Görüş Bildir
Haberler
Bugün Ne İzlesem? Bilim İnsanlarının Hayatını Konu Edinen Birbirinden Sağlam 19 Film

Bugün Ne İzlesem? Bilim İnsanlarının Hayatını Konu Edinen Birbirinden Sağlam 19 Film

18.11.2021 - 17:17

Ünlü bilim insanların hayat hikayelerini konu edinen birbirinden sağlam 19 filmi sizin için listeledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. Infinity (1996)

19. Infinity (1996)

Nobel Ödülü sahibi dahi fizikçi Richard Feynman'ın gençlik yıllarını konu edinen filmin başrollerinde (yönetmenliği de üstlenen) Matthew Broderick ile Patricia Arquette yer alıyor. Film, Feynman'ın yazdığı 'Surely You're Joking, Mr. Feynman!' ('Eminim Şaka Yapıyorsunuz, Bay Feynman!') adlı ünlü otobiyografisinden sinemaya uyarlandı.

IMDb: 6,2

18. Radioactive (2019)

18. Radioactive (2019)
www.beyazperde.com

Nobel ödüllü Marie Curie, daha gençken 1893'de kendisi gibi bilim insanı olan Pierre Curie ile tanışır. Evlenip iki kız çocuğu büyüten çift, 1903'te radyumu keşfederek birlikte Nobel ödülü kazanır ve bilimin seyrini sonsuza dek değiştirir. Kocasının ölümünün ardından araştırmalarına devam eden Marie, bir diğer ünlü bilim insanı Paul Langevin ile ilişkisi olduğu için skandallara davetiye çıkarır. Ancak Marie'nin bilime olan bağlılığı ve dünyayı değiştiren keşiflerle birlikte gelen sorumluluk her şeyi gölgede bırakacaktır...

IMDb: 6,3

17. A Dangerous Method (2011)

17. A Dangerous Method (2011)
www.beyazperde.com

1904 yılında geçen hikaye, psikanalist Carl Jung ile hastası Sabina Spielrein arasında doktor-hasta ilişkisiyle başlayan ve daha sonrasında ise Freud'un da dahil olacağı çalkantılı bir ilişkiye dönüşen bir aşk üçgenini anlatıyor. Evli ve eşi bebek bekleyen Carl Jung, akli dengesi yerinde olmayan Sabina üzerinde Freud’un tartışmalı tedavi yöntemini ilk kez uygular; fakat tedavi ilerleyen aşamalarında Sabina ile yakınlaşmaktan kaçamaz. Bu üçlü ilişki gerilimi artırırken, Freud ve öğrencisi genç Jung'un arası da açılacaktır.

Sigmund Freud ve Carl Gustav Jung gibi psikanaliz dünyasının iki büyük ismini aynı çatı altında buluşturan yapımda Cronenberg'in vazgeçilmez oyuncularından Viggo Mortensen Freud'u, Michael Fassbender Jung'u, Keira Knightley ise Sabina Spielrein'i canlandırıyor.

IMDb: 6,4

16. Experimenter (2015)

16. Experimenter (2015)
www.beyazperde.com

Ünlü ruhbilimci Stanley Milgram'ın gerçek hikayesinden sinemaya uyarlanan film, 1961'de yapılan bir deneyden yola çıkıyor. Milgram sıradan insanların üzerinde elektoşok uygulayarak davranış ve itaatkarlık kavramlarını ölçmeye dayalı deneyler yapmaktadır. Bu sıra dışı deneyler toplumda geniş yankı bulurken, eşi Sasha da yaşananların tanığı olacaktır... Yönetmenliğini Michael Almereyda'nın üstlendiği filmin başrollerinde Winona Ryder, Taryn Manning ve Peter Sarsgaard'ı izliyoruz.

IMDb: 6,6

15. Creation (2009)

15. Creation (2009)
www.sinemalar.com

Başrolleri Paul Bettany ile Jennifer Connelly'nin paylaştığı, Jon Amiel tarafından yönetilen film, Darwin'in 1859'da yayımlanan başyapıtı Türlerin Kökeni Üzerine adlı kitabını hazırlama sürecinde inanç ile bilimsel gerçeklik arasında ‘Tanrı mı, evrim mi? sorusu içinde yaşadığı ikilemleri ve 10 yaşındaki kızını kaybetmesinin öyküsünü konu ediniyor.

IMDb: 6,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey (1988)

14. Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey (1988)
www.beyazperde.com

Antropolog Louis Leakey’den ilham alan Dian Fossey hayatını primatlar üzerine çalışmaya adar. Afrika’nın derinlerine doğru yolculuğa çıkan kadın, zamanla Rwandan ormanındaki dağ gorillerinin yaşam ve günlük alışkanlıklarından fazlasıyla etkilenmeye başlar. Gorillerin derileri, kafaları ve elleri için acımasızca avlanması karşısında dehşete düşen kadın Rwanda hükemetine izinsiz avlananları şikayet eder. Hükümet ise izinsiz avlanmanın yerli insanların tek geçim kaynağı olduğunu söyleyerek bu şikayeti kabul etmez. Bu bahaneyi kabul etmeyen Dian’ın hayatını bu illegal hareketi durdurmaya adar.

