Görüş Bildir
Haberler
Astronotlar İlk 'Uzay Marulu'nun Tadına Bakacak

Astronotlar İlk 'Uzay Marulu'nun Tadına Bakacak

Onedio Medya
09.08.2015 - 11:28 Son Güncelleme: 10.08.2015 - 13:29
İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatı, gelecek hafta ilk kez uzayda yetiştirilen marulun tadına bakacak. Marullar, paketlenerek dondurulmuş halde Dünya'ya gönderilecek.

Uzay istasyonunda 44'üncü Keşif Görevi'nin yürüten astronot ve kozmonotlar, pazartesi günü ilk kozmik marulun tadına bakacak.

Mürettebat, uzay istasyonunun sebze yetiştirme ünitesinden alacakları marulu yemeden önce sitrik asit tabanlı temizleyicilerle dikkatle steril edecek. Ardından eşit parçalara bölünerek mürettebat tarafından tadına bakılacak olan marul, uzay keşif görevlerinde bir ilk olacak.

UUİ'de yetiştirilen diğer marullar, paketlenerek dondurulmuş halde Dünya'ya gönderilecek. Yerde yapılacak analizlerde, yerçekimsiz ortamda yetiştirilen sebzelerin ne kadar besleyici olduğu incelenecek.

Pazartesi günü astronot ve kozmonotların midesine inecek olan marul, UUİ'de bir yıllık görev yapan NASA astronotu Scott Kelly tarafından 8 Temmuz'da ekildi. Veg-01 adı verilen ve sebzelerin kırmızı, yeşil ve mavi LED altında tutulduğu ünitede yetiştirilen marul, 33 günde yenilebilir hale geldi.

Kırmızı ve mavi ışıklar bitkinin fotosentez yapmasını sağlarken, yeşil ışık marulun doğal rengini kaybederek mora dönüşmemesi için kullanıldı.

NASA, marulun astronot ve kozmonotları doyurmayacağını ancak uzayda yenilenebilir gıda sistemlerinin kurulabilmesi adına büyük önem taşıdığını belirtti. Söz konusu sistemler, bir gün Mars ve diğer gezegenlerde yiyecek üreteceği gibi oksijen kaynağı olacak.

Sputnik Türkiye

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
2
0
0
0
0
0