Görüş Bildir
Haberler
5 Maddede IŞİD'in Her Gün Kazandığı 3 Milyon Dolar

5 Maddede IŞİD'in Her Gün Kazandığı 3 Milyon Dolar

Mertcan Kaygısız
23.09.2014 - 13:00 Son Güncelleme: 23.09.2014 - 13:06

Amerikan İstihbarat Servisi'nin geçen haftaki açıklamasına göre İslam Devleti, daha bilinen adıyla IŞİD, 1 gün içerisinde çeşitli yollarla 3 milyon dolar kazanıyor ki bu durum onları tarihin en zengin terörist örgütü yapıyor.

Örgütün fazlasıyla paraya ihtiyacı var. Amerikalı bir yetkili 'Hilafet yönetmek kolay ve ucuz bir durum değil. IŞİD, silah almak ve birliklerini beslemek, kendileri adına ölen insanları ödüllendirmek üzere ailelerine düzenli maaş ödemek ve ele geçirdikleri toprakların yönetimini sürdürmek için paraya ihtiyacı var.' demiştir.

IŞİD'in gelirlerini sağladığı kaynaklar ise şu başlıklarda karşımıza çıkıyor.

Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/2014/09...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Zengin Bağışçılar

1. Zengin Bağışçılar

Tıpkı diğer radikal İslami gruplar gibi, IŞİD de ilk başlarda sırtını Beşar Esad'ı yıkmak için savaşan cihatçılara 'sempati' duyan ve yardımlarda bulunan kişiler ve gruplara dayadı.

Suriye'deki gruplar için toplanan bağışların kaynağı Körfez ülkelerinden oluşur. Gizli ve zengin bağışçılar, topladıkları paraları Türkiye-Suriye sınırında teslim ederler. Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt gibi ülkeler de Esad ile savaşmalarına yardım etmek için el altından büyük miktarlarda para verirler.

İngiltere menşeili bir düşünce kuruluşunun yöneticisi olan Micheal Stephens'a göre, IŞİD'e direkt olarak yardım yapan bazı bağışçıların aksine Körfez devletleri bazı diğer örgütleri destekliyor. Ancak bu örgütlerin içinden de IŞİD'e katılan ya da dahil edilenler olduğu için yardımlar dolaylı olarak IŞİD'e gitmektedir. Bu miktarlar, örgüte yapılan bağışların çok küçük bir yüzdesini oluşturmakla birlikte militanlar kazandıkları paranın çoğunu kontrol ettikleri bölgelerden elde ediyorlar.

2. Yağmalama

2. Yağmalama

Associated Press'e göre, Haziran ayında büyük bir saldırı başlatmasından bu yana IŞİD, Irak'tan Suriye'ye kadar uzanan bir alanı ele geçirmeyi başardı. Bu süre zarfında cihatçılar, bankalardan ve askeri tesislerden milyonlarca dolarlık nakit para ve askeri mühimmat çalabildiler.

Bu nakit faaliyetlerinin mafyavari bir yapıya benzediğini söyleyen Amerikalı yetkili, örgütün şiddet ve yıldırma yoluyla iyi organize ve sistematik olduklarını da belirtti.

3. Kaçakçılık ve Vergiler

3. Kaçakçılık ve Vergiler

İslam Devleti, işgal ettikleri yerlerde vergileri de topluyor. Yine bir kuruluşun tahminlerine göre örgüt, haziran ayından beri Irak'ın en büyük ikinci şehri olan Musul'dan küçük ve büyük işletmelerin vergilerini toplayarak, ayda 8 milyon dolardan fazla kazanç elde ediyor.

Yine tahminlere göre örgütün gelir kaynaklarından birisi de illegal yollarla yaptıkları tarihi eser ticareti. Guardian'ın raporlarına göre, örgüt 8.000 yıllık tarihi eserlerin satışlarından 36 milyon dolar para kazanmış. Militanlar ayrıca bazı kazı alanlarında yapılan ticaretten de vergi almaktadır.

4. Petrol

4. Petrol

Örgütün en büyük gelir kaynağı petroldür. Militanlar ham petrolü, Suriye ve Irak'taki kontrol noktalarına gönderiyorlar. Gelen petrol ya direkt olarak satılıyor ya da düşük kaliteli benzin üretilmesi için rafinerilere gönderiyorlar. Daha sonra yıllardır kaçakçılık amaçları için kullanılan yollar üzerinden karaborsada satılmak üzere Türkiye'ye gönderiliyor. Küçük bir kısmı da Suriye rejimine satılıyor.

Bölgeyi bilen yetkililerden birisinin New York Times'a yaptığı açıklamaya göre, IŞİD bir günde 25.000 ile 40.000 varil arasında petrol üretiyor ki bunun değeri karaborsada 1 milyon dolardan fazla ediyor.

5. Çocuk Kaçırma ve İnsan Kaçakçılığı

5. Çocuk Kaçırma ve İnsan Kaçakçılığı

IŞİD'in , çocuk ve insan kaçakçılığı üzerinden milyon dolarlar kazandığı tahmin edilmektedir. Kaçırılan bazı kadınlar ve çocukların köle olarak satıldığı da bilinen gerçekler arasında...

Örgüt ayrıca kaçırılan rehinelerin aileleri ve devletlerinden milyonlarca dolar elde etmiştir. Amerikan ve İngiliz hükümetleri fidye ödemeyi reddetseler de, birçok Avrupa hükümeti rehinelerini kurtarmak için çok yüksek miktarları gözden çıkarmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
1
0
0
0