Görüş Bildir
Haberler
10 Bin Dolara Böbrek: İstanbul'da Yasa Dışı Organ Ticareti Operasyonunda 4 Kişi Gözaltına Alındı

10 Bin Dolara Böbrek: İstanbul'da Yasa Dışı Organ Ticareti Operasyonunda 4 Kişi Gözaltına Alındı

Batuhan
03.07.2019 - 17:49 Son Güncelleme: 04.07.2019 - 09:18

İstanbul’da düzenlenen yasa dışı organ nakli operasyonunda, aralarında bir doçent doktorun bulunduğu 4 kişi yakalandı. Suriyeli Ahmet Z.’nin böbreğini 10 bin dolara İsrailli Nimer H.’ye sattığı, nakil için ise Doçent Doktor Hayri G.’nin aracılık ettiği ve bunun için de 8 bin euro danışmanlık ücreti aldığı iddia edildi. Operasyonda 4 kişi gözaltına alındı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DHA'da yer alan habere göre, yasa dışı organ ticareti ihbarı üzerine İstanbul Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Şüpheliler, Esenyurt'ta bulunan özel bir hastaneye verdikleri sahte belgelerle organ nakli yapılmasını talep etti. Organ nakli prosedürlerini uygun bulan hastane yetkilileri, 21 Haziran'a ameliyat günü verdi. Ekipler, hastaneye ameliyat saatinde baskın yaptı.

10 bin dolara böbrek

10 bin dolara böbrek

Suriye uyruklu 32 yaşındaki Ahmet Zına, İsrail uyruklu 50 yaşındaki Nimer Hayadrı'ye 10 bin doları karşılığında böbreğini vermek üzereyken operasyon durduruldu.

4 kişi gözaltında

4 kişi gözaltında

Organ naklini 35 bin Amerikan doları karşılığında gerçekleştireceği iddia edilen Doç. Dr. H.G. ve Suriye uyruklu Zına ve İsrail uyruklu Hayadrı'ye tercümanlık yapan Yusuf E. (49) gözaltına alındı. Vatan Caddesi'nde bulunan Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilen 4 şüphelinin ifadeleri alındı.

"Böbreğimi satmak için bir sosyal medya sitesine haziran ayı başında ilan verdim"

"Böbreğimi satmak için bir sosyal medya sitesine haziran ayı başında ilan verdim"

Suriye uyruklu Ahmet Zına emniyette verdiği ifadesinde, Suriye'deki iç savaştan kaçarak Hatay'da yaşadığını maddi zorluklar içinde olduğu için böbreğini satmak istediğini söylediği öğrenildi. Zına ifadesinde, “Böbreğimi satmak için bir sosyal medya sitesine haziran ayı başında ilan verdim. Aynı gün benimle İsrail uyruklu Nimer Hayadrı irtibata geçti. Hatay'da yaşadığımı söyleyince İstanbul'a gelmemi istedi. İstanbul'da Aksaray'da kendisiyle buluştuk benimle ilk defa burada karşılaştı. Böbreğimi satmak istediğim fiyatta konuştuk ve bana bir miktar dolar bırakarak nakil gerçekleşene kadar İstanbul'da kalmamı istedi' dediği bildirildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hastaneye 25 bin, doktora 35 bin dolar

Hastaneye 25 bin, doktora 35 bin dolar

İsrail uyruklu Nimer Hayadrı ise emniyetteki ifadesinde, sosyal medya sitesinden Suriye uyruklu Ahmet Zına ile tanıştıklarını, Zına'yla buluşmak için Haziran ayı başında İstanbul'a geldiğini söyledi. Hayadrı, “İstanbul'da buluştuk, böbrek hastalığım sebebiyle böyle bir yol izledik. Ülkemde organ nakline izin verilmiyor. Organ nakil ameliyatı için ismini bilmediğim bir Filistinli bize yardımcı oldu. Filistinli'nin verdiği telefon numarasından Doç. Dr. H.G.'ye ulaştım ilk önce sadece telefonla konuştuk. Nakil ameliyatı için hastaneye 25-50 bin dolar arasında bir ödeme yapacağımı, ameliyat için de kendisine 35 bin dolar istedi' dediği iddia edildi.

2 defa sahte Suriye pasaportu çıkartıldı

2 defa sahte Suriye pasaportu çıkartıldı

İsrail uyruklu Hayadrı ifadesinin devamında, “Filistinli bize ameliyat için 500 dolara sahte Suriye pasaportu ayarladı. Ayarladığı pasaportta beni Ahmet Zına'nın kardeşi gibi ayarlamışlardı. Bu duruma Doç. Dr. H.G. itiraz ederek kardeş görünmemizin sakıncalı olduğunu etik kurulundan geçmeyeceğini söyledi. Filistinliyle tekrar irtibata geçerek yeniden pasaport yaptırmasını istedim. Tekrar 500 dolar vererek ikinci defa benim için sahte Suriye pasaportu çıkartıldı. Ben bazı işlerim için ülkeme döndüm' dediği ileri sürüldü.

"Doktor tedavi dışındaki ücretler için 8 bin euro istedi"

"Doktor tedavi dışındaki ücretler için 8 bin euro istedi"

Organ nakil ameliyatı için İsrail'den 14 Haziran'da tekrar İstanbul'a gelen Nimer Hayadrı ifadesinin devamında, “Organ naklini yapacak Doç. Dr. H.G., H.G.'nin asistanı ve şoförü havalimanında beni karşıladı. Doktorun asistanı tarafından Bahçelievler'de ameliyat öncesi 1 hafta kalacağım eve götürülürken, Doç. Dr. H.G.'nin tedavi dışındaki ücretler için 8 bin euro istedi. Kendisine bu parayı da verdim' dediği öğrenildi.

Doktor ve böbreğini satmak isteyen kişi tutuklandı

Doktor ve böbreğini satmak isteyen kişi tutuklandı

Böbrek almak için İstanbul'a gelen Nimer Hayadrı sınır dışı edilmesi için polis merkezindeki işleminin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildi. Tercüman Yusuf E. emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 22 Haziran'da emniyetteki işlemleri tamamlanan Suriye uyruklu Ahmet Zına ve Doç. Dr. H. G. sevk edildikleri adliyede çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. İstanbul Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri kimliği henüz belirlenemeyen Filistin uyruklu şüphelinin yakalanması için çalışma başlattı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
52
18
10
9
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sema candelen

abi 10 bin dolara bobrek mi verilir piyasasini arastiraydin doktor masallah 60 bin dolar götürmüş sen napion kelepire veriyon?!

elif plt

ülke değil panayır yeri aq

gaydırı guppak

suriyeliyi tutukluyorsunuz da alanın hiç mi suçu yok ben anlamadım niye bırakıldığını.