Görüş Bildir
Haberler
Bir Filmin Başyapıt Olabilmesi İçin İçinde Aşk Barındırması Gerekmediğini Kanıtlayan 24 Film

Bir Filmin Başyapıt Olabilmesi İçin İçinde Aşk Barındırması Gerekmediğini Kanıtlayan 24 Film

Onur Bozkurt
07.07.2014 - 15:12 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 16:26

1. A Clockwork Orange - Otomatik Portakal

1. A Clockwork Orange - Otomatik Portakal

Geleceğin Britanyasında, ilaç bağımlısı bir çete her gece şiddet gösterilerinde bulunmaktadır. Adam dövüp, hırsızlık yapıp insanlara tecavüz etmektedir. Bir gece çetenin başı Alex diğerleri tarafından polise ihbar edilir. Hapse giren Alex'in cezasını hafifletmesi için önünde bir seçenek vardır: Bir deneye tabi tutulmak. Sonrasında Alex'in hayatı tümüyle değişecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. The Shawshank Redemption - Esaretin Bedeli

2. The Shawshank Redemption - Esaretin Bedeli

Genç ve başarılı bir bankacı olan Andy Dufresne, karısını ve onun sevgilisini öldürmek suçundan ömür boyu hapse mahkum edilir ve Shawshank hapishanesine gönderilir. Hapishane'de ömür boyu unutamayacağı bir arkadaşlık kurar.

3. Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo - İyi, Kötü Ve Çirkin

3. Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo - İyi, Kötü Ve Çirkin

Tuco (çirkin), üzerine ödül konulmuş bir kanun kaçağıdır. Keskin nişancı Blondie (iyi) adlı kovboyla işbirliği yaparak kasabaları dolaşmaktadırlar. Tuco'yu kanun adamlarına teslim eden Blondie, ödülü alıp Tuco'yu asılmaktan son anda kurtarmaktadır. Bir kasabada işlerin ters gitmesi üzerine ortaklıkları bozulur. Melekgöz (kötü) lakaplı Sentenza ise Bill Carson adında büyük miktarda altını ele geçirmiş eski bir askerin izini sürmektedir. Tuco'nun çölde Blondie'yi öldürmek üzere olduğu bir anda Bill Carson'la karşılaşmaları tüm planları değiştirir. Carson, altınları İç Savaş'ın hareketli olduğu bir cephede mezarlığa saklamıştır. Ancak Tuco mezarlığın yerini, Blondie ise mezarın adını öğrenebilmiştir. Mecburen işbirliğine tekrar dönen ikili altınları aramaya koyulur. Sonunda üçünün yolu altınların olduğu yerde birleşir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. 12 Angry Men - 12 Kızgın Adam

4. 12 Angry Men - 12 Kızgın Adam

Genç bir adam babasını öldürme suçuyla yargılanmaktadır. 12 tane jüri tartışmak için bir odada toplanırlar. Bu jürilerden 11 tanesi çocuğun suçlu olduğunu söyler ama 8. jüri suçsuz olduğunu söyler. Diğer jüriler ona kararını değiştirmesinde ısrar etmektedir ama tartışmadan kararını değiştirmeyecektir çünkü boş yere masum bir çocuğu ölüme göndermek istememektedir. Sadece bir odada geçen ve sadece konuşma üzerine yapılmış ve klasikler arasına girmiş Sidney Lumet'in başyapıtı, sinema tarihinin en önemli filmleri arasında gösterilmektedir.

5. One Flew Over the Cuckoo's Nest - Guguk Kuşu

5. One Flew Over the Cuckoo's Nest - Guguk Kuşu

Eyalet Akıl Hastaesi'nde kısa bir tatil kulağa pek de kötü gelmiyor, öyle değil mi? Randle P. McMurphy, damarlarında kan yerine elektrik dolaşan, ağzı çok iyi laf yapan özgür ruhlu bir mahkumdur. McMurphy, deli numarası yaparak kendisini 'kaçıklar' olarak nitelediği adamların yanına aldırır. Ve hemen ardından, onun bulaşıcı düzensizlik sevdası yeni geldiği yerdeki uyuşturucu rutinle karşı karşıya gelir. McMurphy Dünya Kupası maçları oynanırken, yeni arkadaşlarının yatıştırıcı ilaçlara boğulmuş bir şekilde ortalıkta bornozlarla dolaşmasına dayanamaz. Bu, savaş demektir! Bir tarafta McMurphy vardır. Diğer tarafta ise, sinema tarihinin en soğuk ve canavar ruhlu karakterlerinden Hemşire Ratched vardır. Ortada ise, koğuştaki herkesin kaderi.

6. Shichinin No Samurai - 7 Samuray

6. Shichinin No Samurai - 7 Samuray

Küçük ve savunmasız bir köy, haydutlar tarafından sürekli yağmalanır ve zarar verilir. Bunu engelleyebilmek için köylüler 7 tane işsiz samuray bulurlar ve onları köylerini savunmaları için kiralarlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. The Usual Suspects - Olağan Şüpheliler

7. The Usual Suspects - Olağan Şüpheliler

Beşi de birbirinden yetenekli ve kendi alanlarında uzman sabıkalı, basit bir kaçırma olayından sonra gözaltına alındıklarında hiçbiri olaya bir anlam veremeden boş gözlerle birbirlerine bakmaktadır. Hikayeyi araştıran ajan David Kujan, Kaliforniya San Pedro Limanı'nda 27 kişinin ölümü ile sonuçlanan gizemli patlama ile bu beş kişinin bağlantısı olduğunu varsaymaktadır. Elinde kalan tek canlı tanık Verbal Kint hikayeyi baştan sona soğukkanlılıkla kendisine aktarmaktadır fakat tüm soru işaretleri bir kişinin üzerinde yoğunlaşır: 'Keizer Soze'.

8. Saving Private Ryan - Er Ryan'ı Kurtarmak

8. Saving Private Ryan - Er Ryan'ı Kurtarmak

II. Dünya Savaşı yıllarında 3 oğlunun birden ölüm haberini alan anne, 4. oğlunun yaşadığını duymak ister. Artık tüm Amerikan ordusunun hedefi annenin son oğlu olan James Ryan'ı ne pahasına olursa olsun kurtarmaktır. Askerler her yerde ona ait izler aramaya başlar fakat bu öylesine bir göreve dönüşür ki bir kişiyi kurtarmak uğruna bir çok askerin hayatı tehlikeye girer.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. The Green Mile - Yeşil Yol

9. The Green Mile - Yeşil Yol

Bir hapishanede gardiyanlık yapan Paul Edgecomb'un görevi, hücrelerinden alınan idam mahkumlarını, elektrikli sandalyenin bulunduğu ölüm odasına kadar olan bir millik yeşil yoldan götürmektir. Edgecomb yıllar boyunca bu yoldan sayısız idam mahkumu nakleder. Ama hiçbirisi onu John Coffey kadar etkilemez. Oldukça iri yarı biri olan Coffey, iki küçük kızı öldürmek suçundan idama mahkum olmuştur. Ürkütücü görünümünün aksine oldukça duygulu ve karmaşık bir iç dünyası olan Coffey, bazı doğa üstü güçlere sahiptir. Edgecomb onunla yakınlaştıkça artık hiç beklenmedik yerlerde mucizelerin olabileceğine inanmaya başlayacaktır.

10. The Pianist - Piyanist

10. The Pianist - Piyanist

Wladyslaw Szpilman, savaş patlak verdiğinde 27 yaşındaydı ve Polonya'nın geleceği en parlak konser piyanistlerinden biriydi. Luftwaffe'de radyo istasyonu bombalandığında Chopin'in C minor Nocturne'nü çalıyordu. Tüm Yahudiler gibi o ve ailesi de evlerinden çıkartılarak Varşova gettolarına sürülmüştü. Bu çok yetenekli genç adam yeni yaşamında karaborsacıların ve işbirlikçilerin eğlendiği barlarda çalmaya başlamıştır. İşte bu işbirlikçilerden biri onu ve ailesini ölüme götüren esir kampı trenlerinden birinden kurtarmıştır. Savaş fısıltıları, direnişçiler ve sürpriz bir Alman subayı sayesinde Szpilman savaşta hayatta kalmayı başarır.

11. Apocalypse Now - Kıyamet

11. Apocalypse Now - Kıyamet

Yüzbaşı Willard, Vietnam’da Amerikan ordusuna başkaldıran ve vahşi yöntemlerle bir orman kabilesini yöneten Albay Walter Kurtz’ü bulup öldürmekle görevlendirilir. Kurtz’ün izinde, insan yüreğinin karanlığıyla savaşın gerçekliği arasında kalan Yüzbaşı Willard, çok geçmeden sonsuz bir kabusun içine sürüklenecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Alien - Yaratık

12. Alien - Yaratık

Görevini tamamlayarak Dünya'ya dönmeye hazırlanan kargo gemisi Nostromo'nun beş erkek, iki kadın ve bir kediden oluşan mürettebatı özel kabinlerinde uykudadırlar. Bilgisayarların çevredeki bir gezegende yabancı bir yaşam türü tespit etmeleri üzerine uyandırılırlar. Yasalar, akıllı olabilecek her canlının araştırılmasını emretmektedir. Dallas, Lambert ve Kane'den oluşan ekip, gezegene gittiğinde terk edilmiş bir uzay gemisiyle karşılaşır. Buldukları yumurta benzeri organizmaları incelerken, bir tanesi kırılır ve yengeç benzeri bir yaratık Kane'in yüzüne yapışır. Ekip gemiye döndüğünde Ripley, Kane'i içeri almakta tereddüt eder. Karantina kuralları çok açıktır. Fakat mürettebat, arkadaşlarını kurtarmak için bu sorumluluğu alır.

13. The Shining - Cinnet

13. The Shining - Cinnet

Jack Torrance Colorado dağlarındaki Overlook Otelinde kış bakıcısı olmayı kabul eder. Otel kışın kapalı olduğundan Jack ve ailesi uzun bir süre boyunca mekanda yalnız kalacaklardır. Medyum yetenekleri olan Torrance'ların küçük oğlu Danny, otelde bazı kötü ruhların olduğunu hissetmeye başlar. Jack, yıllar önce karısı ve iki kızını öldüren otelin eski kış bakıcısı Bay Grady Philip Stone'nin hayaletiyle tanıştığında işler iyice değişmeye başlar. Danny, babasının bu ruhlar tarafından kontrol edildiğini ve babasının giderek çıldırdığını görmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Reservoir Dogs - Rezervuar Köpekleri

14. Reservoir Dogs - Rezervuar Köpekleri

Bir grup suçlu, bir mücevher deposunu soyarlar. Polis o kadar çabuk peşlerine düşer ki aralarında bir muhbir olduğundan şüphelenirler. Aralarındaki cadı avı ise vahşi bir sonla biter.

15. Full Metal Jacket

15. Full Metal Jacket

Amerikan Ordusu ve Vietnam Savaşı, fakat bu kez Stanley Kubrick bakış açısıyla. Filmin başlarından ortalarına kadar askeri disiplinin farklı kişiliklerdeki askerler üzerinde nasıl bir etki yarattığını izliyoruz.

16. Monty Python And The Holy Grail - Monty Python Ve Kutsal Kase

16. Monty Python And The Holy Grail - Monty Python Ve Kutsal Kase

Ortaçağ İngilteresi’nde, Efsane Kral Arthur ve şövalyeleri ile karşı karşıyayız. Ancak, bu kez zihinlerdeki katı orta çağ betimlemelerinden uzakta fantastik bir absürd komedinin içinde. Öykü, kral ve şövalyelerinin Tanrı’nın emri ile İsa’nın kaybettiği kutsal kaseyi bulmak için görevlendirilmeleri üzerine gelişiyor... Filmin yaratıcıları 70ler’de İngiltere’de komediye damgasını vurmuş altı kişilik bir ekip: Monty Python.. İngiliz espri üslubunu benimseyip canlandıran ekip, bu filmle ilk uzun metrajlı Monty Python denemeleri ile karşımızdalar. Farklı anlatım tekniklerine yer veren filmde, animasyon destekli görüntüler de yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. The Big Lebowski - Büyük Lebowski

17. The Big Lebowski - Büyük Lebowski

Herkesin Dude diye hitap ettiği Jeffrey Lebowski günün birinde iki gangsterin evine girip tartaklayarak borcunu ödemesini istemeleri üzerine bir başka Lebowski'nin daha aynı şehirde yaşadığını anlar. Evine giren gangsterlerin odanın görünüşünü tamamlayan halısına işemelerine içerleyen Dude, kirlenen halısını tazmin etmek için diğer Lebowski'nin yanına gider. Bu ziyaret sonucunda işsiz Dude para kazanabileceği bir iş sahibi olmuştur. Sadece Lebowski'nin karısını kaçıranlara verilecek fidyeyi söylenen yere bırakması onu zengin bir adam yapacaktır, ancak bu plan düşünüldüğü gibi işlemeyecektir.

18. Platoon - Müfreze

18. Platoon - Müfreze
s137.photobucket.com

Film Chris Taylor'un Vietnam savaşına katılması ile başlıyor. Kendisinin dedesi ve babası Birinci ve İkinci dünya savaşında da savaşmıştırlar. Film Chris'in savaşta yaşadıklarını ve askerlerle tanışmasını konu almaktadır. Vietnam savaşı sırasında, genç ve deneyimsiz askerlerin, savaşın dehşeti karşısında yaşadıklarını özetleyen filmde, öldürme içgüdüleri ağır basan çavuşun, barış yanlısı askerle çelişkileri ön plana çıkmaktadır. Avcıyken av konumuna düşen müfreze, Vietnam ormanlarının zor koşullarında her kaybettiği adamla zayıflamaktadır. İnsanın ölüme karşı mücadelesinin anlatıldığı ödüllü filmde Müfrezede tam 30 farklı erkek vardır ve hepsi Elias, O'Neil, ve Warren isimli çavuşlar tarafından kontrol edilmektedirler. Filmde biri barış seven diğeri ise savaş hayranı bir çavuşun da arasında geçen tartışmalara da konu olmaktadır. Chris Taylor ise suçsuz insanlara zarar veren askerlerle tartışmaktadır.

19. There Will Be Blood - Kan Dökülecek

19. There Will Be Blood - Kan Dökülecek

Upton Sinclair’in “Petrol-Oil!” adlı romanından uyarlanan filmin konusu, 20. yüzyılın başlarında geçer. Aile çiftliği arazisinde petrol çıkartma haklarını almasıyla birlikte servetini hızla katlayan bir işadamı ile, kısa sürede gelişip kalkınan kasabanın karizmatik genç rahibinin paralel öyküsü anlatılır. Güney Kaliforniya’da petrol bulunmasının ardından ortaya çıkan tablo, daha önceki yıllardaki “Altına Hücum” olgusunun eşdeğeridir. İşadamının Amerikan Rüyası kavramının farkına varması ve Amerikan Rüyası tarafından yok edilmesiyle birlikte filmin öyküsü hırs ve inançların irdelemesine dönüşür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. In The Name Of The Father - Babam İçin

20. In The Name Of The Father - Babam İçin

Gerry Conlon isminde İrlandalı bir genç 70'li yıllarda İngiltere'ye gelir. Arkadaşları ile bir evde yaşarlar. Bir polis baskınında hiç ilgisi olmadığı halde 1974 Gyildford bombalamasından sorumlu tutulur. Terörle mücadelede insan haklarının hiçe sayıldığı bir İngiltere dönemidir. Babası da dahil ailesinden bazı kişiler de tutuklanır. Gerry'e fiziksel ve manevi işkence yapılır. Kadın bir avukat yıllar süren mücadeleden sonra suçsuz olduklarını ispatlayabilir...

21. Bacheha-ye Aseman - Cennetin Çocukları

21. Bacheha-ye Aseman - Cennetin Çocukları

Onlar karşılaştıkları ve yaşadıkları sorunları aileleriyle paylaşmıyorlar, kendileri çözmeye çalışıyorlar. Aslında sorunları Zahra'nın kaybolan ayakkabılarıyla ilgili. Abisi Zahra'nın ayakkabılarını kaybettiği için kendi ayakkabılarını kardeşiyle paylaşmak zorunda kalıyor. Çünkü yeni bir çift ayakkabı alamayacak kadar yoksullar. İki kardeş günlerini tek bir çift ayakkabıyı paylaşarak geçirmeye çalışıyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. Das Experiment - Deney

22. Das Experiment - Deney

Deney, bilim adına bir oyun olarak başlar. 20 adam; iki hafta; 4000 Mark para uğruna bir oyun oynarlar. Oyun yapay olarak oluşturulmuş bir hapishanede insanın saldırgan davranışlarının araştırılmasıdır. 8 kişi gardiyan, 12 kişi mahkum olur. Mahkumlardan kurallara uymasını isteyen gardiyanlar bunu sağlamak için şiddet uygulamak dışında her şeyde serbesttir. Oyun oynanmaya başlar ve olaylar karışık boyutlara ulaşır. Stanford hapishanesi deneyinden esinlenilerek yapılmış bir filmdir.

23. 2001: A Space Odyssey - 2001: Uzay Destanı

23. 2001: A Space Odyssey - 2001: Uzay Destanı
www.wired.com

Senaryosu Kubrick ve ünlü bilim-kurgu yazarı Arthur C. Clarke tarafından kaleme alınmıştır. Stanley Kubrick, Dr. Garipaşk filmini bitirmesinin üzerine bir bilim-kurgu filmi çekmek ister; filme dönüştürülebilecek bir fikir geliştirmek üzere bilim adamı ve bilim-kurgu yazarı Arthur C. Clarke'a danışır. Clarke da 'Sentinel' adlı kısa öyküsünü önerir. Bunun üzerine önemli bir ortaklık kurulur: Kubrick ve Clarke, eleştirmenler, sanatçılar ve izleyiciler tarafından sıklıkla en başarılı bilim-kurgu olarak anılan '2001: A Space Odyssey'i kurmaya başlarlar; Kubrick senaryoyu yazıp, geliştirirken, Clarke da aynı ismi taşıyan romanı yazar. Stanley Kubrick'in isteği üzerine, bu roman filmin gösterime girmesinden sonra yayınlanır. Film, alışılageldik anlatım yöntemlerinin dışına çıkması, zamanına göre son derece şaşırtıcı olan görsel efektleri, uzun süresi ve gösterime girdiğinden beri tartışılan sonu ile sinema tarihinde ün kazanmıştır.

24. Stalker

24. Stalker

Bir nevi kıyamet sonrası gelecekte, isimsiz bir ülkedeyiz. Düşen dev bir meteor açıklanması güç olaylara sebep olmuştur. Yarattığı etki Zone adı verilen bir alanda etkili olmaktadır. Bu alanın ortasında yer alan bir odada insanlığın en derin tutkularını gerçek yapacağı söylenen bir güç vardır. Dikenli teller ve askerlerle korunan Zone'a sadece zihinsel güçleri ve yeterli cesaretleri olan Stalker'lar girebilmekte ve eşlik ettikleri insanları odadaki güçle yüzleşmeye götürmektedirler. Kahramanımız da böyle bir Stalker'dır. Karısının itirazlarına rağmen bir bilim adamı bir de yazarı yanına alarak hayatının yolculuğuna çıkar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
6
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Keyser Soze

Yanlış hatırlamıyorsam, Reservior Dogs filminde hiç bir kadının repliği dahi yoktu

Pasif Kullanıcı

5 tane Kubrick filmi :)