Görüş Bildir
Haberler
Bağdat'ta Türk Bayrağına Çirkin Saldırı

etiket Bağdat'ta Türk Bayrağına Çirkin Saldırı

Onedio Medya
12.12.2015 - 17:07

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığına karşı protesto gösterisi düzenlendi. Gösteride Türk bayrağı yakıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak'ın başkenti Bağdat'ın merkezinde bulunan Tahrir Meydanı'nda Şii milis güçleri tarafından düzenlenen gösteriye yüzlerce kişi ellerinde Irak ve milis güçlerinden oluşan Haşdi Şabi bayraklarıyla katıldı. Türkiye karşıtı slogan atan göstericiler Türk bayrağı yaktı.

Meydandaki kalabalığa konuşan Şii milis örgütü Bedir Hareketi lideri Hadi Amiri, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığına değinerek, 'Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğünü hedef alan her projeye karşı mücadele edeceğiz' dedi.

Tahrir'deki Türkiye karşıtı gösteriye Başbakan Haydar İbadi'nin kararıyla görevinden azledilen eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri Maliki de katıldı.

Irak güvenlik güçleri tarafından gösteri alanında üst düzey önlemler alındı. Irak bayrağı taşıyan helikopterler de gösteri yaptı.

Neler oldu?

Neler oldu?

2,5 yıldır Musul'da olan Türk birliğinde 4 Aralık'ta nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde Zelikan Kampı'na gönderilmişti.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türk askerlerinin Musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. İbadi, askerler çekilmezse BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı İbadi’ye bir mektup göndererek, Musul'un Başika kasabasındaki Türk askerleriyle ilgili bilgi vermiş, 'Irak Hükümeti'nin hassasiyetleri giderilinceye kadar askeri intikâlin gerçekleştirilmeyeceğini' belirtmişti.

Türk Dışişleri Bakanlığı, Irak ve Türkiye savunma bakanları arasında sağlanacak mutabakata göre Başika'daki personel sayısında düzenleme yapılabileceğini açıklamıştı.

Hakan Fidan ve Feridun Sinirlioğlu Bağdat'a gitti...

Hakan Fidan ve Feridun Sinirlioğlu Bağdat'a gitti...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Son olarak Irak'ın başkenti Bağdat’a giden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan İbadi ve Dışişleri Bakanı Caferi ile bir araya gelmişti.

İbadi'nin Basın ofisinden yapılan açıklamaya göre Irak Başbakanı, Türk heyetine, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığından dolayı yaşanan 'krizin' çözülmesinin, 'Türk güçlerinin tamamen Irak topraklarından çekilmesine' bağlı olacağını iletmişti.

Türk güçlerinin Irak'tan çekilmesinin iki komşu ülke arasında olumlu ilişkilerin gelişmesi, çeşitli alanlarda işbirliği ve koordinasyon sağlayacağı ifade edilmişti.

Grafik: NTV

Başbakan Davutoğlu 11 Aralık Cuma günü de, Bağdat ve Ankara arasındaki krizin üçüncü taraflardan kaynaklandığını söyleyerek isim vermeden İran’ı işaret etmiş ve 'Kendi müdahalelerini, askeri varlıklarını unutturarak Türkiye'yi hedefe alıyorlar' demişti.

Musul'daki Türk askeri varlığı nedeniyle ilişkilerin gerildiği Irak, BM Güvelik Konseyi'ne mektupla başvurmuştu. Bağdat yönetimi, Türk askerlerinin Irak'tan 'bir an önce, koşulsuz' çekilmesini talep etmişti.

AA, Reuters ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
459
110
60
26
26
20
2