Görüş Bildir
Haberler
AİHM AKP'nin Başvurusunu Reddetti: Kılıçdaroğlu'na 11 Bin Euro Tazminat Ödenecek

etiket AİHM AKP'nin Başvurusunu Reddetti: Kılıçdaroğlu'na 11 Bin Euro Tazminat Ödenecek

AİHM Büyük Daire, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle mahkum olmasının “ifade özgürlüğünün ihlali” olduğuna karar verdi. Türkiye, Kılıçdaroğlu'na 11 bin 385 avro ödeyecek

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun 31 Ocak ve 7 Şubat 2012 tarihlerinde partisinin TBMM grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda dönemin başbakanı olan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik kullandığı ifadeler nedeniyle tazminata mahkum edilmesiyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü güvence altına alan 10’uncu maddesinin ihlal edildiğine karar vermişti. 

Kararda, Kılıçdaroğlu'nun bu konuşmaları parlamento çatısı altında yaptığı, her birey için değerli ifade özgürlüğünün halk tarafından seçilmiş bir vekil için paha biçilmez olduğu belirtilmişti. Kararda, Kılıçdaroğlu’nu tazminata mahkum eden mahkemelerin, 'sadece Başbakan’ın itibarını zedeleyen unsurları aradıkları' belirtilmiş, mahkum edilen konuşmalar için 'kamuyu ilgilendiren bir konuyla ilgili tartışmalarda bireylerin siyasilere yönelik eleştirilerinin caydırıcı nitelikte olduğu” yorumu yapılmıştı.

"Hak ihlali" kararı kesinleşti

"Hak ihlali" kararı kesinleşti

Hükümet, bu karara itiraz etti. Ancak AİHM Büyük Daire,  Kılıçdaroğlu’nun yaptığı başvuru sonunda verilen “hak ihlali” kararını yerinde buldu. Böylece, Türkiye’nin mahkum olmasına yönelik AİHM kararı kesinleşmiş oldu. Karara göre Türkiye, Kılıçdaroğlu’na 6 bin 385 avro maddi, 5 bin avro da manevi tazminat olmak üzere toplam 11 bin 385 avro ödeyecek. Kılıçdaroğlu’na yaptığı 1662 avroluk mahkeme masrafı da ödenecek.

Kılıçdaroğlu 31 Ocak ve 7 Şubat 2012 tarihlerinde partisinin Meclis grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda Deniz Feneri davasına değinerek, o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ı sert ifadelerle eleştirmişti. Erdoğan’ın açtığı tazminat davaları sonunda, Kılıçdaroğlu, 10 bin lira tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
219
82
54
9
4
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
melih baykurt

AİHM kapatılsın

Pasif Kullanıcı

Tabi aihm de at koşturamamak böyle bir şey işte!

Öteye Giden

Şimdi troller der dış güçler bizi rahat bırakmıyor . Ülkesini Avrupa'ya şikayet ettiği için vatan haini filan derler