Görüş Bildir
Haberler
Bin Yıllık 'Teselli Şarkısı' Kayıp Parçaları Tamamlanarak Seslendirildi

Bin Yıllık 'Teselli Şarkısı' Kayıp Parçaları Tamamlanarak Seslendirildi

Batuhan
25.04.2016 - 12:28

İngiltere'de 11. yüzyıldan kalma, Antik Roma dönemi felsefe kitabı dinletisine eşlik eden Teselli Şarkısı adlı melodinin eksik notaları, bin yıl sonra açığa çıktı.

Cambridge Üniversitesi'den Müzik Bilimci Sam Barrett, 11. yüzyıldan kalma bir şarkıyı yeniden oluşturdu. 'Teselli Şarkısı' adı verilen eser, Antik Romalı filozof Boethius'un Felsefenin Tesellisi (The Consolation of Philosophy) adlı kitabına eşlik etmek için yazıldı.

Klasik dönemde Horatius ve Publius Vergilius Maro (Virgil) gibi yazarların eserlerini okurken eşlik edecek melodiler çalmak yaygın bir adetti. Bu sayede metinlerin okunurluğu ve akışkanlığı sağlanıyordu. Bu nedenle, sözleri Latince olan şarkının melodisi oldukça sade.

Müzik Bilimci Sam Barrett, bu şarkının tamamını çıkarabilmek için yaklaşık 20 yıldır çalışıyordu

Müzik Bilimci Sam Barrett, bu şarkının tamamını çıkarabilmek için yaklaşık 20 yıldır çalışıyordu

Barrett, bu şarkıyı elindeki verilerle yeniden oluşturabilmek için son 20 yıldır çalışıyordu. Şarkının melodisini belirleyen dize ve vuruşların tekniğini yeniden oluşturmak, eksik veriler nedeniyle uzun süre mümkün olmadı.

Cambridge Üniversitesi kütüphanesinden çalınan belgelerin peşine düşen Sam Barrett, 1840'larda Almanya'da bir kütüphaneye götürüldüğünü tespit ettiği eksik sayfayı bulunca süreç hızlandı. Barrett, 1 saatten uzun süren şarkının yaklaşık yüzde 90'ını çıkarabildiğini düşünüyor.

Barrett ve ekibi, 23 Nisan Cumartesi günü, şarkıyı canlı olarak dünyaya yeniden dinletti

Şarkıyı seslendirebilmek için Ortaçağ müziğine hakim üç sanatçı ile birlikte çalışan Barrett ve ekibi, 23 Nisan Cumartesi günü, şarkıyı canlı olarak dünyaya yeniden dinletti. 

Al Jazeera, Gizmodo

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
94
30
4
3
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Virgil ne ya sana Buhatan deseler hoşuna gider mi :) Vergilius mis gibi adı var :D