Görüş Bildir
Haberler
AYM'den Canan Karatay İçin 'Hak İhlali' Kararı

AYM'den Canan Karatay İçin 'Hak İhlali' Kararı

Batuhan
18.05.2022 - 12:16

AYM, hamilelere yapılan şeker yükleme testiyle ilgili sözlerinden ötürü Canan Karatay'a 15 gün geçici olarak meslekten alıkoyma cezası verilmesinin ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anayasa Mahkemesi, İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'a televizyon programlarındaki şeker yükleme testine ilişkin tıbbi içerikli açıklamaları nedeniyle 15 gün geçici olarak meslekten alıkoyma cezası verilmesini, ifade özgürlüğünün ihlali saydı.

Mahkemenin kararına göre, Karatay, 2014 ve 2015'te katıldığı 7 ayrı televizyon programında hamilelere şeker yükleme testi yapılmaması gerektiği yönünde ve yapan doktorları eleştiren açıklamalarda bulundu. Bunun özellikle anne karnındaki bebeklere zarar verdiğini savunan Karatay, anne ve bebeklerin sağlığına ilişkin bilgilerin kendisine ait kitapta yer aldığını belirtti.

15 gün süreyle geçici olarak meslekten men cezası verildi

15 gün süreyle geçici olarak meslekten men cezası verildi

Söz konusu yayınlar üzerine İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu, Karatay hakkında disiplin soruşturması başlattı. Soruşturma sonunda Karatay'a 15 gün süreyle geçici olarak meslekten men cezası verildi. Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu da kararı onadı.

Karatay, ceza kararının iptali istemiyle açtığı davanın Ankara 12. İdare Mahkemesince, yaptığı istinaf başvurusunun da bölge idare mahkemesince reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne hak ihlali iddiasıyla bireysel başvuru yaptı.

Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 26'ncı maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Ayrıca mahkeme, yeniden yargılama yapılmak üzere kararın Ankara 12. İdare Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırdı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
17
5
4
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ceren yildirim

Kadın şeker yükleme testini yaptırmayın ama hamilesiniz diye öküz gibi tatlıya meyveye hamura abanmayın diyor. Yani saçma sapan şeyler yemezseniz gereksiz ye... Devamını Gör

Emre Genç

Tıp eskiden derdiki çok yumurta yemeyin kolestrol yükseltir ölürsünüz şimdi istediğiniz kadar yiyin sıkıntı yok deniyor. Fikir dinlenir yanlış yada doğru bu ... Devamını Gör

lilithtrinity

bir sağlıkçı olarak hiçbir aklı başında doktor veya diyetisyenin bu kadını haklı bulduğunu görmedim. kitleleri etkileyerek ciddi sağlık ihmallerine yol açıyor.