Görüş Bildir
Haberler
50 Bin Meksikalı Tarım İşçisi Direnişte: Biz Sizin Ayağınızdaki Taşız

50 Bin Meksikalı Tarım İşçisi Direnişte: Biz Sizin Ayağınızdaki Taşız

FreiGeist
31.03.2015 - 10:19
İçeriğin Devamı Aşağıda

Meksikalı tarım işçileri günlük temel ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyor. İşçiler aynı zamanda 8 Dolar olan günlük ücretlerinin 20 dolara çıkarılmasını istiyor. 

Meksika’da tarım işçileri, çalışma koşullarını değiştirmek ve ücret artışı talep ettikleri eylemlerine devam ediyorlar. Yaklaşık 50 bin tarım işçi talepleri için geçen hafta greve çıkmış, polis sert bir şekilde işçilerin grevine saldırmıştı. Polisin saldırısı sonucu, yüzlerce işçi gözaltına alınmıştı.

Tarım işçilerinin grevi ABD sınırına yakın Baja California’da gerçekleşiyor. Geçtiğimiz hafta salı günü başlayan eylemlerde işçiler daha iyi çalışma koşulları ve ücret talebiyle sokaklara çıktı. Kıyı kasabası San Quintin’de yapılan eylemde, işçiler saatlerce ABD sınırına giden tek trafik hattını işgal etti. Günlük 10 doların altında ücret alan işçiler ücretlerinin günlük 20 dolara çıkartılmasını talep ediyor. Bir Meksikalı işçi durumu ‘Biz Hükümetin ayağının altındaki taşız’ sözleriyle özetliyor.

‘GÜNLÜK 8 DOLARA ÇALIŞIYORUZ’

RT’nin haberine göre 50 binden fazla tarım işçisi, Baja California’da düşük ücretler, kötü çalışma koşullarına karşı mücadele ediyor. Milyonlarca dolar değerinde ürün tarlada çürümeye tehlikesiyle yüz yüze iken bırakılırken direnişteki işçilerin liderleri yetkililerle görüşmek istiyor. Tarım işçilerinin direnişe geçtikleri bölge ABD sınırında yer alıyor ve ABD’ye milyonlarca dolar değerinde domates ve çilek gönderiliyor.

Associated Press’e konuşan işçiler ‘sağlık güvencesi, izin günü, fazla mesai ücreti, keyfi mesailerin sona ermesi, işçilere yönelik hakaretin, şiddetin sona ermesi özellikle de kadın işçilere yönelik cinsel tacizin sonlanmasını istiyorlar. İşçiler günlük 8-10 dolar arasında değişen ücretlerinin 20 dolara çıkmasını talep ediyor.

Associated Press’e konuşan ve 12 yaşından beri tarım işçisi olarak çalışan 19 yaşındaki Jose Ignacio Garcia “ Biz günde 7 Dolara 10 saat çalışıyoruz, ücretimiz hayatımız karşılamaya yetmiyor. Bazen ara vermeden günlerce çalışıyoruz ama en ufak talebimiz karşılanmıyor” diyor.

‘ÇALIŞIRKEN SU BİLE VERMİYORLAR’

14 yaşından beri tarlada çalışan 27 yaşındaki Celina Sierra ise 2 çocuk annesi. Sierra çalışma koşullarını şu sözlerle anlatıyor “Biz sabah saat 4 gibi uyanıyoruz. Sonrasında gelip bizi kamyonlara yüklüyorlar. Saat 6.30’da çalışmaya başlıyoruz, o vakte kadar bize en ufak bir yiyecek vermiyorlar. Akşam saat işimiz bazen 7’ye kadar uzuyor, uzaması alinde ek ücret alamadığımız gibi bazen gün içinde bize su bile vermiyorlar.”

İşçilerin direnişi sürerken, taleplere kulak tıkan hükümet ürünlerin tarlada çürümesinden endişeli. Baja California Hükümeti Sözcüsü Francisco Vega’s “Eğer tarlalarda çalışma başlamazsa, bu ekonomide kayba neden olur ve herkes etkilenir” diyor.

Los Angeles Times’ın haberine göre şu ana kadar “200 tarım işçisi tutuklanmış”. İşçilerin direnişini bastırmak içinse 1000 polis görevlendirilmiş.

Economist Alejandro Diaz Bautista, işçilerin pek çok temel ihtiyaçtan mahrum kaldığını söylüyor: Su, hastane, sosyal ve kültürel aktiviteler, ve bir çoğu kabilelerden geldiği için konuşma zorluğu çekiyor.

Bölgede yapılan anketler işçilerin çalışma koşullarını gözler önüne sürüyor “işçilerin yüzde 64’ü yeterli suya ulaşamıyor, yüzde 47’sinin temel sağlık hakları yok, yaşları 15 ve 17 arasında değişen gençlerin yüzde 59’u okula gidemiyor, ve işçilerin büyük çoğunluğunun okuma yazması yok.” 

Kaynak: Evrensel

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0