gelişen dostlukları bir çok önyargının parçalanması ile mümkün olabiliyor. Filmin asıl gelişimi Kowalski’nin pek kıymetli nesnesi 1972 model Gran Torino’nun Thao tarafından çalınmaya teşebbüs edilmesiyle tetikleniyor. Thao’yu kendi usüllerine göre eğitmek isteyen ve çocuğu cezalandıran Kowalski, sonrasında farkında olmadan genç adama bir sorununu halletmesinde yardımcı olur. Bu vesileyle Thao’nun akrabaları Hmong ailesi tarafından hediyelere boğulan Kowalski zamanla bu Uzakdoğulu aileyle yakınlaşacak, aralarında benzersiz bir bağ oluşacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Karanlık Yolculuk / Donnie Darko (2001)

10. Karanlık Yolculuk / Donnie Darko (2001)

IMDb: 8.1

Yıl 1988… Donnie Darko isimli genç bir gece insan-tavşan karışımı olan bir yaratık tarafından odasından çıkarılıp bir sırra doğru sürüklenir. Yaratık, genç çocuğa 28 gün, 6 saat, 42 dakika, ve 12 saniye sonra dünyanın sonunun geleceğini söylemiştir. Olayın şokunu üzerinden atamayan Donnie, bu büyük sırrın ağırlığı altında, tüm sosyal yaşantısını sonlandırarak bu gizemli tavşanın peşinden gidecektir.

9. İhtiyarlara Yer Yok / No Country for Old Men (2007)

9. İhtiyarlara Yer Yok / No Country for Old Men (2007)

IMDb: 8.2

Llewelyn Moss, bir olay yerinde bulduğu çantayı alır ve başını hiç ummadığı bir belaya sokar. Artık peşinde bir kiralık katil vardır. Moss bir Vietnam gazisidir ve bir şekilde uyuşturucu olaylarının ortasında soruna dönüşen bir meseleye karışır. Peşindeki katil Anton Chigurh planı konusunda kararlıdır çünkü işini yarım bıramak niyetinde değildir. İşin için çok sayıda masum insanın ve suçluların da karışacağı soluk soluğa bir takip başlayacaktır.

8. Cinayet Var / Dial M for Murder (1954)

8. Cinayet Var / Dial M for Murder (1954)

IMDb: 8.2

Eski bir profesyonel tenisçi olan Tony Wendice varlıklı karısı Margot'la birlikte Londra'da nezih bir dairede yaşamaktadır. Margot'un hoşnutsuzlukları sebebiyle kariyerini sonlandıran Tony, karısının Mark Halliday isimli bir yazarla gizli bi ilişkisi olduğunu öğrendiği an intikam içgüdüsüyle dolar. Margot'u öldürmeye karar veren Tony, bir cinayet planı tasarlayarak harekete geçmeye başlar. Kusursuz cinayet planını uygulamaya koyduğunda onlarca aksilikle karşılaşan Tony cinayet planını anlatmak için yanlış bir numarayı aradığında ise işler iyice içinden çıkılmaz bir hal alır.

7. Zindan Adası / Shutter Island (2010)

7. Zindan Adası / Shutter Island (2010)

IMDb: 8.2

Filmde, Teddy Daniels ve Chuck Aule isimli iki polis memurunun, Rachel Solando adlı bir akıl hastasının ortadan kaybolması üzerine tehlikeli akıl hastalarının tedavi gördüğü Shutter Adası isimli bölgede konuşlanan Ashecliffe Hastanesi'ne soruşturma yapmak için gitmesi ve sonradan gelişen esrarengiz olaylar aktarılıyor. Burada karşılaştıkları isyan tablosu ve çığrından çıkan işler bu davayı gittikçe zora sokacak, zamanla rüya ve gerçek arasındaki sınırlar zorlanacaktır.

6. Soysuzlar Çetesi / Inglourious Basterds (2009)

6. Soysuzlar Çetesi / Inglourious Basterds (2009)

IMDb: 8.3

Alman kuşatması altındaki Fransa her zamankinden zor günler geçirmektedir. Savaştan hasar gören sivillerden sadece biri olan Shosanna, ailesinin canice öldürülmesine tanık olmuştur. Bir şekilde bu can pazarından kurtulmayı başaran kadın Paris'e gidip burada yeni bir kimlikle, sıfırdan hayata başlar. Öte yandan Avrupa'nın farklı bir ülkesinde kendi askerlerini Nazilere karşı örgütleyen yahudi Teğmen Raine amacına ulaşmak için çeşitli planlar kurmaktadır. Shosanna, Teğmen Raine ve Alman aktrisin yolları, Shosanna'nın işlettiği bir sinema salonunda kesişecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. 2001: A Space Odyssey / 2001: Uzay Macerası (1968)

5. 2001: A Space Odyssey / 2001: Uzay Macerası (1968)

IMDb: 8.3

Issız bir yerde, bir grup primat yemek için kavga etmektedirler. Kavgaları, aniden yanıbaşlarında beliren esrarengiz siyah bir taş sebebiyle bölünür. Aniden beliren bu taş, primatların ilk defa alet kullanmasını sağlayacak bir güce sahiptir. Ve böylece evrimin en önemli adımlarından biri olan akıl kullanımı başlamış, insanların şafağı gelmiştir.

2001’de, bir önceki sahneden 4 milyon yıl sonra, bir uzay gemisi aydan gelen esrarengiz sinyallerin ardında aynı siyah taşı keşfeder. Hem de Ay yüzeyinde. Sinyaller Jupiter’e gitmektedir.

On sekiz ay sonra Discovery’nin güvertesinde, astronotlar David Bowman ve Frank Poole Jupiter’in gölgesine doğru yola çıkmışlardır. Uzay gemisinde HAL 9000 adında, yapay zekaya sahip, dünyanın en gelişmiş bilgisayarı bulunmaktadır. Ve hiç kuşkusuz, bu sonuncunun, kendi planları vardır...

4. Zincirsiz / Django Unchained (2012)

4. Zincirsiz / Django Unchained (2012)

IMDb: 8.4

Zincirsiz, Köle Django’nun Alman asıllı ödül avcısı Dr. King Schultz ile yolunun kesişmesiyle başlıyor. Django, eski efendisini ölü ya da diri ele geçirmek isteyen Schultz ile anlaşmaya varır ve özgürlüğü karşısında Brittle kardeşleri kendisine getirme sözü verir. Görev başarıyla tamamlanır ama ikilinin yolları ayrılmaz Schultz ve Django beraber Güney’in en çok aranan suçlularının peşine düşerler… ‘Avlanma’ hünerini her geçen gün geliştiren Django’nun artık tek bir hedefi vardır: köle ticareti yüzünden kaybettiği eşi Broomhilda’yı bulmak ve onu kurtarmak... Bu hedef onları kötü şöhretli “Candyland” çiftliğine ve çiftliğin sahibi olan Calvin Candie’ye götürecektir…

3. Ucuz Roman / Pulp Fiction (1994)

3. Ucuz Roman / Pulp Fiction (1994)

IMDb: 8.9

Honey Bunny ve Pumpkin, hayatlarına biraz hareket katmak isteyen genç ve birbirine aşık bir çift küçük soyguncudur. Öteyandan, iki kaşarlanmış gangster, Vincent Vega ve Jules, günlük işlerinden biri olarak, patronlarına ödemeyi geciktiren bir kaç sahetekar genci vurmaya giderler. Vincent patronun güzel ve genç karısına bebek bakıcılığı yapmakla da görevlendirilirken ortağı suç yaşamına son vermeye karar verir. Cesur bir boksör ise para karşılığı hile yapmayı reddederek şehirden kaçar. Kader bu aykırı tipleri muhteşem bir şekilde bir araya getirecek, yollarını kesiştirecektir.

2. Kara Şövalye / The Dark Knight (2008)

2. Kara Şövalye / The Dark Knight (2008)

IMDb: 9.0

Suç işleyenlerden arındırılan bir yer, bir zaman sonra yeniden tehdit altında kalabilir ve işte o zaman yeniden kolları sıvayacak olanların mücadelesi de daha keskin olarak hayata geçecektir. Batman, Teğmen Gordon ve Savcı Harvey Dent bir araya gelerek Gotham Sokakları’nda bu işi kotarmış olsalar da ansızın ortaya çıkan Joker, işleri fena halde bozar. Onun dehası ile baş etmek kolay olmayacaktır. Gotham eski karmaşa dolu günlerin eşiğindedir. Batman yeniden kurtarıcılığa soyunurken kendi varlığının bulduğu anlamı da sorgulamaya başlar. O aslında suçluların sayısını azaltıyor mudur yoksa çoğaltıyor mudur bunu gerçekten anlamak isteyecektir.

1. Esaretin Bedeli / The Shawshank Redemption (1994)

1. Esaretin Bedeli / The Shawshank Redemption (1994)

IMDb: 9.3

Andy Dufresne, genç ve başarılı bir bankerdir. Karısını ve karısının sevgilisini öldürmek suçundan yargılanır ve ömür boyu hapis cezası alır. Shawsank Hapishanesi'nde dayak, işkence, tecavüz, her türlü durum yaşanmaktadır fakat Andy gene de hayata bağlı ve iyimserdir. Bu tutumu etrafındakileri de etkiler. Andy umutlu bakış açısıyla çevresindeki tüm mahkumları, parmaklıklar arkasında bile özgür bir yaşam olabileceğine inandırır. Andy'nin bu çabalarına ortak olacak bir arkadaşı da olacaktır.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
357
117
36
19
18
14
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?