Görüş Bildir
Haberler
Çocuklarımızın Elindeki Tehlike: Son 4 Yılda 50 Bin Yerli Oyuncak İçin İşlem Yapıldı

Çocuklarımızın Elindeki Tehlike: Son 4 Yılda 50 Bin Yerli Oyuncak İçin İşlem Yapıldı

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer'in soru önergesi üzerine verilen yanıt, oyuncak sektöründeki tehlikenin büyüklüğünü ortaya koydu. Ticaret Bakanlığı'nın  verdiği bilgiye göre, son 5 yılda 8.8 milyon dolarlık (47.5 milyon TL) oyuncağın sağlığa zararlı olduğu için ithaline izin verilmedi. Ayrıca son 4 yılda güvensiz olduğu tespit edilen yaklaşık 50 bin yerli oyuncak hakkında işlem yapıldı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milliyet'ten Bahar Atakan'ın haberine göre, CHP'li Taşçıer, önergesinde Pekcan’dan, “Son 5 yılda ülkemize Çin’den yasa dışı yollarla sokulmaya çalışılırken ele geçen oyuncakların miktarı ve parasal değeri nedir? Bu ürünlerdeki kanserojen madde oranı ne kadardır? Son 5 yılda ülkemizde üretilen oyuncaklardan ne kadarı için sağlığı olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle piyasaya arzının yasaklanması ve toplatma kararı çıkarılmıştır” gibi sorulara yanıt istedi.

22 milyon TL'lik kaçak oyuncak ele geçirildi

22 milyon TL'lik kaçak oyuncak ele geçirildi

Pekcan’ın imzasıyla Taşçıer’e Ticaret Bakanlığı’ndan iletilen yanıtta, son 5 yılda (14 Eylül 2018’e kadar) Türkiye’ye sokulurken 22 milyon 407 bin 390 TL değerinde kaçak oyuncak ele geçtiği bildirildi. Yanıtta, menşe ülke ayrımına dair istatistik olmadığı belirtildi. Bakanlık ayrıca denetimler kapsamında Türkiye’de son 5 yılda 8.8 milyon dolar değerinde oyuncağın uygunsuz bulunarak ve ithaline izin verilmediğini kaydetti.

2 milyon lira ceza yazıldı

2 milyon lira ceza yazıldı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Açıklamada 2014 yılından bu yana gerçekleştirilen iç piyasa denetimleri sonucunda da güvensiz olduğu tespit edilen ürünlere yönelik toplam 2 milyon 111 bin 303 TL idari para cezası uygulandığı kaydedilerek şöyle denildi: “Güvensiz olduğu tespit edilen 49 bin 606 adet yerli ürüne yönelik mevzuatta belirtilen piyasaya arzın yasaklanması, piyasadan toplatılması, risk altındaki kişilerin uyarılması amacıyla duyuru yapılması ve bertaraf işlemleri uygulanmıştır.” Önergede yer alan, “Son 5 yılda ülkemizin ithal ettiği oyuncakların ne kadarında kanserojen madde ve benzeri sağlığı tehlikeye sokacak zararlı maddeler tespit edilmiştir” sorusuna ise yanıt verilmedi.

Baskında 15 bin oyuncak yakalandı

Baskında 15 bin oyuncak yakalandı

Ticaret Bakanlığı’ndan 20 Ekim’de yapılan açıklamada da sağlığa zararlı 15 bin oyuncağın ele geçirildiği bildirilmişti. İstanbul gümrük ekiplerince baskın yapılan depoda  hiçbir denetimden geçmemiş, sağlığa zararlı 15 bin oyuncak ile 6 bin 250 kol saati ele geçirilmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
47
18
6
5
5
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sevecenito

başlıkta yerli diyor konuda ithal

Emine hanim

bu oyuncaklar hep pazarlarda satılıyor. oradan oyuncak alan hiç düşünmüyor ki bu tip problemleri