Görüş Bildir
Haberler
52. Uluslararası Antalya Film Festivali Ulusal Yarışma Bölümü’nde Yer Alacak 12 Film

52. Uluslararası Antalya Film Festivali Ulusal Yarışma Bölümü’nde Yer Alacak 12 Film

1. Artık Hayallerim Var - Nefin Dinç

1. Artık Hayallerim Var - Nefin Dinç

'Size bütün dünyaya duyurabileceğiniz tek bir cümle hakkı verseler, o cümleniz ne olurdu?' 'Artık Hayallerim Var' genç olmak ve sesinin duyulması için mücadele etmek ne demek, sarsıcı bir şekilde izleyiciye aktarıyor. Türkiye’nin 6 farklı şehrinden seçilen 72 öğrenci, sinema yapma hevesinin peşine düşüp uzun soluklu bir maceraya atılıyorlar. Ve bu yolculuğun sonunda, kanatlanmadan da uçulabileceğini, bağırmadan da çığlık atılabileceğini gösteren, naif bir ergenlik portresi çıkıyor ortaya. “Artık Hayallerim Var”, bir avuç azimli gencin kendilerine dayatılan siyah beyaz gerçekliği şık bir hamleyle rengârenk birer sinema perdesine dönüştürme hikâyesi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Arama Motoru - Atalay Taşdiken

2. Arama Motoru - Atalay Taşdiken

“Arama Moturu” medeniyetler beşiği Anadolu coğrafyasının orta yerinde küçük bir kasabada geçen ve kendileri için yaşamsal değerdeki bir şeyleri arayan insanların öyküsünü anlatmaktadır… Kimi eş, kimi para, kimi su, kimi de itibar peşinde koşan bu insanlar acaba aradıklarını bulabilecekler mi? Tamamı kasabadan insanlarla ve yer yer doğaçlama çekilmiş olan film, yönetmen Atalay Taşdiken için de sinemasal bir arama anlamı taşıyor. İnsanlık tarihinin bitmek bilmeyen arama macerasının günümüzdeki karşılığı ile yüzleştiğimiz “Arama Moturu” Geleneksel ile bugünkü arama çabasının ironik bir kıyaslamasını yapıyor.

3. Çırak - Emre Konuk

3. Çırak - Emre Konuk

Alim (35), terzilik yapan Yakub Usta’nın (60) yanında, on beş yıldır çıraklık yapmaktadır. Dükkan ve ev arasına sıkışmış bir yaşam şekline sahip olan Alim, sözlerden fazlasıyla etkilenen, takıntılı ve ölüm korkusu yaşayan biridir. Her sabah ve akşam aynı rituelleri yaşamaktadır. TV’de izlediği bir haberde LPG’li bir araçların güvenli olmadığını ve durup dururken paylayabildiklerini öğrenir. Dükkan ve ev arasında ki mesafeden ötürü, akşamları araba ile eve gitmek zorunda olan Alim, Kemal'in ve çevirdiği taksilerin bagajlarını kontrol eder ve her seferinde LPG tüpü ile karşılaşır. Bu yüzden dükkana daha yakın bir yere taşınmaya karar verir. Yaşamındaki bu küçük değişiklik onun dönüm noktası olacaktır.

4. Kalandar Soğuğu - Mustafa Kara

4. Kalandar Soğuğu - Mustafa Kara

Karadeniz’in bir dağ köyünde, aailesiyle birlikte yaşayan Mehmet, bir yandan beslediği birkaç hayvanla, günlük ihtiyaçlarını temin ederken, diğer yandan büyük bir tutkuyla; dağlarda maden rezervi aramaktadır. Zamanla umutsuz bir çabaya dönüşen maden arama fikri Mehmet’in duyduğu bir haberle yerini yeni bir maceraya bırakır; Mehmet Artvin’de gerçekleştirilecek olan boğa güreşlerine katılacaktır. Sıradan bir yaşam mücadelesi gibi görünen bu hikâyenin arka planında, dokunaklı bir hayatın, inceden inceye örülen bir mücadelenin ve doğa, insan, hayvan ilişkisinin naif bir portresi çizilmektedir.

5. Kümes - Ufuk Bayraktar

5. Kümes - Ufuk Bayraktar

1950’li yıllarda, bir dağ köyünde yaşayan dört çocuklu bir ailenin sakin ve huzurlu yaşantısı evin hanımı Saniye’nin vereme yakalandığını öğrendiklerinde sarsılır. Saniye öleceğine inandığından geride kalacak çocuklarının geleceği için kendisi henüz hayattayken eşi Süleyman’ı kısır bir kadın olan Hayriye ile evlendirir. Fakat altı ay sonra hastalığı yenerek eve döner. Artık iki kadın aynı evde yaşamaya başlarlar… . İki kadın arasında sıkışıp kalan Süleyman, bunun bedelini geçirdiği kalp krizi sonucunda canıyla öder. Süleyman’ın ölümünün ardından Saniye ve Hayriye artık tek dayanaklarının birbirleri olduklarının farkına varırlar. Anlarlar ki birbirlerine ihtiyaçları vardır. Bu kaybın ardından karşılıklı nefretleri artık dayanışmaya dönüşür ve birbirlerine kenetlenirler.

6. Misafir - Mehmet Eryılmaz

6. Misafir - Mehmet Eryılmaz

“Birileri; kızların kaderi annelerinin kaderine benzermiş derler, bak anne burada Allah'a and içiyorum ki, benim kızımın kaderi benim kaderime benzemeyecek” - NUR Yıllar önce babaevinden kovulan Nur, on yıl sonra annesinin ölüm döşeğinde olduğu haberini alır. Küçük Kızını da yanına alarak acilen baba diyarına gider, amacı dünya gözüyle annesini görmek ve helalleşmektir. Film evrensel bir tema olan anne kız ilişkisini ölüm teması çevresinde merkeze alırken, ülkemizde de yaygın olan aile içi cinsel taciz meselesini de alt hikaye bağlamında gündemine alır, Filmin genelinde birbirlerine alt bağlarla bağlanan aile fertlerinin hikayeleriyle “trajediden beslenen bir umut” duygusuyla, tutunamayanların hikayesi anlatılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Pia - Erdal Rahmi Hanay

7. Pia - Erdal Rahmi Hanay

Bir Anadolu kasabasında iki yolculuk… Haydar, ölen karısına mezar yeri aramak için at arabasıyla çıktığı yolculuğunda birçok kasaba dolaşır… Ne kendi kasabasında ne de başka kasabalarda kabul edilmediği için karısını kimsesizlerin gömüldüğü bir dağa gömmeye karar verir ve bu dağa zorlu yolculuğa başlar… Ayaz ve Dede… Ayaz yıllar önce ölen annesinin mezar yerini bulup bir mezar taşı koymak için dedesiyle beraber yolculuğa çıkar. Babası Haydar’ın yıllar önce annesinin tabutuyla geçtiği yerlerden geçip annesinin mezarını bulmaya çalışır…

8. Rüzgarın Hatıraları - Özcan Alper

8. Rüzgarın Hatıraları - Özcan Alper

II. Dünya Savaşının son günlerinde, muhalif olan şair ve ressam Aram Türkiye'den kaçmak zorunda kalır. Aram’ın sevgilisi Leyla (30) ve Rasih(41) onun İstanbul’da kalmasını doğru bulmazlar. Bir akşam karanlığında tekne onu Sovyet sınırındaki küçük bir kasabaya, Hopa’ya bırakır. Mikahil (59), evrakları gelene kadar Aram’ı sınıra yakın dağ köyündeki evinde saklayacak ve daha sonra da sınırı geçmesine yardımcı olacaktır. Mikahil’in evinde onları Meryem (30) adında genç bir kız karşılar. Aram sınırı geçtikten sonra kendisine gerekli olacak evrakların İstanbul’dan gelmesini beklemektedir. Bu bekleyişin kısa süreceğini düşünen bu üç kişi için hayat pek çok yeni gelişmeye gebedir. Aram'ın bu yolculuğu Türkiye'nin unutturulmaya çalışılan geçmişi ve Aram’ın sürgün hayatı ile ilgili ipuçları taşır.

9. Sarmaşık - Tolga Karaçelik

9. Sarmaşık - Tolga Karaçelik

Sarmaşık gemisi Mısır’dan yük aldıktan sonra tahliye limanına doğru yola çıkar. Sefer devam ederken geminin armatörü iflas eder ve Mısır’a vardıklarında armatörün liman parasını ödemediği anlaşılır, geminin üstünde haciz vardır. Liman yetkilileri gemiyi kimsenin uğramadığı demirleme alanına çekerler. Mürettebattan gemiyi olası tehlikelere karşı hareket ettirebilecek sayıda kişinin kalması gerektiğini belirtirler. Zabitlerden bir kişi, iki gemici, bir makineci, mutfaktan bir kişi, bir usta gemici ile beraber toplamda altı kişinin gemide kalması gerekmektedir. Pasaportları ellerinden alınır ve ne zaman biteceği belli olmayan maceraları Mısır açıklarında böylece başlar. Hepsinin kalmayı seçişindeki hikaye başkadır. Yolculuğun başında başlayan gruplaşmalar zamanla yerini sert tartışmalara bırakır. Yiyecek ve içeceğin iyice azalmasıyla kavgalar büyür ve gemi insanın insanı avladığı bir alana dönüşür.

10. Saklı - Selim Evci

10. Saklı - Selim Evci

Vakur kişiliğiyle tanınan bir müzisyen olan Mahir Bey, kızının arkadaşı Duru ile saklı bir ilişki yaşamaktadır. Duru’nun babası Ali Bey ise geleneklerine bağlı, ailesine düşkün iki kız babasıdır. Mahir Bey ve Duru korkuları yüzünden birbirlerinden uzaklaşmak üzereyken, Ali Bey’in bu saklı ilişkiyi öğrenmesi an meselesidir. “İnsanın hayatta oluşturduğu saklı alanlarda doğasını arayışı, ruhunun derinliklerine yaptığı yolculuklar, utançları, gizlenme arzusu… Saklı, bu arayış ve davranış biçimleriyle birlikte ailede başlayan, toplum içerisinde deneyimlenerek öğrenilen ahlak kavramını algılamaya, bu bağlamda toplumun reflekslerine, doğru ya da yanlış değerlendirmesinin ötesinde ayna tutmaya çalışıyor.”

11. Muna - Serdar Gözelekli

11. Muna - Serdar Gözelekli

Gazze’de yaşayan altı yaşındaki Muna ve ailesinin evi, bir gece İsrailli askerler tarafından basılır. Mutfak dolabına saklanan Muna, sabah olduğunda tek başına kaldığını fark eder ve sokaklarda ailesini aramaya başlar. Kısa bir süre önce çocuğunu kaybeden Ela, savaş mağduru insanlara yardım etmek için Yeryüzü Doktorları’na katılarak Gazze’ye gelen bir cerrahtır. Ela ve Muna’nın yolları Gazze sokaklarında kesişir. Ela küçük kıza yardım edip ailesini bulmaya karar verir. Ela ile doktor arkadaşları Ali ve Süleyman, bir yandan Muna’nın ailesini ararken bir yandan da bir ülkenin dramına tanık olurlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Takım: Mahalle Aşkına - Emre Şahin

12. Takım: Mahalle Aşkına  - Emre Şahin

İstanbul’un plazalar tarafından kuşatılmış bir mahallesinde bir halı saha… Borcuna rağmen sahalarını inşaat şirketine satmak istemeyen Soyugüzel ailesinin çocukları Turgay ve eski futbolcu ağabeyi Tufan, içinde bulundukları kötü durumdan kurtulmanın çözümünü büyük ödüllü bir sokak futbolu turnuvasına katılmakta bulur. Kazanması çok zor bu turnuvada başarılı olmaları için yardımlarına babaları Rıza’nın seneler içinde keşfettiği, yetenekli futbolcuları kaydettiği defteri yetişir ve başında antrenör olarak Tufan’ın bulunacağı takım kurulmaya başlanır. Hızla değişen Dünya’nın, daha da hızla değişen Türkiye’sinde, ‘’Takım:Mahalle Aşkına’’, birbirinden farklı bir grup insanın, farklılıklarını bir yana bırakıp, asil bir amaç uğruna birleşmelerini konu alan ilham verici bir başarı öyküsü…

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
2
2
1
0
0