Görüş Bildir
Haberler
Avrupa Sinemasının Medarıiftiharları: Ülke Ülke IMDb Puanı En Yüksek 37 Film

etiket Avrupa Sinemasının Medarıiftiharları: Ülke Ülke IMDb Puanı En Yüksek 37 Film

AbSurDMaN
21.02.2016 - 14:13

Bu filmlere ülkelerin en iyileri demek ne kadar doğru bilinmez ama en beğenilenler olduklarını söyleyebiliriz. Avrupa ülkelerinin en çok IMDb puanı almış filmleri fav'a atmalık şekilde emrinize amade.

Not: İçerikte puana, ülkeye, vb. göre herhangi bir sıralama yoktur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İzlanda: Evrenin Melekleri / Englar alheimsins (2000)

1. İzlanda: Evrenin Melekleri / Englar alheimsins (2000)

IMDb: 7.8

Reykjavik'te ailesi ile birlikte yaşayan Paul sanata ve müziğe ilgi duymaktadır ve rüyalarının kızıyla bir ilişkiye başlamıştır. Görünürde normal bir yaşam sürmektedir. Derken davranışları giderek tutarsızlaşmaya ve çevresini rahatsız eder duruma gelmeye başlar. Bunun üzerine ailesi onu istemeye istemeye yakınlardaki bir akıl hastanesine götürürler. Burada Paul çok ilginç şahsiyetlerle tanışır. Kuzey soğukluğunu filmlerinde yansıtan İzlandalı yönetmenden bir kara mizah denemesi.

2. İngiltere: Arabistanlı Lawrence / Lawrence of Arabia (1962)

2. İngiltere: Arabistanlı Lawrence / Lawrence of Arabia (1962)

IMDb: 8.4

T.E. Lawrence, Kuzey Afrika’da konuşlanmış İngiliz ordusunda görevli genç bir teğmendir. İstihbarat bölümünün harita kısmındaki pozisyonundan mutsuz olan Lawrence, bugün Suudi Arabistan olan bölgede araştırma görevi teklif edilince heyecanla kabul eder. Bölgede savaşmakta olan Arap ordusunun komutanı olan Prens Feisal’ı gözlemlemekte olan Lawrence, bir süre sonra bölgede kalarak Prens’e yardım etmeye karar verir.

Tarihin en ünlü casuslarından biri olan Lawrence, Araplar’ı Osmanlılar’a karşı kışkırtıp, Arap topraklarına batılı medeniyetlerin girmesine ön ayak olmuştu. O dönemin tarihinde önemli yeri olan T.E. Lawrence’ın anılarından gazeteci Jackson Bentley’in araştırmalarıyla sinemaya aktarılan Arabistanlı Lawrence, 1963 yılında 10 dalda Oscar’a aday gösterilmiş, en iyi film ve en iyi yönetim dalları başta olmak üzere 7 dalda ödüle layık görülmüştü.

Film, Osmanlı’ya bakışı nedeniyle eleştiri alıp, Türkiye’de Geceyarısı Ekspresi ile aynı sebeplerden dolayı yoğun olarak tartışıldı.

3. İrlanda: Gizli Dünya / Room (2015)

3. İrlanda: Gizli Dünya / Room (2015)

IMDb: 8.3

Emma Donghue'nun çok satan kitabından sinemaya uyarlanan Gizli Dünya'nın başrolünde Brie Larson yer alıyor. 5 yaşındaki oğlu ile küçük bir odaya hapsedilen annenin dramını anlatan Gizli Dünya, kaçış için riskli bir plan yapan bu ikilinin odadan kurtulabilmek için uzak tutuldukları sosyal çevrenin acı kurallarıyla yüzleşmesine şahit olacağız.

4. Portekiz: Aniki Bóbó (1942)

4. Portekiz: Aniki Bóbó (1942)

IMDb: 7.9

Hikaye Porto'nun eski sokaklarında ve Douro Nehri Kıyısında geçiyor. Utangaç bir çocuk olan Carlitos bir dükkandan oyuncak bebek çalarak çocukların oluşturduğu çeteye girmeye hak kazanır. Grubun tek kız üyesi Terezinha'ya aşık olan Carlitos, karşısında aynı kıza aşık olan çetenin 'patron'u Eduardo'yu bulacaktır.

5. İspanya: Viridiana (1961)

5. İspanya: Viridiana (1961)

IMDb: 8.3

Viridiana, bir rahibe okulundan mezun olmak üzere olan genç bir kızdır. Bir gün, yıllar önce ölen teyzesinin yaşlı kocası Don Jaime tarafından onun çiftliğine davet edilir. Viridiana, yıllar boyunca okulunun parasını ödemek dışında onunla hiç ilgilenmeyen ve yaşayan tek akrabası olan Don Jaime'nin yanına gitmek istemese de baş rahibenin ısrarı ile onu ziyarete gider. Don Jaime, henüz evlendiği gece onunla birlikte olmadan ölen karısına çok benzeyen Viridiana'yı arzular ve onunla evlenmek ister. Bu isteğini ona açtığında genç kızın sert tepkisi ile karşılaşır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Fransa: Sevginin Gücü / Léon (1994)

6. Fransa: Sevginin Gücü / Léon (1994)

IMDb: 8.3

Kusursuz bir katil. Masum bir kız. Birbirlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyleri kalmamış. Erkek sessizce hareket ediyor. Duygusuzca öldürüyor. İz bırakmadan yok oluyor. Zayıf noktasını ise sadece... 12 yaşındaki bir kız biliyor.

12 yaşında New York'ta yaşayan bir kız olan Mathilda üvey ailesinin yanında sevimsiz bir yaşamı paylaşmaktadır. Babası, iki taraflı oynayan bozulmuş polis Norman Stansfield için uyuşturucuları saklamaktadır. Mathilda'yı kaçıp gitmekten tek alıkoyan küçük erkek kardeşidir. Bir gün, Stansfield ve adamları sudan bir sebepten, tüm ailesini katlettikleri zaman, o sırada alışverişte olan Mathilda şans eseri hayatta kalır ve en çok ihtiyacı olduğu sırada Léon'un dairesine saklanarak kendini kurtarır.

12 yaşındaki kız, kısa süre içinde Léon'un sıradışı mesleğini keşfedecek ve küçük kardeşinin intikamını almak için bu profesyonel katilden yardım isteyecektir. Babalık yapmak işlerinde ve arkadaşlıkta olabildiğine deneyimsiz olan Léon Mathilda'yı beladan uzak tutmak için ümitsizce çabalar. Sonunda bir katil, bozulmuş bir polis ve masum küçük kızın ekseninde dönen hikaye doruğa çıkarak yönetmen Luc Besson'un en iyi filmlerinden birinin öyküsünü oluşturur.

7. İsviçre: The Search (1948)

7. İsviçre: The Search (1948)

IMDb: 8.0

II. Dünya Savaşı sonrası Auschwitz'deki toplama kampından kurtulan Çek çocuk ve anne birbirlerini aramaktadır. Çocuğa bu arayışta Amerikalı bir asker yardım eder.

8. Lüksemburg: Les gars (2012)

8. Lüksemburg: Les gars (2012)

IMDb: 7.2

Steven 23 yaşında ama hala lisede okuyan bir gençtir. Okul durumu bir yana zeki olan Steven, aynı zamanda komik ve eğlenceli bir tiptir. Sınıfı topluca Portekiz gezisi kazanınca yolculuktur oraya varıştır derken olaylar gelişir.

9. Belçika: Bay Hiçkimse / Mr. Nobody (2009)

9. Belçika: Bay Hiçkimse / Mr. Nobody (2009)

IMDb: 7.9

Bay Hiçkimse, 2092 yılında dünyada kalmış son ölümlü olan 117 yaşındaki Némo adlı bir adam. Ölüm döşeğindeki Némo genç bir çocukken bir peronda durduğunu hatırlar. Tren kalkmak üzeredir. Annesiyle birlikte mi gitmeli, yoksa babasıyla mı kalmalıdır? Bu karar, sonsuz sayıda olasılığı doğuracaktır... Ve pek çok gezegen, iki ölüm ve sevilecek kadınlar...

10. İtalya: İyi, Kötü ve Çirkin / Il buono, il brutto, il cattivo (1966)

10. İtalya: İyi, Kötü ve Çirkin / Il buono, il brutto, il cattivo (1966)

IMDb: 8.9

Tuco (çirkin), üzerine ödül konulmuş bir kanun kaçağıdır. Keskin nişancı Blondie (iyi) adlı kovboyla işbirliği yaparak kasabaları dolaşmaktadırlar. Tuco'yu kanun adamlarına teslim eden Blondie, ödülü alıp Tuco'yu asılmaktan son anda kurtarmaktadır. Bir kasabada işlerin ters gitmesi üzerine ortaklıkları bozulur.

Melekgöz (kötü) lakaplı Sentenza ise Bill Carson adında büyük miktarda altını ele geçirmiş eski bir askerin izini sürmektedir. Tuco'nun çölde Blondie'yi öldürmek üzere olduğu bir anda Bill Carson'la karşılaşmaları tüm planları değiştirir. Carson, altınları İç Savaş'ın hareketli olduğu bir cephede mezarlığa saklamıştır. Ancak Tuco mezarlığın yerini, Blondie ise mezarın adını öğrenebilmiştir. Mecburen işbirliğine tekrar dönen ikili altınları aramaya koyulur. Sonunda üçünün yolu altınların olduğu yerde birleşir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Hollanda: Kara Kitap / Zwartboek (2006)

11. Hollanda: Kara Kitap / Zwartboek (2006)

IMDb: 7.8

Hollanda 1944… İkinci Dünya Savaşı’nın son yıllarında güzel şarkıcı Rachel Stein, Tsjempkema ailesinin yanında, Hollanda kırsalında saklanmaktadır. Bir zamanlar popüler ve zengin bir şarkıcı olan Rachel, şimdi Avrupa’daki bir çok yahudi gibi ailesinden ayrı, her an Gestapo tarafından yakalanma korkusuyla savaşın bitmesini beklemektedir. Geçici güvenli-evi, Alman savaş uçaklarının ateşi altındaki bir müttefik hava bombardımanı sırasında yıkılınca, Rachel, kendisini güvenli bir yere ulaştırmaya söz veren Rob isminde sempatik bir genç ile tanışır. Sonraki sabah Rachel’ı şehirdeki kontağı ile tanıştıran Rob, ailesini bulup, kurtarılmış topraklardan sınır dışına çıkıp kaçmayı planlamaktadır.

Hollanda’da gizlice yahudileri sınır dışına kaçmalarına yardım eden bir avukat olan Mr. Smaal ve karısının evine gelirler. Mr. Smaal, gönülsüzce de olsa, Rachel’I düşman hattından geçirip, müttefik topraklarında ailesiyle buluşması için ayarlama yapacağını söyler. Fakat tehlikeli bir nehir geçişi sırasında, tekneleri Alman devriyelerince pusuya düşürülür. Nazi’ler acımasızca teknedeki herkesi öldürürken Rachel, nehre atlayıp kurtulmayı başarır.

Sonraki sabah Rachel, Hollanda Direniş örgütünün liderlerinden biri olan Gerben Kuipers tarafından kurtarılır. Nazik ve cömert bir adam olan Kuipers, Rachel’e bir iş ve güvenli bir ev önerir. Fakat ailesinin canice katliamını unutamayan Rachel, direnişe katılıp Almanlar’a karşı savaşmaya karar verir.

12. Almanya: Başkalarının Hayatı / Das Leben der Anderen (2006)

12. Almanya: Başkalarının Hayatı / Das Leben der Anderen (2006)

IMDb: 8.5

Politik gerilim ve hümanist drama “Başkalarının Hayatı”, Glasnost’un ve Berlin Duvarı’nın yıkılışından beş yıl önce 1984 Doğu Berlin’inde başlar ve izleyiciyi iki Almanya’nın birleştiği 1991 yılına kadar götürür. “Başkalarının Hayatı”nda Doğu Almanya’nın çok güçlü gizli polis örgütü Stasi için çalışan Yüzbaşı Gerd Wiesler’in yavaş yavaş oluşan düş kırıklığı anlatılır . Michael Haneke’nin ‘Funny Games’indeki başrolü Costa-Gavras’ın ‘Amen’indeki Dr. Mengele rolüyle tanınan Ulrich Mühe’nin oynadığı Yüzbaşı Gerd Wiesler’in görevi, ünlü oyun yazarı ve sanatçı çift Georg Dreyman (Sebastian Koch) ve Christa-Maria Sieland’ı (Martina Gedeck) gizlice gözetleyip ihbar etmektir.

Kısaca GDR adıyla bilinen eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti (Doğu Almanya) hükümeti, çöküşünden beş yıl önce iktidarını ancak son derece acımasız bir kontrol ve gözetleme sistemiyle sürdürebilecek noktaya gelmiştir. Stasi adlı gizli polis servisine bağlı binlerce muhbirin yaptığı ihbarlar sonucunda 17 milyon nüfuslu ülkede 200 bin kişi fişlenerek dosyası tutulmuştur. Hükümetin ve Stasi’nin hedefi, “başkalarının hayatları” hakkında her şeyi bilmektir.

İşine çok bağlı bir Stasi polisi ve uzman sorgu yargıcı olan Wiesler, ünlü oyun yazarı Georg Dreyman’la ilgili kanıt toplama görevini üstlenir. Devlet Güvenlik Kültür Departmanı başkanı Yarbay Anton Grubitz’in (Ulrich Tukur), Dreyman’ın yeni oyununun galasına Wiesler’ı davet etmesiyle birlikte bu görev başlar. Gala gecesine katılanlar arasında Bakan Bruno Hempf de (Thomas Thieme) vardır. Bakan Hempf gala sırasında Grubitz’e başarılı oyun yazarının SED’e sadakatinden kuşku duyduğunu söyler ve geniş boyutlu bir gözetleme operasyonuna onay vereceğini açıklar. Kendi politik geleceğini aydınlatmaya istekli olan Grubitz, insanların tek tek izlenmesini içeren ve “Etkin Prosedür” adıyla bilinen yakın izleme prosedürünü uygulayacağına dair söz vererek operasyonun sorumluluğunu üzerine alır. Öte yandan Wiesler da, Dreyman’ın partiye yeteri kadar sadık olamayacağı konusunda onlarla aynı fikirdedir.

13. Polonya: Aşk Hakkında Kısa Bir Film / Krótki film o milosci (1988)

13. Polonya: Aşk Hakkında Kısa Bir Film / Krótki film o milosci (1988)

IMDb: 8.3

Tomek, postanede çalışan genç bir memurdur. Kendi halinde ve son derece sıradan görünen yaşamının görünmeyen yüzünde, aslında derin, takıntılı bir ruh halini büyütmektedir.

Tam karşı binasında yaşayan Magda'ya karşı obsesif bir tutkuyla karışık bir aşk besleyen Tomek, sürekli olarak Magda'nın evini teleskopla izlemekte ve onunla ilgili olan herşeyi takip etmektedir. En sonunda bir gün Magda'ya duygularını itiraf eder, fakat ondan aldığı cevap Tomek'in bütün varlığını altüst edecektir. Acaba cinsel tutkuları, aşk sanarak bir yanılgı içerisinde miyiz, yoksa seksten daha güçlü ve bağımsız olan bir aşk duygusu gerçekten var mı?

14. Çek Cumhuriyeti: Kolya / Kolja (1996)

14. Çek Cumhuriyeti: Kolya / Kolja (1996)

IMDb: 7.8

Frantisek Louka, Çekoslovakya'da devlet konservatuarında çello çalan bir bekardır. Orkestradaki işini kaybedince para kazanmak için cenazelerde çalmaya ve mezar taşlarını boyamaya başlamıştır. Ancak borcu gittikçe büyüyünce arkadaşı Mr.Broz, Rus bir kadınla evlenmesi için onu ikna eder. Kadın Louka'yla Çekoslovakya vatandaşı olabilmek için evlenir ancak evlendikten sonra Batı Almanya'daki sevgilisine kaçar. Geride bıraktığı beş yaşındaki oğlu Kolya'nın anneannesi ölünce, Kolya üvey babasıyla yaşamak için Çekoslovakya'ya gelmiştir.

Huysuz ihtiyar Louka ile sevilmeyip de ne yapılası Kolya'nın öyküsü...

15. Slovakya: Bahçe / Záhrada (1995)

15. Slovakya: Bahçe / Záhrada (1995)

IMDb: 8.0

Jakub'un hayatı dönüşü olmayan bir noktaya sürüklenmiştir, tatilden sonra öğretmenlik yaptığı okula dönmez, babası sürekli onun işe yaramaz biri olduğunu söyleyince de araları iyice bozulur Babasının bir kadın müşterisiyle ilişkisi olan Jakub babasına yakalanır ve babası ona evden ayrılmasını ve ölen büyükbabasının bahçeli evini satıp yeni bir daire almasını söyler.

Büyükbabasının eski bahçeli evine giden Jakub orada büyükbabasının tersten yazılmış ve ancak bir ayna yardımıyla okunabilen günlüğünü bulur, ve bahçeli eve yerleşmeye karar verir Bu sırada bir melekle karşılaşır ve gerçek aşkı onunla keşfeder. Jakub artık bambaşka biri olmaya başlamıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Slovenya: Sınıf Düşmanı / Razredni sovraznik (2013)

16. Slovenya: Sınıf Düşmanı / Razredni sovraznik (2013)

IMDb: 7.9

Sınıf öğretmeni Nusa'nın hamileliğin son ayına girmesi üzerine bu göreve Robert Zupan atanır. Aynı zamanda almanca öğretmeni de olan Zupan çok disiplinli, herkesi almanca konuşmaya zorlayan biridir. Bu sebeple lise öğrencileri ona nazi ismini takmışlardır. Sınıf arkadaşlarından Sabina ailevi sebeplerle intihar edince, sınıf olarak bunun suçunu da Zupan'ın katı disiplinine bağlarlar ve ona karşı tavır alırlar. Zupan ise öğrencilerin bütün kışkırtmalarına rağmen soğuk kanlı tavrını bozmaz.

17. Hırvatistan: Halime'nin Yolculuğu / Halimin put (2012)

17. Hırvatistan: Halime'nin Yolculuğu / Halimin put (2012)

IMDb: 8.2

Müslüman bir kadın olan Halime, Bosna Savaşı’nda Sırplar tarafından öldürülen ve toplu mezarlardan birine gömülen oğlunu bulmaya çalışır. Ancak oğlunu teşhis etmek için DNA testi yapılması gerekmektedir ve Halime kan vermeyi reddeder. Yıllardır kimsenin bilmediği bir sır saklamaktadır. Oğlu evlatlıktır ve onun kalıntılarını teşhis edebilmek için 20 yıldır görmediği biyolojik annesini bulması gerekmektedir.

18. Bosna Hersek: Tarafsız Bölge / No Man's Land (2001)

18. Bosna Hersek: Tarafsız Bölge / No Man's Land (2001)

IMDb: 8.0

1993. Bosna'daki savaş tüm şiddetiyle sürmekte. Ciki isimli Bosnalı ve Nino isimli bir Sırp asker düşman hatları arasındaki tarafsız bölgede sıkışmışlardır. Kaçacak bir yerleri ve güvenecek kimseleri yoktur. Birbirine düşman bu iki asker bir yandan birbirlerini yok etmek için fırsat kollarlarken bir yandan da içinde bulundukları trajikomik durumdan kurtulmak için mücadele etmektedirler. Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nde görevli bir asker, kendisine verilen emirleri hiçe sayarak yardımlarına koşar...

19. Sırbistan: Yeraltı / Underground (1995)

19. Sırbistan: Yeraltı / Underground (1995)

IMDb: 8.1

Marko ve arkadaşı, aynı kadına aşık olmuş iki ayrılmaz dosttur. Eğlence cümbüş geçen günlerden birinde savaş, onların ülkesine de uğrar ve şehri kuşatan Almanlar'a karşı ikili kendi silahlarını üreterek karşılık verirler.

Yeraltında üretilen silahları yukarı ulaştıran Marko, savaşın bittiğini arkadaşlarına söylemez ve üretilen silahları arkadaşlarından habersiz partizanlara verir. Nihayet gün ışığına çıkan silah üreticileri savaşın bittiğini anlamak şöyle dursun, daha da güçlendiğini zannederek Marko'yu tahmin edemeyeceği bir hale sokarlar.

20. Kosova: Three Windows and a Hanging (2014)

20. Kosova:  Three Windows and a Hanging (2014)

IMDb: 7.4

Hayatın yavaş yavaş yeniden inşa edildiği Kosova'daki bir köyde öğretmen olan Lushe, uluslararası bir gazeteciyle röportaj yapmaktadır. Röportaj sırasında Lushe, kendisinin ve köydeki üç kadının daha Sırp askerler tarafından tecavüze uğradığını itiraf eder. Konuşulanlar duyulunca köydeki insanlar gazeteciyle konuşanın Lushe olduğunu öğrenirler ve küçük oğluyla kendisine bir nevi nefret kampanyası başlatırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Makedonya: Yağmurdan Önce / Pred Dozhdot (1994)

21. Makedonya: Yağmurdan Önce / Pred Dozhdot  (1994)

IMDb: 8.1

Makedonya ve Londra hatları üzerinde kurulmuş 3 farklı aşk hikayesi ile Modern Çağda Avrupa'ya ışık tutan bu filmde Makedonya dağlarında meydana gelen gizemli bir olay ülkeyi bir iç savaşın eşiğine getirerek bir rahip, bir Londralı resim editörü ve bir de savaş fotografçısının kaderlerini de trajik bir biçimde bir noktada buluşturur. Bu karakterler ve olayları üç ayrı bölümde işleyen 'Before the Rain' savaşın masum insanları zorla taraf tutmaya yönelten doğasını gözler önüne serer.

22. Romanya: 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün / 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2007)

22. Romanya: 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün / 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2007)

IMDb: 7.9

2007 Cannes Altın Palmiye ödülü sahibi, festivalde büyük beğeni toplayan '4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün'de Romanyalı yönetmen Cristian Mingui, süssüz, neredeyse çiğ bir gerçekçilikle, istenmeyen bir eylemin bireysel sonuçları üzerinden totaliter bir toplumdaki soğukkanlı adalet anlayışını ifşa ediyor. 'Altın Çağ'dan Öyküler' başlıklı toplayıcı bir projenin parçası olarak tasarlanan ve şehir efsaneleri ve bireysel zorluklar etrafında gelişen anlatılardan yararlanarak komünizm dönemi Romanya'sının sivil tarihine öznel bir bakış geliştiren film, rejimin son yıllarında Romanya'da küçük bir kasabada yaşayan iki oda ve okul arkadaşı Otilla ve Gabita'nın öyküsünü beyazperdeye taşıyor.

İstemediği bir gebelikten muzdarip olan Gabita, Otilia'dan yardım ister. Otilia Gabita için ucuz bir otelde bir oda kiralar ve Gabita, hatasını temizleyecek olan kürtajcı Mr. Bebe'yi beklemeye başlar. Gabita cezadan ve horgörüden kaçmak için herşeyi yapmaya hazırdır fakat hiçbirşey göründüğü kadar kolay olmayacaktır.

23. Ukrayna: Rehber / Povodyr (2014)

23. Ukrayna: Rehber / Povodyr (2014)

IMDb: 8.4

Amerikalı çocuk Peter ve kör olan halk şairi Ivan'ın yolu, çalkantılı 1930'ların ortalarında Sovyet Ukrayna ortasında kesişecektir.

24. Avusturya: Kalpazanlar / Die Fälscher (2007)

24. Avusturya: Kalpazanlar / Die Fälscher (2007)

IMDb: 7.6

Usta bir kalpazan olan Salomon Sorowitsch’in gerçek hikayesini anlatan film, savaştan kısa bir süre sonra, kumarbazların cenneti, görkemli Monte-Carlo’da başlar. Yıpranmış, eski püskü bir pardesü giydiği halde elinde para dolu bir çantayla sahilde oturan adam Salomon Sorowitch’in ta kendisidir. Geçmişine ait en büyük iz de kolundaki işarettir...

1936 Berlin. Dolanbazların, jigoloların ve kolay kadınların dünyasında barınan “Kalpazanlar Kralı” Salomon Sorowitsch için hayat, para gerektiren bir oyundur. Bunun için ihtiyaç duyduğu parayı kendi basar. Pragmatizmi ve yaratıcılığı sayesinde hayatın renkli – ve güvenli – tarafında kalmayı becermektedir, belki de bunu sadece görünüşte başarıyordur...

Güzel Aglaia’nın gülümsemesine karşı koyamayan Sorowitsch’in Berlin’de bir gece daha kalması onu felakete sürükler. Müfettiş Herzog tarafından tutuklanır. Diğer birçok profesyonel suçlu gibi, Sorowitsch de toplama kampına yollanır. Mauthausen’in normal bir hapishane olmadığının kısa sürede farkına varır; burada mahkumlar sistematik olarak öldürülmektedirler. Hayatta kalma içgüdüsü ve sanatsal mahareti sayesinde diğerlerinden ayrılır ve naziler için önemli bir işte görevlendirilir.

25. Macaristan: Saul'un Oğlu / Saul fia (2015)

25. Macaristan: Saul'un Oğlu / Saul fia (2015)

IMDb: 7.9

Cannes 2015’te gösterilen en huzursuz edici ve unutulmaz filmlerden Saul’un Oğlu, alışıldık Holokost filmlerinden ayrı bir yerde duruyor. Filmde 1944 Ekim’inde, Saul Ausländer’in hayatının iki gününe tanık oluyoruz. Saul, Auschwitz imha kampında Nazilerle işbirliği yapmaya zorlanan Yahudi tutsaklar olan Sonderkommando’lara mensuptur. Bir gün, temizlediği imha fırınında, bir oğlan çocuğunun cesedini görür. O an olanaksız bir ödev üstlenir: Çocuğun cesedini yakılmaktan kurtaracak ve usulünce toprağa verecektir. Kötülüğün yüreğine bakan, cesaret hakkında benzersiz bir film olan Saul’un Oğlu, Macaristan’ın bu seneki Oscar adayı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Belarus: Gel Ve Gör / Idi i smotri (1985)

26. Belarus: Gel Ve Gör / Idi i smotri (1985)

IMDb: 8.3

Elem Klimov’un yönetmenliğinde, 1943 yılında Belarus’ta Naziler tarafından gerçekleştirilen vahşeti küçük bir çocuğun hikayesi üzerinden anlatan, sarsıcı ve çarpıcı bir Sovyet filmi.

27. Litvanya: Dievu miskas (2005)

27. Litvanya: Dievu miskas (2005)

IMDb: 7.9

Zamanın iki acımasız rejimi Nazi ve Sovyetlerce hapsedilen bir adamın hikayesi. Entelektüel bir sanatçı olan 'Profesör' kendince uyarladığı On Emir'e göre yaşayan bir adam. Mucizevi bir şekilde Nazi toplama kampından kurtulan profesör, hayatını yazdığı kitapla bu sefer Sovyet sansürüne uğrar. Komünizmin bu 'özgürlüğü', bundan sonra kendisi için Alman toplama kampındaki kadar baskıcı bir hale gelir.

28. Letonya: Sapnu Komanda 1935 (2012)

28. Letonya: Sapnu Komanda 1935 (2012)

IMDb: 8.1

Amerikalı misyonerler 1920'den beri basketbol adlı yeni sporu Avrupa'ya taşımaya çalışmaktalar ve İlk Avrupa Şampiyonası artık düzenlenmek üzere. Ülke takımları ilk defa tanışacak, karşılaşacak ve birinci olmak için kapışacak. Letonya'nın koçu Baumanis de şampiyonluğa inancı tam olarak takımını turnuvanın yapılacağı İsviçre'ye götürür. Koç Baumanis bu yolculuk ve sonrasında zaferlerin ve yenilgilerin bu oyunun bir parçası olduğunu öğrenecektir.

29. Rusya: Andrei Rublev (1966)

29. Rusya: Andrei Rublev (1966)

IMDb: 8.4

15. yüzyılda Tatarların saldırıları altında inleyen Rusya'dayız. Andrei Rublev hem bir keşiş hem de ikona ressamıdır. Barbarlık, şiddet ve kana kontrast olarak doğanın mucizevi güzelliği ve inanç Rublev'in beslendiği kaynaktır. Ne var ki bir köylü kızını tecavüzden kurtarmak için bir adamı öldürmek zorunda kaldığında hayatı ve Tanrı inancını yeniden sorgular.

Yaratıcılık ateşinin, konuşmama ve resim yapmama yemini eden Rublev'in içinde yeniden yanmaya başlaması için toy bir delikanlının dev bir çan imal etmesini seyretmesi gerekecektir. Bu aslında sanatçı keşişin eserlerine gerçek renk ve hayatın da gelmesinin işaretidir.

Einsenstein'ın Korkunç İvan'ıyla birlikte geçen yüzyılın en önemli sinema yapıtlarından biri sayılan Andrei Rublev'in gün yüzü görmesi için uzun bir süre geçmesi gerekti. Dış dünyadaki romantiklerin sandığını aksine Sovyetler Birliği sadece resmi ideolojinin dümen suyundan çıkmayan sanatçıları baştacı ediyordu. Uzun yıllar engellenen, defalarca sansürlenen ve montajlanan film, 70'li yıllardan itibaren yavaş yavaş kendini uluslararası arenada göstermeye başladı.

30. Gürcistan: Tomurcuk / Grzeli nateli dgeebi (2013)

30. Gürcistan: Tomurcuk / Grzeli nateli dgeebi (2013)

IMDb: 7.8

1990'ların başında, henüz bağımsızlığını ilan etmiş olan Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teyiz. Sovyetler'in çöküşünün ardından ülke hem savaş hem de çetelerle boğuşmaktadır. Daha 14 yaşındaki Eka ve Natya için ne evde ne okulda ne de sokakta huzur vardır.

Bu iki iyi arkadaş, birbirlerinden hiç ayrılmazlar. Daha şimdiden erkeklerin büyüklük taslamaları, küçük yaşta evlilik ve aşk acısını tanısalar da hayatın baharında bu iki küçük tomurcuk için hayat sürüp gider… Nadia Ekvtimishvili'nin bu ilk filmi, Berlin Film Festivali'nde ilk gösteriminde özellikle 14 yaşındaki başrol oyuncularının olağanüstü performanslarıyla herkesi büyüledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Yunanistan: Zorba / Alexis Zorbas (1964)

31. Yunanistan: Zorba / Alexis Zorbas (1964)

IMDb: 7.8

Kıbrıs doğumlu yönetmen Mihalis Kakogiannis'in yönetmenliğini yaptığı sinema filmi 'Alexis Zorbas', 1964 senesinde gösterime girdi. Nikos Kazantzakis'in romanından uyarlanan filmde usta aktör Anthony Quinn, 2003 senesinde yaşamını yitiren İngiliz aktör Alan Bates, Yunan aktris Irene Papas ve 2000 senesinde yaşamını yitiren Lila Kedrova rol alıyor. En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında Oscar'a aday gösterilen film, En İyi Siyah-Beyaz Düzenleme, En İyi Set Dekorasyonu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dallarında Oscar kazandı. Üç dalda BAFTA, beş dalda Altın Küre adayı olan ve bütçesi 1 Milyon Doları bile bulmayan filmin orjinal süresi 145 dakikadır.

Basil, hayata karşı yenilmeyi kabullenmiş, mutsuz ve bıkkın bir yazardır. Kendisine miras kalan maden ocağını işletmek için Girit'e giden genç adam, burda kendisinin tam aksi niteliklere sahip bir hayat aşığı olan Alexis Zorba ile tanışır ve hayatı değişir.

32. Estonya: Mandalinalar / Mandariinid (2013)

32. Estonya: Mandalinalar / Mandariinid (2013)

IMDb: 8.4

Sene 1990 ve Abhazya’da savaş vardır.Estonyalı bir adam olan Ivo, mandalinalarını toplamak için gecikmiştir.Bir gün kanlı çatışmalar kapısına kadar dayanır ve o yaralı birini kurtarmak zorunda kalır...

33. Finlandiya: Geçmişi Olmayan Adam / Mies vailla menneisyyttä (2002)

33. Finlandiya: Geçmişi Olmayan Adam / Mies vailla menneisyyttä (2002)

IMDb: 7.7

Bir adam kendisine yeni bir hayat kurmak için Helsinki'ye gelir. Amacı yeni bir iş bulmaktır. Fakat ölesiye dayak yedikten sonra tüm hafızasını kaybeder...

Soğukkanlılığını korumaya çalışarak, ayakta durmaya çalışır. Kendisine yardımcı olmak isteyen çok fazla gönüllü çıkmaz. İş ve işçi bulma kurumundan da herhangi bir sonuç çıkmayınca, Kurtuluş Ordusu'na yardımcı olmaya başlar. Ordunun bandosu yeni bir uğraşın kapısını aralayacaktır. Fakat hatırlayamadığı geçmişi, kendisine pusu kurmuş beklemektedir...

Aki Kaurismäki'nin Finlandiya üçlemesinin ikinci ayağı olan yapım, 2002 yılının en başarılı filmlerinden biri oldu. Cannes'da Jüri Büyük Ödülü'nü kazanmasının ardından gösterildiği tüm festivallerde olağanüstü bir heyecanla karşılandı.

34. Norveç: Pinchcliffe Grand Prix / Flåklypa Grand Prix (1975)

34. Norveç: Pinchcliffe Grand Prix / Flåklypa Grand Prix (1975)

IMDb: 8.4

1975 Norveç yapımı bu ilginç animasyon filminde Reodor Felgen, arabasını çalma planları yapan eski arkadaşını yenmek için araba yarışına katılmaya karar verir, olaylar gelişir.

35. Danimarka: Onur Savaşı / Jagten (2012)

35. Danimarka: Onur Savaşı / Jagten (2012)

IMDb: 8.3

İskandinavya'nın küçük kasabalarından birinde ana okulu eğitmenliği yapan Lucas (Mads Mikkelsen), karısından ayrıldığı için kasabada tek başına yaşamaktadır. Arkadaşlarından Teo'nun küçük kızı Klara da onun çalıştığı anaokuluna gitmektedir. Lucas'ın, yakın arkadaşının kızı olduğu için Klara'ya ilgi göstermesi, küçük kızda ona karşı bir hayranlık ve ilgi oluşturur. Lucas bu ilgiyi hissedip Klara'yı yanlış gördüğü davranışlar için uyarınca da küçük kız, kendince intikam almak amacıyla bazı yalanlar uydurur. Klara'nın büyüklerce taciz diye nitelenebilecek bu yalanları anaokulu müdüresi Grethen'e anlatması üzerine olay aniden ciddileşir. Zaten küçük olan kasabada hemen yayılan bu dedikodu üzerine herkes Lucas'a cephe alır. Lucas anaokulundaki işinden kovulur, kasabanın marketinden alışveriş etmesi yasaklanır, polis takibatına uğrar. Giderek işin içine şiddet olgusu girince, olaylar iyice karmaşık hale gelecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. İsveç: Yaban Çilekleri / Smultronstället (1957)

36. İsveç: Yaban Çilekleri / Smultronstället (1957)

IMDb: 8.3

En Uzun Yolculuğun Sonunda Yine Yalnızlık Vardır...

Berlin Film Festivali'nde En İyi Film ödülünü alan 'Yaban Çilekleri', yaşlı bir profesörün geçmişini ve varoluşunun anlamını sorguladığı bir yol filmidir.

Yetmiş sekiz yaşındaki Profesör Borg, bir onur doktorası almak üzere Stockholm'dan Lund'a doğru arabayla yola çıkar. Yanında gelini Marianne de bulunur. Bu yolculuk sırasında, Borg'a kaybettiği ilk gençlik aşkını anımsatan genç bir otostopçu kızla ve kavgacı bir çiftle karşılaşırlar. Tanıştığı bu farklı karakterler ve gençliğinin geçtiği mekanlar Borg'a kabuslar ve düşler yaşatır.

Sessiz sinema döneminin en önemli yönetmenlerinden Victor Sjöström, Profesör Borg rolünde akıllardan çıkmayacak bir oyunculuk sergiliyor. Filmin tonunu melankoliden neşeye ve gençliğe, geçmişten yaşanılan güne, içsellikten doğaya ustaca çeviren Bergman, sinema tarihinin en önemli filmlerinden birine imzasını atar. Geçmişe bir ağıt niteliğindeki bu çok özel film, yönetmenin en duyarlı ve insancıl eseri olarak bilinir...

37. Türkiye: Hababam Sınıfı (1975)

37. Türkiye: Hababam Sınıfı (1975)

IMDb: 9.5

Hepimiz hikayesini ezbere biliyoruz ama yine de yazalım:

Öğrencilik hayatları haylazlık ve tembellik üzerine kurulu olan bir sınıf dolusu matrak öğrencinin, Özel Çamlıca Lisesi’nde yaşadığı yer yer eğlenceli, yer yer de dokunaklı öyküleri anlatan film, Hababam Sınıfı serisinin ilk filmidir. Keskin zekaları sayesinde tüm öğretmenlerini avuçlarında oynatıp okul düzeni ve eğitim sistemini alaşağı eden bu birbirinden renkli karakterdeki öğrenciler hem okulun hem de sinemamızın en yaramaz sınıfı olma özelliğinde. Ancak bu hükümdarlık okula atanan yeni müdür muavinin gelişiyle sarsıldığında, Hababam Sınıfı daha önce hiç karşılaşmadığı türden bir disiplin anlayışına ve zekaya sahip olan Mahmut Hoca tarafından unutulmaz derslere tabi tutulur.

Hababam Sınıfı serisinin ilk filmi olan bu yapıt Rıfat Ilgaz'ın ölümsüz eseri Hababam Sınıfı romanından uyarlanmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
522
123
33
17
13
12
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Armağan Gündüz

hayret! hababam sınıfı sadece 9,5 puan almış. oysa türkiye ile ilgili olup da oylanan herşeyde olduğu gibi 10 tam puan alması gerekirdi.içimizde vatan hainle... Devamını Gör

The Joker

Güzel olmuş be.Aynısının Asya versiyonunu da bekliyorum. Hindistan,Iran,Çin,Japonya...bu ülkelerin filmleri de güzel olur.

Pasif Kullanıcı

Hayat Güzeldir nerde ? Roberto Bennighi olmadan Avrupa sinemasımı olur ?

AbSurDMaN

Yav İyi, Kötü ve Çirkin'in puanı ondan yüksekse napabiliriz? asjdgjdfgj hey allahım :d