Beş farklı kategoride Oscar’a aday gösterilen film, doğa bilimci Dian Fossey’nin gerçek hayat hikayesini konu almıştır.

IMDb: 7

13. Kinsey (2004)

13. Kinsey (2004)
www.beyazperde.com

Yirminci yüzyılın başlarında çocuk olan Profesör Kinsey, o yaşlarından beri biyolojiye ilgi duymaktadır. Zorba Hristiyan babası Profesör Alfred Seguine Kinsey'in küçümsemelerine rağmen bu ilgisi hiç eksilmemiştir. Yıllar sonra Indiana Üniversitesi’nde bir biyoloji profesörü olur. Yaptığı türlü çalışmalar, öğrencilerinden gelen değişik sorularla birleştiğinde ortaya bambaşka bir alan çıkar. Bu çizgide kendi karısı ile olan cinsel yaşamını da sorgulamaya başlar. Zaman içinde öğrencileri ile bu alandaki meseleleri konuşmaya başlarlar. Tartışmalar ilerledikçe daha çok kişi, kendi kişisel deneyimlerini ve sorgulamalarını paylaşır ve böylelikle bambaşka bir araştırma konusu ortaya çıkar.

IMDb: 7,1

12. Agora (2009)

12. Agora (2009)
www.beyazperde.com

Roma İmparatorluğu hâkimiyetindeki İskenderiye’de geçen hikayede bilinen ilk kadın matematikçi, astronom ve filozof olan Hypatia’nın hayatı merkeze alınıyor.

Ünlü yönetmen Alejandro Amenábar'ın yönettiği filmin başrolünde Rachel Weisz, Max Minghella ve Oscar Isaac yer alıyor.

IMDb: 7,2

11. Madame Curie (1943)

11. Madame Curie (1943)

Ünlü bilim insanı Marie Curie, evliliğini yürütmeye çalışırken radyoaktivite ile alakalı erken dönem bilimsel çalışmalarını devam ettirmektedir. Mervyn LeRoy'un yönettiği filmin başrollerinde Greer Garson ile Walter Pigeon yer alıyor. 

IMDb: 7,2

10. The Man Who Knew Infinity (2015)

10. The Man Who Knew Infinity (2015)
www.beyazperde.com

Hindistan’ın Madras kentinde yoksulluk içinde büyüyen Srinivasa Ramanujan Iyengar, Birinci Dünya Savaşı sırasında Cambridge Üniversitesi’ne giriş hakkı kazanır. Profesör G. H. Hardy rehberliğinde, Iyengar matematiksel teorinin öncülerinden olacaktır. Filmde gerçekte yaşamış olan matematikçi Srinivasa Ramanujan Iyengar'ın gerçek hikayesi anlatılıyor. Matt Brown’un yönettiği ve senaryosunu yazdığı filmin oyuncu kadrosunda Jeremy Irons, Stephen Fry, Dev Patel gibi isimler bulunmakta.

IMDb: 7,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. The Story of Louis Pasteur (1936)

9. The Story of Louis Pasteur (1936)

Bu klasikleşmiş biyografik filmde, tıp dünyasında devrim yapan ünlü mikrobiyolog Louis Pasteur'ün hayat hikayesi anlatılıyor.

IMDb: 7,3

8. Copenhagen (2002)

8. Copenhagen (2002)

Başrollerinde Stephen Rea ile Daniel Craig'i gördüğümüz film, dünyaca ünlü iki fizikçi olan Niels Bohr ile Werner Heisenberg'in 1941'de, Kopenhag'da gerçekleştirdiği esrarengiz buluşmaya odaklanıyor. 

IMDb: 7,3

7. The Theory of Everything (2014)

7. The Theory of Everything (2014)
www.beyazperde.com

Film, modern bilim ve teknoloji tarihini değiştiren İngiliz fizikçi ve teorisyen Stephen Hawking'in hayatını ve karısı Jane Hawking ile olan ilişkisini, üniversite döneminden itibaren ele alıyor. Stephen Hawking Cambridge Üniversitesi'nin dehasıyla dikkat çeken bir öğrencisiyken 1965 ve 1991 yılları arasında evli kalacağı Jane Wilde ile tanışır. İkisinin mutlu birlikteliği, Hawking'e henüz 21 yaşındayken teşhisi konulan hastalıkla başka bir boyut kazanır. Tüm olasılıklara meydan okuyan çift evlenip çocuk sahibi olurlar. Yıllar Hawking'in hastalığını daha da şiddetlendirir ve sonunda ilişkilerinin sınırlarını zorlayan bir noktaya sürükler.

Filmin yönetmen koltuğunda 'Man on Wire', 'Project Nim' ve 'Shadow Dancer' filmlerinin Oscar ödüllü yönetmeni James Marsh bulunurken başrolleri Eddie Redmayne, Felicity Jones ve Emily Watson paylaşıyor.

