Görüş Bildir
Haberler
ABD'den IŞİD'e Operasyon Sinyali

ABD'den IŞİD'e Operasyon Sinyali

adem kara
08.08.2014 - 09:18 Son Güncelleme: 08.08.2014 - 12:05

IŞİD'in Irak'taki ilerleyişi sürerken ABD'den çok kritik bir adım geldi. ABD Başkanı Obama, IŞİD tehdidine karşı hava kuvvetlerine nokta operasyon yetkisi verdiğini açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da düzenlendiği basın toplantısında konuştu. Başkent Bağdat ve Erbilde Amerikan vatandaşları ve diplomatlarının bulunduğunu hatırlattı.

Hem Bağdat hem de Erbil'e yönelik tehdidin artması halinde hava kuvvetlerine nokta operasyon yetkisi verdiğini açıkladı.

Irak hükümetinin, katliamın önlenmesi için yardım istediğini belirten ABD Başkanı, 'Irak'ta olanları görmezden gelemeyiz' dedi. Irak'ın sorunlarının askeri değil siyasi şekilde çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Obama, ABD'nin hava operasyonu düzenlemese bile, sivil halkın ve Erbil'in korunması için peşmergelere ve Irak ordusuna destek vereceğini belirtti. Ancak desteğin ne şekilde olacağına dair bir ayrıntı vermedi.

Savunma Bakanı Hagel'den açıklama

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Amerikan ordusunun Irak'ın kuzeyinde Sincar yakınlarında insani yardım operasyonu yürüttüğünü ve 'gerekli görüldüğü takdirde hedefe odaklı hava saldırıları düzenlemeye hazır olduğunu' belirtti.

Hagel, yaptığı yazılı açıklamada 'Bu akşam ABD ordusu, Başkan'ın (Barack Obama) talimatı ve Irak hükümetinin talebiyle Irak'ın kuzeyinde Sincar yakınlarında bir insani yardım operasyonu yürüterek, IŞİD'le bağlantılı silahlı grupların tehdidi altındaki binlerce Iraklı sivile gıda ve su sağladı' ifadesini kullandı.

Bu operasyonu 'emniyetli biçimde ve başarıyla' yürüten ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının mensuplarını tebrik ettiğini kaydeden Hagel, 'ABD ordusunun ayrıca, gerekli görüldüğü takdirde, Sincar Dağı'ndaki kuşatmayı kırmak ve orada mahsur kalan Iraklı sivilleri korumak için mücadele eden Irak'taki güçlere yardımcı olmak için hedefe odaklı hava saldırıları düzenlemeye hazır olduğunu' bildirdi.

Hagel açıklamasında, 'Buna ilave olarak, IŞİD terör konvoylarının Erbil'e yaklaşması halinde Amerikan personelini korumak için hava saldırıları düzenlemeye hazırız' ifadesine yer verdi.

IŞİD hedefleri bombaladı iddiası

Amerikan medyasında, ABD askeri güçlerinin kuzey Irak'taki en az iki hedefi bombaladığı öne süren bir haber yayımlandı, ancak haber ABD Savunma Bakanlığı tarafından yalanlandı.

New York Times gazetesinin haberine göre, Kürt yetkililer, Amerikan askeri güçlerinin kuzey Irak'ta en az iki hedefi bombaladığını ve bombalamanın, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarını hedef aldığını iddia ettiler.İddianın, Erbil'den yayın yapan Kürt televizyonunda yer aldığı belirtildi.

Ancak bu iddia, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby tarafından yalanlandı. Kirby, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ABD'nin Irak'a hava saldırıları düzenlediğine dair basında çıkan haberlerin 'tümüyle yanlış' olduğunu ve bu tür bir eylemde bulunulmadığını kaydetti.

Amerikan basınında gün içerisinde, isimleri açıklanmayan yönetim yetkililerine dayandırılarak, ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak'ta IŞİD tehdidi altında zor koşullarda bulunan dini azınlıklar arasındaki insani krizle başa çıkmak için havadan gıda ve ilaç yardımlarında bulunma ve olası hava saldırısı seçeneklerini değerlendirdiği yönünde haberler çıkmıştı.

CNN Türk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/dunya/ab...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0