Görüş Bildir
Haberler
Brüksel'deki Liderler Zirvesi'nden Ortak Türkiye Mesajı

Brüksel'deki Liderler Zirvesi'nden Ortak Türkiye Mesajı

ATKN
18.02.2016 - 16:38 Son Güncelleme: 18.02.2016 - 23:29

Avrupa Birliği’nin iki gün sürecek liderler zirvesi bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de başlıyor. Üye devlet ve hükümet başkanlarının gündeminin ilk sırasında sığınmacı krizi yer alacak. Liderler zirvenin başında Ankara'daki terör saldırısını 'güçlü şekilde' kınadıklarını açıkladı. Yapılan ortak açıklamada, 'Terör eylemleri, kimden ve nereden gelirse gelsin kabul edilemez. AB ve üye devletler, ortaklarla işbirliği içinde bu belaya karşı çabaları hızlandıracak' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Türk halkıyla dayanışma halindeyiz'

'Türk halkıyla dayanışma halindeyiz'

Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin başında Ankara'daki saldırıyla ilgili ortak açıklama yayımlandı.

Ortak açıklamada şöyle denildi:

'AB liderleri olarak, Ankara'daki dün (çarşamba) meydana gelen terör saldırısını güçlü şekilde kınıyoruz. Kurbanların aileleri ve dostlarına başsağlığı diliyor ve Türk halkıyla dayanışmamızı ifade ediyoruz. Terör eylemleri, kimden ve nereden gelirse gelsin kabul edilemez. AB ve üye devletler, ortaklarla işbirliği içinde bu belaya karşı çabaları hızlandıracak.'

Brüksel'deki zirvede Büyük Britanya tarafından talep edilen reformlar üzerinde uzlaşma imkânları araştırılacak. 

İngiltere’nin Birlik’ten ayrılmasına dönük tartışmalar, sığınmacı kriziyle birlikte önemli gündem maddelerinden.

İngiltere Başbakanı David Cameron Britanya'nın AB üyeliği ile ilgili halkoylamasından önce birlik antlaşmalarında değişiklik yapılmasına dair taleplerinin kabul edilmesini istiyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Başkanı Donald Tusk zirve öncesi, 28 üye ülke liderlerine bir mektup gönderdi. ‘Şu ana kadar ki müzakereler bir anlaşma garantisi barındırmıyor’ diyen Tusk, liderlere yapıcı bir tutum sergileme çağrısında bulundu.

'AB'nin geleceği açısından büyük önem taşıyor'

'AB'nin geleceği açısından büyük önem taşıyor'

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk

İçeriğin Devamı Aşağıda

Londra yönetiminin, İngiltere'ye yerleşen AB vatandaşlarının sosyal yardım hakkının askıya alınabilmesi ve Euro Bölgesi ülkelerinin karar mekanizmasında İngiltere'ye söz hakkı tanınması şeklindeki talepleri tartışmalara yol açmıştı. Diplomatik çevrelerce yapılan açıklamalarda İngiltere ile uzlaşma ihtimalinin yüksek olduğu belirtilmekteydi. 

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk uzlaşmaya varılacağının şimdiden garanti edilemeyeceğini ve Brüksel'deki iki günlük buluşmanın AB'nin geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Zirvenin bir diğer önemli gündem maddesi de AB bünyesinde bölünmelere yol açan mülteci krizi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Brüksel ziyaretini iptal etmesi nedeniyle zirvede yeni kararların alınması beklenmiyor.

'Tarihi bir sınav'

'Tarihi bir sınav'

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in mülteci politikasına ortakları tarafından karşı çıkılması zirvenin hararetli tartışmalara sahne olacağını gösteriyor. Angela Merkel liberal iltica politikasının benimsenmesinden yana çıkıyor ve mülteci sayısına üst sınır getirilmesine itiraz ediyor. Merkel federal mecliste yaptığı zirveyle ilgili hükümet açıklamasında Brüksel buluşmasının Birliğin korunması açısından tarihi bir sınav olacağını ve Almanya'nın sınırlarını mültecilere kapatmayacağını söylemişti.

Günde 80 mülteci adayından fazlasının ülkeye girmesine izin vermeyen Avusturya'dan sonra Slovenya da sınırlarını kapatmaya hazırlanıyor.

AA, Deutsche Welle Türkçeeuronews

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
52
10
9
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Eylüldeçay

En son ne demiştik, yollarız hım.

Pasif Kullanıcı

Güçlü kınamamis ıkınmışlar sanki vessêlam..