Görüş Bildir
Haberler
Avrupa’da Nükleer Felaket Hazırlığı: Türkiye Ne Durumda?

Avrupa’da Nükleer Felaket Hazırlığı: Türkiye Ne Durumda?

ismail kahraman
12.10.2022 - 08:42 Son Güncelleme: 12.10.2022 - 10:38

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş son günlerde yeniden alevlenmiş durumda. Rusya, başkent Kiev dahil birçok şehre hava saldırısı düzenledi. Rus lider Putin, topraklarını korumak için nükleer silahları da kullanmaya hazır olduklarını söylemişti. Putin’in bu sözleri sonrasında Avrupa’da birçok devlet iyot tableti stoklamaya başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Almanya 190 milyon iyot tableti stokladı

Almanya 190 milyon iyot tableti stokladı

Sözcü’den Latif Sansür’ün haberine göre; Almanya nükleer felaket için toplam 190 milyon iyot tablet stokladı ve bunları nükleer santrallerin 100 kilometre çevresinde oturan aileler için hazır tutmaya başladı.

Aynı şekilde bombalama altındaki Kiev’in belediye başkanı olan Kliçko da iyot tablet hazırlığı yapıklarını duyurdu. 

Son olarak, Rusya’ya en sert tepkiyi gösteren ve Ukrayna’nın komşusu olan Avrupa devletlerinden Polonya da riskli şehitlerde iyot tablet hazırlığı yapıldığını duyurdu.

Türkiye ne durumda?

Türkiye ne durumda?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 85 milyonluk Türkiye için 500 bin iyot tablet stoğu olduğunu söyledi. CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın meclisteki sorusunu yanıtlayan Koca, ‘Belirli aralıklarla alınacak önlemleri saptıyoruz’ açıklamasında bulundu.

Yavuzyılmaz “Tablet 6 saat içinde alınırsa etkili oluyor. Sonra kullanmanın faydası yok. 500 bin tablet çok yetersiz” dedi.

İyot tablet ne işe yarıyor?

İyot tablet ne işe yarıyor?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Nükleer felakette ortaya çıkacak radyoaktif maddeler, vücutta tiroid bezinde depolanıyor. Bu da maruz kalanlarda tiroid kanserine yol açıyor.

İyot tabletleri, tiroid bezinde biriken radyoaktif maddeleri önlemeye yarıyor.

Türk Tabipler Birliği’nden Dr. Ahmet Soysal; ‘İyot tabletleri çok önemli olsa da tek başına koruma sağlamıyor. Nükleer felaket konusunda halk bilgilendirilmeli ve eğitim verilmeli. AFAD’ın bu konuda hazırlığı olduğunu biliyoruz ancak sadece dosya üzerinde bir hazırlık olarak duruyor’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
22
6
6
3
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Birşeyler

Kesin birilerinin evinde iyot tablet vardır ama ıspatlayamam😖

Charlie Brown

Bize çernobil dizisini yaşatırlar...

feyk

herhangi bir nukleer patlama yada kazada ilk anda cok hizli bozunan ama cok daha tehlikeli izotoplar yayilir. bunlardan bir taneside radyoaktif iyottur. rady... Devamını Gör