Görüş Bildir
Haberler
15 Tatil Etkinlikleri ile Sömestiri Planlayın! 15 Tatilde Çocuklarla Para Harcamadan Nasıl Zaman Geçirilir?

15 Tatil Etkinlikleri ile Sömestiri Planlayın! 15 Tatilde Çocuklarla Para Harcamadan Nasıl Zaman Geçirilir?

15 Tatil nasıl geçiyor? Önümüzde harika bir tatil ve bolca zaman var! Çocuklar '15 tatil hiç bitmesin' diyor, ailelerse tatil boş geçmesin istiyor. Peki, evde sıkılan ve enerjisini atamayan çocuklara hangi etkinlikler yaptırılmalı? Yarıyıl tatilini verimli geçirmenizi sağlayacak etkinlikler, çeşit çeşit aktiviteler, oyun ve atölyeler burada! Sömestirde çocuklar için etkinlikler düzenleyerek onların; hayal gücünü, gözlem yeteneğini, el becerilerini ve sorumluluk duygularını geliştirebilirsiniz. 

İşte, bu tatilde para harcamadan eğlenerek öğrenmeyi sağlayan 15 Tatil etkinlikleri!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sömestir etkinlikleri ile çocuğunuzla güzel zaman geçirin!

Sömestir etkinlikleri ile çocuğunuzla güzel zaman geçirin!

Sömestir tatili her çocuk için bolca dinlenme ve dersten uzaklaşma anlamına gelir. Aileler ise bu tatili nasıl değerlendirecekleri konusunda endişelidir. 

Yarıyıl tatilini etkinliklerle değerlendirerek hem çocuğunuza vakit ayırın hem de eğlenerek öğrenmelerini sağlayın. Tatili, hiç para harcamadan eğlenceye dönüştürebilirsiniz. 

İşte, sizin için bir araya getirdiğimiz 15 tatil etkinlikleri. Bu etkinliklerle yarıyıl kampını eve taşıyabilirsiniz 👇

1. Evde oyunlar ve yarışmalar düzenleyin

1. Evde oyunlar ve yarışmalar düzenleyin

Oyunu siz kurun ve kuralları belirleyin! Çocuklarınızın yaş gurubuna uygun oyunu kurarken dikkat etmeniz gereken, çocuğunuzun oyundan kazanımları olacaktır. Bu sayede her gün için yeni bir oyun kurma şansınız da var. 

Mesela, bugün matematik günü olsun! Matematik ile ilgili terimleri kağıtlara yazın. Örneğin kağıtlara; üçgen, çokgen, açı, kenarortay, Pisagor ve benzeri terimler, çarpım tablosundan belirli basamaklar veya basit matematik işlemleri yazabilirsiniz. Oyununuz hazır! 

Şimdi sırası gelen oyuncu bir kart seçer ve kartta yazan işlemi çözerek ya da matematik teriminin ne olduğunu açıklayarak puan kazanır. Bu oyunu her derse uyarlayabilirsiniz.

2. Çocuğunuzun hayal gücünü geliştirin

2. Çocuğunuzun hayal gücünü geliştirin

Düzenleyeceğiniz basit etkinliklerle bir yandan eğlenebilir bir yandan da çocuğunuzun hayal gücünün gelişimine yardımcı olabilirsiniz. 

Kendi hikayeni yaz, kitabını yaz, bana bir hikaye anlat, sessiz sinema, satranç, isim-şehir-hayvan oynayabilir, taş boyama, puzzle ve eski eşyaları geri dönüştürme gibi etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Çocuklarınızı düşünmeye yönlendirmek ve hayal gücünü artırmak için el becerisi gerektiren aktiviteler de düzenleyebilirsiniz. 

Mesela; renkli kartonlarla kendi çiftliğinizi yapabilir, takı tasarımı, boyama, çizim, heykel, lego, seramik veya oyun hamuru kitleri ile hayal ettiğini tasarla etkinlikleri yapabilirsiniz.

3. Drama etkinlikleri ile çocuklarınızın duygularını keşfedin

3. Drama etkinlikleri ile çocuklarınızın duygularını keşfedin

Drama etkinlikleri çocukların, duygularını rahatça ifade etmesini sağlar. Düzenleyebileceğiniz drama etkinliklerinden bir tanesi 'Ayna ayna söyle bana' olabilir. 

Bu etkinlikte ilk sıra ebeveynlerindir. Çocuğunuzdan sizi taklit etmesini isteyin. Diş fırçalama, yemek yapma, kitap okuma gibi öykülemelerle etkinliği başlatabilirsiniz. Sıra çocuğunuza geldiğinde siz de onu taklit edin. Bu sayede ona öğretmek istediğiniz sorumlulukları oyun haline getirerek kolayca kazandırabilir ve onun size anlatmak istediği duyguları keşfedebilirsiniz.

4. Kitap okuma saatleri planlayın

4. Kitap okuma saatleri planlayın

Çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı edinmesinin en iyi yolu, sizi kitap okurken görmesidir. Çocuklar hemen her davranışıyla ebeveynlerini taklit ederler. Yapmadığınız bir şeyi onlara öğretmeniz pek de mümkün değildir. 

Bu yüzden ortak bir saat belirleyip kitap okuma saattinde tüm aile üyelerinin kitap okumasını sağlayabilirsiniz. 

Kitap okuma etkinliği tamamlandığında, çocuğunuza ne okuduğunu sormayı unutmayın. Bunu yapmak istemediğinde, siz okuduğunuz kitabın konusunu onlara uygun hale getirerek 'Ben de bu hikayeyi okudum. Kitabıma devam etmek için sabırsızlanıyorum' mesajı verebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Bilim evinizde: Deneyler düzenleyin

5. Bilim evinizde: Deneyler düzenleyin

Çocuğunuzun bilime merakını artıracak dergiler alabilir, okul kitaplarında yer alan deney ve gözlemleri birlikte yapabilirsiniz. 

Basit deneyler tasarlayarak, hatta suyun üzerinde taş sektirirken bile ona fen dersleri hakkında hayatın içinden örnekler verebilirsiniz. Çocuğunuzun, tohumun yetişme ve doğanın gelişim süreçlerini keşfetmesi için evinizde bitki yetiştirebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuza, bitki bakımı konusunda sorumluluk kazandırabilir ve doğa sevgisini aşılayabilirsiniz.

Unutmayın, fen derslerini öğrenmek ve evreni keşfetmek için en iyi yöntem deney ve gözlemdir.

6. Spor yapın, doğada zaman geçirin

6. Spor yapın, doğada zaman geçirin

Sömestir tatilinde evde zaman geçirmek kadar temiz havada olmak ve hareket etmek de önemli. Tatil bahanesi ile sporu bir yaşam tarzı haline getirebilirsiniz. 

Ailece piknik yapabilir, bisiklete binebilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, basket, futbol veya voleybol oynayabilirsiniz. Spor etkinlikleri aile bağlarınızı güçlendirirken çocuğunuzla birlikte eğlenceli anılar biriktirmenizi de sağlar. 

Bir kez daha hatırlayalım: 'Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur!'

7. Müzik ve dans ile yaşam enerjinizi artırın

7. Müzik ve dans ile yaşam enerjinizi artırın

Okulun olmadığı bugünlerde çocukların enerjisini kontrollü bir şekilde harcamasını sağlayacak dans etkinliklerini deneyin! Çocuğunuza, müziğin ritmini takip etmeyi, müziğe kulak vermeyi ve özgürce dans etmeyi öğretin. 

Dans ve müzik size de iyi gelecek. Dans ederek onlar enerjisini harcarken siz de iş hayatının stresini atacaksınız. Ailecek yapacağınız dans etkinliğini biraz daha renklendirmek isterseniz; dans yarışması düzenleyebilir, sandalye kapmaca veya heykel oynayabilirsiniz.

8. Müzik aleti çalmayı öğrentin

8. Müzik aleti çalmayı öğrentin

Müzik ruhun gıdasıdır. Çocuklarınızı müzik ile içli dışlı büyütün. Yeteneklerine uygun müzik aletini öğrenmesi konusunda onu destekleyin. Evde ritim tutma eğitimleri, diyafram çalışmaları veya müzik aleti çalma videolarıyla ilk adımları atabilirsiniz. 

Bu yarıyıl tatili, müzik eğitimine başlamak için harika bir zaman.

9. Tatil günlüğü tutun

9. Tatil günlüğü tutun

Çocuklarınızın yazı yazma, hikayeleştirme yeteneklerini geliştirmek için günlük tutmalarını sağlayın. Tatil günlüğü ile harika bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu sayede çocuklarınızı, sosyal medyadan uzaklaşarak kağıt kalem ile buluşturabilirsiniz. 

Çocuğunuzda tatilde izlediğiniz filmleri, okuduğu kitapları, tatil müzik albümünü ve tamamladığı ödevleri yazması gibi görevler de verebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Müze, sergi, müzikal, tiyatro ve sinema gidin

10. Müze, sergi, müzikal, tiyatro ve sinema gidin

Sanata zaman ayırın. Şehrinizdeki ücretli ve ücretsiz müze, sergi veya tiyatro etkinliklerini keşfedin. Müze ve sergi gezileri çocukların gözlem yeteneğini geliştirir. Yaratıcılığını ön plana çıkarır, mantık yürütmesini sağlar ve tarihsel empati becerisi kazandırır. 

Müze gezilerinde çocuklar, sergilenen eserlerin zaman ve mekan ilişkisini üç boyutlu olarak görürler. Böylece hayal güçleri de gelişir.

11. Arkadaşları ile birlikte katılacağı etkinlikler düzenleyin

11. Arkadaşları ile birlikte katılacağı etkinlikler düzenleyin

15 tatilde çocuklarınızın arkadaşlarından uzak kalmamasını sağlayın. Onlarla zaman geçirecekleri etkinlikler, park buluşmaları ve aktiviteler planlayın. 

Çocukların sosyal hayattaki yerinin önemini unutmayın. Arkadaş edinme, ardaşları ile plan ve etkinlik yapma gibi konularda alışkanlık sahibi olmaları çok önemli. Bu sayede çocuklarınızın arkadaşları ve aileleri ile siz de bağ kurabilir, arkadaşlık ilişkilerinde sorun olup olmadığını uzaktan gözlemlemiş olursunuz. 

Gelecekteki sosyal çevresi, arkadaşlıkları ve ailesini bugün sizden öğrendiği sosyal yaşam belirleyecektir. Bu sebeple onun sosyal hayatının bir parçası olmanız, büyüdüğü zaman da sizi bu çevrede görmek istemesini sağlar. Çocuğunuz büyüdüğünde her arkadaşını tanıma şansınız olmasa da hakkında bilgi sahibi olmanızın en iyi yolu budur.

12. Çocuklar için düzenlenen atölye etkinliklerine katılın

12. Çocuklar için düzenlenen atölye etkinliklerine katılın

Belediyeler, eğitim kurumları, kafeler, sanat merkezleri ve vakıfların çocuklar için düzenlediği atölyelere katılın. Çocuğunuza arkadaşlık kurabileceği, yeni beceri ve yetenekler edinebileceği alanlar yaratın. 

Birlikte katılacağınız atölyeleri de inceleyin. Çocuğunuzla birlikte sosyalleşmek ve etkinliklerde zaman geçirmek sizin de hoşunuza gidecektir.

15 Tatil Kitap ve Film Önerileri de Burada

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Amon Ra

Ortalıkta grip, covid, rsv, strep A salgınları varken hala kalabalık kapalı mekan etkinliği planlayan tuhaf aileler var