Görüş Bildir
Haberler
"Aydın'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Aydın'a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer

"Aydın'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Aydın'a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer

luna
25.03.2022 - 08:00

Milattan önceye dayanan tarihiyle birçok medeniyetin beşiği olmuş Aydın'ın tarihi yerleri ve doğal güzelliklerini şehrin her noktasında görmeniz mümkün. Öyle ki Aydın'da gezilecek tarihi yerler şehirle kusursuz bir şekilde eklemleşerek bütünleşmiş bir durumdadır. Fark etmezseniz şaşırmayın çünkü 1958'li yıllara kadar Afrodisias Antik Kenti de yoktu... Tarihi mekanların yanı sıra Aydın'da gezilecek doğal yerler o kadar çoktur ve göz alıcıdır ki şehirden ayrılmanızın hiç de kolay olmayacağına emminiz! 

Türkiye'deki ilk ve tek olan matematik, mikro minyatür müzelerinin bulunduğu bu şehre bir gezi planlıyorsanız mutlaka görmeniz gereken bu yerlere bir göz atmadan programınızı tamamlamamanızı öneririz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aydın, antik kentlerinden milli parklarına, müzelerinden doğal güzelliklerine ve daha birçok noktasıyla gezmeyi bitiremeyeceğiniz bir il. Şehrin sadece yaz ayında canlandığını düşünenlerdenseniz, yaz ayı turizminin başlıca şehirlerinden biri olan Aydın'da kışın gezilecek yerler de yaz mevsimindeki kadar ilgi görüyor. Bizden söylemesi...

Zeytininin ve incirinin yeri bir başka olan şehre uğramayı düşünüyorsanız, işte Aydın'da gidip de görmeden dönmemeniz gereken 17 yer!

1. Yörük Ali Efe Müzesi

1. Yörük Ali Efe Müzesi
www.instagram.com

Yörük Ali Efe 1895-1951 yıllarında yaşamış, Kurtuluş Savaşında Aydın'daki düşman birliklerinin ilerlemesini durdurmaya çalışan bir milli kahraman. Yörük Ali Efe Müzesi ise Yörük Ali Efe'nin evinin müzeye dönüştürülmesiyle oluşmuştur. Müzede Yörük Ali Efe’nin kullandığı şahsi eşyalar yer alırken müze bahçesinde Yörük Ali Efe’nin mezarı bulunmaktadır.

2. Afrodisias Antik Kenti

2. Afrodisias Antik Kenti
www.instagram.com

Ara Güler bir baraj açılışı için gittiği Aydın ilinde 1958 senesinde Afrodisias Antik Kenti'ni keşfetmiştir. Bu durumla birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerini alan Afrodisias Antik Kenti'nde yapılan incelemeler sonucunda, tarihinin M.Ö. beş bin yıllarına kadar uzanan kentin, sanat, din, ticaret ve daha birçok alanda önemli bir mekan konumunda olduğu keşfedilmiştir.

3. Güvercinada Kalesi

3. Güvercinada Kalesi
www.instagram.com

Cenevizliler tarafından yapılan Güvercinada Kalesi, Kuşadası ilçesinin sembolik yapılarından ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan yapılardan birisi. Adada Barbaros Hayreddin Paşa tarafından yaptırılan bir iç kale ve şehir cephaneliğini yanında ada, adayı ve kaleyi denizden ve diğer bölgelerden gelebilecek çeşitli saldırılardan korumak amacıyla yaptırılan surlarla çevrilidir.

4. Bafa Gölü

4. Bafa Gölü
www.instagram.com

Bir zamanlar Ege Denizinin bir parçası olan Bafa Gölü altmış kilometrekarelik yüz ölçümünün içerisinde yılan balığı, levrek ve kefal balığı gibi balık türlerini barındırmaktadır. Göl üzerinde yer alan adalardaki kilise, manastır gibi çeşitli yapıları gezebileceğiniz ulaşım yolları da bulunmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

5. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
www.instagram.com

Yirmi yedi bin hektarı geçkin alanıyla birçok bitki ve hayvan türünü bünyesinde barındıran Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı tam bir doğa harikası! Sadece doğasıyla değil park içerisinde yapabileceğiniz, doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık, yüzme, olta balıkçılığı gibi aktiviteleriyle de insanı canlı tutan bir yer.

6. Aydın Arkeoloji Müzesi

6. Aydın Arkeoloji Müzesi
www.instagram.com

Aydın Arkeoloji Müzesi, sergiledikleri eserleri gerek bölgede yapılan kazı araştırma ve çalışmalarıyla gerek hibe gibi çeşitli yollarla temin etmektedir. Müzenin içinde birçok antik kentten getirilen lahit, sütun gibi yapılar, Selçuklu, Bizans, Roma ve Osmanlı gibi birçok farklı medeniyete ve döneme ait, Aydın ili ve çevresindeki eserler sergilenmektedir.

7. Arapapıştı Kanyonu

7. Arapapıştı Kanyonu
www.instagram.com

Aydın'a yolu düşenlerin İnceğiz Kanyonu olarak da adlandırılan bu kanyona gitmeyi bir kenara yazmasını tavsiye ederiz. Aydın'ın doğa harikalarından biri olan Arapapıştı Kanyonu'nda ister bir tekne turuna katılabilir, isterseniz de seyir tepesine çıkarak bütün kanyonu ayaklarınızın altına alabilirsiniz.

8. Tales Matematik Müzesi

8. Tales Matematik Müzesi
www.instagram.com

Tales Matematik Müzesi yıllardır 'İleride ne işimize yarayacak bu ders?' diye söylendiğimiz matematik dersinin günlük hayattaki yansımalarına, matematiğin belki de daha önce hiç görmediğiniz yönlerini keşfetmenizi sağlayacak bir müze. 

Türkiye'nin ilk ve tek matematik müzesi olan Tales Matematik Müzesi, açıldığı 2015 yılından bu yana kendini sürekli geliştirerek başlangıç seviyesinden üst düzeylere kadar matematiğin yolculuğuna sizi de dahil ediyor!

9. Güzelçamlı Milli Park

9. Güzelçamlı Milli Park
www.instagram.com

Kuşadası'nın vazgeçilmez noktalarından biri olan Güzelçamlı Milli Parkı yeşil ve mavinin birbirine karıştığı eşsiz bir yer. Her mevsim ayrı güzel olan bu milli park, kumsalıyla, piknik alanlarıyla gününüzü güzelleştiren bir yer...

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Zeus Mağarası

10. Zeus Mağarası
www.instagram.com

Adını Yunan mitolojisinin gök tanrısı olan Zeus’tan alan mağaranın her biri kendi içinde anlamlı olan birçok rivayeti bulunuyor. Bunlar bir yana, mağaranın içinde yer alan gölet mağaraya ayrı bir hava katmıyor desek yalan olur! Herkesin büyüklük algısı farklı olduğundan Zeus Mağarası'na kocaman veya küçük bir mağara diyemeyiz ama yaklaşık altmış metre uzunluğa yirmi metre genişliğe sahip olan bu mağara kesinlikle görülmesi gereken güzelliklerden birisi...

11. Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi

11. Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi
www.instagram.com

Türkiye’nin ilk ve tek mikro minyatür müzesi olan Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi, birbirinden güzel milimetrik boyutlardaki çeşitli minyatürler yer almaktadır. En bilinen minyatür eserler arasında ise toplu iğne başına yapılmış olan dünyanın en küçük satranç takımı, bateri çalan yaprak biti, saç telinin üzerindeki yürüyen cambaz yer almaktadır.

12. Ahmet Gazi Cami

12. Ahmet Gazi Cami
www.instagram.com

1308 senesinde Hızır Bey tarafından yaptırtıldığı düşünülen Ahmet Gazi Cami, Aydın'ın bilinen en eski camisi olduğu düşünülüyor. Moloz ile kesme taştan duvarları ve sade iç plana sahip Ahmet Gazi Cami, Osmanlı mimarisine temel olan, yol gösteren camiler arasında yer almaktadır.

13. Nysa Antik Kenti

13. Nysa Antik Kenti
www.instagram.com

I. Anthiochos Soter tarafından kurulduğu düşünülen bu kent bünyesinde agoradan tiyatroya, gymnasiondan kütüphaneye, hamamlardan bouleuteriona kadar birçok yapı bulunmaktadır. M.Ö. üçüncü yüzyıla kadar uzanan ve bir nehir dolayısıyla iki yakadan oluşan kent, çağının önemli bir eğitim merkeziydi.

14. Milet Müzesi

14. Milet Müzesi
www.instagram.com

İlk yerleşimlerin M.Ö. iki binli yılların ortalarına dayandığı düşünülen Milet (Yunanca Miletos) kentine ait eserlerin yer aldığı Milet Müzesi, bünyesinde sadece Milet antik kentine değil birçok farklı dönemden, yerden ve uygarlıktan eserler de barındırmaktadır. Müzede sikkelerden heykellere, lahitlerden süs eşyalarına kadar birçok eser ve buluntu görmek mümkün.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi

15. Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
www.instagram.com

Türk mutfağının vazgeçilmez malzemelerinden biri olan zeytin ve zeytinyağının o emek dolu, sürükleyici serüvenine dahil olmak isteyen herkesin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz yerlerden birisi de kesinlikle Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesidir.

16. Milet Antik Kenti

16. Milet Antik Kenti
www.instagram.com

Milet ya da Yunanca Miletos olan bu kent, Perslerden Romalılara, Selçuklulardan Osmanlılara, üzerinde birçok medeniyetin yaşadığı uzun bir geçmişe ve tarihe sahiptir. Bilim, sanat, felsefe ve daha birçok alanda merkez olan bu antik kentten günümüze tiyatro, gymnasium, Faustina ile Capito Hamamı gibi önemli hamamlar ve benzeri birçok yapı varlığını sürdürmeye devam etmektedir.

17. Kurşunlu Manastırı

17. Kurşunlu Manastırı
www.instagram.com

On birinci yüzyılda yapılan bir Bizans yapısı olduğu düşünülen Kurşunlu Manastırı; mutfak, şapel, kiler, keşiş odaları gibi bölümlerden oluşan bir yapıdır. Rum insanların ’Panagia Kursunniatissa’ olarak adlandırdıkları bu manastır Meryem Ana’ya atfedilmiştir. 

(Panagia, İsa'nın annesi olan Meryem Ana'nın unvanlarından biri olup kutsallarιn kutsalι anlamına gelen bir sözcüktür.)

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
8
3
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bluessy

Bunun böyle olmaması lazımdı kitabında Ata yeterince bahsetti Aydın'dan. Bir yer ne kadar güzel olursa olsun kötü hatıra bırakıyorsa kötüdür. Bana İstanbul ... Devamını Gör