Görüş Bildir
Haberler
Büyük Ozan Bülent Ortaçgil’in 50. Müzik Yılı Kutlu Olsun!

etiket Büyük Ozan Bülent Ortaçgil’in 50. Müzik Yılı Kutlu Olsun!

Musical Dio
25.09.2021 - 22:45

Dile kolay 50 sene! Bülent Ortaçgil ilk günkü özverisi ve enerjisiyle bizleri büyülemeye devam ediyor. Kariyeri boyunca yaptığı eşsiz şarkılar sayesinde pek çoğumuzun hayatına dokunmayı başardı. Gelin bu yaşayan efsanenin kariyerine ve hayatına hızlı bir bakış atalım. Tabi ki en sevdiğimiz şarkıları da bizlere eşlik edecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. 1974 tarihli Benimle Oynar Mısın? ile müzik hayatına atılan sanatçının bu albümü o dönem ses getirmese de yıllar içinde kült statüsüne erişti.

2. 1980'lerin sonundan itibaren kariyerine tek başına devam eden Ortaçgil, albümlerinde ve sahne çalışmalarında Erkan Oğur, Gürol Ağırbaş, Akın Eldes, Cem Aksel ve Baki Duyarlar gibi önemli müzisyenlerle çalıştı ve kariyeri boyunca 7 solo albüm yayınlandı.

3. Şarkılarında bireyin kendisi ve etrafı ile içsel çatışmalarını anlatması, şarkı sözleri ve bestelerini her zaman kendi yapması ve müziğindeki folk, caz ve rock etkileşimleri ile Türk popüler müziğinde kendine has bir yer buldu.

4. Selanik ve İşkodra göçmeni kökenli bir aileye doğdu. Babası Zafer Ortaçgil askeri tıp doktoruydu. Annesi Nesrin Hanım ise ev hanımıydı.

5. Müzikle tanışması lise yıllarına dayanıyordu. Bülent Ortaçgil, Maarif Koleji'nde aralarında Mazhar Alanson'un da bulunduğu sınıf arkadaşlarıyla beraber gitar çalmaya başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bülent Ortaçgil'in yetenekleri müzisyen ve şairlikle sınırlı kalmadı.

7. Dünyada tekrar popülerlerleşen şair, müzisyen akımı Bülent Ortaçgil'i de oldukça etkiledi.

8. Kardeşinin de içinde bulunduğu Biz adlı bir grup kurdu. Yerel müziğe daha çok yöneleceğini söyleyip, bir süre bağlama çalsa da istediklerine ulaşamayıp hiçbir kayıt yapmadan kısa süre sonra grubu dağıttı.

9. İlk albüm sonrası müzik teorisi, yazımı, notalar ile ilgilenmeye başladı. Ali Kocatepe'nin masallara müzik yazma teklifini kabul eden Ortaçgil, ilk kez notalı çalışmalar yaptı. Atilla Özdemiroğlu'nun keman, Ergun Pekakcan'ın piyano çaldığı 3 Masal albümü 1976'da yayınlandı.

10. 1980'lerin başında kendisi gibi müziğe ara vermiş Fikret Kızılok ile tanıştı. İkili Çekirdek Sanatevi'ni kurdular. Bostancı'daki bu ev, amatör sanatçıların ücretsiz konserler düzenlediği, kayıtlar yapılan bir sahne haline geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Bu dönemde TRT için çocuk şarkıları kaydettiler. Telif yasalarından sonra bandrollü albüm çıkarmak zorunda kaldılar. Ortaçgil - Kızılok ortaklığı 1986 yılında Pencere Önü Çiçeği isimli albümle sonuçlandı. Albümde "Bir Nihavend Yalnızlık" "Güneşin Aynasında", "Uyusun da Büyüsün" gibi ortak besteler ve solo besteler yer alıyordu.

12. Erkan Oğur, Onno Tunç, Sezen Aksu gibi isimlerle çalışma fırsatı yakalayan Bülent Ortaçgil, müziğe temelli dönüş yaparak, solo kariyerine yöneldi.

13. Tekli yayınlamaya uzak duran ve kapsamlı ve bütüncül albümlerle kariyerine devam eden Ortaçgil şu ana kadar 15 adet albüm yayınladı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın