Görüş Bildir
Haberler
Bu Soğuk Kış Günlerinde Gördüğünüz An Denemek İsteyeceğiniz Dünyanın Farklı Ülkelerine Ait En İyi Çorbalar

Bu Soğuk Kış Günlerinde Gördüğünüz An Denemek İsteyeceğiniz Dünyanın Farklı Ülkelerine Ait En İyi Çorbalar

CansinA
21.01.2022 - 06:45

Kış aylarında bazen ısınmak, bazen hastalıktan kurtulmak bazen de en güzel seçeneğimiz olduğu için hepimiz sık sık çorbalara başvuruyoruz. Türk mutfağındaki çorbaların mükemmel olduğu bir gerçek ancak farklı kültürlerdeki çorbaları neden denemeyelim ki? Kendinize göre uyarlayabileceğiniz birbirinden lezzetli 20 çorbayı sizinle paylaştık. Buyurun bir göz atalım!

Kaynak: https://edition.cnn.com/travel/articl...

1. Banga | Nijerya

1. Banga | Nijerya

Taze yayın balığı, sığır eti ve kurutulmuş deniz ürünleri içeren Nijer Deltası'ndan gelen bu çorbaya; yağlı palmiye ağacından elde edilen meyveler hem yağ hem de lezzet katmakta. 

O kadar popüler ki, bazı mağazalarda hazır paketler içerisinde Banga baharatı satılıyor. Çoğu karışım Afrika hindistan cevizi, hint tohumu, orima, jansa ve beletete yapraklarını içerir. Baharatlar, çorbanın ana cazibesi olan zengin ve kırmızı bir sos elde etmenizi sağlar.

2. Beef Pho | Vietnam

2. Beef Pho | Vietnam

Et suyu, bu pirinç/şehriye çorbası için aromatik bir tat oluşturması istenildiğinde tarçın, yıldız anason ve diğer baharatlarla saatlerce kaynatılır.

Pho Yemek Kitabı yazarı Andrea Nguyen şöyle bir açıklama yapmış; 'Pho, Vietam'ın en tanınmış mutfak ihracatları arasındadır ancak çorba diğer yiyeceklere nazaran daha yeni bir besindir'

Günümüzde Pho restoranları çok çeşitli yemekler sunarken sığır eti hemen hemen her yemekte bulunan orijinal bir tattır. 1930'lu yıllara gelindiğinde Nguyen, çorbaya et suyunda hafifçe pişmiş ama hâlâ çiğ olan sığır eti dilimleri ile servise başlandığını belirtir.

Bugünlerde bu çorba çiğ sığır eti, pişmiş sığır eti ve döş/tendon karışımı içeren seçeneklerle Vietnam'daki en sevilen çorba olmaya devam ediyor!

3. Borş Çorbası | Ukrayna

3. Borş Çorbası | Ukrayna

Ukrayna ve Doğu Avrupa'da sevilen Borş çorbası; kırmızı parlak et suyunda yüzen pancar parçaları olarak tarif edilir. Genellikle ekşi krema ile desteklenen klasik bir pancar çorbasıdır. 

Bazen Rus mutfağına atfedilen bu yemek şiddetli bir tartışmayı alevlendirmekte olsa da şimdilerde Ukraynalı şefler kendi versiyonlarını UNESCO'nun Miras Listesi'ne aldırmak için bir kampanya düzenlemişlerdir.

4. Bouillabaisse | Fransa

4. Bouillabaisse | Fransa

Bir balıkçı yahnisinin mutfak ikonu olacağını kim düşünürdü ki? Bouillabaisse, klasik Akdeniz lezzetlerini, kıyı kenti Marsilya ile eşanlamlı bir yemeğe dönüştürür. Safran, zeytinyağı, rezene, sarımsak ve domatesin yanında taze deniz ürünleriyle harmanlanarak hazırlanır.

Fransız çorbasının kalitesini sağlamak için yerel şefler tarafından ortak bir girişim olan 1980 Bouillabaisse Tüzüğü'nün imzacılarına göre; en otantik tarif; maymunbalığı ve yengeç içeren bir listeden seçilen en az dört çeşit deniz ürünü içermesi gereken versiyonlarıdır.

5. Caldo Velde | Portekiz

5. Caldo Velde | Portekiz

Portekiz'in şarap üreten Minho bölgesinden gelen bu çorbada ince dilimlenmiş yeşillikler, patates ve soğanla birleşir. Çoğu versiyonunda dilimlenmiş Portekiz choriço sosisi çorbayı daha da doyurucu yapan tütsülü tuzlu bir tat ekler. Kırsal kesimden lüks kafe ve restoranlara tüm mutfakların yıldızı olan bu çorbanın yanında içilen Minho'nun ünlü Vinho Verde şarabının çok güzel bir ikili olduğu söyleniyor!

6. Firik Çorbası | Cezayir, Fas, Tunus

6. Firik Çorbası | Cezayir, Fas, Tunus

Yeşilken hasat edilen ve Freekeh denilen buğdaydan yapılan bu çorba özellikle Ramazan ayında sevilerek tüketilirmiş. Bu buğday çeşidi, Kuzey Afrika çorbasına doyurucu ve besleyici bir lezzet de katmakta.

Yumuşak taneli buğday, domates suyunu ve aromatik baharatları emer. Nohut; haşlanmış tavuk, sığır eti, koyun eti veya kuzu eti ile karıştırılır. Limon dilimleri ve bir dilim kesra ekmeği ile servis edilir.

7. Chupe de camarones | Peru

7. Chupe de camarones | Peru

Kremalı karides çorbası, volkanlarla çevrili tarihi bir şehir olan Areqipa'nın bir spesyalidir. Dağlarda doğuk gecelerde doyurucu ve ısıtıcı bir yemek olarak yenilir. Yumuşak karides, And patatesleri ve mısır parçaları ile birlikte hazırlanır. 

Meyvemsi bir tada sahip olan acı biber aji amarillo eklenince zengin ve kremsi malzemeleri dengelemek için tatmin edici bir baharat tadı eklemek için kullanılır.

8. Gazpacho | İspanya

8. Gazpacho | İspanya

Endülüs'te soğutulmuş sebze çorbasından bir kase içmek onlar için serinlemenin en lezzetli hali! Günümüzün en klasik versiyonu; Bir avuç bayat ekmek kırıntısı eklenmiş domates, salatalık sarımsak ve zeytinyağı içerir. 

İspanyollar, Yeni Dünya'nın bir malzemesi olan domatesleri tatmadan yüzyıllar önce Araplar, yemeği İber Yarımadası'na getirirler. Orijinalinde havanda dövülmüş ve sirkeyle tatlandırılmış ekmek, sarımsak, zeytinyağı karışımı olduğu biliniyor.

9. Yerfıstığı Çorbası | Batı Afrika

9. Yerfıstığı Çorbası | Batı Afrika

Fıstık çorbasında pişirilen et, balık veya tavuk, Batı Afrika'daki ülkelerde en klasik besindir. Farklı versiyonları olan bu çorba; Gambiya domodasından acı, yapraklı yeşilliklerle pişirilmiş bir Nijerya yemeğine kadar uzanmaktadır.

Bu tür çorba ve yahniler kremsi, zengin ve tuzlu olarak nitelendirilir. İskoç kaputu biberlerinin eklenmesinden dolayı yakıcı bir tat alan kombinasyon doğurur.

10. Bamya | ABD

10. Bamya | ABD

Batı Afrika, Yerli Choctaw ve Fransız mutfaklarından etkilenen Louisiana mutfağının yıldızı olan doyurucu bir çorbada kültürlerin ve lezzetlerin birleştiği görülüyor. Deniz ürünleri, tavuk ve sosisler ile yapılan versiyonları günümüzde en popüler olanlarıdır ancak Güney spesyalini yapmanın sayısız yolu vardır.

Öğütülmüş, kurutulmuş sassafras yaprakları Choctaw halkı tarafından hasat edilir ve birçok farklı bamya tarifine farklı bir baharat tadı verir. Bazı aşçılar çorbalarını roux adı verilen pişmiş un ezmesi ile koyulaştırırken diğerleri sotelenmiş bamya dilimlerini kullanır.

11. Harira | Fas

11. Harira | Fas

Ramazan ayı boyunca birçok Faslı bu rahatlatıcı nohut çorbası ile oruçlarını açar. Tarçın, zencefil, zerdeçal ve biber, yumuşak nohutların içinde süzülen tuzlu domates çorbasına içinizi ısıtacak bir baharat katıyor.

Vejetaryen tarifleri popüler olsa da en klasik ve sevilen versiyonu kuzu veya diğer et parçalarıyla pişirilendir.

12. Kharço | Gürcistan

12. Kharço | Gürcistan

Gürcistan'ın en sevilen yemeklerinden biri olan bu geleneksel çorbaya tkemali adı verilen tart erik sosu; parlak ve lezzetli bir tat katar.

Ekşi tadı, çorbaya pişirilen yağlı dana eti ve öğütülmüş cevizlerin zenginliğini dengeleyen olgunlaşmamış eriklerden gelir. Bununla birlikte aromatik tadı ise kişniş, çemen, karabiber, kadife çiçeği ve daha fazlasının bulunduğu baharat karışımı olan khmeli suneli'den gelir.

13. Lanzhou Beef Noodle | Çin

13. Lanzhou Beef Noodle | Çin

Bu geleneksel çorbada noodleları şekillendirmek başlı başına bir zahmet ve sanattır. Aşçılar hamuru karıştırmak için ince öğütülmüş yüksek glütenli un ve alkali toz kullanır ardından bir kase çorbaya yetecek kadar erişte yapmak için tek bir hamur parçasını parçalarlar.

Parçalanmış sığır eti, turp dilimleri, biber yağı ve taze otlar içeren birinci sınıf bir çorba için bir kase et suyuna koyulması gerekiyor!

14. Mohinga | Myanmar

14. Mohinga | Myanmar

Sokak lezzetlerini müşteriye sunan küçük işletmelerin ve çay dükkanlarının daha çok satışını yaptığı, dev fıçılarda üzerinden dumanlar tüterek cezbedici kokusuyla kendisine çeken Mohinga, genellikle kahvaltıda tüketilir. İçerisinde pirinç/şehriye ve tercih edilen et ve onun suyu bulunur.

15. Menudo | Meksika

15. Menudo | Meksika

Keskin gamicky et suyunda saatlerce kaynatılan işkembe, Meksika'nın 'akşamdan kalma' sorununun nihai tedavisidir. Bunun yanında düğünlerde ve büyük davetlerde de favori yiyecek olarak geçer. 

Çiğ soğan, chiles ve kişniş garnitürü, hominy çekirdekleri ile bezenmiş efsane bir tatmış! Menudo rojo, çorbadaki chiles'ten koyu kırmızıya dönerken Sonoran tarzı Menudo blanco daha tatlı bir tada sahiptir..

16. Moqueca De Camarao | Brezilya

16. Moqueca De Camarao | Brezilya

Yerel halkın en sıcak günlerde bile buharda pişirilen ve kaselerce yediği Brezilya'nın Bahia bölgesinden gelen bu spesyalde, palmiye yağı ve domatesin hindistan cevizi suyu karışımından dolayı turuncumsu bir kırmızı renge sahiptir.

Ancak bu çorbanın asıl çekiciliği et suyunda yüzen tatlı, yumuşak karidestir. Geleneksel olarak Moqueca De Camarao, siyah kil ve mangrov ağaçlarının özsuyundan yapılmış el yapımı bir tencerede pişirilir ve daha sonra aynı otantik kapta masaya getirilir.

17. Soto Ayam | Endonezya

17. Soto Ayam | Endonezya

Tavuklu şehriye çorbası Bu iştah açıcı Endonezya yemeğiyle mutfağın zirvesine ulaşabilirsiniz. Taze zerdeçal, yıldız anason, tarçın, limon otu ve ıhlamur yaprakları gibi baharatlar, derin bir aroma ve lezzet için bir araya gelirken ekstra zenginlik katmak için yumuşak haşlanmış yumurtalar eşlik eder.

Kızarmış arpacık soğanı, taze limon ve dilimlenmiş kırmızı biberlerin bir araya gelmesi hem görsel hem de lezzetsel bir şölen sunuyor!

18. Tom Yum Goong | Tayland

18. Tom Yum Goong | Tayland

Tatlı, ekşi, baharatlı ve tuzlu bu muhteşem çorbanın suyunda karidesler de yer almaktadır. Aromatik bileşenler arasında havlıcan, limon otu ve ıhlamur yaprakları bulunurken, parlak kırmızı kuşgözü chilis şeritleri de er almaktadır.

19. Tonkotsu Ramen | Japonya

19. Tonkotsu Ramen | Japonya

Uzun süre kaynatılmış domuz kemikleri, suyu ilik ve yağ ile harmanlanmış bu ramene yoğun bir lezzet katar. Güneydeki Kyushu adasındaki Fukuoka Eyaletinin bir imzası sayılan bu çorba artık ülkenin ve dünyanın her yerinde servis edilmektedir.

20. Yayla Çorbası | Türkiye

20. Yayla Çorbası | Türkiye

Ve işte hepimizin beklediği ve bildiği o inanılmaz lezzet... Haşlanmış pirinç veya arpa bu kremalı yoğurt çorbasına taneli, pütürlü bir tat katar. Kış aylarında soğuk algınlığından koruduğuna da inanılmasıyla birlikte hastanelerde çorba olarak genellikle yoğurt çorbası ve yayla çorbası servis edilir! 

Salçalı yağlı sarımsaklı sosun üzerine kuru veya taze nane eklemek ve yanında pide ekmeği yemek lezzet şöleni değil de nedir?

Bu içerikler de dikkatini çekebilir;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın