Görüş Bildir
Haberler
Beyaz Saray, Türk Dışişleri'ni Doğrulamadı

Beyaz Saray, Türk Dışişleri'ni Doğrulamadı

Onedio Medya
25.08.2015 - 01:19 Son Güncelleme: 25.08.2015 - 10:14
İçeriğin Devamı Aşağıda

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Türkiye ile ABD arasında IŞİD ile mücadele konusunda herhangi bir anlaşmanın söz konusu olmadığını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a, günlük basın toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, 'ABD ile IŞİD'e karşı operasyonlara ilişkin anlaşmanın teknik müzakerelerinin tamamlandığı ve yakın zamanda kapsamlı operasyonların başlayacağına' dair sözleri soruldu.

'Şu anda iki ülke arasındaki herhangi bir anlaşmayı teyit edemem' ifadesini kullanan Earnest, ABD'li ve Türk yetkililerin, IŞİD'in gücünün azaltılması ve tamamen yok edilmesi stratejisinin uygulanmasında, iki ülkenin işbirliğini nasıl derinleştireceklerine dair istişarelerde bulunduklarını hatırlattı.

Earnest, 'IŞİD ile mücadele çabalarında ABD ve Türkiye arasındaki işbirliğini derinleştiren anlaşmalarla ilgileniyoruz. Ancak, şu noktada bu görüşmelerin sonuçlarını teyit edemem' diye konuştu.

Çavuşoğlu, 'ABD ile IŞİD karşıtı operasyonlara ilişkin anlaşmanın teknik müzakereleri dün tamamlandı, yakında ‘kapsamlı' operasyonları başlatacağız' demişti.

"Türkiye yakında hava operasyonlarına katılacak"

"Türkiye yakında hava operasyonlarına katılacak"

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye'nin IŞİD'e yönelik operasyonlara katılmasına ilişkin anlaşmanın teknik detaylarına son şeklini vermeye çalıştıklarını, Türkiye'nin yakında koalisyonun hava görev emrinde uçacağını söyledi.

Kirby'ye, günlük basın toplantısında, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın 'Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelede daha fazlasını yapmasını istiyoruz' sözleri hatırlatılarak, kendisinin ise Ankara'nın çabalarından memnuniyet duyduğu yönündeki açıklamaları soruldu.

ABD'nin Savunma Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında Türkiye'ye dönük 'Farklı bir yaklaşım mı' olduğu sorusunun yöneltilmesi üzerine Kirby, 'Hayır, burada farklı bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. Koalisyon bünyesindeki tüm uluslar, herkes, daha fazlasını yapmalı. Sınır konusunun sorun olduğu konusunda, Türkler gibi farkındayız. Türkiye bu yönde adım atıyor. Katkı sağladılar ve sağlamaya devam ediyorlar' yanıtını verdi.

'Detaylar sonlandırılmaya çalışılıyor'

Kirby, Türkiye'nin örgüte yönelik hava harekatına katılmasına ilişkin anlaşmanın bazı detaylarının da sonlandırılmaya çalışıldığını, dolayısıyla bunun da 'önemsiz' olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Burada, Türkiye içinde iki milyon sığınmacıya bakan bir ulus var. Kendilerinin önemli güvenlik kaygıları var, yabancı terör örgütü olan PKK da hafta sonu gördüğümüz gibi, onlara saldırılarına devam ediyor. Şimdi Türkiye hava üslerinin kullanılmasına müsaade etti. Onlar yakında koalisyonun hava görev emrinde, koalisyonun hava operasyonu planlama döngüsü içinde uçuyor olacak ve ama ben ‘Niçin daha fazlasını yapmıyorlar? Niçin yeteri kadar yardımda bulunmuyorlar?' diye burada soru almaya devam ediyorum. Herkes daha iyisini yapabilir, buna ABD de dahil.'

AA ve Sputnik News

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0