Görüş Bildir
Haberler
Burger King 8.4 Milyar Dolarlık Kahve Zincirini Alıyor

Burger King 8.4 Milyar Dolarlık Kahve Zincirini Alıyor

Batuhan
25.08.2014 - 17:05

Burger King 8.4 Milyar Dolarlık Kahve Zincirini Alıyor

Burger King Worldwide Inc., Kanadalı kahve ve donat zinciri Tim Hortons Inc.'i satın almak için görüşüyor. İki şirket arasındaki anlaşma, vergi tabanını yurtdışı tutacak ve hamburger satıcısı şirketin merkezi Kanada'ya tşaınacak.

The Wall Street Journal'ın görüşmelere ilişkin haberi üzerine yazılı açıklama yapan şirketler, tarafların, sonucunda yeni bir şirketin kurulacağı anlaşma üzerinde çalıştığını söyledi. Adı geçen şirketler, bu satın alımın, dünyanın en büyük üçüncü hızlı hizmet restaurantını oluşturacağını söyledi.

Son dönemde vergi tabanını yurtdışında tutacak anlaşmalar revaçta ve bu anlaşmalar, ABD hükümetinin kasasını boşaltma riski taşımasından ötürü Washington'ın sert muhalefetiyle karşılaşıyor. Burgfer King'in böyle bir anlaşma yapmaya hazırlanması, şirketin tüm dünyada tanınan bir Amerikan markası olmasından ötürü eleştirilerin şiddetini artırabilir.

Görüşmelere dair bilgisi olan bir kaynak, iki şirketin yakın zamanda anlaşabileceğini söyledi ancak zamanlamaya ilişkin detayları vermedi. Tim Hortons'ın piyasa değeri 8.4, Burger King'in ise 9.6 milyar dolar. Bu da anlaşmanın sağlanması durumunda ortaya çıkacak yeni şirketin değerini 18 milyar dolar yapıyor.

VERGİ TABANI DEĞİŞİKLİĞİ BEYAZ SARAY'IN GÜNDEMİNDE

Vergi tabanını daha düşük vergi oranlarına sahip olan bir ülkeye kaydırılmasını öngören anlaşmalar, şirketlerin yabancı ülkelerdeki kazançları ve yurtdışında kazandıkları nakdi koruma imkanı tanıyor. Bazı durumlarda şirketler genel olarak kurumsal vergi oranlarından da avantaj sağlayabiliyor. Son dönemde vergi tabanının değiştirilmesini öngören dikkat çekici anlaşmaların hepsi Avrupalı şirketler cephesinde görülse de, Kanada da ABD'ye yakınlık ve benzerliğinden ötürü bir dizi şirketin ilgi odağında yer alıyor. Kanada'da federal kurumsal vergi oranları 2012'de yüzde 15'e indirildi.

California merkezli Valeant Pharmaceuticals Internationals Inc., 2010'da Kanadalı Biovail Corp. ile birleşerek, merkezini Kanada'ya taşıdı. Şirket şu anda yüzde 5'in altında vergi ödüyor.

Vergi tabanını değiştiren anlaşmaların artması üzerine Beyaz Saray, Kongre'ye şirketlerin vergi tabanlarını başka ülkeye taşımasını önleyecek adımlar atması çağrısında bulundu. Son dönemde AbbVie Inc. ile İrlandalı Shire PLC, Medtronic Inc. ile İrlandalı Covidien PLC arasında da bu tür anlaşmalar yapıldı ve daha sırada yeni anlaşmalar bekleniyor. ABD Hazine Bakanlığı yakın dönemde, Hazine Bakanı Jacob Lew'e sunmak üzere, bu anlaşmaların caydırılması ya da önlenmesine yönelik tedbir seçenekleri üzerinde çalıştığını açıkladı.

Ancak kaynaklar, yaklaşık bir ay önce Tim Hortons'a teklif götüren Burger King'in vergi tabanı değişikliği avantajlarını azaltan yasaların geçmesi durumunda anlaşmadan çekilmesine izin verecek bir anlaşma şartı koymayı düşünmediğini söyledi.

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın