Güne İyi Başlamanıza Yol Açacak 14 Şarkı
Hepimiz güne iyi başlamak istiyoruz. Bazılarımızın bunun için ritüelleri var ve güne iyi başlayıp güzel bir gün geçirmemizi kolaylaştıran küçük alışkanlıklarımız var. Eğer güne iyi başlamak için müzik dinleyen biriyseniz listemiz tam size göre, değilseniz de güne müzik eşliğinde başlamayı denemenin tam sırası.
Rıfat Kamaşak Yazio: Türkiye’nin İnovasyon Karnesi
İnovasyon yeteneği ile ekonomik büyüme ve kalkınma arasında oldukça anlamlı pozitif bir ilişki var. Doğal olarak inovasyon küresel ölçekte değer gören bir faaliyet olarak karşımıza çıkmakta. Ülkemizde de yüksek rekabet gücü elde etmek isteyen birçok işletme inovasyon kapasitesini geliştirmeye çalışıyor. Bu doğrultuda özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın önderliğinde birçok kamu ve özel sektör işletmesince araştırma geliştirme (ar-ge) merkezleri kuruluyor, yatırımlar yapılıyor, teşvikler veriliyor. Peki biz ülke olarak bu konuda dünyada ne durumdayız? Ülkelerin inovasyon performansına ait en detaylı ve güvenilir değerlendirmeler Global İnovasyon Endeksi (Global Innovation Index) isimli raporda yer alıyor. Gelin o zaman 2020 senesine ait bu son rapora Türkiye’nin durumunu da görebilmek için bir göz atalım: Global İnovasyon Endeksi hesaplanırken 7 bileşen dikkate alınıyor: 1) Ülkenin inovasyon, hukuk ve ticaret ile ilgili kurumlarının mevcudiyeti ve kalitesi 2) Beşeri sermaye ve bilimsel araştırma kapasitesi3) Altyapı4) Pazar gelişmişliği5) İşletmelerin ve kullanılan iş modellerinin kalite ve seviyesi6) Bilgi ve teknoloji temelli çıktılar7) Yaratıcılık temelli çıktılar.
Özge Özdemir Yazio: Başını Ekrandan Kaldır da Kitap Oku Biraz!
Son yıllarda çoğu ebeveynin ve eğitimcinin ağzından bu cümle çıkmıştır, değil mi? Akıllı telefonlar ve tabletler çağına doğan çocukların çoğu da bu cümleyi muhakkak bir kez işitmiştir. “Başını ekrandan kaldır da kitap oku biraz!” Bu yıl ebeveynler ve eğitimciler olarak ekran konusunda daha da endişeliyiz. Çünkü günlük hayatta çocuklarımızı bir süreliğine ekran başından ayıran okul, pandemi nedeniyle aniden ekran başına taşındı. Uzaktan eğitimle birlikte çocuklarımızın derslerde yalnızca konuşma-dinleme değil, okuma-yazma eylemleri de büyük ölçüde ekran başında gerçekleşmeye başladı. Bu değişimin artıları ve eksileriyle ilgili kafamızda onlarca soru var, biliyorum. Bu yazıda, yalnızca bir soru üzerine düşünmek istedim: İşler böyle giderse, çocuklarımız başını ekrandan kaldırıp kitap okuyacaklar mı? Bu soruyu bana düşündürten, okumanın beynimiz üzerindeki etkisi konusunda çalışan Tufts Üniversitesi öğretim üyesi Maryanne Wolf’un The Guardian’da rastladığım makaleleri oldu.* Wolf, 2011 yılından itibaren yayınladığı üç makalesinde, ekran üzerinden okumanın çocuklarımızın beynini değiştireceğini, bu nedenle dijital çağda yeni bir okur yazarlık modeli geliştirmemiz gerektiğini söylüyor.
Umut Nur Sungur Yazio: Kendinizle Bağ Kurma Sanatı
Hepimizin hoşuna giden, gitmeyen, hatta bazen sahip olduğumuzun bile farkında olmadığımız duygularımız vardır. Hiçbir duygu iyi/kötü ya da doğru/yanlış değildir. Ancak çoğunun üzerinde kontrolümüz yoktur. Bazen bizi rahatsız eden bir duygu içinde hapsolabiliriz. Böyle bir deneyim yaşadığınızda bir müzik parçasına dikkatinizi odaklamayı deneyin. Zihniniz, andan kopup, serseri mayın gibi gezinti yapmaya başladığı anda dikkatinizi yeniden müziğe geri getirin ve sonra kendinize sorun, odağınızı müziğe kaydırarak rahatsız edici duygularla oturabilme konusunda neler öğrenebileceğinize bakın.
Perküsyon Ziyafeti! Bateristlerin Şov Yaptığı ve Davulların Ön Planda Olduğu 15 Harika Şarkı
Müzik tarihi boyunca kimi şarkı sözleri ve kimisi müziğiyle akıllarda yer ederken kimi şarkılarda gerek davul geçişleri ve gerekse şarkı boyunca bateristin hünerlerini sergilemesiyle zihnimizde ve kulaklarımızda unutulmaz izler bıraktı. O davul sesini duyduğumuz an bu şarkının ne olduğunu bilir hale geldik.Bateristlerin şov yaptığı ve davulların ön planda olduğu harika şarkıları sizler için derledik.Keyifli dinlemeler!
Barış Erbil Yazio: Müzik Piyasası ve “Yeni Normal”
Eğer müzik yapıyorsanız ve henüz “şöhret” basamaklarını tırmanmamış bir üretici ve icracıysanız içinde bulunduğumuz bu zor günlerden en çok zarar görmüş kitlelerden birine mensupsunuz demektir. Genel olarak insanın insan ile teması ve etkileşimi ile var olan hizmet sektörünün bile küçüldüğü; birçok insanın ekonomik olarak dar boğaza düştüğü bu günlerde eğlence sektörü çalışanlarının durumu da hiç iç acıcı değil. Hâlâ kritik vaka sayıları ile durumun vahametini kuvvetli şekilde hisseden ülkemizde alınan önlemleri ve bu önlemlerin nasıl alındıklarını gelin müzisyenlere etkisi açısından kısaca inceleyelim. Sadece ülkemiz sınırları içerisinde değil, bütün dünya popülasyonu şimdiye kadar yaşamadığı kısıtlamalar ve yavaş yavaş “yeni normal” olarak adlandırılan kurallar bütünü ile karşılaştı. Birçok şey yaşandı, tecrübe edildi; yazıldı ve çizildi. “Önce sağlık” dendi; denmesi gerektiği gibi.