Görüş Bildir
Haberler
"Van'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Van'a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer

"Van'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Van'a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer

luna
09.02.2022 - 07:00

Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Van, tarihi milattan önceki dönemlere dayanan dünyadaki en eski kentlerinden biri olma özelliğine sahip olan bir şehirdir. Sahip olduğu bu köklü geçmiş Van'da gezilecek yerler ve yapılacak aktivitelerin sayısını bir hayli arttıran etmenler arasındadır. Van'da gezilecek yerler, tarihi alanlardan doğal alanlara kadar uzanan geniş bir spektruma sahip. Bu çeşitliliği Van'da yapılacak sosyal aktivitelerin çokluğunda da görmek mümkün. Kış ayında kayak, yaz ayında yüzme, yamaç paraşütü, kano ve daha nicesiyle Van'da neler yapılır neler... 

Van doğasıyla ve sahip olduğu köklü geçmişiyle kültür turizmi açısından önemli şehirler arasında yer almaktadır. Sizlerin de akıllarında Van'a gitmek gibi bir düşünce dolanıyorsa, işte Van'a gidip de gezmeden dönmemeniz gereken 17 yer!

1. Vanadokya

1. Vanadokya
www.instagram.com

Ülkemizin Nevşehir, Konya, Erzurum ve Afyon gibi şehirlerinde peri bacalarının oluştuğunu biliyoruz. Van da bu peribacaları oluşumların olduğu şehirlerden birisi. Sayılarının on yedi bin olduğu gözlemlenen Vanadokya'da bulunan peribacaları oldukça göz alıcı bir yapıya sahip.

2. Akdamar Kilisesi

2. Akdamar Kilisesi
www.instagram.com

Ahtamar Kilisesi olarak da bilinen kilise Ermenistan'da yer alan Vaspurakan Krallığının kralı I. Gagik tarafından Keşiş Manuel'e yaptırılmıştır. Haç mimari planlı olan Akdamar Kilisesi'nin  M.S. 915-921 yılları arasında yaptırıldığı bilinmektedir. Akdamar Adası üzerinde bulunan kilesinin dış cephesindeki çeşitli figürler Ermeni sanatının izlerini taşımakta olup oldukça ilgi çekicilerdir.

3. Van Müzesi

3. Van Müzesi
www.instagram.com

Akkoyunlular, Urartular, Karakoyunlular, Roma, Bizans, Selçuklu ile Osmanlı dönemlerine ait çeşitli eserler bulunan Van Müzesi'nde; sikkeler, bilezikler, levhalar, mezar taşları ile pazubentler gibi birçok eser yer almaktadır. Bunun yanında Van şehrinin kültürüne ışık tutan etnografik eserler de yer almaktadır.

4. Hoşap Kalesi

4. Hoşap Kalesi
www.instagram.com

Mahmudi Süleyman Bey tarafından 1643 yılında yaptırılan Hoşap Kalesi'nin içerisindeki birçok yapı günümüze büyük oranda sağlam bir şekilde gelmiştir. Kale içerisinde bulunan bazı yapılar ise mescit, zindan, sarnıç ve köy evleridir.

5. Muradiye Şelalesi

5. Muradiye Şelalesi
www.instagram.com

Her mevsim ayrı bir manzara ayrı bir güzellik sunan Muradiye Şelalesi Van'ın en göz alıcı doğal güzellikleri arasına girmektedir. Çevresindeki bitki ve ağaçlarla da doğanın keyfini uzun uzun çıkartabileceğiniz bir alana sahip olan Muradiye  Şelalesine bakmak bile insanı tazeleyen bir görüntüye sahip!

6. Van Kalesi

6. Van Kalesi
www.instagram.com

Van'ın sembolik yapılarından birisi de M.Ö.9. yüzyılda Urartu Kralı I. Sarduri tarafından yaptırılan Van Kalesidir. askeri amaçlı kerpiç ve taştan çeşitli yapıların, Analı-Kız açık hava tapınağı ve Menua ve II. Sarduri kaya mezarları gibi yapılarının bulunduğu kale uzun bir süre askeri amaçlarlar kullanılmıştır.

7. Yedi Kilise

7. Yedi Kilise
www.instagram.com

Beş kilise bir jamatun, çan kulesi ve kütüphaneden oluşan Yedi Kilise'lerinin en eski inşa edileni sekizinci yüzyılda olup günümüzde sadece apsisi bulunmaktadır. Günümüze kadar orijinal hali ulaşamasa da kiliselerin çeşitli bölümlerini ve yapılarını görmek hala mümkün.

8. Erçek Gölü

8. Erçek Gölü
www.instagram.com

İlgileri en çok, Türkiye'de bulunan kuş türlerinin neredeyse yarısının yani iki yüzü aşkın kuş türünün bu gölde bulunmasından ve flamingoların ziyaretleriyle üzerine çeken Erçek Gölü, Türkiye'nin ikinci en büyük gölüdür. Çeşitli hayvanların uğrak noktası olan bu göl görenleri kendine hayran bırakan bir görünüme sahip.

