Görüş Bildir
Haberler
Berkin Elvan Ölümünün Birinci Yılında Anıldı

Berkin Elvan Ölümünün Birinci Yılında Anıldı

Deniz Gök
06.03.2015 - 20:10 Son Güncelleme: 07.03.2015 - 15:04

Fotoğraf: İlker Taş / Al Jazeera Türk

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi eylemlerinde polisin gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu komaya giren ve 269 yaşam mücadelesi verdikten sonra geçen sene 11 Mart’ta hayata gözlerini yuman Berkin Elvan için bugün bir anma düzenleniyor.

Berkin için Okmeydanı Cemevi’nde bir yemek verilirken, Gezi’de yaşamını yitiren çok sayıda gencin ailesi de anma töreninde hazır bulundu.

Anma için Hatay'dan İstanbul'a gelen Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz, Berkin’in ailesine moral vermek için geldiklerini söyledi. BirGün’e konuşan Şahap Korkmaz, “Haksızlık yapılıyor, gerçek cezalar verilmiyor. Sesimizi çıkarmaya çalışıyoruz, bu katillerden hesap soracağız” dedi.

Ethem Sarısülük'ün kardeşi Mustafa Sarısülük de Elvan'ı öldüren polisler hakkında henüz dava açılmadığını vurgulayarak, 'Berkin katledileli bir yıl oldu, Gezi aileleri olarak biz buradayız. Bir yıldır AKP iktidarı Berkin'in katillerini koruyor. Sonuna kadar mücadele edeceğiz' diye konuştu.

Ali İsmail ile Ethem'in ailesinin yanı sıra, Abdullah Cömert’in babası ile Gülsuyu’nda uyuşturucu çeteleri tarafından öldürülen Hasan Ferit Gedik’in annesi de anmaya gelenler arasında bulunuyor.

HAZİRAN VE DEMİRTAŞ ANMADA

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Cemevi'ndeki anmaya katıldı. Birleşik Haziran Hareketi de destek için anmada hazır bulundu.

12 yıllık AKP iktidarı döneminde yüzlerce çocuğun sokaklarda katledildiğini söyleyen Demirtaş, iç güvenlik paketine değinerek, 'Bunların bir tanesiyle alakalı olarak bu ülkenin başbakanı ya da cumhurbaşkanı üzüntü ifade eden cümle kurmadı, kuramadı. Sokakta bu kadar büyük bir güvenlik gücü terörü halı hazırda uygulanırken, soruşturulmamış yüzlerce faili belli cinayet ortada dururken hükümet bununla yetinmiyor. O nedenle yeni bir güvenlik yasa paketini parlamentodan geçirmeye çalışıyor. Bu ülkenin başbakanı, Cumhurbaşkanı hiç sıkılmadan halka yalan ifadelerle 'efendim, bu yasaya ihtiyacımız var' diyebiliyor. Bu yasa yokken geçtiğimiz 12 yılda yüzlerce kişiyi katlettiniz. Bu yasa da üstüne gelirse, Allah korusun herhalde katledilen insan sayısı binleri bulacak' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: T24

HDP İstanbul milletvekili Levent Tüzel ise Berkin'in öldürülüşünün birinci yılında bütün emek ve demokrasi güçlerince anıldığını vurguladı. Berkin'in 14 yaşında polis terörüyle katledilmesiyle simge olduğunun altını çizen Tüzel, 'Berkin gibi gençleri öldürenler halka hesap vermeli. Cezasızlık kalkmalı. Berkin'i öldürenler aslında bilinmeyenler değil ancak devlet Haziran 2013'te destan yazdığını söyleyen polisini koruyor. Sadece Berkin değil, Cizre'de 12 yaşındaki Nihatlar da öldürüldü. Bu devletten kurtulmadıkça bu anneler rahat edemeyecek' diye konuştu.

UNUTTURMAMAK GEREKİYOR

Anmaya katılan CHP milletvekili İlhan Cihaner de iktidarın Berkin Elvan ile ilgili tutumunu ağır bir dille eleştirerek, ''Berkin Türkiyedeki hukuksuzlukların sembolu haline geldi. aradan geçen bunca zamana rağmen katilleri yargı önüne çıkarılmadı hala iktidar cinayeti insanlık ve vicdanlık ölçütlerine uymuyor. Ölümünden sorumlu olduğu çocuğu terörist olarak gösteriyor, hatta annesini bile yuhalatıyor. Unutmamak ve unutturmamak gerekiyor' dedi.

EHP Genel Başkanı Sibel Uzun ise Meclis'te görüşülen faşizan 'iç güvenlik' paketiyle daha fazla çocukların öleceğini söyledi. Uzun 'Berkin'in katilleri yakalanana kadar ve emri ben verdim diyen Erdoğan da dahil olmakla birlikte bunlara karşı Elvan ailesi ile mücadele edeceğiz... iç güvenlik paketi ile sokaklarda daha çok Berkinlerimizi katletmek istiyor. Bu paketi çöpe atacağız' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

YÜRÜYÜŞ BAŞLADI

Cemevi'ndeki anmanın ardından Okmeydanı’ndan Berkin’in Feriköy’de bulunan mezarlığına düzenlenecek yürüyüş de başladı. Kortejin en ön sırada Sami ve Gülsüm Elvan ile diğer Gezi aileleri yer alıyor.

Yürüyüşün başlangıcında Berkin’in vurulduğu yerdeki anma sırasında davayla ilgili bilgi veren Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı, davanın açılmaması halinde daha büyük protestoların yaşanabileceği konusunda uyardı. Kozağaçlı “Biz katillerin kimler olduğunu belirttik. Ama hâlâ saklıyorlar. Halkın tepkisinden korktukları için dava açmıyorlar” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BERKİN ELVAN'IN ANNESİ MEZARLIKTA BAYILDI

BERKİN ELVAN'IN ANNESİ MEZARLIKTA BAYILDI

Okmeydanı'nda Berkin Elvan'ın vurulduğu yerde saygı duruşuyla başlayan yürüyüş, Feriköy Mezarlığı'nda sona erdi. . 

'Berkin Elvan, 15'inde bir fidan' şeklinde slogan atan kalabalık Feriköy Mezarlığı önünde toplandı. Bu sırada Elvan ailesi mezarlığa girdi. Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan bir konuşma yaptı.' Berkin'in katilleri hala ortada yok' diyen Elvan, 'Sizler güç olup Berkin'in katillerini çıkarabilirsiniz. Bundan sonra Berkin'leri katletmemek için mücadele edebilirsiniz. Ben şurada sizlere şunu söylemek istiyorum; hangi kurumda siyaset yaparsanız yapın, hangi yerde politika  yaparsanız yapın, birlik olalım, güç olalım. Yoksa bizleri katletmeye devam edecekler. Benim hiçbir siyasi düşüncem yok, bunu net ifade ediyorum. Berkin hepinizi bir araya toplamış. Artık bu ülkeye barış, demokrasi, kardeşlik, özgürlük gelmesini istiyorum' dedi.  

Sami Elvan bu konuşmayı yaparken annen Gülsüm Elvan oğlunun mezarı başında gözyaşı döküyordu. Sinirlerine daha fazla hakim olamayan acılı anne baygınlık geçirdi. Gülsüm Elvan kalabalığın arasından el üzerinde taşınarak çıkarıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0