Görüş Bildir
Haberler
Alakır Vadisi'ni 'SİT' İlan Eden Kararı Uygulamayan Komisyon Üyelerine 5 Soru

Alakır Vadisi'ni 'SİT' İlan Eden Kararı Uygulamayan Komisyon Üyelerine 5 Soru

adem kara
12.09.2014 - 16:37
İçeriğin Devamı Aşağıda

Alakır Vadisi İçin 13.000 İmza Toplandı

Antalya’nın Kumluca İlçesi’nde Alakır Nehri ve beslediği vadiye ilişkin Danıştay 14′üncü Dairesi’nin, Antalya 3′üncü İdare Mahkemesi’nin ‘Birinci Derecede Doğal Sit Alanıdır’ kararını onamasının ardından doğa savunucları, kararı uygulamayan kurul üyelerine çağrı yaptılar. ‘Mahkeme kararı kurulun SİT ilan etme prosedürüne aykırıdır’ diyerek kararı uygulamayan komisyona karşı bir de imza kampanyası başlatıldı.

Alakır Nehri Kardeşliği’nden (ANK) yapılan duyuruda, Eylül 2009′da Alakır Vadisi’nin koruma altına alınması taleplerinin, Antalya Tabiat Koruma Kurulu tarafından reddedilmesi üzerine açtıkları davanın Şubat 2012′de, “Alakır Vadisi’nin 1′inci Dereceden Doğal SİT Alanı olarak koruma altına alınması” kararı ile sonuçlandığı ve bu kararın Danıştay tarafından da Haziran 2014′te onandığı hatırlatıldı.

Kurulun, Temmuz 2014′te konuyu gündemine alarak ‘mahkeme kararı ile koruma kararı almanın mevzuatlarına uygun olmadığını belirtip, bu konuda karar vermek için 1 yıl sürecek ekolojik temelli bir araştırma yapacakları yönündeki açıklamasına dikkat çekilen duyuruda, isimleri öğrenilemeyen komisyon üyelerine gıyaben 5 soru yöneltildi.

Alakır Nehri Kardeşliği, Antalya Tabiat Koruma Kurulu’nun gizli tutulan üyelerine sorduğu sorular şöyle:

“Soru 1: Zaten kurulun koruma talebimizin reddine karşı dava açmıştık. Binbir türlü emek ve binlerce lira masrafla 5 yılda kazandık davamızı. Kurulun 1 sene sonra olası reddine karşı tekrar aynı davayı açmamız mı bekleniyor?

Soru 2: Dava aşamasında geçen 5 yılda vadide ekolojik yıkım yaratan projeler tüm hızıyla devam etmişti. Kurulun 1 sene sürecek çalışmasında bu yıkımlar devam ediyor olacak mı?

Soru 3: Tüm bu geçen seneler içerisinde geri dönüşümsüz bir şekilde tahrip edilmiş vadinin koruma altına alınması ne ifade edecek? Ya da tüm bu yıkımların sonrasında vadide korunacak bir yer kalmadığı mı onaylanacak?

Soru 4: Bilirkişi heyeti keşfinin ardından hazırlanan rapor doğrultusunda mahkemece alınan 1′inci Derecede Doğal SİT Alanı kararını mevzuatlarına uygun bulmayarak tescillemeyip, hukuki bir kararı yok sayarak neden oldukları yıkımı, kurul üyeleri gelecekte de ‘mevzuat’ gerekçesi ile mi açıklayacak?

Soru 5: Tek derdi Alakır Vadisi’nde yaşam mücadelesi veren onbinlerce canlıyı korumak olanları gerçekten aptal mı zannediyor ve bu tarz oyunlarla yılıp mücadeleden vazgeçeceklerini, bu insafsızlığın hesabının ileride hukuki yollardan sorulmayacağını mı düşünüyorsunuz?”

Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri, Alakır Vadisi’nin mahkemece alınan Sit Alanı kararının bakanlık tarafından tescillenmesine yönelik bir de imza kampanyası başlattı. change.org/ozguralakir üzerinden başlatılan kampanyaya kısa sürede 13 bin imza atıldı.

HES tehdidi altındaki Alakır Vadisi’ni ’1′inci Derecede Doğal SİT Alanı’ ilan eden mahkeme kararını uygulamayan Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu üyelerine, isimleri saklandığı için dava açamayan Alakır Nehri Kardeşliği (ANK), son çare olarak ‘Aranıyor’ ilanı vermişti...

DHA ve Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0