Görüş Bildir
Haberler
28 Madde ile Müzik Dünyasının En Barışçıl Çifti: John Lennon ve Yoko Ono

etiket 28 Madde ile Müzik Dünyasının En Barışçıl Çifti: John Lennon ve Yoko Ono

Müzik tarihinin belki de en efsanevi çifti ''John Lennon-Yoko Ono'' çiftidir. Efsanevi dememizin sebebi çok şey yaşamış olmaları ve hayata karşı duruşları değil sadece.  Onlar ki gerek görüntüleri gerekse yaşadıkları ilişkinin detaylarıyla milyarlarca insanın beynine adeta kazındılar ve kazınmaya devam ediyorlar. Onları anlatmak için bir içerik yetmeyecek belki ama olabildiğince anlatmaya çalıştık. İşte tüm yönleriyle ''John Lennon-Yoko Ono'' çiftinin hikayesi...

John Lennon - Oh Yoko!

1. Gitarla tanışmadan önce John Lennon

1. Gitarla tanışmadan önce John Lennon

9 Ekim 1940 gecesi, başta Londra ve Liverpool olmak üzere bütün İngiltere kentlerinin belki de savaş tarihinin en yoğun bombardımanı altında olduğu zaman dünyaya geldi Lennon.

Annesi ve babası işçiydi. Daha o iki yaşındayken boşandılar, John babasını 20 yıl boyunca sadece iki kez gördü. 17 yaşındayken, annesi otobüsün altında ezilmesi sonucu hayatını kaybetti, o da Mimi teyzesinin yanına yerleşti.

1955'te Teyzesi ona ilk gitarını hediye etti. Bu sırada Paul McCartney'le tanıştı. Şubat 1958'de Paul McCartney, George Harrison'ı Lennon'a tanıttı…

2. Gitar, müzik, Lennon ve The Silver Beatles

2. Gitar, müzik, Lennon ve The Silver Beatles

1959’un başlarında bir gün John, okuldan bir arkadaşı olan Bill Harry sayesinde Resim Koleji’nin gözde öğrencisi Stuart Sucliffe ile tanıştı. Stu ve Bill Harry, kolej dans gecelerinde John, Paul ve George'’a iş ayarlıyorlardı. Davulcuları eksik olan Paul, John, George ve Stu dörtlüsü o dönem isimlerini John & Moondogs diye değiştirmişlerdi belli bir grubu olmayan Tommy Moore, kendi aletleriyle birlikte bir hafta içinde gruba katıldı. 

Yarı şaka, yarı ciddi, Stu bir kağıdın üzerine “böcekler” anlamına gelen “Beetles” yazdı. Öneri John’un ilgisini çekti. Okunuş benzerliğinden yararlanarak Stu'nun yazdığını “Beatles” olarak değiştirdi. Daha sonra Beatles’in kısa olduğuna karar verip başına Silver eklediler.

3. The Silver Beatles’dan The Beatles’a geçiş

3. The Silver Beatles’dan The Beatles’a geçiş

Temmuz 1960'da grubun 'The Silver Beetles' olan adı 'The Beatles' adına çevrildi. Bir yıl sonra da Ringo Starr gruba katıldı. Grubun ilk 45'liği olan 'Love Me Do' Ekim 1962'de piyasaya çıktı. The Beatles ile dünya çapında başarılar kazanıp bazı eleştirmenler tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en iyi grubu olarak nitelendirildi.

4. John Lennon’un kitapları

4. John Lennon’un kitapları
4. John Lennon’un kitapları

Beatles'in başarılarının büyüklüğü karşısında Lennon'ın solo çalışmaları kimi zaman gözden kaçmış olmakla birlikte, Lennon, 1968'e dek gruptan ayrı bir müzik kariyeri oluşturmaya çalışmadı. Sadece 3 tane kitap çıkardı

  • In His Own Write (1964)

  • A Spaniard in the Works (1965)

  • Skywriting by Word of Mouth (1986)

5. “Beatles İsa’dan daha popüler”

5. “Beatles İsa’dan daha popüler”

Amerika'daki bir röportajında John Lennon tartışma yaratan sözü söyledi: 

Beatles şu anda İsa'dan daha popüler. 

Her ne kadar espri olsun diye söylemişse de, bu söz elbette dokunduğu konu dolayısıyla toplumun büyük bir kesiminin tepkisiyle karşılaştı. Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük sorun yaratan bu açıklama sonrasında Beatles plakları yakılmaya başlandı. 

Lennon, daha sonra ABD basınına yaptığı açıklamada: 

'Eğer televizyon İsa'dan daha popüler deseydim muhtemelen yakamı kurtaracaktım. Ben İsa'dan daha iyiyiz, mükemmeliz demiyorum veya karşılaştırmıyorum. Sadece söylediğim şekilde söyledim; ama yanlış bir ifadeydi ya da yanlış algılandı; hepsi bu. Bunun için üzgünüm; din karşıtı bir söylem değildi. Hala bu kadar yanlış ne yapmış olduğumu tam olarak anlamıyorum. Size ne demek istediğimi anlatmaya çalıştım; ama benden mutlaka bir özür bekliyorsanız ve bu sizi mutlu edecekse özür dilerim.' 

şeklinde konuştu.

Lennon'un "Beatles İsa’dan daha popüler" dediği röportaj

6. Lennon ile tanışıncaya kadar Yoko Ono

6. Lennon ile tanışıncaya kadar Yoko Ono

18 Şubat 1933’te Japonya’da dünyaya gelmiştir. Kendisi de Lennon gibi sanatçı ve müzisyendir. Bir yandan da Amerikan vatandaşı olan Ono yaşamını halen New York’da sürdürmektedir. 

Sadece Lennon’un eşi olarak anılması yaptığı diğer işleri görmemezlikten gelmemizi sağladı. Lennon onun için şu sözleri söylemiştir; 

“Dünyanın en ünlü tanınmayan sanatçısı: Herkes ismini bilir ama kimse ne yaptığını bilmez” 

o yüzden biz neler yaptığını bilelim ve içeriğimize devam edelim

7. “Herkes ismini bilir ama kimse ne yaptığını bilmez”

7. “Herkes ismini bilir ama kimse ne yaptığını bilmez”

Evet Lennon, Yoko Ono’nun yaptığı işler için bu sözleri sarf etmiş zamanında, peki neler yapmıştı Ono?

Yoko Ono’nun en az eser verdiği alan edebiyat ama verdiği o eserler gerçekleştirdiği sanat performanslarıyla doğrudan ilişkili. Yazarlığı, sanatçı yönünden çok ayrı değil. 19 film direktörlüğü, 5 filmde oyunculuk, 7 tanesi John Lennon'la olmak üzere 26 tane albümü, 13 kitabı ve daha pek çok başarılı işi vardır. Sadece kendisiyle ilgili bilgi isterseniz buraya tıklayarak güzel bir yazı da okuyabilirsiniz.

8. "Hayat, gelecekle ilgili planlar yaparken başımızdan geçen olayların bütünüdür..."

8. "Hayat, gelecekle ilgili planlar yaparken başımızdan geçen olayların bütünüdür..."

Bir gün zengin bir ailenin sıradışı kızına aşık oldu... Yoko Amerika'ya okumaya gelmiş kendisinden yaşça büyük bir Japon kızıydı... Dünyanın bugüne kadar gelmiş geçmiş en iyi grubu olarak bilinen efsanevi Beatles'ın kurucusu ve aynı zamanda solisti olan John Lennon, kendinden yedi yaş büyük bu kadına nasıl âşık oldu? ''Hazreti İsa’dan daha popüleriz,'' deyip İsa'ya kafa tutarken kilisenin ayaklanması, muhafazakarların ateş püskürmesi bile umurunda değilken nasıl oldu da bırakın Yoko'ya kafa tutmayı, sırf onun kalbinde taht kurabilmek için müzik çizgisini değiştirip Beatles'ı dağıttı?

“Hayat, gelecekle ilgili planlar yaparken başımızdan geçen olayların bütünüdür...” 

-John Lennon

9. İlk tanışma

9. İlk tanışma

John Lennon'la Yoko Ono ilk kez onun çivi ve çekiçten oluşan bir resmi önünde tanışmışlar. Resim seyircinin tuvale bağlı çekiçle resmin üzerine bir çivi çakıp, resme katkıda bulunmasını öneren işlerinden biriymiş. Lennon, çiviyi gerçekten oraya çakmak yerine çakar gibi yapmayı önermiş. Böylelikle ikili sohbete koyulmuştu.

Ve O’na aşık olmuştu... 

John Lennon 1966 yılında Londra’da düzenlenen bir sergide tanıştığı Japon sanatçı Yoko Ono için;

‘Onunla tanıştığım an, her şeyi bırakmam gerekti’ 

demişti.

10. Give Peace a Chance

10. Give Peace a Chance

Galeride başlayan aşk, 20 Mart 1969 yılında nikahla noktalandı. Bundan birkaç ay sonra avandgard albümleri, “Unfinished Music, No.2: Life With the Lions” ve “The Wedding Album”ü yayınladılar.

‘Give Peace a Chance’ parçası da bu dönemde yapıldı.

11. Hair Peace Bed Peace

11. Hair Peace Bed Peace

Lennon ve Ono çifti evliliklerinin yaratacağını bildikleri kamuoyu ilgisinden faydalanıp savaşı protesto etmenin şiddet içermeyen yolları da olduğu mesajlarını verme girişimlerini farklı bir yolla gösterdiler. Bed-ins for peace adıyla da anılan bu eylemlerinde 25-31 Mart arası her gün sabah 9 - akşam 9 arası Amsterdam Hilton otelde, yatakta ikamet edip, dünya basınını ağırlamışlar ve sorulara cevap vermek suretiyle istedikleri dikkati fazlasıyla çekmişlerdir.

12. "Bizim amacımız insanlara protestonun da değişik yolları olabileceğini ve bunun da onlardan birisi olduğunu göstermekti."

12. "Bizim amacımız insanlara protestonun da değişik yolları olabileceğini ve bunun da onlardan birisi olduğunu göstermekti."

'Yapmak istediğimiz şey dünyaya, özellikle de gençliğe ve barış taraftarı ya da şiddet karşıtı protesto yapmakla ilgilenen herkese, bir mesaj vermektir. İstiyoruz ki herkes bu konuda ya çok ağır ya da fazla entelektüel takılındığını görsün. 

Herkes barış hakkında konuşuyor ama bir kaç kişi dışında hiç kimse gerçekten bir şey yapmaya çalışmıyor. Bir kaç kişi yürüyüş organize ediyor ve bunun tek elle tutulur sonucu, ertesi gün gazetelerde yürüyüşte çıkan kavgaların ve şiddetin haberleri oluyor. 

Bizim amacımız insanlara protestonun da değişik yolları olabileceğini ve bunun da onlardan birisi olduğunu göstermekti. Herkes böyle bir şeyler yapabilir, saç uzatabilir, tatilinin bir haftasını barış için bi şekilde feda edebilir. Hatta barış karşıtı da protesto yapabilir. Ama bunu barış içinde yapmak önemlidir. Çünkü inancımız odur ki barış, ancak barışçıl metodlarla elde edilebilir. 

Mevcut düzene, düzenin silahlarıyla karşı koymak anlamsızdır çünkü o her zaman kazanır, binlerce yıldır da kazanmakta. Şiddet oyununu oynamayı o gayet iyi bilir ve onun için sizi tespit etmek ve vurup ortadan kaldırmak her zaman çok kolaydır. Başedemediği şey barış dolu esprili mesajlardır, onun zayıf yönü de budur. Bizim mesajımız da budur...'

Bu eylemden bazı fotoğraflar;

13. "Savaş siz isterseniz biter, mutlu yıllar"

13. "Savaş siz isterseniz biter, mutlu yıllar"

Aynı yılın sonunda billboard ilanlarıyla 'savaş siz isterseniz biter, mutlu yıllar' konulu mesajlar da vermişler ama tüm bu çabalar basının burnuna koyamadığı bir kampanya olarak kalmış, John Lennon'ı ilgi çekmeye ve para kazanmaya çalışmakla suçlamış bir sürü basın mensubu çıkmış, Lennon da bunlara;

'Bu kadar zaman yatakta oturmaktansa bir saat içinde bir şarkı yaparak daha fazla para kazanabilirdim'

diyerek cevap vermiştir.

14. Beatles’ın yok oluşu

14. Beatles’ın yok oluşu

1969 Eylül’ünde Lennon Toronto rock‘n’roll festivaliyle yeniden sahneye döndü. Arkasında, Ono, gitarcı Eric Clapton, basçı Klaus Voormann ve davulcu Alan White’dan oluşan Plastic Ono Band çalıyordu. Karı kocanın hippilere özgü yaşantıları, çevrede tepki yaratıyordu. John Lennon, Japon sevgilisi uğruna, oğlunun annesinden boşanmıştı. Ayrıca Beatles topluluğuyla da ilişkisini kesmişti. Beatles hayranları Yoko Ono’yu bu iki nedenden ötürü suçluyordu. Fakat bu tepkilerin hiçbiri John Lennon ve Yoko Ono’yu etkilemedi. Onlar, aralarında bir ruh beraberliği kurmuşlardı...

15. Gerçek aşk

15. Gerçek aşk

Efsanevi adam, kadının sanatta yoğunlaşmış entellektüelizminden müthiş etkilendi... Yoko'yu kafasında çok başka bir yerlere koydu...Günümüzde, ruh beraberliğine inananların sayısı pek fazla olmasa gerek. Ama gerçek aşk, kişilerin ruhlarını etkisi altına alır. Sevgililer, bu ruh beraberliği sayesinde aşklarını sürdürürler.

16. Ono’un eski eşinden ayrılma süreci

16. Ono’un eski eşinden ayrılma süreci

Bu arada Yoko yaşamını değiştirmeye ve kararlılıkla Lennon’un hayatına girmeye hazırlanıyordu. Anthony Cox ile kesinkes ayrılmak üzere gerekli hukuki sürecin başlaması için başvuruda bulunmuş ve bizzat Cox tarafından hazırlanan, Lennon’dan alacağı her şeyin yarısının Cox’a kalacağını kabul eden bir sözleşmenin altına imza da atmıştı. John ve Yoko, bir ölçüde gizlilik içinde davranma konusunda anlaştılar. 

18 Haziran’da John ve Yoko, John’un 1964’te piyasaya çıkan kitabı In His Own Write’ın sahne uyarlamasının galası için Ulusal Tiyatro’ya geldiler. Gazetecilerin “Eşiniz Cynthia nerede?” soruları dört bir yandan yağıyordu. John, şaşkın şaşkın “Bilmiyorum!” yanıtını veriyordu. Ertesi gün Cynthia İtalya’da, bu sahnenin tüm İngiliz gazetelerinin ilk sayfalarında yer alan fotoğrafını gördü.

17. Two Virgins

17. Two Virgins

İngiltere’ye döndüğünde Lennon çifti Haziran ayını kavgalar, yalanlar ve acılarla geçirmişti. Yoko hamileydi. Her ikisinin de boşanma davaları sürerken ve Beyaz Albüm üzerindeki çalışmalar bir biçimde ilerlerken, 1968'de sevgilisi avangard ressam ve “konsept” sanatçısı Yoko Ono'yla kaydettiği 'Unfinished Music, No.1: Two Virgins' albümünü çıkardı. “Two Virgins”, içeriği ve Lennon ve Ono’ya ait çıplak fotoğraflar yüzünden birçok tartışmalara neden oldu.

18. "Aşkın bir erkekte yarattığı en büyük zaaf kadını tarafından onaylanmak arzusudur"

18. "Aşkın bir erkekte yarattığı en büyük zaaf kadını tarafından onaylanmak arzusudur"

'Kuralları, sorumlulukları ön plana alırsanız, hayatınızdaki kişiye beslediğiniz duygunun aşk olmadığını kabul etmelisiniz. Aşk, mantık ve kural tanımaz. İnce hesaplarla aşkı sürdürmek imkansızdır. Aşkın bir erkekte yarattığı en büyük zaaf kadını tarafından onaylanmak arzusudur olsa gerek...'

John Lennon da öyle yaptı, sevgilisi Yoko Ono tarafından onaylanabilmek için, müzik anlayışı değiştirdi... Karı koca savaş karşıtı projeler ürettiler... Filmler, şarkılar yaptılar; bildiriler okudular... Hatta John, Kraliçe'nin Beatles üyelerine verdiği şeref madalyasını, İngiltere'nin dış politikasını protesto etmek için iade etti...

Dünyadaki Beatles fanatikleri Yoko'ya gıcık oluyorlardı... Onu 'Japon cadısı' ilan ettiler... Bilmiyorlardı ki, egolarına sonsuz güvenen efsanevi erkekler, kadınlarına atılan çamurlardan etkilenmezler... O kadınları egolarının içine aldıklarından, çamurları üzerlerinde hissederler... Kadın o egodan özel nedenlerle çıkmadıkça, erkek kadınıyla hareket etmeye devam eder... John Lennon da öyle yaptı...

19. Beatles’ı yıkan kadın

19. Beatles’ı yıkan kadın

Karısı Yoko, grubun milyonlarca hayranı tarafından Beatles'ı yıkan kadın olarak nitelendirildi... Karısıyla bir süre Vietnam Savaşı'nı protesto eden bed-in gösteriler yaptılar... İkisinin birlikte çektirdikleri çıplak fotoğrafların yer aldığı stüdyo çalışmalarına imza attılar... 

Sonra oğulları Sean dünyaya geldi ve onların hayatı için bu bir dönüm noktası oldu... Manhattan'da Central Park'a bakan o lüks apartmanların bir dairesinde çok düzenli bir hayata geçtiler... Dünyanın en efsanevi grubunu kuran adam, elleriyle kurduğu Beatles'ı elleriyle yıkan adamı, üzerinden 10 yıl geçtiği halde, affetmeyen Beatles fanatikleri vardı...

20. Son konser

20. Son  konser

John Elton John 1974 yılının şükran gününde Rock-N-Roll tarihinin en unutulmaz olaylarından biri gerçekleşti ve iki efsane John Lennon ile Elton John Madison Square Garden’da birlikte sahne aldı. Bu konserin aynı zamanda John Lennon’ın son canlı performansı olacağını kimse bilmiyordu. 

İkilinin birlikte söylediği “Whatever Gets You Thru the Night’ isimli şarkı ise 16 Kasım 1974’de ABD listelerinde bir numaraya kadar çıkacaktır. Lennon son olarak David Bowie’nin “Young Americans”inin hiti ‘Fame’de göründükten sonra, artık emekli olduğunu ve iyi bir baba ve eş olmak istediğini açıkladı. 

1980’de Lennon ve Ono’nun ortak çalışması olan 'Double Fantasy' yayınlandı. John Lennon 1980'de müziği bırakmaya karar verdiği sıralarda Queen'in 1980 yılında yayımlanan albümü The Game den 'Crazy Little Thing Called Love' adlı şarkıyı dinler ve çok etkilenir;ardından da yeniden müziğe dönme kararını alır...

21. Double Fantasy

21. Double Fantasy

Evinin önünde vurularak öldürülmeden kısa bir zaman önce John Lennon, Yoko Ono ile “Double Fantays” adlı bir albüm üzerinde çalışıyordu. Albümün kapak fotoğrafı için ikilinin birçok fotoğrafı çekilmiş ve albüm, Lennon’ın ölümünden üç hafta önce yayımlanmıştı. Kishin Shinoyama’nın New York’ta çektiği bu fotoğraflar ikilinin beraber çekilen son fotoğrafları oldu ve birçoğu bugüne kadar hiçbir yerde yayımlanmadı.  

İşte 1980 Eylül’ünde çekilen fotoğraflardan bazıları;

22. Lennon’un öldürülmesi

22. Lennon’un öldürülmesi
22. Lennon’un öldürülmesi

Tam kariyerinde yeniden yükselmeye başladığı bir dönemde, akli dengesi yerinde olmayan Mark David Chapman adında bir Beatles hayranı tarafından 8 Aralık 1980’de New York’taki dairesinin önünde trajik bir şekilde öldürüldü.

Gece 22:50’de Lennonlar’ın limuzini binanın önüne geldi. Yoko önce inip onu nazikçe selamlayan Chapman’in yanından geçti. Sonra Lennon yanından geçip ona baktı, ancak bir şey söylemedi. Lennon tam giriş kapısından geçerken, Chapman ona yaklaşık iki metrelik bir mesafeden seslendi 

“Mr.Lennon?” 

Kendisine seslenilen Lennon hayranına döndü. Chapman beş el ateş etti ve tüm şarjörü boşalttı.

Göğsünden ve ağzından kanlar akıyordu Lennon’un… Bir polis arabasıyla Roosevelt Hastanesi’ne götürüldü, Yoko ikinci bir polis arabasıyla onu izledi. Yarım saat sonra, onu hayata döndürmek için her yol denendikten sonra, John Lennon öldü. 

Henüz gece yarısı olmamıştı. Tamı tamına kırk iki yıl iki aydır hayattaydı

Ölümünün ardından albüm ve single 1 numara oldu. 1984'te sanatçının daha önce yayımlanmamış kayıtlarının yer aldığı 'Milk And Honey' albümü çıkarıldı. 1998'de ise 4 CD'lik Anthology yayımladı..

23. “Sessizlik“ eylemi

23. “Sessizlik“ eylemi

John Lennon’ın 1980 yılında bir cinayete kurban gitmesiyle beraberlikleri sona erdi! Ama Yoko Ono, aşkını kalbinde yaşatmaya devam ediyor. Yoko, 1981 yılının başlarında adeta felç olduğunu itiraf etmişti. Haftalarca bir şey yapmayacak durumda kalmış, sadece çikolata ve mantarla beslenmişti. Ayrıca John’un vasiyetnamesiyle ilgilenmek zorundaydı. 

14 Aralık Pazar günü, 400.000 kişi Central Park’ta, John’u son kez anmak üzere bir araya geldi. Dünya çapında “sessizlik“ eylemi yapıldı. Efsane adam, aşık olduğu kadına kendini onaylatmak ve onun alkışını alabilmek uğruna, bütün hayatından vazgeçmişti...

Onunla mutlu oldu, ama o yüzden öldürüldü...

24. John Lennon - Yoko Ono için yazılan kitap

24. John Lennon - Yoko Ono için yazılan kitap

Kitap yazılacak bir aşktı Lennon-Ono çiftinin yaşadığı aşk ve bu aşkı en güzel anlatan kitap da James Woodall’ın “John Lennon - Yoko Ono” kitabıydı… Kitabın açıklama yazısı da aynen şu şekilde;

Beraberlikleri yıllarca gündemden düşmeyen Lennon-Ono çifti 1966 yılının Kasım ayında Londra'nın avangard sanat galerisi Indica'da ilk defa biraraya geldiğinde, efsanevî grubu Beatles'ın beyni yirmialtı yaşındaki John Lennon kendi deyimiyle 'İsa'dan bile daha popüler'di; daha sonraları Beatles hayranları tarafından grubun dağılmasından sorumlu tutulacak olan Japon asıllı otuzüç yaşındaki Yoko Ono ise sansasyonel çalışmalarıyla New York sanat çevrelerinin aranan isimlerindendi. Başından itibaren tepkiyle karşılanan bu ilişki, ikili için sanatın, aşkın, cinselliğin biraraya gelip oluşturduğu yeni ve alternatif bir ifade biçimi anlamına geliyordu. Uyuşturucunun, sürdürdükleri marjinal hayatın 'vazgeçilmez' bir parçası haline geldiği yıllar boyunca Vietnam Savaşı'nı protesto etmek için düzenledikleri 'bed-in' gösterilerine, toplumun değer yargılarını sorguladıkları ve kapağında genellikle ikilinin çıplak fotoğraflarının yer aldığı stüdyo çalışmalarına imza attılar. Oğulları Sean'ın dünyaya geldiği 1975 yılı Lennon ve Ono için dönüm noktası oldu: Uyuşturucuyu kesin olarak bıraktılar ve düzenli bir hayat sürmeye başladılar. Yoko ve John, Sean ile birlikte daha önce düşünmeyecekleri bir mutluluğu ve huzuru yakaladılar, ta ki John 8 Aralık 1980 günü Central Park'taki evinin önünde bir hayranı tarafından vurulana dek...

25. Lennon’un öldürüldüğü gün verdiği poz

25. Lennon’un öldürüldüğü gün verdiği poz

Lennon'ın öldürüldüğü gün öğle saatlerinde, çift ünlü fotoğrafçı Annie Leibovitz'e Rolling Stone dergisi için bu ikonik pozu vermişti.

26. Yoko Ono’dan John Lennon' ın hayranlarına mektup

26. Yoko Ono’dan John Lennon' ın hayranlarına mektup

Yesterday, love was such an easy game to play... 

(Dün aşk oynaması çok kolay bir oyundu)

Now I need a place to hide away... 

(Şimdi saklanacak bir yere ihtiyacım var...)

Yoko, daha sonra John Lennon' ın hayranlarına bir mektupla şöyle seslenecekti:

Bizi affedin... 8 aralık yine yaklaşıyor. Her yıl, bu günde dünyanın her tarafından eşimi John Lennon'ı ve onun barış iletisini hatırlayan sayısız insandan haber alıyorum. John'un daha yapacak çok şeyi varken hayatının en verimli döneminde, 40 yaşında, nasıl vurulduğunu ve öldürüldüğünü, onu hatırladıklarını bana iletmek için yazıyorlar. 

John'a olan ölümsüz sevginiz ve ayrıca bu trajik yıl dönümünde bana olan ilginiz için minnettarım. Ama yine de, bu yıl, 8 aralık'ta aynı zamanda John'u anarken dünyanın her bir yanında acı çeken milyonlarca insana da şu iletiyi yollamaya odaklanmamızı istiyorum;

Sebepsiz yere sevdiklerini kaybeden insanlar; bizi bu trajediyi durduramadığımız için affedin, yaraların iyileşmesi için dua ediyoruz . 

Hayatını kaybetmiş ya da sakat kalmış olan tüm zamanların ve tüm ülkelerin askerleri; yanlış kararlarımız ve onun sonucunda oluşanlardan dolayı bizi affedin. 

Sakatlanan, öldürülen ya da aile üyelerini kaybeden siviller; bunu önleyemediğimiz için bizi affedin. 

İşkence gören ya da kötü şartlarda bırakılanlar; buna izin verdiğimiz için bizi affedin... 

Bilin ki sizin kaybınız bizim kaybımızdır. Sizin maruz kaldığınız fiziksel ve zihinsel kötü şartlar toplumumuzda ve dünyada kolayca ölmeyecek bir etki yaratacak. O yükün aslında bizim olduğunu bilin. 

Bir şiddet davranışı sonucunda öldürülen birinin dul eşi olarak, tetiği çekeni affetmeye hazır olup olmadığımı henüz bilemiyorum. Eminim ki böylesi şiddet olaylarına maruz kalan kurbanlar da aynı benim gibi hissediyorlardır. Ama yaraların sarılması dünyada şu anda gerekli olan en önemli şey. Yaraları birlikte saralım. Her yıl 8 aralık gününü dayanılması imkansız olana dayananlardan bağışlanma günü ilan edelim. Ve kalbimizin derinliklerinden umalım ki bir gün birbirimizin yaralarını sardığımızı söyleyebilelim ve birbirimizin yaralarını sararken dünyayı da tümüyle iyileştirebileceğimizi...

En derin sevgilerimle...

Yoko Ono Lennon

New York 2006

27. Yoko Ono tarafından onaylanmak

27. Yoko Ono tarafından onaylanmak

Lennon onu beyninin ya da ruhunun neresine oturttu da böylesine gösterişsiz bir kadın 20. yüzyılın en efsanevi ve de trajik aşkında rol aldı? 

Nasıl oldu da bu kadar sıradan bir kadının dünya barışı için ürettiği acayip projeler uğruna olağanüstü yeteneklerini bir yana itip savaş karşıtı filmler, şarkılar yaptı, bildiriler okudu, onunla birlik olup Vietnam savaşını protesto amaçlı yığınla çıplak fotoğraf çektirebildi?

Bu soruların yanıtını arayacak olursanız; ''Aşkın bir erkekte yarattığı en büyük zaaf kadını tarafından onaylanmak arzusudur'' cümlesiyle karşılaşacaksınız

Öyle miydi gerçekten? Yoksa erken yaşta kaybettiği annesine özleminin bir yansıması mıydı Yoko? Ya da hepimizin hayatında bir şekilde yer eden ''anne onayı'' ihtiyacının ondaki karşılığı mıydı? Dünyadaki Beatles fanatiklerinden hiçbirinin sevmediği ve adını ''Japon Cadısı'' koyduğu Yoko Ono uğruna, Kraliçe’nin Beatles üyelerine verdiği şeref madalyasını -İngiltere’nin dış politikasını protesto amacıyla- iade edecek kadar mı büyüktü ona olan aşkı? Yaşananlara tüm dünya tepki içindeydi…

Ta ki 8 Aralık 1980 tarihinde, akli dengesi bozuk bir Beatles hayranı Yoko'yu durdurma amacıyla gelip, onun gözünün önünde beş el ateş açarak henüz 40 yaşındaki Lennon'un hayatına son verene kadar…

28. Sean Lennon

28. Sean Lennon

Sean Lennon... Bu efsanevi aşkın meyvesi. 1975 New York doğumlu.  O da tıpkı babası gibi müzisyen, şarkıcı, söz yazarı.  

Peki ya, aşk hayatında da babasına benziyor mu..? 

'18-45 yaşları arasında, dişi olarak doğmuş, IQ'su 130 ve üstü olan bir sevgili istiyorum. Dürüst olsun, psikolojisi bozuk olmasın; güzel bir kalbi olsun. Elbette ki iç güzelliği daha önemli. Çok yalnızım ve çok berbat durumdayım” 

–Sean Lennon

Kaynaklar;

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
902
324
194
93
31
22
6