IMDb: 7,7

6. Bogowie (2014)

6. Bogowie (2014)
www.sinemalar.com

Seksenler Polonya’sının zor zamanlarında doktorluk yapan kalp cerrahı Zbigniew Religa, tarihte ilk kez yapılacak olan insan kalp nakli operasyonu için oluşturulan bir doktor ekibinin başındadır. Oluşturduğu ekiple hocalarına güven vermeye çalışan ama birçok zorlukla karşılaşan cerrah, bu nakli gerçekleştirmek için her şeyini feda edecektir. 

IMDb: 7,7

5. Hidden Figures (2016)

5. Hidden Figures (2016)
www.beyazperde.com

Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan ve Mary Jackson tarihin anlatılmayan hikayelerinden birine sahiptir. 3 siyahi kökenli kadın NASA'da büyük işlere imza atmaktadırlar. Uzay ve bilimlerinin derinliklerindeki sorunları müthiş zekalarıyla çözmeye çalışan bu kadınlar gelmiş geçmiş en önemli NASA operasyonlarından birinde de büyük rol oynayacaklardır. Dünya yörüngesine çıkan ilk Amerikalı astronot John Glenn'in bütün dünyayı heyecana boğan operasyondaki her adımı bu 3 zeki bilim kadınının yardımıyla olacaktır.

IMDb: 7,8

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Awakenings (1990)

4. Awakenings (1990)
www.beyazperde.com

Oliver Sacks’ın kendi hayatını kaleme aldığı aynı isimli romandan sinemaya uyarlanan film, ömrünü bilime adayan asosyal bir doktorun, icat ettiği bir ilaç sayesinde değiştirdiği yaşamları anlatır. Nörolog Malcolm Sayer, yeni çalışmaya başladığı bir hastanede, daha önce görmediği tarzda bir hastalığa sahip bir grup hastayla karşılaşır. Bu insanlar uzun yıllardır hareket etmeden yatağa bağlı bir şekilde uyku modundadırlar. Doktor Malcolm bir konferans esnasında tanıtılan bir ilacın bu hastalığı da iyileştirebileceğini düşünür ve bu hastalar üzerinde uygulamaya başlar. Uyandırılıp hayata dönen ilk hasta Leonard Lowe olur.

Üç kategoride Oscar ödülüne aday gösterilen filmin başrollerinde Robert De Niro ve Robin Williams gibi usta oyuncular bulunuyor.

IMDb: 7,8

3. The Imitation Game (2014)

3. The Imitation Game (2014)
www.beyazperde.com

II. Dünya Savaşı Nazi Almanyası'nın hâkimiyetinde birden çok cephede çok çetin biçimde devam etmektedir. İngiliz İstihbaratı tüm yoğun çabalarına ve yüzlerce kişiyi çalıştırmasına rağmen Almanların kullandığı Enigma şifreleme sistemini çözmeyi başaramamıştır. Almanların çok gizli bir biçimde şifrelediği bu yazışmalar, İngilizlere ve müttefiklerine çok ağır kayıplara mal olmuştur. Çözüm olarak İngiliz hükümeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı çatısı altında ülkenin en iyi şifre çözen beyinlerini ve kriptoloji uzmanlarını toplar. Bu isimlerden biri de farklı çalışmalarıyla tanınan ve kendi yöntemlerinden ödün vermeyen genç profesör Alan Turing'dir. Turing'in ekibe katılması dengeleri alt üst edecek ama o güne kadar hiç denememiş büyük çaplı bir girişimin de kapısını aralayacaktır. 

Ünlü İngiliz matematikçi Alan Turing'i filmde Benedict Cumberbatch canlandırırken kendisine Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear ve Allen Leech eşlik ediyor. 

IMDb: 8

2. A Beautiful Mind (2001)

2. A Beautiful Mind (2001)
www.beyazperde.com

Akıl Oyunları, asosyal bir matematikçi olan John Nash'in hayatını konu ediyor. John Forbes Nash kazandığı bir bursla Princeton Üniversitesi'nde öğrenim görmeye başlar. Bu süreçte parlak zekasını her daim hissettiren ve çevresindekilerle uyum sorunu yaşayan dahi Nash, inanılmaz bir teoriyi ortaya sürüp kanıtlama aşamasına kadar gelir. Böylece matematik çevrelerince ününü yayan dahi adam zamanla şizofrenik belirtilerle mücadele etmeye başlar. Nash artık kendi kurgusal gerçekliklerinden oluşturduğu dünyasıyla asıl gerçekleri ayırt edemeyecek bir aşamaya gelir.

Önemli başarılarından uzunca yıllar sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ünlü matematikçi John Nash'in gerçek hayat hikayesine odaklanan 'Akıl Oyunları', iki önemli dalda kazandığı Oscar ödülüyle başarısını kanıtlamıştı.

IMDb: 8,2

1. Temple Grandin (2010)

1. Temple Grandin (2010)
www.sinemalar.com

Tüm hayatı boyunca ailesi ve arkadaşları başta olmak üzere tüm çevresi tarafından yanlış değerlendirilen otistik bir kadının etkileyici hikayesini anlatan filmin başrolünde Claire Danes yer alıyor.

IMDb: 8,3

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın