Görüş Bildir
Haberler
Baltimore'daki Sokağa Çıkma Yasağı 2 Bin Askerin Gözetiminde Başladı

Baltimore'daki Sokağa Çıkma Yasağı 2 Bin Askerin Gözetiminde Başladı

Batuhan
29.04.2015 - 10:30 Son Güncelleme: 29.04.2015 - 14:10

AP

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD’nin Maryland eyaletinin Baltimore kentinde gözaltındayken hastanelik olup, hayatını kaybeden siyah genç Freddie Gray'in cenaze töreninin ardından çıkan ve kenti savaş alanına çeviren olaylar sonrası ilan edilen sokağa çıkma yasağı dün başladı. Bir grup yasağa uymayı reddetse de polis ve kente inen askerler yasağı ‘sıkı sıkıya’ uyguladı.

 AP

Siyah genç Michael Brown’un temmuzda polis tarafından öldürülmesiyle başlayan ve peş peşe gelen benzer olaylar sonrası iyice şiddetlenen, Freddie Gray’in gözaltından sağ çıkamaması yüzünden de dün Baltimore’da yeniden dirilen polis şiddeti karşıtı gösteriler, dışarı çıkma yasağına rağmen kısa süreli de olsa devam etti.

10 kişi gözaltına alındı

10 kişi gözaltına alındı

Polis Şefi Anthony Batts

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaklaşık 200 civarındaki bir grup gösterici, sivil itaatsizlik göstererek 22.00'de başlayan yasağa uymayı reddetti. Bunun üzerine, bir müddet bekleyen polis, ardından biber gazı fırlatarak grubu dağıtmaya çalıştı. Protestocuların bazıları biber gazlarını polise geri atarken, plastik ve cam şişelerle de karşılık verdi. Polis göstericileri kısa sürede olaylar büyümeden dağıttı. Polis Şefi Anthony Batts, 10 kişinin gözaltına alındığını ve yasağın ‘başarılı bir şekilde’ uygulamaya konduğunu söyledi.

Yasağın istisnaları var

Yasağın istisnaları var

AP

Diğer taraftan Belediye Başkanı Stephanie Rawlings- Blake, başta 05:00’e kadar sürmesi planlanan, daha sonra da 1 haftaya uzatılan sokağa çıkma yasağının birtakım istisnaları olduğunu belirtti. Açıklamaya göre acil durum personeli, öğrenciler ve işe gitmek için uzun bir yol gitmek durumunda olanlar yasağa uymak zorunda kalmayacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2 binden fazla asker Baltimore'da

Dünkü olaylarda 19 binada yangın çıkmış, 20 polis memuru yaralanmış ve 250’den fazla kişi gözaltına alınmıştı. 2 binden fazla Ulusal Muhafız ile 1000 polis de olayları kontrol altına almak ve yasağa uyulup uyulmadığını denetlemek için görevlendirilmişti.

"Oğlumun Diğer Bir Gray Olmasını İstemedim"

Bu arada dün oğlunun polise taş attığını görüp dayanamayıp eylem alanına giden ve viral olan anne Toya Graham, CBS kanalına konuştu. 16 yaşındaki oğlu Michael’ı neden yaka paça eve götürdüğünü anlatan Graham, “Onun diğer bir Freddie Gray olmasını istemiyorum” dedi: “Göz göze geldik ve o anda bizi çeken kameraları falan düşünmedim… Sonuçta o benim tek oğlum. Mükemmel bir evlat mı? Hayır. Ama benim oğlum. Şoke olmuş ve kızmıştım. Bir anne çocuğunu asla o halde görmek istemez.”

Önce oğlunun maskesini çıkaran anne, ardından da oğlunu zorla eylem alanından götüren Graham, sosyal medyada 'yılın annesi' olarak nitelendirilmişti.

"Dün gördüğümüz türden şiddetin mazereti olmaz"

"Dün gördüğümüz türden şiddetin mazereti olmaz"

ABD Başkanı Barack Obama Salı günkü açıklamasında, ayaklanmaların polisin güç kullanmasına karşı düzenlenen barışçıl protestoları haksız yere gölgelediğini söyledi.

Obama, 'Dün gördüğümüz türden şiddetin mazereti olmaz. Onlar protestocu değil. Herhangi bir beyanda bulunmuyorlar. Onlar çalıyor' dedi.

Sputniknews | BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0