Dünyanın En Eski Filmi: ‘Kasvetli Ev’
Neredeyse 50 yıldır kayıp olan ve Charles Dickens’ın ölümünün ardından 35 yıl sonra 1901’de çekilen ‘The Death of Poor Joe’ (Fakir Joe’nun Ölümü) İngiliz Film Enstitü sessiz film arşivcisi Bryony Dixon tarafından eski Çin filmlerini araştırırken tesadüfen bulundu.Bir dakika uzunluğundaki en eski Charles Dickens filmi, The Death of Poor Joe adlı film, yazarın ‘Kasvetli Ev’ kitabındaki çöpçü Jo karakterinin ölümünü konu alıyor: Gece yarısı kar yağarken yanında süpürgesiyle klise duvarı karşısında soğuktan donmak üzere olan Jo’nun yanına bir bekçi yaklaşır. Ölmek üzere olan Jo’yu kucaklayan bekçi, Jo’ya yardım etmek ister ama artık çok geçtir.Yazarın ‘Bleak House’ (Kasvetli Ev) romanındaki Jo karakterinden esinlenildiği düşünülen Jo rolünde G.A. Smith’in Brihton’lı pandomimci bir aileden gelen eşi Laura Bayley tarafından canlandırılıyor. Film, 9 Mart ve 23 Mart arasında Londra’da özel gösterimle seyirci ile buluşturulacak.Bu film bulunmadan önce bilinen en eski Dickens filmi, 1901 yılının Kasım ayında yayınlanan ‘Scrooge or Marley’s Ghost’ (Scrooge ya da Marley’in Hayaleti) adlı filmdi.
Enflasyon Yüzde 9'a Yaklaştı
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Aralık ayında enflasyon aylık bazda yüzde 0,21 yıllık bazda yüzde 8,81 olarak hem Merkez Bankası hem de analist tahminlerinin üzerinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yüzde 9,51 ile Ağustos 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Bir Lisan Bir İnsan: 24 Örnekle İngiliz ve Amerikan İngilizcesi Arasındaki İnce Farklar
Dünyanın büyük bir kısmında kullanıldığı için İngilizce'nin birçok farklılık göstermesi kaçınılmaz. Dünyanın gidişatında büyük rol oynayan Amerika Birleşik Devleti ve Birleşik Krallık, İngilizce sayesinde de bu etkisini sürdürüyor. ABD ve Birleşik Krallık ise dilleri açısından her ne kadar çok fazla ortak yöne sahip olsa da birbirlerini anlamamalarına sebep olabilecek kadar da farklılıkları var. Bu nüanslar bir araya gelip ortaya büyük bir fark çıkarabiliyor.Anadili İngilizce olanların bile işine yarayabilecek nüanslar ise şöyle:
Dünyaya Tepeden Bakmanın Ne Kadar Harika Olduğunu Gösteren 20 Fotoğraf
Yaşadığımız her gün dünya bir parça daha sıradanlaşıyor. Birbirine benzeyen sokaklar, tabelalar, insan yüzleri, hayvan fotoğrafları... Bu sıradanlık hissiyatını aşabilmek için bakış açımızı değiştirmenin vakti belki de gelmiştir. Dünyaya bir de kuşlar gibi tepeden bakıp, onu yeniden keşfedebiliriz.
Adım Adım İntihara Sürüklenen Nüdist Feminist Sürrealist Fotoğrafçı: Francesca Woodman
13 yaşında fotoğraf çekmeye başlayan, 23 yaşında intihar etmesiyle kariyeri sona eren ve geriye sergilenmiş 120 fotoğraf bırakan Woodman son dönemlerde “fotoğrafın Sylvia Plath’i” diye tarif ediliyor. Her fotoğrafına intiharını nakşeden ve bu yolda emin emin adımlarla ilerleyen 'nihilist' ablamız ilginç bir miras bıraktı geriye.Pek çok insan nü çalışmalar yapıyor, bir kısmı da kendini model olarak kullanıyor. Nedir bu kadını bu kadar özel yapan şey?10 yıllık kariyeri boyunca sona yaklaştığı her gün bir önceki günden daha fazla karamsar olduğunu, hiçliğe ve intihara adım adım ilerlediğini bu fotoğraflardan gözlemleyebiliyoruz. Woodman, bedenini bir araç, bir nesne gibi kullanırken bir yandan da nesneleri vücudunun bir parçası gibi kullandı. Bazı çalışmalarından intihar teşebbüsü, şiddet mağduru, taciz mağduru olduğu okunabiliyorsa da yazılmış biyografilerde bununla ilgili kesin bir bulgu da bulunmamakta.Kendisini fotoğraf sanatında bir sınıfa dahil edeceksek sürrealist-feminist-nüdist diye tanımlayabiliriz.
Ziyan Edilmiş Fikirler Atlasına Kapak Olabilecek 11 Yabancı Dizi
TV dünyasında 'pilot bölüm' diye bir gerçek vardır. Orijinal bir fikrin vardır, yapımcın hazırdır, oyuncuların özenle seçilmiştir, kafanda dizinin gideceği yerle ilgili milyon tane fikir vardır. Anlaştığın ya da anlaşmaya çalıştığın kanal da pilot bölümü yayınlayıp izleyiciyi yoklar, duruma göre dizi yayınlanmaya devam eder ya da hali hazırda çekilmiş bölümler yayınlanır ve dizi yayın hayatına 'babba, dedde' diyemeden veda eder. Bazen de diziler gümbür gümbür başlar, beklentiler tavana vurur fakat senaryo öylesine saçmalar ki dizi ziyan olur.İşte karşınızda TV dünyasının ziyan edilmiş fikirler atlasına kapak niteliğindeki diziler: