Görüş Bildir
Haberler
Asgari Ücret İle Geçinenlere Tavsiyeler

Asgari Ücret İle Geçinenlere Tavsiyeler

Atakan
25.05.2020 - 18:17

Asgari Ücret İle Geçinenlere Tavsiyeler

Asgari Ücret ile Geçinenlere Tavsiyeler

Tek başına yaşam sürdüren ya da evli olan çiftler kimi vakit asgari ücret ile geçinmek mecburiyetinde kalıyor. Günümüzde iki maaşla bile geçinmekte zorlananlar varken, tek maaşla geçinmeyi basitleştirmek amacıyla neler yapabiliriz, harcamalarımızda nelere ilgi etmeliyiz?

Tek başına yaşam sürdürenlar, eşi ya da kendi işsiz kalanlarlar, tek maaşla geçinmeye çalışıyor. Bu hiç basit bir hal değil ama bir şeyler yapmamız gerekiyor. Geçtiğimiz vakitlarde sitemizin okuyucularımızdan birisi ile sohbet etme fırsatı bulduk. İstanbul’da tek başına yaşıyor, kira sağlıyor ve maaşı 2 bin 300 TL. Hem kira ödüyor hem ev geçindiriyor hem de para biriktirebiliyor ve bunu kimseden yardım almadan yaptığını söylüyor. Peki bunu nasıl yapıyor?

Bütçe Planı Yapın

Öncelikle gelirlerinizi ve giderlerinizi iyi belirlemeniz gerekiyor. Yani gelirinize göre harcama yapmalısınız. Kendinize bir plan çizelgesi oluşturun ve aylık ne kadar harcama gerçekleştireceğiniza karar verin. Eğer plan çizelgesi oluşturmazsanız geliriniz dilerseniz 10 bin olsun dilerseniz evde 4 maaş alan insanlar olsun, işin içerisinden çıkamazsınız. Bunun amacıyla hazırladığımız Aylık Bütçe Defteri’ni kullanabilirsiniz. Gelirinizi, her ay kesinlikle yaptığınız ve mecburi olan giderlerinizi tabloya yazın. Bunlardan geriye ne kaldığını, onu nasıl harcayabileceğinizi görün. Geriye kalmıyor diyorsanız, nelerden kısabileceğinizi de göz önüne sermiş olacaksınız. İnanın, ben esasen kıt düşünce geçiniyorum diyenler bile tasarruf edecek yerler bulabiliyor. Hayatımda neyi değiştirebilirim diye bakmak gerekiyor.

Borca Girmemeye Çalışın

Gelirinizi biliyorsunuz, büyük alış verişler amacıyla borca girmeyeye çalışın. Ekstrem bir hal olmadığı prosese aylık plan bütçenizin üstüne çıkmamaya çalışın. Mesela telefonunuz bozulmadığı halda telefon almaya karar verdiyseniz lüzumsuz bir harcama yapıyorsunuz demektir. Şöyle düşünün; telefonunuz eskidi ve bundan sonra daha yavaş çalışıyor. Siz gene de bozulana kadar bekleyin ve o vakte kadar para biriktirin. Ne kadar az borca girerseniz o kadar iyi.

Kenara Para Koyun

Evet tek maaşla geçiniyorsunuz, belki ayın sonunu zor getiriyorsunuz ama siz gene de harcamalarınızı kısmaya çalışın. Gereksiz ne aldığınızı düşünün ve ona vereceğiniz parayı kıyıya koyun. Çünkü hayatta her şeyle karşılaşmak mümkün. Diyelim 2000 TL acil nakite gereksiniminiz oldu, ne yapacaksınız? Bu parayı kaç günde bulabilirsiniz, hiç düşündünüz mü?

Kredi Kartı Harcamalarınıza Dikkat Edin

Nakit para vermeyince insan kredi kartından daha rahat harcama yapıyor. Hele bir de taksit olunca bu alış veriş sanki hiç ödenmeyecek hissi yaratıyor. Ama en az 4 aylık yaptırdığınız taksit sizin amacıyla 4 aylık bir yük demek. İnanın taahhütlü telefon alınca bile ‘acaba faturam ne vakit normale dönecek’ diye düşünüyorsunuz. Kredi kartı limitinizi ve harcamalarınızı yaşadığınız hayatın gerçekliğine göre ayarlayın.

Evde Gereksiz Harcamalar Yapmayın

Kira vermeseniz bile ev büyük bir masraf. Mesela kış aylarında doğalgaz faturası yüksek gelir iken yazın su faturası daha yüksek geliyor. Ama doğalgaz faturasını da kışın dengelemek mümkün.

Neye Harcama Yapacağınıza Karar Verin

Bütçenizi oluşturduktan sonra neye harcama gerçekleştireceğiniza karar vermeniz gerekiyor. Mesela, şayet Eylül ayındaysanız ve okullar açılıyorsa ve çocuğunuz varsa, harcama gerçekleştireceğiniz alan belli: Okul masrafları. Ama bunu daha eskiden bildiğiniz amacıyla geçtiğimiz aylar içerisinde birikim yaptıysanız Eylül ayı sizin amacıyla o kadar zorlu geçmeyecek demektir.

Eğer yine de para biriktiremiyorum geçinemiyorum diyorsanız yeni iş fikirleri için sitemizi takip etmeye devam edin ve sektör değiştirmeyi düşünün.

Kaynak: https://kazancliyatirimlar.com/asgari...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın