Görüş Bildir
Haberler
Apple ile Google Arasındaki Patent Savaşı Sona Erdi

Apple ile Google Arasındaki Patent Savaşı Sona Erdi

Caner
18.05.2014 - 12:35
İçeriğin Devamı Aşağıda

Apple İle Google Arasındaki Patent Savaşı Sona Erdi!

Akıllı telefon endüstrisinin iki devi Google ile Apple, aralarındaki tüm patent ihlali davalarını geri çekme kararı alarak, patent savaşlarında barış ilan etti.

Patent savaşları ilk başta hakkını arayan firmaların mücadelesi gibi masum görünse de, bir süre sonra can sıkıcı hale gelmeye başladı. Neyse ki, Apple ile Google bu konuda büyük bir adım atarak, birbirleri aleyhine açtıkları tüm patent ihlali davalarını geri çekti ve bunun yanı sıra bu konuda birlikte çalışacaklarını açıkladı.

İkili, yaptıkları basın açıklamasında “Apple ile Google ayrıca patent reformu için birlikte çalışmaya karar verdi” dedi. Google ile Appleın işbirliği, yenilikçilik, adil rekabet ve patent troll’lerinin engellenmesi adına büyük önem taşıyor.

Apple, 2010 yılında Motorola aleyhine patent ihlali davası açmış ve bu dava sürerken, Motorola Google tarafından satın alınmıştı. Motorola ardından Lenovo’ya satıldı. Satın alma henüz tamamlanmadığı için, bu dava Google’ın üzerindeydi.

Apple’ın patent davası açmadığı akıllı telefon üreticisi yok gibi bir şey… Samsung ile aralarındaki bitmek tükenmek bilmeyen patent davalarına Google da katılmıştı. Öte yandan, Google ile Apple arasında yapılan patent anlaşması, Samsung ile Apple’ın davalarını kapsamıyor.

Bu ayın başında Kaliforniya’da sonuçlanan davada juri, Samsung’un Apple’a ait birçok akıllı telefon ve tablet patentini ihlal ettiğinde ve Apple’a 119 milyon dolar ödemesi gerektiğinde karar kılmıştı. Samsung ayrıca bir önceki davada, yine patent ihlali yüzünden Apple’a 930 milyon dolar ödemeye mahkum edilmişti.

Akıllı telefon satışları sürekli olarak artıyor ve telefon üreticileri de benzeri görülmemiş bir hırsla rakiplerine karşı avantaj sağlamaya çalışıyor. Patent savaşları da bu avantaj sağlama çabasının mahkemeye taşınmış halinden başka bir şey değil. Avukatlara harcanan milyon dolarların, mahkemede geçirilen saatlerin ve artık iyiden iyiye herkesi rahatsız etmeye başlayan patent savaşının bir parçası olmanın getirdiği kötü prestijin, rakiplere karşı avantaj sağlamadığı firmalar tarafından anlaşılmaya başlandı. Tatsız, yorucu ve masraflı bir efor…

Bazı üreticiler, mahkeme yoluna giderek rakiplerinin popüler telefonlarına belli bölgelerde satış yasağı getirmeyi başarmış ve patent savaşlarının en çirkin yüzü ortaya çıkmıştı. Motorola da Apple’a karşı açtığı davada iPhone satışlarının ABD’de yasaklanmasını talep ediyordu…

Mahkemeler de tıpkı tüketiciler gibi patent davalarından sıkılmış durumda. Apple ile Samsung’un davasını gören yargıç Judge Lucy Koh, iki firmaya defalarca sorunu aralarında çözme yoluna gitmelerini tavsiye etti. Hatta bu yılın başında iki CEO’nun bir araya gelmesini sağlamayı başarmıştı. Bu görüşmeden hiçbir sonuç çıkmaması ise hayal kırıklığı oldu.

stuff

Kaynak: http://www.stuff.com.tr/2014/05/apple...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0