9. Eski Van Şehri

9. Eski Van Şehri
www.instagram.com

Van Kalesi'nin güney bölümünde yer alan Eski Van Şehri, günümüzde sadece birkaç yapısıyla ayakta kalmış bir yerleşim yeridir. Koskocaman bir alanı kaplayan Eski Van Şehri, Van kalesine çıktığınız zaman resmen ayaklarınızın altına seriliyor. 

Şehirde Rus işgalinden geriye görülecek pek fazla bir şey kalmasa da kapladığı alanı, sadece minaresinin bir kısmının ayakta kaldığı Eski Van Ulu Cami'yi ve Hüsrev Paşa Cami'yi görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

10. Şeytan Köprüsü

10. Şeytan Köprüsü
www.instagram.com

Söylenenlere göre insanların sık sık bu köprüden düşmesi ve bir düğün alayının köprüden kanyona düşüp ölmesinden dolayı bu köprü Şeytan Köprüsü olarak anılmaya başlamıştır. Rivayetler bir yana, köprünün üç metrelik genişliğe sahip olması köprüden geçişi çok da rahat kılmayan bir faktör. Bunun yanında Şeytan Köprüsü, Van'da yer alan nefes kesici bir atmosfere ve doğal güzelliğe sahip alanlardan birisi.

11. Çavuştepe Kalesi

11. Çavuştepe Kalesi
www.instagram.com

Arif Erzen tarafından yürütülen kazılar sonucu ortaya çıkan Çavuştepe Kalesi'nin tarihi M.Ö. sekizinci yüzyılda yaptırıldığı bilinmektedir. Aşağı ve yukarı kaleden oluşan Çavuştepe Kalesi Urartu Kralı II. Sarduri tarafında yaptırılmış olup günümüzde kalenin saray binalarına, sarnıçlarına, tapınağına ve depo binaları gibi alanlarına rastlanmaktadır.

12. Van Gölü

12. Van Gölü
www.instagram.com

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van gölü bir volkanik set gölüdür. Sınırları Van ve Bitlis illerinin içerisinde yer alan bu gölde yüzülebiliyor ancak girmek isteyenlere söylemekte faya fayda var ki gölün suyu hem acı, hem tuzlu ve hem de sodalıdır. Yutmamaya özen gösterin!

13. Tarihi Van Evleri Mahallesi

13. Tarihi Van Evleri Mahallesi
www.instagram.com

Geleneksel Türk evinin özelliklerine sahip olan Van Evlerinin birçoğunun 1910'larda gerçekleşen Ermeni İsyanlarında ve Van yangını sonrasında yapıldığı bilinmektedir. Kerpiç, taş ve ahşap malzemelerden inşa edilen bu evler hem geleneksel Van Evlerini görmek hem de tüm şehri görebilecek bir alana kurulması açısından oldukça ilgi çekmektedir.

14. Hüsrev Paşa Cami

14. Hüsrev Paşa Cami
www.instagram.com

Van Beylerbeyi olan Köse Hüsrev Paşa tarafından 1567 senesinde yaptırıldığı bilinen Hüsrev Paşa Cami, Eski Van Şehri içerisinden günümüze ulaşabilen nadir yapılardan olmuştur. Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olduğu bilinen cami içindeki çini süslemeleriyle ilgi çekici bir yerdir.

15. Van Kedisi Evi

15. Van Kedisi Evi
www.instagram.com

Van'ın sembollerinden birisi de kesinlikle Van Kedileridir. Bembeyaz tüylere, bir gözü kehribar bir gözü mavi ya da her iki gözü de mavi veya kehribar renge sahip olan bu kedilere Van'da 'pişik' deniyor. Sadece Van şehrine ait bir kedi ırkı olan Van Kedileri oldukça eşsizlerdir.

16. Halime Hatun Kümbeti

16. Halime Hatun Kümbeti
www.instagram.com

Kümbet Anadolu Selçuklu dönemine ait anıtmezarlarına verilen adlandırmadır. Melik İzzeddin tarafından 1335 yılında yaptırılan Halime Hatun Kümbetinin ustasının Ahlatlı Pehlivan oğlu Esed olduğu bilinmektedir. Melik İzzeddin Halime Hatun Kümbetini, kızı Halime Hatun için yaptırmıştır.

17. Atatürk Kültür Parkı

17. Atatürk Kültür Parkı
www.instagram.com

Van Kalesinin manzarasına sahip olan Atatürk Kültür Parkı özellikle de yaz aylarında küçük bir mola vermek ve dinlenmek için oldukça tercih edilen lokasyonlardan birisi. Bisiklet ile yürüyüş yolları ve yeşili bol alanlarıyla kaleye karşı biraz dinlenmek kulağa hiç de fena gelmiyor!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
61
38
4
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın