Görüş Bildir
Haberler
CHP ve HDP Heyeti, Meclis'te Bir Araya Geldi

CHP ve HDP Heyeti, Meclis'te Bir Araya Geldi

ATKN
16.10.2015 - 10:42 Son Güncelleme: 16.10.2015 - 13:05

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bugün Meclis'te bir araya geldi. Görüşme, yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşme sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, 'Vatandaşların çıkarları için mücadele ediyoruz. Biz ayrışan değil beraber olan bir toplumdan yanayız. Bu yüzden bu ziyaret çok önemliydi' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaklaşık 40 dakika süren ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun talebi üzerine gerçekleşen görüşme, Demirtaş'ın TBMM'deki makamında yapıldı. 

Görüşmeye HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de katıldı.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ile görüşmesinin ardından, terör saldırılarıyla ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den de randevu talep etmiş, söz konusu talebe olumsuz yanıt verilmişti.

Kılıçdaroğlu: 'Ayrışan değil beraber olan bir toplumdan yanayız'

Görüşme sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Yaşanan olaylardan duyduğumuz endişeleri dile getirdik karşılıklı olarak. Ayrışan siyaset Türkiye’yi bu noktaya getirdi. Endişe siyasetçiler için geçerli bir kavram olmaktan çıktı, bütün dünyanın Türkiye için endişe duymaya başladı.

Siyasi partilerin elbetteki dünya görüşleri farklıdır ama sonuçta hepimiz vatandaşların çıkarları için mücadele ediyoruz. Biz ayrışan değil beraber olan bir toplumdan yanayız. Bu yüzden bu ziyaret çok önemliydi. 

'Üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz'

Keşke bu ziyaretleri bütün siyasi partiler birbirlerine yapabilseler. Biz CHP olarak üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz.

(Davutoğlu'nun açıklamalarının hatırlatılması üzerine) Sayın Davutoğlu olayların yoğunluğu ve ağırlığı altında ezilen bir kişi. Özellikle son günlerde yaptığı açıklamalar kendi içinde çelişkilerle dolu. Bu açıklamaları endişe ile izliyorum.

Suriye’den geldiler. Peki Suriye’den Ankara’ya kadar nasıl geldiler. Böyle bir şey olabilir mi. Sanki olay Suriye sınırında, Suriye topraklarında oldu. Beyefendi olay Ankara’da oldu. Emniyete 500 metre mesafede oldu. 

Türkiye’de ciddi bir yönetim boşluğu var. Toplumun vicdanı bunlardan rahatsız. Eğer siz yönetimde ciddi zaaf göstermişseniz bırakacaksınız bu kadar basit. Uygar dünya yapıyorsa, Suudi kralı yapıyorsa biz neden yapmayalım. 2 bakanı azletmeli bunu yapmalı. Bunu yapmadığı takdirde kaç kişi ölecek ki istifa etsinler. Güvenlik zaafı yoksa bu insanlar neden öldü?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Demirtaş: 'Tansiyonun düşürülmesi açısından önemli bir görüşme'

Görüşmeden sonra Kılıçdaroğlu'nun ardından açıklama yapan Demirtaş, şunları söyledi:

Çok dostane verimli bir görüşme yaptık.Siyaset konuşamazsa bu toplumsal bir gerilime dönüşüyor. Bu görüşme tansiyonun düşürülmesi açısından önemli bir görüşme olmuştur. Ümit ediyorum ki bütün siyasetçiler diyalog kanalarını açık tutma anlamında cesaretli bir tutum ortaya koyarlar. 

'Umutsuz olmaya gerek yok'

Bu kadar acıya rağmen umutsuz olmaya gerek yok. Her şeye rağmen bizler bir umut yaratmalıyız.  Bu tür görüşmeler içeriğinde bağısız umudu koruma anlamında önemlidir. Hepimizi insanız ve travma yaşıyoruz. Ateş düştüğü yeri daha fazla yakıyor. Aileler evlatlarını kaybeden bütün ailelerimizin acısı var. Ve bizler bütün bu acılar ortak acılarımızdır, geride kalanlar bu acıları hak etmiyorlar. Bu acılar bir daha yaşanmasın diye çözüm üretmezsek bu makamlarda olmamızın hiçbir anlamı olmaz.

'Kılıçdaroğlu’nun olgun bir tutumla bu görevi üstlenmesi takdire şayandır'

HDP olarak kim diyalogdan ayana bir adım atarsa biz kendisine 10 atmayı görev biliriz. Asla karamsar olmaya gerek yok. Geleceğe barış dolu aydınlık geleceği yaratmak için önümüze heyecanla bakmaya devam etmeliyiz. Kendilerini Ankara katliamı sonrası girişimlerini önemli bulduğumuzu söyledik. Sayın başbakanın hesap vermekten uzak suçlayıcı tavrı büyük bir yöneyim boşluğu doğduğunu ortaya koydu. Sayın Kılıçdaroğlu’nun olgun bir tutumla bu görevi üstlenmesi takdire şayandır.

Bir hükümet boşluğu var.. Türkiye bir geçiş dönemi yaşıyor. Öyle bir geçici başbakan tarafından yönetiliyor ki Türkiye kendisinin özür dilemesi gerektiğinin farkında değil. Hala bizden özür bekliyor.

'Davutoğlu toplumdan özür dilemeli'

Çok çok uzaktayız kendisiyle öyle görüyoruz. Kendisi toplumdan özür dilemeli. Sizi koruyamadık ey halkım özür diliyorum demesi gereken kişi bizden özür bekliyor. Allah akıl fikir versin. Faillerin Suruç ve Diyarbakır failleriyle bağlantılı olduğunu ilk gün savcılık bizimle paylaşmıştı.

'Görüldüğü kadarıyla siyaset soruşturmaya müdahale ediyor'

Görüldüğü kadarıyla siyaset soruşturmaya müdahale ediyor. Savcılar üzerinde siyasi baskı varsa çıkıp bunu açıklasınlar. Bu soruşturma sağlıklı yürütülürse bağlantılar ortaya çıkacaktır. IŞİD devlet içinde çok sağlam ilişkileri var. Koruyup kollanıyorlar. Biz Davutoğlu bunu planladı demiyoruz. Devlet içerisinde bunu yapanlar var. Devlet bunu yaptı derken bilerek daha önceki katliamlarda üzerini örtme çabasını da söylüyoruz.

'Önceki deneyimlerimize dayanarak kuşkuluyuz. Siz hep korudunuz bunları'

Şimdi Davutoğlu’nun can havliyle hayır devletin dahli yok demesi bizi daha da şüphelendiriyor. Daha soruşturma bitmedi. Başlamadı bile. İşte bu şüphelerimizi artırıyor. Önceki deneyimlerimize dayanarak kuşkuluyuz. Siz hep korudunuz bunları. Öfkeli çocuklar dediniz. Şimdi Suriye’den gelip Ankara’da bomba patlatıyorlarsa kimi sorumlu tutacağız bunda. Neredeyse “HDP yaptı” diyo5rlar. Bir başbakan ancak bu kadar pişkin olabilir. Acılarla alay eden yuhalayan kesimleri Allah’a havale edelim. Bunu iktidarın söylemi bu hale getirdi. Biz göğsünün içinde insan kalbi taşıyan o kalbin içinde de vicdanı olan herkesle kardeşiz.

(Leyla Zana'nın 'Erdoğan parti liderlerini buluştursun” çağrısı) Leyla Zana'nın içi uyanarak yaptığı bir çağrıdır. Kişisel bir çağrıdır. Bir anne olarak yapmıştır. Partimizin yaptığı bir çağrı değildir.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
146
50
18
10
9
4
0