Görüş Bildir
Haberler
Davutoğlu Diyarbakır'da: ‘Buradayız, Burada Olacağız’

Davutoğlu Diyarbakır'da: ‘Buradayız, Burada Olacağız’

Onedio Medya
01.04.2016 - 11:54 Son Güncelleme: 01.04.2016 - 16:09

Özel uçak 'ANA' ile saat 11.10'da Diyarbakır'a gelen Başbakan Davutoğlu, Cuma namazını Sur'daki Ulu Camii'nde kıldı. Vatandaşlara hitap eden ve 'Konya ne kadar huzurluysa Diyarbekir de o kadar huzurlu olacak. Korkmadık, korkmuyoruz, korkmayacağız. Buradaydık, buradayız, burada olacağız' ifadelerini kullanan Davutoğlu, Sur'daki Hasan Paşa Hanı'nda yaptığı konuşmada ise, 'Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızın rızası dışında hiçbir adım atılmayacak. Sur'u bu haliyle bırakmayacağız. Yangın yerinde gül yetiştireceğiz' dedi ve ekledi: 'Mülkiyet hakkına riayet edilecek, kimse tereddüt etmesin.'

İşte Davutoğlu'nun Diyarbakır ziyareti ve burada yaptığı açıklamalar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Davutoğlu'nu, Diyarbakır Havalimanı'nda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Vali Hüseyin Aksoy ile diğer ilgililer karşıladı.

Başbakan Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da Diyarbakır'a geldi.

Sur'a ziyaret

Sur'a ziyaret

Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda dün Bağlar ilçesindeki terör saldırısında şehit olan polisler için düzenlenen törene katılan Davutoğlu, 103 gün boyunca operasyonların ve sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesini ziyaret etti.

Cuma namazını Sur'daki Ulu Camii'nde kılan Davutoğlu, daha sonra vatandaşlara hitap etti.

'Konya ne kadar emniyet içinde olacaksa, Diyarbekir de o kadar emniyet içinde olacak. Konya ne kadar huzurluysa Diyarbekir de o kadar huzurlu olacak'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Davutoğlu, Sur'da cuma namazı sonrası vatandaşlara hitap ederken, Diyarbakır'daki terör saldırısına işaret ederek, şunları söyledi:

'Dün burada bu saldırıları yaptılar. Zannettiler ki belki hesapları şuydu, 'Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu saldırılardan korkar, Diyarbekir'e gelmekten çekinir'. Aziz Diyarbekirliler, biz bunlardan korkar mıyız? Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulu Cami'yi, Diyarbekir'i bırakır mıyız? Siz bizi tanıdınız, biz sizi tanıdık. Allah şahit olsun, Konya ne kadar emniyet içinde olacaksa, Diyarbekir de o kadar emniyet içinde olacak. Konya ne kadar huzurluysa Diyarbekir de o kadar huzurlu olacak. Konya ne kadar benim evimse Diyarbekir de o kadar benim evimdir. Korkmadık, korkmuyoruz, korkmayacağız. Buradaydık, buradayız, burada olacağız. Allah eğer bu canı bir gün alacaksa, işte dua ediyorum, Diyarbekir'de alsın. İşte dua ediyorum, Kürt kardeşlerimle beraber burada bu emaneti teslim edeyim. Ama bizi geri adım attıramazlar. Bizi bir adım dahi geriye döndüremeyecekler.

'Daha güzel evlerde oturacaksınız'

'Daha güzel evlerde oturacaksınız'

Diyorlarmış ki burayı insansızlaştıracaklar. Sur’u aziz Diyarbekirlilerle buluşturacağız. İnsanların barış içinde dolaştığı, ebediyen birbirleriyle selamlaştığı güzel bir mekân eyleyeceğiz. Bunlar diyorlarmış ki kentsel imar adı altında buradaki yapı değişecek. Hayır; hepsini koruyacağız, hepsini. Esnafımıza selam olsun, bütün zararlarını karşılayacağız. Eksiklerini, gediklerini tamamen gidereceğiz. Daha güzel evlerde oturacaksınız, daha barış ve huzur içinde yaşayacaksınız. Tahrip edilen okulların daha iyisini bu güzel genç ve çocuklar için yapacağız, söz veriyorum. Hiçbir çocuğumuzu barikatların, çukurların içinde kaybetmeyeceğiz. Anneler ağlamayacak.'

'Mülkiyet hakkına riayet edilecek, vatandaşlarımızın rızası dışında kesinlikle adım atılmayacak'

Sur'daki tarihi Hasan Paşa Hanı'nda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle buluşan Davutoğlu, buradaki konuşmasında ise şunları söyledi:

'Bugün sizinle paylaşacağımız düşüncelerimzi insanlığa saygımızın eseridir. Diyarbakırlılara saygımızın eseridir. Biz, bu perspektifle 2013'te yüreğimden gelen sesle Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde yaptığım konuşmada 'Paris ne ki' demiştim. Diyarbakır şehir iken Paris bir köy değildi. Bir Dört Ayaklı Minare'yi düşünün bir Eyfel Kulesi'ni... Eyfel Kulesi'nde ne bulurlar bilmem ama Dört Ayaklı Minare'de herkse kendisini bulur. Her an Diyarbakır'dayız. Her şekliyle burayı tahayyül ediyoruz. Bütün mescitler güzeldir. Bursa Ulu Camii, Diyarbakır Ulu Camii bambaşka... 

'Zannettiler ki bölge halkı yanlarında olacak'

7 Haziran'dan sonra kaosa düşüleceğini hesap edenler içeride ve dışarıda harekete geçtiler. Silahlı isyan çağrısında bulundular. Şehirleri tarumar etmek için bütün güçleriyle harekete geçtiler. Zannettiler ki bu ülkenin değerlerini parçalayabilecekler. Onlar yakmaya yıkmaya çalışırken biz kamu düzenini hakim kılmaya çalıştık. 1 Kasım'dan sonra bu gayretimizi sürdürdük. Onlar bütün eylemlerle, barikatlarla şehirlerimizi parçalamaya çalıştılar. Zannettiler ki bu devlet acizdir. Onlarla mücadele etme kararlılığını göstermeyecek. Ve zannettiler ki bölge halkı yanlarında olacak. Ben teşekkür etmeye geldim aynı zamanda bu tahriklere karşı dimdik durdukları için.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Yangın yerinde gül yetiştireceğiz'

'Yangın yerinde gül yetiştireceğiz'

Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye, 80'lerin, 90'ların Türkiyesi değil. Biz bize oy versin, vermesin her vatandaşımızı temsil ediyoruz. Bu mesajları Batıda da verdik. 

Sur'u barikatlarla yaşanmaz hale getiren... Hastanelere girişi engelleyenler karşılarında çok kararlı bir irade görünce burada barınamadılar. Başka bir hesabın içine girdiler. Sur'u da ihya ve inşa edeceğimizi duyurduğumuzda birtakım dedikodularla vatandaşlarımızın kafasını bulandırmaya çalıştılar. Sur'u insansızlaştırmak istiyorlar dediler. Sur'u kentsel dönüşüm ile rant alanı haline getirmek istiyorlar dediler. Siz bizim zihnimizdeki Diyarbakır sevgisini bilseniz aynaya bakmaya utanırsınız. Vatandaşlarımızın rızası dışında hiçbir adım atılmayacaktır. Sizinle istişare ederek yapacağız. Sur'u bu haliyle bırakmayacağız. En güzel şeklilde inşa edeceğiz. Yangın yerinde gül yetiştireceğiz. 

'Mülkiyet hakkına riayet edilecek, mimari doku kesinlikle korunacak'

Mülkiyet hakkına riayet edilecek. Mimari doku kesinlikle korunacak. Kimse tereddüt etmesin. Burada mülkü olanlar eldeki imkanlarla neler yapılacaksa yapma hakkına sahip olacaklar. Kirada olanlar kira öder gibi ev sahibi olacak şekilde düzenleme yapıyoruz. 

Vatandaşlarımız hangi siyasi görüşte olursa olsun her birini en iyi şartlarda konut imkanına kavuşturacağız. Valimizi sürekli takip ettim. Sur'dan çıkan hiçbir vatandaşımız açıkta kalmayacak dedim. Diyarbakır uyuyamıyorsa biz de uyuyamayız. Acele kamulaştırma gibi tamamen hukuki adım onların mülkiyet haklarını kesinlikle tehlikeye sokmayacağı gibi teminat altına alacaktır.

'Hiçbir bina dışarıdan bakıldığında Ulu Camii'nin minaresinden yüksek olmayacak'

'Hiçbir bina dışarıdan bakıldığında Ulu Camii'nin minaresinden yüksek olmayacak'

Fotoğraf: Mahmut Övür / Twitter

Sur'un rant alanı haline dönüştürüleceğini iddia edenler... Hiçbir bina dışarıdan bakıldığında Ulu Camii'nin minaresinden yüksek olmayacak. Bu size tahaadümüzdür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı danışma ofisleri kuracak. Rıza dışında bir şey yapmayacağız. Bu çerçevede Sur'un mekanının korunması iki ana temele dayanacak. Birisi UNESCO kültürel mirası ilan edilmişti... Bir kere bu miras çerçeve dışında tek bir adım atılmayacak. İkincisi de 2012 yılında koruma amaçlı ilan planı esas alınacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesi tarafından da onaylanmış plandır. Onlar neye karşı çıkıyorlar? devlet ile milletin bütünleşmesine karşı çıkıyorlar. Kaygıları kendilerinin istismar edeceği bir alanın yok olmasıdır. Toledo dediğimde farklı yere çektiler. Bunlar medeniyet cahili. Toledo'nun her bir kulesinin birbirine benzediğini bilmez. Çünkü zihinleri ya Franco'ya ya da Stalin'e çalışır. UNESCO gibi kültür mirasına alındığını da bilmezler. Öyle bir biblo şehir kuracağız ki herkes buraya akacak.

'Surların eksik kalan yerlerini de aslına uygun olarak inşa edeceğiz'

Surların eksik kalan yerlerini de aslına uygun olarak inşa edeceğiz. Demirtaş Kılıçdaroğlu'nu bölgeye davet ediyor. Zihinleri aynı. Birisi Türk Baas'ı, diğeri Kürt Baas'ı. Arap Baas'ı Esad'a da destek veriyorlar. Burçları her geldiğimde gezmeye çalıştım. Oraları kültür mekanına dönüştüreceğiz. 

Hevsel Bahçeleri'ni koruyacağız, insanlığın hizmetine açık hale getireceğiz. Ve Ulu Camii... Gözümüzün nuru gibi koruyacağız. Restorasyonunu yaptık. Meydanı da bir inanç turizmi alanı olarak hizmete açacağız. 

Sur ve içkale vardır. Burada Hz. Süleyman ile şereflenmiştir. İçkaleyi koruyacağız.'

Ziyaretten objektiflere yansıyanlar:

Ziyaretten objektiflere yansıyanlar:
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ajanslar ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
104
97
26
20
9
7
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
funi avat

adamın mitingi nevruz kalabalığından daha fazla. siz gıçınızı yırtın durun

dürüst

akpyi sevmiyom ama içlerindeki bazı adamları bayılırım recep tayyip yerine bu adam yönetseydi keşke ülkeyi 14 sene

itsasin

işide birkaç kızgın adam demiş bu adammı? 0 sorun politikası sahibi bu arkadaşmı.yapmayın