Görüş Bildir
Haberler
Android Versiyonları Ve Android Hakkında Bilmeniz Gerekenler Burada!

Android Versiyonları Ve Android Hakkında Bilmeniz Gerekenler Burada!

Philodoks Net
24.03.2014 - 22:08 Son Güncelleme: 24.03.2014 - 22:14

Android Versiyonları Ve Android Hakkında Bilmeniz Gerekenler Burada!

Android versiyonları hakkında bilgilendirmelerde bulunmadan önce hatırlatmada fayda var. Kesinlikle Android işletim sistemi ile Android robotları karıştırmayınız. Bu yazımızda anlatacaklarımız tamamen Android işletim sistemlerini ve android versiyonları ile ilgilidir. Genel olarak baktığımızda Android Inc. şirketinin ilk zamanlarda geliştirdiği daha sonraları 2005 yılında Google tarafından satın alındıktan sonra büyük ivme kazanmış dokunmatik ekranlı taşınabilir bilgisayar, telefon ve tablet pazarının büyük bir bölümünü ele geçiren Linux üzerinde geliştirilen bir işletim sistemidir. Yaklaşık 3 yıllık yoğun bir gelişimin sonrasında 2008 yılının kasım ayında ilk android telefon satışa sunulmuştur.

Diğer rakiplerine nazaran en büyük silahı açık kaynak kodlu (open source) olmasıdır. Google bunları Apache lisansı altında yayınlamaktadır. Bu açık kaynak kodu sayesinde işletim sistemi de dahil olmak üzere tüm programlamaları yeniden yapılandırmaya, düzenlemeye ve hatta tamamen oluşturulmasına olanak sağlar.Bundan dolayıdır ki, android bazlı çalışan cihazlar için dünyanın her bir köşesinde android programlama (android program yazma) grupları hergün yüzlerce yeni programı (apps) bizlere kazandırmaktadırlar. Sadece 2012 kasım ayında 700.000 programa sahip olan Google Play market, 25 milyar indirmeyle daha uzun yıllar zirvede kalmayı sürdürecek gibi görünmektedir.

Dünyanın en büyük taşınabilir ve dokunmatik cihaz işletim sistemi pazarını elinde tutan Google Android, birçok ucuza mal edilen cihazlarında işletim sistemi olmayı başarmıştır. Örneğin Samsung Galaxy SIV android işletim sistemi ile çalışırken, 50 dolara satın alınan Çin malı bir telefonda da Android sistemini görebilmeniz mümkün olabilmektedir. Hatta bu sistem günümüzün akıllı teknolojik ürünlerinin ve android versiyonları uyumlu hale getirilmesiyle birlikte televizyon, oyun konsolları ve hatta dijital kameralarda bile kullanılmaktadır.

Android, Inc. Palo Alto, Andy Rubin, Rich Miner, Chris White tarafından 2003 yılında kurulmuştur. Symbian, windows mobile ve Apple iphone cihazlarının en revanşta olduğu dönemlerde, daha hızlı, daha akıllı ve daha düzenli bir işletim sistemi yapılmaya karar verilmişti. Ancak çıkış yolu bulunamadığı için şirket dar boğaza girmişti. En sonunda 17 ağustos 2005 yılında Google tarafından satın alınıp, Rubin, Miner ve White gibi kilit adamları yönetici konumuna getirmişlerdir. Rubin 'Linux Kernel' ile ilk mobil platformu çalıştırmayı başarmış, artık üretime geçilmesi için düğmeye basılmıştı. 2006 yılında BBC ve Wall Street Journal'ın verdikleri haberlerle artık yeni bir işletim sisteminin geleceği tüm dünyaya duyurulmuştu.2007 yılında ilk olarak HTC ve Samsung şirketleri hedef olarak Android telefonları kendilerine hedef alıp, ilk anlaşmaları yapmışlardı.Dünyanın ilk Android ile çalışan mobil telefonunu HTC Dream adı altında 22 kasım 2008 tarihinde kullanıcılarıyla buluşmuştur.

Sizler için hazırladığımız dünya geneli en iyi mobil işletim sistemi sıralamasına da bu yazımızda yer veriyoruz. Alttaki grafikte kullanım ve kapladığı pazar alanına göre tüm dünya baz olarak sırala yapılmıştır. Veri son bir yılı kapsamaktadır. 2012-2013 Nisan ayları arası için geçerlidir. Grafiktende anlaşılacağı gibi Android, iOS ve 40 Serisi mobil cihazlar en iyi 3 mobil işletim sistemi konumundadırlar.Grafiği büyütmek için üzerine tıklamanız gerekmektedir.

Kısa da olsa Android işletim sistemi tarihçesine ve android versiyonları ile ilgili bilgilere göz attık. Diğer yazılarımızda bu konuyu daha da özelleştirip, detaylı incelemelerde de bulunmaya çalışacağız. Terminolojik kavramları, örneğin: API nedir?, Android root ne demektir?, Android işletim sistemi nasıl yüklenir? gibi sorularada hep beraber değineceğiz. Yazımızı beğendiyseniz, hemen alt tarafta bulunan sosyal medya butonları yardımıyla yazıyı paylaşabilir, ücretsiz üye olduktan hemen sonrada konuya yorum yazabilirsiniz. Android versiyonları yazımızda olduğu gibi diğer teknoloji konularımızda da bizi takip etmeyi unutmayınız! Philodox.Net sitesinden ayrılmayın! Bu arada 2014 yılı içersinde artık Android Key Lime Pie 5.0 ile de bulaşabileceğimizin haberlerini de almaya başladık.

Kaynak: http://philodox.net/android-versiyonl...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın